Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 18 133
  • 719
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 29 323
Никулденски рибник

Необходими продукти за 6 порции:
1  голям шаран
1 ч. ч. орехи
масло President
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус

За кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г масло President
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
През това време в заглято масло President се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло President . Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло President тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

# 31
  • Мнения: 1 202
В къщи не сме почитатели на шарана, за това за Никулден ще сготвим ципура на фурна с гарнитура картофено пюре.
Необходими продукти:
4бр.ципура
Лимон
Сол
Комбинирана подправка за риба
Слагам рибата във фолио с зехтин, лимон и поръсвам с подправката. Пека до готовност.
За картофеното пюре: 1кг. картофи ги варя до готовност, намачквам ги и прибавям масло President, сол и прясно мляко.
Весели празници!

# 32
  • Мнения: 1 519
За хората които не обичат шаран измисляме филе от сьомга на фурна.

Рецептата по която приготвяме е:

сьомга филе - 400 - 500 г
портокали - 1 бр.
кленов сироп - 2 с.л.
чесън - 1 или 2 скилидки, зависи кой обича
зехтин
масло President
сол
черен пипер

Филето се маринова със соса от портокал и престоява 30 Мин в хладилника.
Останалите съставки се смесват и се маже филето, остатъка се полива.
Пече се около половин час на 220 градуса .

# 33
  • Мнения: 1 388
Шаран с ориз

За шарана с ориз трябват – разбира се – ориз, който леко се запържва. После – праз, орехи, лют пипер, доматено пюре, стафиди, сушени манатарки и масло President, които да дадат един по-интензивен вкус на рибата.

Първо се приготвя ориза с подправките и маслото. Филето от рибата се нарежда върху ориза и се слага във фурната.

Пече се на 160-200 градуса, а ако искате още по-хрупкава коричка – може да включите грила.

# 34
  • Мнения: 911
Гъста рибена чорба:
Пека един или няколко вида риба. Обезкостявам ги и ги накъсвам на малки парченца.
Сварявам пресни зеленчуци с масло и подправки в зависимост от хората, за които готвя. Моркови, целина, картофи, лук.
В бульона на зеленчуците добавям рибата и варя още малко.

# 35
  • Мнения: 213
Никулденски лаврак

2 лаврака (по 300-350 г)
галета за поръсване
мазнина за намазняване
зехтин за поливане

За ароматното масло:
50 г  масло President
1 скилидка чесън
2 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. рибен сос (соев сос, дребна маринована риба)
3-4 стръка копър
4-5 листа босилек

Стъпки за приготвяне:
1. В малка купичка смесваме мекото масло, счукания чесън, лимоновия сок и наситнените копър и босилек. Поливаме с рибения сос. Разбъркваме добре, за да се получи еднородна смес.

2. Правим ромбоидни прорези по повърхността на предварително почистените риби. Намазваме с ароматното масло отвътре и отвън.

3. Поръсваме с галета и от двете страни на рибите. Поставяме ги в намазнена тавичка, поливаме със струйка зехтин.

4. Печем в силно загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин. или докато рибите получат златиста коричка. След изпичане отново поливаме със зехтин.

# 36
  • София
  • Мнения: 979
Никулденски сладкиш

Продукти:
100 грама ориз
2 банана
100 грама масло Président
200 милилитра прясно мляко
50 грама бананов чипс
щипка индийско орехче

 Приготвяне:

Ориза го почиствате и заливате с вода в съотношение 1:3 и поставете върху котлона. Налейте прясното мляко и варете до готовност.Бананите трябва да са добре узрели, намачкайте с вилица или смелете с блендер.

Подмажете с масло съда, в който ще приготвяте запеканката и в него изсипете сместа от ориза и банановото пюре. Сложете и парченца от плода. Заравнете повърхността, поръсете с банановия чипс и малко индийско орехче, след което изпечете във фурната при 200 градуса за около 15-20 минути.

# 37
  • Мнения: 1 129
Маринован шаран на скара
Шарана се почиства и се нарязва на парчета.
 Марината:
 сок от половин лимон
100 мл. бяло вино
50 мл. зехтин
1 - 2 ч. л. сол
2 - 3 скилидки чесън
 пожелание черен пипер
Всичко  се разбърква и се овкусява рибата. Завива се с фолио и се оставя в хладилник за няколко часа.
Парчетата се изпичат на скара.

# 38
  • Мнения: 14 781
За Никулден хапваме шаран,най-често пържен. Изчистен и нарязан на филийки,посолявам и овалвам в брашно (може и царевично). Пържа го в дълбок тиган до златисто и сервирам с лимонче и картофена салатка за гарнитура.
И не забравяйте да си приберете една люспичка в портмонето,за късмет. 🍀

# 39
  • Мнения: 229
Пълнен шаран - Продукти: шаран - около 3.5 кг
кромид лук - 4 големи глави
праз - 1 стрък
чесън - 4 скилидки
морков - 2 бр.
печурки - 250 г
ориз - 1/2 ч.ч.
доматен сок - 100 мл
бяло вино - 200 мл
магданоз - 1 връзка
сол
черен пипер
мащерка
босилек, масло Президент, лимон 1 брой - Начин на приготвяне :Почистете и измийте добре шарана. Омазнете го с масло Президент и овкусете със сол и черен пипер.

Нарежете лука, чесъна и праза на ситно, гъбите на полумесеци, а моркова настържете на ситно ренде.

Загрейте олио в дълбок съд и изсипете всички продукти и ги задушете.

След като омекнат зеленчуците, добавете доматения сок, виното и ориза.

Овкусете със сол, черен пипер, мащерка и босилек.

Гответе до готовност на продуктите и накрая поръсете със ситно нарязания магданоз.

С плънката напълнете шарана, а останалата част сложете около него в тавичката.

Върху шарана поставете нарязаните на кръгчета лимони.

Печете в предварително загрята фурна вкусния пълнен шаран на 180 градуса за 2 ч. и 30 мин. Преди сервиране сменяме лимоните с нови за перфектно поднасяне!

# 40
  • Мнения: 3 385
На Никулден съм рожденичка. Приготвям различна храна, но винаги на трапезата присъства моя пържен шаран.

Хубаво осолете парчетата риба и ги поръсете с пипер и изцеден лимонов сок.
Оставете да престоят така за 30 минути, загрейте мазнина за пържене в дълбок тиган.
Всяко парче риба хубаво се овалва в царевичното брашно, предварително разбъркано с малко сол и черен пипер и се пържи до златисто от двете страни.
Готовият пържен шаран отцеждайте върху решетка, под която има хартия за печене.
Бързо, лесно и много вкусно!

# 41
  • Мнения: 22
Много обичаме за Никулден,пълнен шаран!
Първо си подготвям плънката:запържвам лук,сгъстявам доматено пюре,добавям сол,черен пипер и орехи!
Пълня шарана и зашивам!
В тавичката наливам малко олио и доматен сос!Пека на 180гр до готовност.

# 42
  • Мнения: 39 309
Разбира се, че за Никулден рецептата ще е за печен шаран.
Измит, почистен и подсушен. Омазваме със соев сос и подправка за риба. Оставаме да отлежи поне няколко часа в хладилник. После намазваме леко с олио и печем във фурната до готовност.

# 43
  • In Neverland
  • Мнения: 342
Задушена сьомгова пъстърва

Продукти:
Филе от сьомгова пъстърва
Масло Президент
Подправки на вкус
Пресни картофи

Начин на приготвяне:
С микс от подправки овалвам парчетата нарязано и почистено филе от рибата. Същото правя и с нарязани на четвъртинки картофи. В мултикукър нареждам отгоре рибата. Върху всяко парче слагам по малко масло и малко сол. А долу слагам картофките, на които също слагам масло и сол. Толкова проста и бърза рецепта, а става уникално вкусно.

# 44
  • Мнения: 2 663
За Никулден много обичаме в къщи - Пълнен шаран
Необходими продукти : шаран - 1 бр., олио - 1 ч.ч., черен пипер - 1 ч.л., сол - 2 к.л., чесън - 1 ч.л. счукан, картофи - 2 - 3 бр. сварени, домати - 2 - 3 бр., лимони - 2 - 3 бр. стафиди - 50 гр. орехи 50 гр. счукани , половин връзка магданоз
Начин на приготвяне : В купа се слага олио, чесън, черен пипер и сол. Разбъркват се добре. Шаранът се почиства много хубаво, пълни се с нарязани на колелца сварени картофи, домати и лимон. счуканите орехи и стафидите (предварително натопени в коняк)
Рибата се поставя в тава, намазва се обилно с приготвената смес. Правят се няколко прореза върху рибата и се слага резенчета домати и лимони.Фурната се загрява предварително за около 10 мин. Рибата се пече на 250 градуса. По желание се украсява с различни зеленчуци /лук, краставици, маруля, лимони и т.н./ и се сервира. Гарнира се с нарязан на ситно магданоз

Общи условия

Активация на акаунт