Необходими продукти за 6 порции:
1 голям шаран
1 ч. ч. орехи
масло President
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус
За кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г масло President
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
През това време в заглято масло President се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло President . Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло President тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.