Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 29 091
  • 719
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 744
Празнична салата

2-3 глави червено цвекло
1 бр. ябълка
 1 бр. ананас
4 бр. моркови
 2 глави лук
500 г царевица
250 г шунка
500 г кашкавал
зехтин
1 бр. лимон
 орехи
сол

Цвеклото се почиства и измива. Слага се да ври 15-20 минути. Оставя се да изстине, обелва се и се настъргва на ренде. Слага се в купа за салата. Добавят се лука, настърган на едро ренде, ябълката и ананасът, нарязани на  кубчета и настърганите моркови. Салатата се овкусява със зехтина и сока от лимона, след което се гарнира с нарязаната на кубчета шунка, а отгоре - с настъргания кашкавал и шепа смлени орехи.

# 541
  • Мнения: 5 632
За Нова година задължително си приготвяме домашна “руска салата” (традиция от моето детство). Всичко се в приготвя вкъщи от майонезата до колбаса, който заместваме с бяло пилешко месо.

# 542
  • София
  • Мнения: 3 550
Бърз и лесен тутманик

2 яйца
200 гр. Кисело мляко
1 пакет бакпулвер
1 чл сода
Сол
Олио
250 гр. Брашно
200 гр. Сирене

Разбиваме яйцата и добавяме кисело мляко. След това набухвателите - бакпулвер и сода. Следва сол, олио и брашно. Разбъркваме до хомогенна смес. Добавяме натрошеното сирене и разбъркваме добре. Изсипваме в тавичка с незалепващо покритие и печем на 180 градуса около 20 минути.

Гаранция, че няма да изчакате да изстине! 😊

# 543
  • Мнения: 940
Сладолед Нуга

4 белтъка на сняг,1 малка сладка сметана,добре разбита,2 натрошени блокчета бадеми в карамел и конфитюр от смокини 1/2 или 1 цяло бурканче.
Размесвате всичко и в камерата до готовност.

# 544
  • Мнения: 318
Картофена торта с плънка от пържени кюфтенца
1 кг картофи
100 гр мини кюфтенца , предварително изпържени
1 буркан кисели краставички
1 сварен морков
100 г топено сирене President
100 г кашкавал
2 сварени яйца
2 майонези
1 кисело мляко
сокът от 1 лимон
черен пипер, сол
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Настъргват се на едро ренде и се смесват с подправките. В облепена с полиетиленова фолио кексова форма се разстила половината от картофената смес. Отгоре се нареждат нарязаните на кубчета морков, яйца,няколко краставички, кюфтенцата,топено сирене. Върху тях се изсипва останалата част от картофената смес и се залива със соса от една майонеза , сокът он един лимон и киселото мляко . Тортата се завършена с останалата част от сварените картофи и се покрива с фолио. Престоява в хладилник поне 5 часа. После се обръща върху кръгъл поднос и се украсява по желание.

# 545
  • Мнения: 15 108
Новогодишна торта с крем тирамису;
ЗА БЛАТОВЕТЕ:
яйца - 4 бр захар - 200 гр ,брашно - 150 гр ,какао - 50 гр ,шоколад - 50 гр,
ЗА КРЕМА:
жълтъци - 4 бр. ,захар - 120 гр  ,сметана - 200 мл, .вино - 100 мл Марсала,  маскарпоне - 300 гр ,бадемов крокан - 1/2 ч.ч.
Яйцата се разбиват на крем. Прибавя се захарта и накрая брашното с какаото. Бъркайте внимателно с шпатула. Прибавете разтопения шоколад и разделете сместа на две.

Изпечете два блата във форми 24 см. Оставете да се охладят.
Направете силно еспресо. Към него добавете захарта и разбъркайте. След като се охлади, добавете виното.
Разбийте жълтъците за крема заедно със захарта на водна баня. Прибавете виното и продължете да разбърквате, докато се сгъсти.
Оставете крема тирамису да изстине и към него прибавете маскарпонето.
Накрая добавете сметаната, предварително разбита.
Сглобете тортата, като поставите един блат в ринг. Сиропирайте със сиропа и намажете с крем. Поръсете с крокан и сложете втория блат. Сиропирайте, намажете цялата сметанова торта с крем и оставете в хладилника да стегне.

След като вече е стегнала, освободете от ринга и украсете.

# 546
  • Plovdiv, Bulgaria
  • Мнения: 905
За Нова година обичам да правя сиропирана баница с локум:
Пакет точени кори, локум, орехи, 3 яйца, бакпулвер, 2 с.л брашно, ванилия, олио за мазане или масло.
Взимат се по 2 кори, намазват се с плънката, поръсват се орехи, нарежда се локума в края и се навива.
Нареждат се в тава, отгоре се маже с масло.
Пече се на 200гр. около 30 минути.
След като изстине напълно се залива с горещ сироп от 1 ч.ч захар с 1 ч.ч вода.

# 547
  • Мнения: 1 389
Любимите ми шоколадови топчета са задължителни на новогодишната ни трапеза. Приготвят се от следните съставки, на око, в зависимост от вкусовите предпочитания.
Смесват се какао, разтопено краве масо, смлени орехи и бисквити. Правят се топчета, които овалваме или в какаото, или в кокосови стърготини.

# 548
  • Мнения: 949
За Нова година правим традиционните ястия, но за разлика от повечето хора, които залагат на руска салата и снежанка, ние вкъщи правим една сръбска салата, изключително подходяща за Нова година и за сезона зима като цяло.

Салата Урнeбес

Необходими продукти:
350-400г сирене ( може и 50/ 50 сирене и извара)
2 бр. печени чушки
2 с.л. зехтин или олио
2 скилидки чесън
1 глава червен лук
1 люта чушка
3 ч.л. червен пипер ( сладък)
1 ч.л. червен пипер ( лют)

Всички зеленчуци (без лютата чушка) се нарязват на много дребно, а сиренето се намачква. Всичко това заедно с подправките и зехтина се обърква в голям съд.
Лютата чушка се изпича и се поднася заедно със няколко топки от салата!
Изключително мезе за ракия и всякакъв твърд алкохол и още по-добра разядка за новогодишната вечер.

# 549
  • Мнения: 4 683
Пълнени Новогодишни вързопчета

Необходими продукти за палачинките:
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. газирана вода
2 ч.ч. брашно
краве масло
щипка сол
пера лук за връзване на палачинките

Необходими продукти за плънката:
5-6 кисели краставички
200 гр. грах
3 моркова
500 гр. картофи
300 гр. колбас по избор
400 гр. майонеза

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват на пяна, добавят се млякото, солта и водата и отново се разбърква хубаво, за да се смесят съставките. Постепенно се добавя и брашното, като се разбърква постоянно. Загрява се малка бучка масло в тиган и се прибавя 1 черпак от сместа, който се разстила по цялата повърхност на тигана. След като краищата на палачинките започнат да се отлепят се обръща. Тези стъпки се повтарят, докато сместа не свърши. Готовите палачинки се слагат една върху друга и се покриват със стреч фолио.
Плънката всъщност е руска салата, за приготвянето на която картофите трябва да се сварят заедно с морковите, като морковите се изваждат след около 7-8 минути, след като водата е завряла (или просто следете кога ще омекнат и ги извадете), а картофите се варят до готовност. След като са готови се нарязват на малки кубчета. Краставичките и колбаса също се нарязват на ситно. Смесват се всички продукти, като се добавят и граха и майонезата и се обърква хубаво. По желание се добавя сол на вкус.
Сглобяват се вързопчетата, като в средата на всяка палачинка се слага руска салата - около 2-3 с.л. (зависи колко са големи палачинките). След това краищата на палачинката се събират и се завързва с перо лук. В отвора на вързопчето също се слага 1 с.л. руска салата и се сервира.

# 550
  • Мнения: 1 341
За нова година правя  една специална торта.Моята торта 😉
Веднъж я опитах в заведение и сама си разгадах съставките:
1.Масло Президент
2.Пакет бисквити
3.Маскарпоне 500мл
4.Заквасена сметана 500мл
5.Консерва ананас
6.Филирани бадеми

В чопър натрошаваме бисквитите и добавяме  разтопеното масло + сока от консервата с ананас.Това ще ни е блата.
Смесваме маскарпонето и заквасената сметана до пухкава смес.
Редим върху блата парченцата ананас и заливаме със сместа.
Отгоре поръсваме филирани бадеми за украса и хрупкавост.
Оставяме в хладилник поне 5 часа,а най-добре е една вечер.Макар,че  у нас няма този вариант.Всеки иска да си хапне веднага.
Нищо сложно!Получава се невероятна лека и вкусна торта.

# 551
  • Мнения: 43
Салата Мимоза
Продукти:
3 средно големи картофа
3 големи моркова
1 глава лук
4 твърдо сварени яйца
60-70 г. шунка (риба тон от консерва)
300 г. майонеза
2 с. л. заквасена сметана или гъсто кисело мляко
2 скилидки чесън
стръкчета копър и зелен лук за украса
Начин на приготвяне:
Картофите и морковите се сваряват в подсолена вода. След като са сварени, картофите се обелват, а морковите се остъргват с нож. Лукът се нарязва много ситно и се задушава в малко масло и олио докато омекне.н Шунката се нарязва на ситно. Сварените яйца се разполовяват и жълтъците се отделят за украса. Картофите, морковите и белтъците се настъргват, майонезата се смесва със заквасената сметана и пресования чесън, овкусява се с черен пипер и щипка сол. Започва сгобяването на салата. Може да сглобите салатата в стъклена купа, в сервирна чиния  или като ползвате ринг. В основата поставете настърганите картофи, а върху тях 2 с. л. от майонезата. Подредете слоевете – моркови, лук, шунка, белтъци, като върху всеки слой слагате по 2 с. л. майонеза за спойка и овкусявате с щипка прясно смлян черен пипер. Остатъкът от майонезата разпределете най-отгоре и заравнете. Украсете със стръкчета копър и натрошените жълтъци

# 552
  • София
  • Мнения: 12 821
Тиквени кексчета с плънка и хрупкава поръска

• 200 г тиква
• 240 г брашно
• 150 г захар
• ванилена захар
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.л. канела
• 30 мл олио
• 1 и 1/2 бр. яйца
За плънката:
• 125 г крем сирене
• 2 с.л. захар
• 1/2 бр. яйце
За поръската:
• 50 г орехи
• 1 с.л. брашно
• 2 с.л. захар
• 1/2 ч.л. канела
• 50 г масло

Яйцата се разбиват с олиото и към тях се добавя сварената и пасирана тиква. Брашното, захарта, канелата, бакпулверът и ванилената захар се добавят към тиквената смес. Разбърква се добре.
Плънката се приготвя, като сиренето се разбива със захарта и яйцето до получаване на гладък крем.
Поръската се приготвя, като орехите се нарязват на ситно. Към маслото се добавят захарта, канелата, брашното и орехите.
Във форми за мъфини (около 24 бр.) се сипва по малко от тестото, върху него се слага от плънката и отгоре отново се сипва от тестената смес. Най-отгоре се натрошава от поръската. Мъфините се пекат в предварително загрята на 190С градуса фурна 20-25 минути.

# 553
  • Мнения: 1 422
Новогодишна баница с късмети
Продукти:
Готови кори – 1 пак.
Сирене – 400 гр.
Яйца – 5 бр.
Кисело мляко – 400 гр.
Газирана вода – 100 мл.
Олио
Сода за хляб  – 1 к.л.

Начин на приготвяне
Първо приготвяме сместа за плънката на баницата.
В една купа разбиваме яйцата, сиренето, киселото мляко със содата.
Разстиламе корите и намазваме първата кора с олио.
Добавяме 3-4 супени лъжици от сместа с яйца и сирене по ширина на кората, открай докрай.
Отделяме най-горните две кори и ги навиваме на руло, с помощта на точилка, намазваме третата кора с олио, поставяме късметче и навиваме на точилката върху първите две кори, събираме двата края и изваждаме точилката. Навиваме рулото на геврек и го поставяме в центъра на кръгла тава, предварително намазана с олио.
По този начин процедираме с всички кори, като ги добавяме в тавата – всяко руло около предишното в последователност.
Към останалата смес добавяме газираната вода и заливаме баницата.
Печем в предварително загрята на 170° фурна, печем я около 30 мин.

# 554
  • Елхово
  • Мнения: 1 788
За Нова година задължително правя сиропирана баница с локум:
Пакет точени кори, локум, орехи, 3 яйца, бакпулвер, 2 с.л брашно, ванилия, олио за мазане или масло President.
Взимат се по 2 кори, намазват се с плънката, поръсват се орехи, нарежда се локума в края и се навива.
Нареждат се в тава, отгоре се маже с масло President.
Пече се на 200гр. около 30 минути.
След като изстине напълно се залива с горещ сироп от 1 ч.ч захар с 1 ч.ч вода.

Общи условия

Активация на акаунт