Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 413
  • 767
  •   1
Отговори
# 105
ТП е най - не ефективна с радиатори.
Защо не се замислите за конвектори, особенно ако искате да сложите  паркет?
Мисля, че къщата на LaDiDa, беше с конвектори. Това, което тя е споделила за разхода на ТП е доста добре. Браво!

ПП: Вече няколко приятели ми говорят за ТП и радиатори, а това определено е най-неефективния вариант. Чудя се кои са тези архитекти/ОВК специалисти, които ги съветват за радиатори?..  В много статии е описано, че радиаторите са най-не ефективни. Може  пък заради най-малкия първоначален разход да ги препоръчват... Интересно ми е, защо са толкова препоръчвани...

# 106
Ние сме още на етап проект, но и нашият ОВК ни посъветва да изберем или конвектори или подово. Засега се спряхме на подово.
За настилките ни каза да бягаме от ламината и да заложим където може на гранитогрес, а където искаме повече уют - мокет.
Това с мокета ми е малко съмнително, но имаме доооста време да проучим и да решим. Simple Smile

# 107
  • София/Варна
ТП е най - не ефективна с радиатори.
Защо не се замислите за конвектори, особенно ако искате да сложите  паркет?
Мисля, че къщата на LaDiDa, беше с конвектори. Това, което тя е споделила за разхода на ТП е доста добре. Браво!

ПП: Вече няколко приятели ми говорят за ТП и радиатори, а това определено е най-неефективния вариант. Чудя се кои са тези архитекти/ОВК специалисти, които ги съветват за радиатори?..  В много статии е описано, че радиаторите са най-не ефективни. Може  пък заради най-малкия първоначален разход да ги препоръчват... Интересно ми е, защо са толкова препоръчвани...
Според мен хората възприемат всичко що е закачено по стените и вързано с тръбички към отоплителна инсталация за радиатори. То и аз като лаик ги деля на високотемпературни радиатори и нискотемпературни радиатори.

# 108
Gerundiq, благодаря!
Аз все забравям за нискотемпературните радиатори. Може би защото преди когато гледахме какво отопление искаме те бяха доста по-скъпи. Пък и аз държах по възможност да няма радиатори.

Rocket, разгледай и SPC винил. Той също е препоръчван за подово. За ламината и паркета са прави - не е най-подходящата настилка за над подово. Ходих на едни съседи на нашите на гости. Те са с подово. В стаите където има ламинат - температурата беше по-ниска. Въпреки това не се сдържах и част от хола ще е с трислоен паркет. Знам, че ще съжалявам, но много ми харесва Sad.

# 109
  • София
Има си ламинат и подложки за подово...

# 110
Съседите са точно с ламинат и подложки за подово.
Все още нямаха сложени терморегулатори във всяка стая и на целия етаж циркулира постоянно водата/течността на подовото.
2 стаи бяха с гранитогрес, другите 2 с ламинат. Тези с ламинат дори и аз усетих, че е по-хладно.

Някой мисля, че питаше за препоръка на фирма за покрив - аз мога да препоръчам тези, които правиха нашия. Ако все още се интересува - да ми пише на лични.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 11:24 от nellytan1

# 111
  • София
Тооо ясно, че гранитогрес ще е най-ок, но ламината чак пък такива разлики безумни не дава, да е градус - два, ако няма други разлики в стаите, най-малкото изложението. С термостат ще се оправи, но уюта  да не си на плочки компенсира... С трислойния ще е още малко по-зле. Винил пак не е като гранитогрес, но за мен тези разлики са пренебрежителни.

Иначе ако става въпрос подово+конвектори ако е нужно да помагат зимата или лятото да охлаждат. Не или едното или другото... Но конвектори малко или повече е духалка и бръмчалка.

# 112
Както е мордено да се казва "Всеки сам си преценя" Simple Smile.

Аз бях поръчала ламинат за спалните, но след това посещение при съседите го върнах. Може би ще пробваме с винил (все още не съм го поръчала).

Ако сложиш и подово и конвектори е доста голяма пъвроначалната инвестиция. При нас бяха заложени и двете. В последствие решихме за сега да не влагаме допълнително пари за конвекторите. Аз не ги харесвам защото духат, но пък ако зимата искаме да стоплим някоя стая набързо, няма да имаме тази възможност. LaDiDa мисля бяха само с конвектори. Това също е вариант според мен. Когато се поддържа топло в помещенията, конвекторите би трябвало да са комфортни и да не духат/бръмчат чак толкова много.

# 113
  • София
Ние оставихме тръба и ток за конвектори ако решим в бъдеще(заради охлаждането по-точно) , че има нужда, това не оскъпява кой знае колко. Силно подозирам, че по-точно ще решим, че нямаме такава нужда, защото и ние не сме фенове...

# 114
Благодаря, Нели, че се отзова. Таблото монофазно ли ви е?
ОВКто казва, че няма нужда от трифазен, освен ако не тръгна да зареждам 2 ел.коли наведнъж с ТП на макс и всички перални, котлони и печки пуснати....Simple Smile  Струва ми се утопия този вариант в момента, но кой ти знае. Електричарът си прави пас.
Трябва да реша какво да правя с пустото табло. Иначе кабел имаме трифазен. Дайте съвет.
Зависи от мощността и модела на ТП. Някои работят само на трифазен ток.
hriska91
ТП рабоят най-ефективно само с подово отопление, защото за там входящата в системата вода се загрява само до 35 -40 градуса и в много редки случай на страшен студ до 45 градуса. За да загрее радиатори и конвектори ТП трябва да подгрява подаващата вода на 60 градуса. Т.е. ще работи повече и ще харчи много повече ток.  Освен това при конвекторите ако се ползват и за охлаждане, следва да се поставят специални тавички под тях и система за отвеждане на кондензираната вода в канализационната система на къщата. Може комбинация от подово и конвектори, но не е най-добрата, а и така системата още повече се оскъпява, т.к. конвекторните радиатори са доста скъпи.
Като си заявите до 15 Кw ще ви стиhне мощността, а и така ще платите доста по малка такса за присъединяване. Като дойдат техниците на енергото да ви връзват тока и да ви поставят табло с електромер, ще знаят при трифазен ток как да бъде свързан, т.е. коя фаза за къде да бъде и как ще се ползва.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 13:41 от fatalina

# 115
  • Бургас
Да ви споделя и аз за ТП. И друг път съм писала, че ние сме с конвектори - стенни и подови. Температурата на водата е от 30-35 градуса при отопление. Доста време минава, за да се направят настройките за конкретната къща. В настройките има една крива, която е по-стръмна за по-неизолирани къщи и по-полегата за по-изолирани къщи. Тази крива е свързана с датчика за външната температура и според нея се включва и изключва помпата. Съответно се пълни буферния съд с водата. За изминалия месец сметката за тока ни е 70 лв. за отопление. Другите разходи съм ги извадила. 200 квадрата къща отопляваме, като в спалните темпертурата е 20 градуса. А за инсталацията да допълня, че от самите конвектори излизат маркучета за конденза.

# 116
Да ви споделя и аз за ТП. И друг път съм писала, че ние сме с конвектори - стенни и подови. Температурата на водата е от 30-35 градуса при отопление. Доста време минава, за да се направят настройките за конкретната къща. В настройките има една крива, която е по-стръмна за по-неизолирани къщи и по-полегата за по-изолирани къщи. Тази крива е свързана с датчика за външната температура и според нея се включва и изключва помпата. Съответно се пълни буферния съд с водата. За изминалия месец сметката за тока ни е 70 лв. за отопление. Другите разходи съм ги извадила. 200 квадрата къща отопляваме, като в спалните темпертурата е 20 градуса. А за инсталацията да допълня, че от самите конвектори излизат маркучета за конденза.
И къде ги отвеждате?

# 117
А вътре нямате ли термостати? При буферен съд не е ли по-логично машината да се включва при падане на температурата вътре?

# 118
  • Бургас
fatalina    тези тръбички са изведени навън през стената. След това са в улуците. Цялата инсталация е правена преди замаски и изолации.

Конвекторите имат термостати и си настройваш температурата за всяка стая. Но имахме вече няколко случая. Увеличаваш вътре температурата или пък намаляваш в зависимост дали топлиш или охлаждаш, и нищо не се променя, защото влизащата вода в конвекторите се регулира от кривата и датчика за темпертура. И така стигнахме до това да променим кривата.

# 119
  • Sofiа
И ние имаме заложена инсталация за конвектори и подово. Кондените тръби също като при Bar B Q са заложени преди замазка, излизат навън точно зад улуците и се заустват в тях. Отзиви не мога да дам, защото още не сме монтирали и тествали ТП и конвекторите.

Общи условия

Активация на акаунт