Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 467
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
  • София/Варна
Какво е включено в понятието груб строеж. Според мен цената за "груб" строеж може да варира двойно , според терена, изкопа, дали има хидроизолация и топлоизолация, колко е сложно ВиК-то в обратния насип, дали в това разтегливо понятие е включен покрива и ако е включен, дали са включени топло изолациите или разни ламарини, дали е включен дренажа в основите, дали е включено зариване на окопите около къщата.Абе за мен груб строеж е едно толкова грубо понятие, че няма как да се сравняват цени за него.

# 226
Какво е включено в понятието груб строеж. Според мен цената за "груб" строеж може да варира двойно , според терена, изкопа, дали има хидроизолация и топлоизолация, колко е сложно ВиК-то в обратния насип, дали в това разтегливо понятие е включен покрива и ако е включен, дали са включени топло изолациите или разни ламарини, дали е включен дренажа в основите, дали е включено зариване на окопите около къщата.Абе за мен груб строеж е едно толкова грубо понятие, че няма как да се сравняват цени за него.
Абсолютно вярно! Дори някъде в грубият строеж включват входна врата, поставяне на дограма, вкарване на вода, канал и ток до къщата, мълниезащита и ред други.

# 227
Груб строеж при нас е: кофраж, арматура, бетон, покривна конструкция, керемиди, улуци, водосточни тръби. Толкова. 650 лв ба квадрат.
Надявам се докато дойдем на строеж нещата да спаднат. Защото не сме планирали толкова пари за гръб строеж.

# 228
  • София/Варна
Груб строеж при нас е: кофраж, арматура, бетон, покривна конструкция, керемиди, улуци, водосточни тръби. Толкова. 650 лв ба квадрат.
Надявам се докато дойдем на строеж нещата да спаднат. Защото не сме планирали толкова пари за гръб строеж.

Е как ще сложат водосточни тръби като нямаш зидария минимум, а то трябва и изолация и мазилка да имаш и чак тогава водостоци.
На нас бетона+покрива грубо ни е излязал около 620лв. кв.м.

Трябва да има емотиконче, че си писал от телефон и автоматично да си излиза, за да знаем колко творчески да се подхожда към написаното. hriska91 не е насочено към теб, а към тъпите аутокоректори на телефона, някой път звучи много забавно. Пак добре, че твоя знае думичката улуци, а не те е коригирано на улици.

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 13:43 от Gerundiq

# 229
  • София
hriska91, строежът ви е огромен и за мен тази цена не е висока. Без зидария е офертата, така ли?
Нашата оферта беше 103 Хил. лв за къща 100 м2 на един етаж плюс фундамент и плоча за гараж 18 м2. Включва конструкция, зидария, покривна система Тондах, улуци, подмазване на всички отвори, гаражна плоча, както и изкоп за пречиствателна станция, полагане на 10см армирана плоча в нея, дренажен кладенец.
Подробностите са, че едноетажната къща е най-скъпа, защото има много фундаменти и покрив. Освен това нашата е на 60 см над терена, оформят се 3-4 стъпала. Плочата на гаража също е на 30 см над терена, който впоследствие ще бъде насипан.
Какво доплатихме до момента - повече бетон за основите, защото се наложи да слезем още 15 см надолу до здрава почва, както и разширяване на стъпките с 10 см, всичко това по указание на конструктора.
Желязото ни е оптимално количество - 5300 кг по проект, доплатихме още около 200 кг. Общо за желязо+бетон доплащането беше около 3%, в която сума се включва и повдигане на гаражната плоча с 20 см. Хидроизолация на основите нямаме, положен е водоплътен бетон.
Ние попаднахме в най-лошият момент за старт - точно след началото на войната. Купихме желязото на 2.78 лв/кг с ДДС и то с помощ, защото вече беше скочило над 3 лв. В момента мисля, че цената му е малко по-ниска.
Според мен цените на материалите няма да паднат, а на труда ще продължават да се качват.

Последна редакция: сб, 24 дек 2022, 19:49 от sofyia

# 230
Миналата седмица, за 3т желязо, са дали цена на нашите познати от 1.72лв без ДДС, което е 2.06лв с данъка.
Допълнително, повечето строители, с които са говорили, са им обещали да върнат 8-10% от цената на материалите.

# 231
  • София
Не следя вече цената на желязото, но зависи дали е на кангал тази цена от 2.06 лв/кг или на изготвена арматура.
При нас имаше възможност за приспадане на половината от ДДС- то, но решихме, че не си струва риска икономия на 1300 лв, да купуваме нещо толкова скъпо без документи. Не че са малко пари за нас, но ще ги спестим от собствен труд след грубия строеж.

# 232
  • София
Аз минавам само да ви пожелая светли празнични дни и уютни спомени със скъпите ви хора!

И да ви ъпдейтна до къде са стигнали с програмата за фотоволтаиците - засега тези с климатици и термопомпи изглежда, че са прецакани. Статията не е от Пик и Квик.

# 233
Здравейте и честито рождество!
Няколко мнения назад помолих за актуална информация за поскъпването на строителните материали, защото сме пред дилема дали да ремонтираме много стара къща или да строим нова.

Сега на мен ми се зароди нова мисъл в главата - дали е възможно да построим втора къща в парцела? Четох, че новата трябва да е на 1 м разстояние от старата и по 3 метра отстояние от съседите (знам, че с тяхно съгласие има възможност разстоянието да се намали, но не знам с колко). Така ли е?

Някой предприемал ли е такова начинание?

# 234
Някой с преки впечатления от керемиди Техносим, доволни ли сте, здрави ли са?

# 235
  • София/Варна
Весела Коледа 🎄С пожелания за прекрасни коледни празници с много любов, здраве, щастие и усмивки! ❤️

# 236
  • Пловдив
Весела Коледа и от мен !Бъдете все така ентусиазирани ,устремени и вдъхновени !

Yo Yo ,не са само отстоянията ,макар този 1м. да ми звучи непривлекателно .По 3м е от страничните съседи и 5м. от дъното на имота но всеки район си има   и плътност на застрояване , а в някои има и задължителен процент озеленяване   .Например ,ако за парцела е предвидено по Виза  40% застрояване ,то на 500м2 ,може да имате максимум 200м2 застроена площ .

# 237
Честита Коледа и от мен! Да си посторите най-уютните и топли къщи, в които да имате най-прекрасните емоции!

YoYo, помисли и за вариант да реновираш съществуващата къща, което при всички положения ще ти излезе доста по-малко в сравнение със строеж на нова къща. В случай, че настоящата къща ти е малка като квадратура, то може да я разшириш и да й промениш разположението, ако настоящото не те устройва напълно.
Може да проучиш и вариантите с разширение, дострояване или настрояване със сглобяема конструкция. Така поне ще стане по-бързо и вероятно много по-евтино от монолитно строителство.
Каквото и да решиш при всички положения ще ти трябва проектиране и РС. За да разбереш какво може да разширяваш или пък каква нова сграда и къде в имота можеш да построиш, съответно какви отстояния трябва да спазиш, е необходимо да си извадиш виза за проектиране и актуална скица на съществащата сграда. Ако между сградите оставиш 1 м отстояние, това значи там да не влиза никаква светлина.
Ето варианти с надстройки и разширение със СК.
https://www.ted-house.com/project/nadstroika-novi-iskur-90-kv-m/
https://www.ted-house.com/project/pravec-prostroika-30-kv-m/
https://www.ted-house.com/project/pristroika-pancharevo/
https://www.ted-house.com/project/pristroika-bankya-24m2-2/

# 238
Здравейте,
Има ли някой от вас подово и на 2ет. в спалните? Доволни ли сте?

# 239
  • Пловдив
Здравейте,
Има ли някой от вас подово и на 2ет. в спалните? Доволни ли сте?
Попитай SKK  на Л.С ,защото вече не чете темата .Тя е с подово навсякъде (с пелети) и има наблюдения от миналия отоплителен сезон .

Общи условия

Активация на акаунт