Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 13 234
  • 719
  •   1
Отговори
  • Мнения: 36
Най-големите семейни празници в годината вече чукат на вратата. Нека ги посрещнем заедно с това вдъхновяващо кулинарно предизвикателство!

В продължение на четири седмици, в тази тема ще събираме любимите ви празнични рецепти. На финала ние от Président ще зарадваме 10 от участвалите с подаръци!

Първият етап на дискусията посвещаваме на Никулден, денят на Св. Николай Чудотворец, когато по традиция поднасяме на семействата си рибни специалитети. Следват постните рецепти, които приговяме за Бъдни вечер. След тях дискусията ще продължи с Коледните ястия, които по традиция поднасяте във вашия дом. Последната седмица е за празнични новогодишни специалитети.

Развихрете кулинарната си фантазия без ограничения за броя постове!

Един потребител може да участва и в четирите тематични седмици. Можете да споделяте неограничен брой рецепти в отделни постове - това увеличава шанса да сте сред изтеглените късметлии, които ще получат подаръци! И понеже за нас зимата е сезонът на питателната и изискана кухня, може да включите във вашите рецепти изключителното масло на Président! Произведено без никакви добавки, само пастьоризирано, то e нежно и свежо и ще направи вашите празнични сладкиши, хлябове и други кулинарни специалитети неустоими!

Ето и датите на тематичните кулинарни седмици:

30 ноември до 6 декември - рецепти за Никулден
7 до 13 декември - постни ястия за Бъдни вечер
14 до 20 декември - Коледни специалитети
21 до 27 декември - ястия за Нова година

Участвайте с един или повече постове с ваши любими рецепти и спечелете един от 10 подаръка-изненада от Président!

Печелившите участници ще изтеглим на томболен принцип и ще обявим в тази тема на 29.12.2022 г.

Моля, запознайте се с общите условия на играта ТУК.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 13:40 от BG-Mamma™

# 1
  • Мнения: 846
Паниран пикантен шаран.
 
Необходими продукти
1 шаран (малък)
За маринатата:
6 с. л. прясно мляко
1 с. л. горчица
1 ч. л. мед
1 ч. л. оцет
2 - 3 скилидки чесън

За панировката:
1/2 ч. ч. царевично брашно (или повече)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян черен пипер
1 ч. л. суха мащерка
щипка сладък червен пипер

За допълнителната заливка :
2скилидки чесън
5/6 орехи
оцет
пърженото олиото(олиото от пърженото риба се прецежда)
магданоз
копър

# 2
  • Мнения: 2 925
За Никулден мога да предложа картофено пюре с масло Президент за гарнитура към рибата.
Сварявам 1 кг обелени картофи. Намачквам ги с уреда за мачкане, не пасирам. Докато са топли добавям 50 гр масло президент, 250 мл топло прясно мляко, овкусяваме на вкус със сол, пипер, индийско орехче.
Сервирам към рибата с нарязан лук на кръгчета и магданоз или копър.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 014
Любимата ни семейна рецепта за Никулден е пълнен шаран. Продукти:
шаран - 1 бр.
печурки - 500 г
олио
лук
ориз - 200 г
моркови - 1 бр.
чушки
Куркума - 1 ч.л.
Сол
Соев сос
След като почистим шарана, запържваме гъбите с лук, сол на вкус. Това е плънката, с която пълним рибата. Измивам ориза, настъргвам морков, чушка, добавям куркума, сол, олио и поставям пълнената риба. Поливам с хладка вода ориза и пека до готовност.

# 4
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 725
Пълнен никулденски шаран
1 шаран (2-3 кг.)
За плънката:
черен пипер на вкус
сол на вкус
1 връзка магданоз
2 лимона
1 ч.ч. орехи
5 домата
6 скилидки чесън
5 моркова
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
5 глави лук
200 г целина корен
1 връзка целина листа
Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме шарана много добре със студена вода, изцеждаме го и го посоляваме на вкус.
Почистваме и нарязваме продуктите на плънката - лука и лимона на филийки, морковите на ивички, доматите, чесъна и орехите на ситно. Смесваме ги с олиото, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме много добре.
С така приготвената плънка напълваме шарана и го зашиваме. Намазваме го с малко олио и го слагаме в намаслена тава или гювеч. По желание, може да сложим върху него няколко резенчета лимон. Доливаме 1 ч.ч. вода и печем до зачервяване.
Сервираме с прясна салата или печени картофи.
Съвет: Ако остане от плънката, може да я сложим около тавата с шарана.

# 5
  • София
  • Мнения: 10 763
Печен шаран с кисело зеле и ориз

1 шаран (може и друга риба)
половин кисела зелка или една по-малка
1 чаена чаша ориз
50 мл зехтин
2 дафинови листа
сол, черен пипер

Нарязаното зеле се задушава в малко мазнина. Когато поомекне добавяме ориза, черен пипер, дафинов лист и малко вода. Когато оризът е почти готов, изсипваме сместа в тавичка. Върху нея слагаме предварително  измития и почистен шаран. Добавяме няколко капки зехтин върху рибата, сол и черен пипер и ако е необходимо, доливаме малко вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност на рибата.

# 6
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 495
Гофрети

масло - 250 г президент
яйца - 5 бр.
вода - 300 г
брашно - 500 г
захар - 50 г
ванилия - 1 бр.
ЗА УКРАСА
пудра захар
сладко - или плодове

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маслото се разтопява, прибавят се яйцата, захарта и ванилията и се разбива хубаво.

Добавя се водата и брашното и хубаво се разбърква да стане хомогенна смес, не много рядка.

Тук обикновено опитвам сместа дали ми е достатъчно сладка, ако не е може да добавите пудра захар и пак да разбъркате. От готовата смес се взима с лъжица и се изсипва в предварително загрят гофретник.

Не е необходимо гофретника да се намазва с мазнина, готовите гофрети се отлепят без проблем заради маслото в тях.

За изпичането на всяка гофрета е необходимо около 5-6 мин. Украсявате по вкус, но и без да им се добавя нещо са достатъчно вкусни и хрупкави.

# 7
  • Мнения: 2 751
Вкъщи шаранът не е на почит и експериментираме с други риби, а майстор готвач е предимно съпругът ми. Една от рецептите, които много ни се услажда и правим редовно е Пъстърва с портокал и джинджифил

Джинджифилът се настъргва, към него се добавят нарязани на дребно портокал, лимон и подправки - мащерка и розмарин. Рибата се почиства, в корема и се слагат парченца масло и приготвената смес. Отвън се правят разрези и в тях също може да се сложи масло и лимон/портокал. Рибата се посолява и поръсва с черен пипер.

Завива се във фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, след това фолиото се отваря и се пече до готовност.

# 8
  • софия
  • Мнения: 21 481
Пай с филе от риба и картофи

За тестото
250 г масло замразено
3 ч.ч. брашно
150 мл ледена вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1ч.л. захар
Смесваме сухите съставки, след това прибавяме замразеното настъргано масло. Прибавяме водата и омесваме, колкото да се смесят съставките. Маслото трябва да остане на бучки, неразтопено. Оставяме в хладилника.

За плънката
6 филета треска*
мащерка
200 г спанак
2 картофа
80 г пармезан
1 ч.л. чесън на прах (по желание)
2 ч.л. див лук
Сол
За бешамела
1 глава лук
2 с.л. брашно
50 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
Индийско орехче
Сваряваме картофите и ги нарязваме на кубчета.
Овкусяваме филето и го запържваме за кратко на тиган. Махаме го и го накъсваме. Приготвяме бешамела, овкусяваме и добавяме спанака в него да се задуши. Прибавяме картофите, смесваме цялата плънка в купа, прибавяме пармезана и дивия лук и оставяме да се охлади.

Разделяме тестото на 2 части. Едната част разточваме на дъното на тавичка и изсипваме върху него плънката. Слага се останалото тесто, разточено на кора, като крайчетата добре се слепват. Оставяме в хладилника за поне 30 минути. Мажем горната кора с яйце, надупчваме и печем на 180 градуса за около 30 минути.

*Може да се ползва филе от всяка риба, която харесвате. Правила съм го и с пушена риба. Става малко тежко, но пак е вкусно.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 231
Пълнен шаран с гъби и стафиди
шаран - 1 брой
стафиди - 80 грама
гъби - 150 грама
вода - 100 мл (приблизително)
бяло вино - 150 мл
целина - 1 стрък
лимон - 2 бр.
моркови - 2 броя
масло President - 30 грама

Измиваме шарана. Нарязваме лимоните на тънки резени и покриваме целия шаран, като слагаме и в коремната кухина. Оставяме в хладилника за една нощ. Изваждаме шарана и отстраняваме лимоните.
Почистваме зеленчуците и ги задушаваме в малко масло. Сваляме от огъня и прибавяме стафидите.
Пълним шарана с тази плънка и фиксираме с клечка за зъби.
Поставяме пълнения шаран в тава за печене. Разпределяме остатъка от плънката около него и сипваме виното и вода, колкото да покрият зеленчуците.
Загряваме фурната на 180 градуса. Печем рибата до готовност.

# 10
  • Мнения: 891
Варена риба със зеленчуци
                                                                                                                                                                                                                       
риба - 1 бр. по избор
картофи - 2 бр.
моркови - 2 бр.
броколи - 1 - 2 розички
целина - 1 резен
лимони - 1 бр.
масло - 50 г краве масло President
черен пипер - 15 зърна
бахар - 4 зърна
магданоз - 1/2 връзка
сол - на вкус                                                                                                                                                                                                              Във вряща подсолена вода пуснете нарязаните моркови, целина и картофи, розичките броколи, наситнения магданоз и зърната черен пипер и бахар.
Когато зеленчуците се сварят, ги извадете и в кипящия бульон сложете да ври за 10 мин. почистената и измита цяла риба.
Разделете готовата варена риба на две половинки, отстранете гръбнака и я сложете в подходяща чиния.
Залейте рибата с горещо масло и сока от лимона и сервирайте с гарнитура за риба от варени зеленчуци.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 10 642
Моята рецепта за Никулден ще бъде скумрия на фурна:
3 броя скумрия
1 лимон
2 скилидки чесън
150 мл доматено пюре
сол
Във всяка от скумриите слагам по няколко филийки лимон и една скилидка чесън нарязана на парчета.
Прибавям по 3-4 лъжици доматено пюре.Оставям скумриите в предварително намазнена тавичка с малко вода и останалото доматено пюре. Пека в умерена фурна до готовност.

# 12
  • Мнения: 725
Пълнен Никулденски шаран
Необходими продукти:
Голям пресен шаран около и над 1,5 кг
черен пипер и сол

продукти за плънката:
100 г ориз
2 глави лук
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
30 мл. сухо бяло вино
1 лъжичка червен пипер
1/2 ч.л. канела
2 дафинови листчета
1 ч.л. девесил
черен пипер
сол
50 г смлени орехи
50 г накиснати стафиди

Ще ни трябва й:
 канап за връзване
вода
2 с.л. доматено пюре
30 мл. зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме добре щарана.
Поставете го в тава и го поръсете с черен пипер и сол.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера със зехтин, до омекване. Добавете почистения и измит ориз, бланширайте минута-две и налейте 1 ч.ч. вода. Време е за подправките - канела (може да я пропуснете, ако не ви допада вкусът ѝ), червен пипер, черен пипер, дафинов лист сол. Разбъркайте и налейте бялото вино с още 1/2 ч.ч. вода. Намалете котлона и оставете ориза да стане полуготов.

Добавете смлените орехи и накиснатите и отцедени стафиди. Разбъркайте и охладете леко плънката.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Внимателно напълнете корема на шарана.

Прекарайте кухненски канап под нея и я завържете, така че да не изтече плънката. Налейте 400 мл. вода. Сложете доматеното пюре, сол и полейте рибата и соса със струйка зехтин. Разпределете останалата плънка отстрани в соса.

Покрийте тавата с фолио и печете рибата, покрита с фолио 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути отворена.

За гарнитура
Варени картофи със готварска сметана Президент, щипка джинджифил, сол и пипер на вкус

# 13
  • sofia
  • Мнения: 1 857
Моята рецепта за Никулден тази година ще е за лаврак във фурна. Взимаме един лаврак, среден размер и го поръсваме само и единствено със сол и сушен розмарин.Завивам го в хартия за печене като бонбон и го слагам във фурната за 25 минути на 200 градуса. Като го извадя сервирам с рукола, нарязан на едро бял лук, поръсен със сумак и лимон. Любимата ни рецепта за риба е много лесна, но изключително вкусна. Препоръчвам горещо. Весели празници!

# 14
  • Плевен
  • Мнения: 4 955
Моето предложение за Никулден, освен традиционния пълнен шаран,  е Фалшив хайвер с грис

Продукти:
1 ч.ч. пшеничен грис
4 ч.ч.  вода
1 малка главичка лук
1 лимон
1 майонеза

Сваряваме пшеничния грис с малко сол и го оставяме да се охлади. Настъргваме лука и изцеждаме лимона. След като изстине много добре смесваме с една майонеза, добавяме лука и лимоновия сок и сервираме с кисели краставички.

Общи условия

Активация на акаунт