Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 18 140
  • 719
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 13 544
За Никулден класиката пълнен шаран.
Запържвам си лукът , прибавям ситно нарязаният морков.
След като се запържат двете съставки, се прибавям орехи и 1 ч.ч доматен сок, черен и червен пипер, оставям да покъкри  и бъркам, докато се сгъсти.
Шарана посолявам отвън и отвътре и оставям да се изцеди. Пълня с вече готовата плънка и зашивам.
В намазнена тава поставям пълнения шаран и  пека във фурна за около 1 час.
Прибавям доматен сок /около 2 консерви от 500 мл/, олио и пека до получаване на гъст сос.

Продукти:
шаран - 1 средно голям, лук - 2 бр. глави, орехи - 1 ч.ч., моркови - 1 бр.,доматен сок ,олио,сол, черен и червен пипер - 1 с.л.
Добър апетит.

# 16
  • софия
  • Мнения: 2 913
За Никулден приготвям шаран
Необходими продукти :
1 изчистен шаран
1 чаена чаша ориз
1 чаена чаша орехи
Масло
1 глава лук
Подправките са ми черен пипер, сол и девисил.
Задушавам ориза с лук и подправки, като го приготвям до полуготовност.
След това пълня рибата и пека под фолио два часа.

# 17
  • Мнения: 308
Пълнен шаран за Никулден

 Необходими продукти:

1 голям шаран - около 2кг.
6-7 големи хубаво узрели домата (или 1,3кг от консерва)
2-3 глави лук
1 глава чесън (пресован)
1 ч л червен пипер 1 ч л черен пипер 1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана)
1/2 ч л сух риган 1 връзка магданоз
2 с л мед (или захар)
3-4 дафинови листа
1 лимон
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Шаранът се чисти. Осолява се и се оставя за един час.

За плънката:

Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване без мазнина! Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз.

Сместа се разделя на две части.  Едната половина от сместа се разпределя в тавата  С другата половина се пълни шарана.  Рибата се покрива с кръгчета домат.

Пече се във фурна на 220 градуса за около час.

Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат. Шаранът се обръща и отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. В доматения сос се поставят дафиновите листа.

Пече се още 30-40 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене.

# 18
  • Мнения: 446
Пълнен шаран
шаран
лук-2-3бр.
морков-1бр.
гъбки-100на грама
ориз-40-50гр.
червена чушка-1бр.
девисил,черен пипер,сол,орехи,олио
Зеленчуците се запържват,добавя се ориза и малко вода.Като са готови се добавят подправките и орехите,пълни се и се пече на умерена фурна до готовност.

Иначе има разминаване между условието и правилата-в едното пише колкото повече рецепти-по-голям шанс,а в правилата,че ''Последващи публикувани отговори и/или други публикации (отговори, мнения, текстове, изображения и пр.) в темата не се считат за нови регистрации в Играта.'' Или аз нещо не съм разбрала пак? Grinning

# 19
  • Мнения: 689
Шаран на фурна
Един шаран изчистен
Пълнен със задушени 500 гр гъби в 30 гр. масло President , сол , девисил и чесън

# 20
  • Мнения: 482
ПЪЛНЕН ШАРАН С ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА
Продукти
Шаран – 1 бр.
Гъби – 200 гр.
Лук – 1 гл.
Праз -1 стрък
Моркови – 2 бр.
Ориз – 250 гр.
Бяло вино – 100 мл.
Сол
Девесил
Черен пипер
Червен пипер
Магданоз
Лимон
Зехтин

Начин на приготвяне
Запържваме лука, праза и морковите. Посоляваме,
Запържваме за 7-8 минути.
Добавяме гъбите, пържим още 7-8 минути. Прибавяме ориза и го запържваме за 10 минути.
Овкусяваме с девесил, черен и червен пипер.
Осоляваме шарана.
Пълним шаранът с плънката.
Поставяме го в тава за печене.
Заливаме го с бялото вино.
Изсипваме оризът в тавата, около шарана.
Добавяме към ориза 500 мл. гореща вода.
Правим разрези в горната част на шарана и в тези разрези поставяме резенчета лимон.
Печем на 180° за 25 мин.

# 21
  • Мнения: 1 151
Моята любима рецепта е за филетирана Пъстърва.

-5 филетирани парчета пъстърва
-100 мл. бяло вино
-кората на 1 лимон
-120 гр. масло Президент
-5-6 стръка свежа мащерка
-олио
-сол
-смлян черен пипер
-малки пресни картофи /около 10 бр./
-400 гр. замразен грах
-1 с.л. босилеково песто
-3 с.л. масло, отново Президент

Рибата се измива и подсушава добре сдомакинска хартия.
Посолява се и се поръсва с черен пипер от двете страни.
 Котлона се загрява добре.
В тиган с незалепващо покритие се слага 1 с.л. олио, която се разпределя  с овални движения.
Когато мазнината е добре загрята, филетата се слагат с кожата надолу.
След около 6-7 минути вече са добре запечени к внимателно се обръщат,за да се запече и другата им страна.
 Рибата е крехка и трябва да се работи внимателно.
Готовите филета се подреждат в чиния и същото се повтаря с всички останали.

Тигана се почиства и се връща отново на средна степен на котлона.
Слага се маслото,стръкчетата мащерка,лимоновата кора,посолява се и се готви,докато маслото започне да ври.
Тигана се маха от котлона и се добавя бялото вино.
Отново се връща на огъня и се готви за около 2-3 минути,след което се добавят филетата.
Внимателно се разполагат така, че да поемат от соса.
След 3-4 минути  ястието се отстранява от котлона.
Паралелно с готвенето на рибата, в тенджера вода и 1 ч.л. сол се варят добре измитите малки картофчета.
Когато започнат да омекват се добавя и замразения грах.
Варят се до готовност.
Отцеждат се и картофчетата се нарязват на две половинки.
Добавя се пестото и маслото, леко се посолява и зеленчуците се задушават до поемане на ароматите.

 
Рибата се сервира топла, с гарнитурата от картофи и грах.

Дано ви е харесало!  🐟

# 22
  • Мнения: 796
Вкусна рибена чорба

Необходими продукти:
скумрия - 500гр
черен пипер на вкус
лук - 2 глави
моркови - 2 бр.
картофи - 3-4 броя
целина
сол
Масло
магданоз
лимонов сок

Начин на приготвяне:
В тенджера слагам рибата и подправките, доливам с вода и варя.
Нарязвам лука, морковите и картофите Запържвам лука в маслото, добавям и морковите, а картофите слагам в тенджерата. Обезкостявам и накъсвам рибата и я връщам в тенджерата заедно с лука и морковите и оставям супата да се досготви.
Преди сервиране се поръсва с магданоз и лимонов сок.

# 23
  • Мнения: 610
Пълнен шаран
Продукти : шаран – 1 бр., орехи – 300 гр. ,гъби – 100 гр .,лук – 2 гл., ориз – 200 гр. ,сол на вкус ,черен пипер и червен пипер на вкус, магданоз, зехтин. Запържваме лука, посоляваме, добавяме орехите, подправяме с подправките .Осоляваме шарана и поръсваме с черния пипер. Пълним шарана с плънката от лук и орехи и го зашиваме. Поставяме го в тава за печене .Към останалата плънка прибавяме гъбите, след това ориза, след като се запържат, добавяме 1 л. вода. Изсипваме оризът в тавата, около шарана / ако остане /.Печем на 220° за 20 мин.

# 24
  • Мнения: 11 668
Гарнитура за шарана - картофено пюре

1 кг картофи се обелват, режат на средно големи парчета и се сваряват в подсолена вода.
Когато станат готови се намачкат, добавя се 50-70 гр Масло Президент, добавя се сол на вкус.
Разбърква се с миксер на първа степен за кратко, докато се добавя 200-250 мл прясно мляко. Допълнително се разбърква с бъркалка до готовност.

# 25
  • Мнения: 29 324
Никулденски шаран по болярски

1,5 кг шаран

400 гр риба

300 мл вино бяло

100 гр. масло President

10 бр. черен пипер на зърна

2 бр. дафинов лист

4 ск. чесън стар

1/2 вр. магданоз пресен

Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилник

Отделно в разтопено половината масло President и малко вода се задушава нарязания наситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус

Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива

Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалото масло President и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.

# 26
  • Мнения: 8 475
Пълнен шаран
 
За пълнежа
2 средно големи глави кромид
2 моркова
2-3 с.л. доматено пюре
500 гр. гъби печурки
шепа орехи
сол на вкус

Кромида, заедно с морковите се задушава до омекване с мазнина. Прибавят се гъбите, след няколко минути се добавят орехите и доматеното пюре. С така получената смес се пълни коремът на почистения и осолен шаран и се зашива с по-дебел конец. Поставя се в намазнена тавичка, в която е добавена и чаша вода. Пече се на 200 градуса за около 1 час.

# 27
  • Мнения: 331
Печена сьомга с хрупкава кора
Продукти: 500 гр филе сьомга с кожа; лимонов сок;  мед;  горчица;  магданоз;    галета;  сол;  масло President.
 
Рибата се почиства и осолява. Намазва се със сместа от маслото, горчицата, меда и лимоновия сок (всичко е на вкус). Посипваме обилно с галетата и магданоза, за да се образува коричка. Печем на 200° за около 30 минути (до златист цвят). Сервирам с картофено пюре.

# 28
  • София
  • Мнения: 1 361
Пълнен шаран за Никулден
1 шаран
2-3 глави кромид лук
1 ч.ч. орехи
1 шепа ориз
доматен сок
2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
Рибата се почиства хубаво и се натрива със сол. Лукът се реже на ситно и се задушава в маслото и малко вода. Подправя се с червен и черен пипер, добавя се оризът и 1 ч.ч. вода. Посолява се и се изчаква водата да поеме ориза, след което се добавят доматения сок и счуканите на едро орехи.  Бъркаме докато се сгъсти. С получената смес се пълни рибата и се зашива с готварски конец. Пече се около час в предварително загрята фурна.

# 29
  • Мнения: 571
Вкъщи не сме сред почитателите на шарана, затова ще отбележим Никулден вроятно с пастърва на фурна.

Рецептата е лесна и бърза:

Предварително почистените от вътрешности пастърви се измиват и подсушават.

Овкусяват се със сол и лимонов сок отвътре, по желание се добавя мазнина.

Пекат се в покрита с хартия за печене тава за около 40 минути.

Сервират се с гарнитура по желание.

Добре изпечетени, кожата на рибата много лесно се отделя от месото.

Да Ви е сладко!

Весело посрещане на всички предстоящи празници! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт