За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 296
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 275
Класически ганаш е с течна сметана (не заквасена) и шоколад, без добавена захар. Този крем от шоколад и заквасена сметана е друг, но според мен не би трябвало да има нужда от захар. Зависи и от пропорцията де.
Благодаря 😀 да, но има яйца в крема,затова се спрях на този вариант за крем

# 76
  • Мнения: 10 672
нуждата от захар се определя от вкуса. просто пробваш и ако се налага - добавяш. този шоколад не е много хубав. ако не си купила още - бюджетен вариант е кувертюрът от лидл.

# 77
  • Мнения: 275
нуждата от захар се определя от вкуса. просто пробваш и ако се налага - добавяш. този шоколад не е много хубав. ако не си купила още - бюджетен вариант е кувертюрът от лидл.
С млечен били се получило

# 78
  • Мнения: 10 672
не знам нито рецептата, нито вкуса ви. на нас лично не ни харесва, но пак казвам - въпрос на вкус.

# 79
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Става въпрос за крема на торта Гараш, а не за шоколадов ганаш. Има два варианта за този крем. Със сметана и с краве масло.
Вариант за крема с краве масло.

# 80
  • София
  • Мнения: 8 634
Аз правих по тази рецепта на съфорумката marcheva14, с кувертюр (смесих тъмен и млечен шоколад - стана добре). Едва ли ще е проблем да замените кристалната захар с пудра.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/1885.html

# 81
  • Мнения: 10 672
тази торта не я харесвам в никакъв вариант, но м.б. една идея по-приемлива ми е със заквасена сметана. не бих я направила с млечен шоколад.но като цяло се харсва, де. по вкус и по цвят....Wink

# 82
  • Мнения: 5 639
Здравейте, искам да направя Жулиен, но не с пилешко, а с пуешко. Ще се получи ли, трябва ли да внимавам за нещо или да променя в рецептата, заради различното месо?

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Здравейте, искам да направя Жулиен, но не с пилешко, а с пуешко. Ще се получи ли, трябва ли да внимавам за нещо или да променя в рецептата, заради различното месо?
Същото е.  Аз само бих махнала месото (все едно каква птица е) след запържването му  на силен огън - бъркайки за  около 2 мин. и бих го добавила накрая преди сметаната - така остава сочно, с повече готвене не ни харесва у нас.

# 84
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Здравейте, искам да направя Жулиен, но не с пилешко, а с пуешко. Ще се получи ли, трябва ли да внимавам за нещо или да променя в рецептата, заради различното месо?

По тази рецепта съм правил с пуешко, но купешко.

# 85
  • Мнения: 5 639
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, искам да направя Жулиен, но не с пилешко, а с пуешко. Ще се получи ли, трябва ли да внимавам за нещо или да променя в рецептата, заради различното месо?
По тази рецепта съм правил с пуешко, но купешко.

И моето ще е купешко Simple Smile

Благодаря Ви, Morena и peych за идеите и помощта Heart Decoration

В еър фрайер пуешкото пак както пилешкото ли се приготвя? Запичала съм пилешки филенца и се получаваха много добре. Ще пробвам и с пуешко.

# 86
  • Мнения: 15 046
Добро утро група
Искам да попитам, т.к за първи път ще правя торта Гараш. Крема, които ще правя е заквасена сметана и разтопен шоколад. Този шоколад дали е подходящ и слага ли се пудра захар? Благодаря предварително

Не бих използвала този шоколад. Той е въздушен, от типа "хапнеш нещо, глътнеш нищо". Не добавяй захар, кремът е достатъчно сладък, на нас даже ни беше твърде сладко. Бих заменила половината шоколад с черен, ако е млечен по рецепта.

# 87
  • София
  • Мнения: 336
Здравейте,
Въпросът ми е за София, като търся от къде да купя кълцано месо?
Благодаря предварително!

# 88
  • София
  • Мнения: 12 220
Класически ганаш е с течна сметана (не заквасена) и шоколад, без добавена захар. Този крем от шоколад и заквасена сметана е друг, но според мен не би трябвало да има нужда от захар. Зависи и от пропорцията де.
Тук може да се спори, класическия вариант и оригиналната торта Гараш се приготвя със заквасена сметана, и го доказвам веднага  с извадка на историческа справка, но смятам, че не би се разсърдила, че показвам, нали

ОРИГИНАЛНА ТОРТА ГАРАШ ОТ 1885 Г  -*Източник: Коста Гараш - 1885 г
Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.
След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.
При приготвянето на блатовете не се ползва брашно и сметаната винаги е заквасена.
Докато при белия Гараш се  ползва сметана 35%,  не заквасена, но това вече е реплика на известната ни торта.

# 89
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Класически ганаш е с течна сметана (не заквасена) и шоколад, без добавена захар. Този крем от шоколад и заквасена сметана е друг, но според мен не би трябвало да има нужда от захар. Зависи и от пропорцията де.
Тук може да се спори, класическия вариант и оригиналната торта Гараш се приготвя със заквасена сметана, и го доказвам веднага  с извадка на историческа справка, но смятам, че не би се разсърдила, че показвам, нали

ОРИГИНАЛНА ТОРТА ГАРАШ ОТ 1885 Г  -*Източник: Коста Гараш - 1885 г
Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.
След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.
При приготвянето на блатовете не се ползва брашно и сметаната винаги е заквасена.
Докато при белия Гараш се  ползва сметана 35%,  не заквасена, но това вече е реплика на известната ни торта.

https://utroruse.com/article/846282/
https://izkustvoinauka.com/sagata-garash-da-slozhim-kray-na-nemia-film/

Думата бутер не е позната на много места в България, но в Русе се използва за краве масло. А в рецептата за направа на торта Гараш е използван бутер. В държавния архив в Русе ме изгледаха недоумяващо когато миналата година поисках да видя оригиналната рецепта на тортата.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 17:48 от peych

Общи условия

Активация на акаунт