Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 29 093
  • 719
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 527
Пълнено пиле с кисело зеле

пиле - 1 бр.
ориз - 1/2 ч.ч.
дробчета - 200 г пилешки
чубрица - 1/4 ч.л. сушена
черен пипер - 2 щипки, млян
лук - 1 глава
сол - 2 щипки
кисело зеле - 2 глави
червен пипер - 1 ч.л.
олио - 2 с.л.

Приготвяне

Измиваме и почистваме пилето.
Нарязваме лука на дребно и го сипваме в купа. Добавяме измития ориз, чубрицата, солта, черния пипер и нарязаните на дребно пилешки дробчета.
Разбъркваме добре и с тази смес напълваме пилето. Зашиваме го със здрав конец .
Отделяме от киселото зеле 4 големи и цели листа. Поставяме 2 в тавичка, върху тях поставяме пилето и го покриваме с другите 2 листа зеле.
Останалото зеле нарязваме на дребно, смесваме го с олиото и червения пипер и го разпределяме около пилето.
Покриваме цялата тава с алуминиево фолио и печем на 150 градуса 2 часа нашето пълнено пиле. След това махаме фолиото и печем още 40 минути така приготвеното пълнено пиле с кисело зеле

# 526
  • Мнения: 12 896
Пилешки късчета

Продукти за 1 порция:
150 г червено пилешко от бутче (аз купих направо пилешко филе), 25 г олио, 2 с.л. брашно, 30-40 г гъби, 1 с.л. соев сос,1/2 ч.ч. вода

за гарнитурата:
150 г картофено пюре
30 г кашкавал

Приготвяне:
1. Месото се нарязва на дребни късчета. Овалва се в брашно и се запържва на слаб огън. Разбъркват се месцата докато станат златисти. Добавят се нарязани на дребно гъби. Може да бъдат пресни, може и от буркан.
2. За да не загори се добавят 100 мл вода. След това за вкус се добавят 10-15 г соев сос. Отново се задушават и запържват. Похлупват се с капак, за да се сгъсти соса.
3. Предварително се подготвили картофено пюре. Оформяме го като каре. Поставяме късчетата върху пюрето. Само върху тях настъргваме кашкавал.

# 527
  • Враца
  • Мнения: 4 067
Коледна пуйка:

Пуйката омазвам с масло, сол и подправки.
Пълня я с предварително приготвена дроболина от лук, ориз и карантийки. Пече се под фолио за около 3,30-4.00 часа .

# 528
  • Мнения: 2 284
За десерт на Нова година:
Щолен
300 г брашно
250 г пълномаслена извара
100 г краве масло (със стайна температура)
80 г кристална захар
80 г белени бадеми
80 г тъмни стафиди
80 г бели стафиди
1 пакетче захар с аромат на лимон (10 г)
1 пакетче захар с аромат на ром (10 г)
1 пакетче захар с канела (10 г)
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1/4 ч. л. смлян карамфил
1/8 ч. л. смлян кардамон
1 щипка сол

# 529
  • Мнения: 15 747
За НГ правя редена салата. Декорацията е тематична.

Редувам каквито продукти имам и ни се хапват. Варени картофи,намачкани и овкусени с масло и сирене,настъргани яйца,шунка,кисели краставички... Поливам с кисело мляко или млечен сос.

# 530
  • Мнения: 940
Ципува във фолио на фурна

Вземате изчистената ципура,посолявате я и слагате в нея 3 резенчета лимон,черен пипер и 1 дафинов лист.Отгоре й слагате 2-3 парченца масло President и още 1 резенче лимон.Завивате рибата във фолио като бонбон.Печете 20мин ва 180,след което отвяряте фолиото и допичате за още 8-10мин

# 531
  • Мнения: 43
Питка с късмети за Нова година
Продукти:
около 1 кг. брашно
2 ч.ч.вода, топла
мая на прах (може и прясна)
2 с.л захар .
1 с.л.сол
олио - за намазване
масло - за намазване
жълтъци - 1 бр
 В купа слагаме 1 ч.ч. топла вода, прясната мая и захарта, с лъжичка разбъркваме докато маята се разтопи и оставяме да шупне около 10 минутки. След това добавяме останалата топла вода и солта. Започваме да сипваме по малко от брашното до получаването на тесто. Намазваме с олио и оставяме на топло да втаса.От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката - аз си я оформям, като розичка, но меже да си я оставите и кръгла. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.Разрязват се на 8 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Маже се с жълтъка и се пече в загрята на 170 С градуса фурна. На малки клон от дрян съм навила написаните предварително късмети, декорирала съм ги и забождам върху питката.

# 532
  • Мнения: 8 801
Баклава с кексова плънка

Необходими продукти:

2 яйца
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. орехи
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
10 с.л. олио
400 гр. фини точени кори за баница

За сиропа:
120 гр. захар
160 мл. вода
2 ванилии на прах

Приготвя се плънка, като в купа се разбиват яйцата и се слага захарта. Разбиват се с миксер на средни обороти за 3 минути до пухкава смес. Добавят се пресятите бакпулвер и брашно. Добавя се канела и се разбърква за кратко с миксер. Слагат се 5 с.л. олио и орехите и размесват със шпатула.
В намазана с малко олио тава (25х20) см. се слагат две кори за баница като се прегъват на две, намазват се с една, две лъжици олио и се покриват с още две кори, отново се мажат с олио. След като половината пакет кори е в тавата, се слага ореховата плънка. Върху нея отново се редят по две кори намазани с олио. Пече се в предварително загрята до 175℃ фурна за 25-30 минути, като се слага в средата на фурната.
За сиропа:
В касерола се смесват вода и захар и варят 5 минути. Сиропът се оставя да изстине и се добавя ванилия.
Изпечената баклава се реже на квадрати и полива с охладения сироп.
Оставя се за 4 часа да престои, след което може да се поднесе.

# 533
  • Г. О.
  • Мнения: 2 005
Новогодишна баница с късмети:
Кори точени
4 яйца
Кис.мляко
1ч.л.сода бикарбонат
Сирене 300-400гр.
Масло 100гр.
Разбивам яйцата, а в кис.мляко угасям содата. После смесвам течните съставки.
Намазвам дъното на тавичката с олио, слагам два листа кори. Отгоре натрошавам сирене и слагам няколко супени лъжици от разбитите яйца с кисело мляко. Отгоре слагам две кори, които съм набръчкала на хармоника. Продължавам да слагам сирене, течни съставки, кори, като накрая завършвам с един лист кора, на която съм подпъхнала краищата надолу. Между корите слагам късметчетата, които съм написала предварително и съм увила във фолио.
Нарязвам внимателно на парчета и изливам останалата яйчена смес. Разклащам. Пека на 180 градуса около 40 минути.

# 534
  • Мнения: 1 183
Бърза вита баница с късмети

Необходими продукти
точени кори 1 пакет
3 яйца
Кофичка кисело мляко
200гр сирене
олио за намазване на корите
сода 1 ч. л.
Късмети

Начин на приготвяне
Смесвам заедно киселото мляко, яйцата и содата. Вземам две кори, намазвам ги съвсем леко с олио, поръсвам сирене и отгоре слагам две-три лъжици от смества. Завивам кората на охлювче и я слагам в центъра на тава. Повтарям всичко докато свършат корите. Пека до готовност след което напръсквам леко баницата с вода и я слагам под кърпа за 10-2 минути. Накрая нареждам и късметите.

# 535
  • Варна
  • Мнения: 703
Новогодишна торта тип руска салата
Необходими продукти: картофи - 400 гр., моркови - 4 бр., грах - 1 консерва 400 гр., майонеза - около 500 гр., колбас - 200 гр., кисели краставички - 250 гр., яйца - 3 бр.
Приготвяне. Сварете картофите и морковите и ги обелете. Нарежете на дребни кубчета. Нарежете салама и киселите краставички на кубчета. Сварете яйцата и разделете белтъците от жълтиците и ги настържете.
Поставете плътен слой нарязани на кубчета картофи на дъното на форма за торта (около половината от цялото количество). Отгоре намажете с тънък слой майонеза. Изцедете хубаво граха и го сложете като втори слой. Отгоре отново намажете с тънък слой майонеза. След това нарязаните моркови и отново тънък слой майонеза. Следва салама с тънък слой майонеза, а след това и киселите краставички със слой майонеза. Накрая завършете с останалите сварени картофи и намажете с майонеза. Украсете готовата солена торта с настърганите яйца. При желание може да се замести пресния морков с такъв от туршия. Приберете на студено за няколко часа.

# 536
  • Мнения: 1 352
Руска салата със сьомга:

Сварявам всички зеленчуци и добавям пушена сьомга на малки парченца. После добавям майонеза, малко сметана, малко олио.

# 537
  • Мнения: 43
Новогодишна салата "Коледни шишарки"
Съставки:
3 картофа
300 г пушено пиле или сварени пилешки гърди
5 бр яйца.
300 г сирене
200 г бадеми
стръкове розмарин за украса
майонеза
Начин а приготвяне:
Сваряваме картофа и в голяма купа го настъргваме с ренде. Прибавяме нарязани на ситно пушеното пиле (или свареното филе), яйца и сирене. Добавяме майонезата и объркваме хубаво всичките продукти. С помощта на лъжица в голяма чиния оформяме две шишарки, които украсяваме с бадеми и клонки розмарин.

# 538
  • Мнения: 780
Катък

1 кофичка цедено кисело мляко - 500 гр. Ако искате повече количество ще увеличите продуктите.
сирене - около 250 гр.
червени чушки - 4-5 според количеството, което ще правите
чесън - 2-3 скилидки
смлени орехи

Чушките и чесъна се нарязват на дребно. Цеденото мляко се обърква със сиренето. Добавят се нарязаните на дребно чушки и смлените орехи. Всичко се обърква добре. По желание към катъка може да се добави няколко лъжици заквасена сметана.

Весели празници!

# 539
  • Мнения: 3 730
Руладини по немски във винен сос
телешки стекове - 8 бр.
пушен бекон - 160 г
лук - 1 бр.
кисели краставички - 4 бр. средно голяма глава стар
телешки бульон - 1 л
мащерка - 2 - 3 щипки
дафинов лист - 1 бр.
доматено пюре - 1 ч.л.
горчица - за намазване
чесън - 1 скилида
нишесте - 1 с.л. натурално
червено вино - 200 мл сухо
масло - 1 с.л.
зехтин - общо около 3 с.л. за готвене

Нарязва се на ситно лукът и беконът. Запържват се в малко мазнина, около 1 с.л., докато станат хрупкави. Изваждат се и се поставят върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината.
Нарязват се на ситно краставичките и се прибавят към охладената плънка от лук и бекон. Оставят се настрана до ползването им.
Начукват се стековете, поръсват се със сол, черен пипер и от двете страни. От едната се намазват посредством четка с горчица.
Равномерно се разпределя 1 ч.л. от плънката. Навиват се стегнато на руло и се завързват с конец или се закачат с клечки за зъби, за да не се развият рулата по време на готвенето им.
В дълбок тиган се загрява маслото и 1 с.л. зехтин. Поставят се руладините и се изпържват добре от всички страни. Добавя се чесън, нарязан на фини филийки, готви се за около 1 мин. Налива се телешки бульон, прибавя се доматеното пюре, мащерката, дафинов лист, черен пипер и сол, разбърква се. Захлупва се с капак и се готви на умерен котлон да къкри за около 1.30 мин или докато месото напълно омекне.
Готовите руладини се изваждат, отстраняват се клечките за зъби и се оставят на топло покрити.
Прецежда се останалият бульон и се изсипва в чиста тенджера. Поставя се на умерен котлон, налива се виното с нишестето, за да се сгъсти. Ако е необходимо, може да се добави мъничко вода.
Готви се за няколко минути или докато се сгъсти сосът, прибавя се на вкус сол и се поръсва с прясно смлян черен пипер.
Поднасят се топли с картофена гарнитура и задушено червено зеле.

Общи условия

Активация на акаунт