Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 29 090
  • 719
  •   1
Отговори
# 555
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 257
Домашна руска салата

- 200 г майонеза

- 500 г сварени картофи

- 150 г шпеков салам или шунка

- 2 броя сварени моркови

- 100- г размразен грах

- 4-5 броя кисели краставички

- 2 сварени яйца

# 556
  • Мнения: 2 793
Банска капама
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

700 г свинско месо, 700 г телешко месо,  600 г пилешко месо, 150 г сланина,400 г кървавица, 2 бр. кисели зелки, червено вино, тесто за замазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
На дъното на пръстен гювеч се слагат 3-4 цели зелеви листа. Отгоре се нареждат зелеви сармички, направени от парченца свинско и телешко месо. Покриват се с пласт от ситно нарязано кисело зеле. Поръсва се с червен пипер и част от нарязаната на парчета сланина. Отгоре се слага нарязаното на хапки телешко месо, пак пласт кисело зеле, червен пипер и сланина. После се слага свинското месо, пласт кисело зеле, пилешкото месо, пласт кисело зеле. Отгоре се слага кървавицата, нарязана на едри парчета. Слага се виното и вода до средата на съда. Затваря се с капак и се замазва с тесто. Поставя се във фурната и се пече на умерен огън 3 часа. В началото се включва на силно, докато заври, а след това се намалява.

# 557
  • Мнения: 828
Пържоли с домати и бира
свински пържоли - 6 бр.
домати - 4 бр.
черен пипер - 1/2 ч.л.
сол - 2 щипки
бира - 80 мл
Доматите се пасират. Пържолите се начукват, посоляват се и се нареждат в тава.
Заливат се с бирата и доматения сок и се поръсват с черния пипер.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се слага във фурната на 230 градуса.
Пече се до готовност на месото.

# 558
  • Мнения: 919
Макаронена салата
1 пакет макарони цветни
1 майонеза
1 консерва грах
1 консерва царевиччка
300 гр.шунка
Сваряваме макароните и прибавяме към тях нарязаната шунка и останалите продукти .Овкусяваме със сол .

# 559
  • Плевен
  • Мнения: 1 120
Декорирани меденки
с фонданов принт
 Продукти за тестото:
2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил- по желание;
около 650г брашно, пресято
За  100  бр. сладки  са  необходими три дози.
• Начин на приготвяне:
Двата вида захар и медът се слагат в тенджера с дебело дъно. Поставят се върху котлон и се разтопяват на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
Когато захарта се е разтопи напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес. Прехвърля се в голяма купа и се оставя да се охлади за 5-10 минути, като се разбърква междувременно.
Към нея се добавят яйцата, едно по едно и накрая олиото. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, докато тестото стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот и се изрязват сладки, с формички, които сте подбрали за повода.  Ако искате по-хрупкави меденки, разточете по-тънко, ако искате по-меки, разточете по-дебело.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180°C за 10-12 минути, в зависимост от това дали искате да са по-меки или по-препечени до степен, когато краищата започнат да се зачервяват.
• За декорацията са нужни:
Принт на фонданова хартия;
моделираща маса – готова или домашно направена;
различни перлички и други захарни декорации - по желание;
захарен сироп, който се използва за лепене; или  Кристалин; тайлоза и др.
перлен спрей (блясък) за финален завършек или суха прахова боя;
Моделиращата маса (фонданово тесто) се разточва  с дебелина около 2- 4 мм и се изрязва  със същата форма, която е ползвана за сладките. Ако тестото започне да залепва, повърхността, върху която се работи, се покрива с малко нишесте. Някои използват пудра захар.
Ако не разполагате със  сладкарско лепило; Кристалин и т. н.,може да лепите със захарен сироп.
Сладките се навлажняват със захарния сироп с помощта на чиста  четка. Покривате бисквитката с  изрязаната моделираща маса отгоре и внимателно  заглаждате с ръка. Декорирането с принт се прави веднага, тъй като тестото изсъхва и след това ще бъде невъзможно да се работи с него. Предварително сте си изрязали картинките, по контура, отпечатан на фондановия принт. Изрязването на картинката може да стане  и с „ къдрава ножичка”, за  постигане на по-голям визуален ефект.
Преди да залепите, се убедете, че прозрачното фолио под изображението  е отстранено.
Пак с помощта на четка нанасяте тънък слой захарен сироп върху моделиращата маса. Внимателно, като пазите напечатаната повърност от съприкосновението и с вода, полагате изображението върху моделиращата маса. Водата и влагата могат да повредят напечатаните фонданови листи. Фондановите листи се съхраняват на стайна темепература, в плик със цип.
Искам да заостря вниманието Ви върху това- не нанасяйте „лепилото” върху фондановия принт, а върху покритата с моделираща маса бисквитка.
Сладките, декорирани по този начин се  оставят за около 12 часа  на открито и сухо място, за да могат да стегнат и да не се развалят при опаковането.
Може да пекетирате индивидуално, в целофан, да украсите със сатенена панделка, да прикрепите малка благодарствена картичка- всичко зависи от Вашето въображение и желание да впечатлите получателя. Ако искате Вашите бисквитки да имат луксозен вид и да ги запазите невредими при транспортиране, използвайте нашите дизайнерски кутии, които подсилват стойността на Вашето творение, защото са направени точно за  тези бисквитки, като дизайна  на бисквитките присъства и в дизайна на  опаковката.
От сърце желая творческо вдъхновение и много щастливи и празнични моменти.
(меденките са по рецептата на http://sunshineskitchen.com

# 560
  • Бургас
  • Мнения: 11 058
Свински вратни пържоли с картофи на фурна

6-8 бр. свински вратни пържоли
1 кг картофи
1 ч. ч. прясно мляко
2-3 с. л. олио
червен пипер, черен пипер, чубрица
100 мл вода
сол на вкус

Накисвам пържолите за няколко часа в прясното мляко. Изваждам ги, посолявам ги и ги овкусявам с подправките и олиото на вкус. Нареждам ги в тава, плътно една до друга. Пека около час и половина на 180 градуса. Изваждам ги и оставям в затворен сън. В мазнината овалвам осолените картофи, добавям вода и пека около час на 200 градуса.

# 561
  • София
  • Мнения: 1 949
Естествено - Баница с късмети Simple Smile
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кори за баница - 350 г
олио - 1 ч.ч.
сирене - 300 г натрошено
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода за хляб - 1 ч.л.
грис - 3 с.л.
олио - 3 с.л.
дрян - клонки
В купа се разбиват яйцата с тел, добавя се олио, кисело мляко с разбита в него сода да шупне и грис.
Вземат се две кори, първата се поръсва с олио, върху нея поставяме втора и намазваме с 4 с.л. плънка, поръсва се с натрошено сирене.
Двете кори се навиват на руло, което се слага в средата на тавата, като се навива на охлюв. Останалите се навиват край него.
Поръсва се с олио и печем в загрята фурна 180 градуса до златисто за 30 минути.
В една от корите се поставя монета, увита в алуминиево фолио. Преди поднасяне се набождат клонки дрян за здраве с късмети.
Баницата се върти от най-възрастния член на семейството и всеки си избира късметче.

# 562
  • Мнения: 902
Домашна торта

За пандишпановите блатове:
6 яйца
125 гр. захар
125 гр. брашно

За домашния крем:
800 мл. прясно мляко
3 жълтъка
1 и 1/2 пак. натурално нишесте
1 ч. ч . захар
Ванилия

Още: 1 голяма кутия маскарпоне
Захарен сироп или компот за сиропиране на блатовете.

Приготвяне:
За блата: Разделят се белтъци и жълтъци и се разбиват по отделно. Белтъците със щипка сол, жълтъците със захарта. След това внимателно се смесват и накрая се добавя брашното лъжица по лъжица. Пече се в загрята фурна и когато изтине се реже на три блата.
За крема: В тенджера се сипват млякото и захарта, жълтъците св разбиват заедно с 200мл. от млякото (студено) и нишестето. Внимателно се добавя към загрялото мляко и се бърка до сгъстяване.Когато крема изстине се добавя половината маскарпоне и се смесва заедно с домашния крем.
Блатовете се сиропират с по 4-5 лъжици сироп, слага се крем като най-отгоре не се слага. За измазване смесваме Нутела и маскарпоне, можем да декорираме по желание, в случая при мен е бял шоколад. Получава се много вкусна торта.

# 563
  • Мнения: 1 531
Крем Шампанско

   Необходими продукти :

   5 жълтъка
   450 мл. шампанско
   3 с.л. царевично нишесте
   1 ампула ванилия
   150 гр. захар
   50 гр. масло
   сладко по избор /череши, вишни, малини, ягоди/


   Начин на приготвяне :

В огнеупорна купа се смесват захарта, жълтъците, ванилията и нишестето.
Разбива с миксер много добре.
В тенджера слагате вода и пускате котлона.
Когато водата заври, сложете разбитите жълтъци, вземете една телена бъркалка и добавете шампанското.
Внимателно бъркайте, като крема вече е на водна баня.
Крема се бърка и държи на водната баня до като се сгъсти добре, по ваше желание.
Когато крема е достатъчно гъст, сложете маслото, разбъркайте отново и го свалете от котлона.
Напълнете чашки или купички и го сложете в хладилника.
Когато е добре охладен го декорирайте със сладко и стрък мента.
Гарантирам, че вкуса на този невероятен крем ще ви изпрати в друго измерение.

# 564
  • Мнения: 2 793
Пълнено прасе за Нова Година
ПРОДУКТИ : свинско месо - 1 прасенце, сол, черен пипер, лимони - 1 брой, масло - 1 бучка за намазване на кожата, червен пипер, карантия - дроба и сърцето от прасенцето, лук - 1 глава, масло - 1 - 2 с.л., ориз - 1 и 1/2 ч.ч. предварително измит, магданоз - 1 връзка, накълцан ситно
Начин на приготвяне :
Измийте, почистете и подсушете с кърпа прасенцето. Натъркайте го отвън и вътре със сол, черен пипер, след това го натрийте с резен лимон, бучка масло и поръсете с червен пипер. Сварете дроба и сърцето в подсолена вода, отцедете и нарежете на ситно. Запържете лука в 1/2 ч.ч. масло, добавете ориза и запържете и него. Долейте 2 ч.ч. гореща вода от бульона, в който сварихте дроба и сърцето. Разбъркайте и щом оризът набъбне, добавете и карантийките заедно с 1 ч.л. черен пипер и накълцания магданоз. Посолете ако е нужно. Напълнете прасенцето и зашийте отвора. Сложете да се пече в голяма тава, на дъното на която сте кръстосали лозови пръчки. Намажете прасенцето обилно с масло и долейте малко гореща вода в тавата. Печете го в умерена фурна, като през 25-30 минути го мажете с масло и го обръщате на няколко пъти, за да се опече равномерно. Печеното прасенце се консумира с весела компания , минимум 2-3 кани Врачанско отелово вино и хубави песни ! Да ви е сладко , че на мен ми потекоха вече лигите ..

# 565
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 734
Баница

Продукти:

350-400 гр. кори за баница

5 яйца

400-500 гр. кисело мляко

1 чаена лъжичка хлебна сода

100 мл. олио

300-400 гр сирене
Пьлниме корите сьс сместа и печем до готовност.

# 566
  • Мнения: 271
Роло с маскарпоне

5 яйца
1ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1 п.бакпулвер
Разбъркваме яйцата и захарта,прибавяме брашното и бакпулвера.Изсипваме в правоъгълна тава,застлана с хартия и печем.След като е готово го обръщаме върху влажна кърпа и завиваме на роло.Разбиваме 200 гр.сметана и добавяме 250 гр.маскарпоне и 1-2 с.л.пудра захар.Като изстине малко ролото махаме хартията,намазваме с крема и завиваме на роло.

# 567
  • Мнения: 1 430
Празнична капама
500 г свинско месо
500 г телешко месо
500 г кървавица
500 г пилешко месо
200 г сланина
1 средно голяма кисела зелка
1 ч.ч червено вино
червен пипер
кимион
копър
На дъното на глинен гювеч се слагат 2-3 цели зелеви листа. Отгоре се нареждат парченца сланина, свинско, пилешко и телешко месо. Покриват се с пласт от ситно нарязано кисело зеле. Поръсва се с червен пипер, кимион и копър. Отгоре месо, пак пласт кисело зеле, червен пипер и сланина. И така до свършване на продуктите. Завършва се с пласт кисело зеле. Отгоре се слага кървавицата, нарязана на едри парчета. Слага се виното и вода до средата на съда. Затваря се с капак и се пече на умерен огън 3 часа.

# 568
  • софия
  • Мнения: 31 173
Торта "Звездичка"
(оригиналната рецепта е на Ани Шакарян)
продукти за бадемовите блатове
(2 бр. по 25 см):
5 белтъка (яйца размер М)
150 г белени сурови бадеми
200 г захар
1/2 ампула ванилена есенция
продукти за крема:
400 мл. сладкарска сметана
250 г Маскарпоне
1/2 ампула ванилена есенция
1 ч.л. лимонови корички
1 ч.л. портокалови корички
300 г малини
200 г боровинки
2 банана
* може и други плодове по желание
50 г орехи
натурално какао

Фурната се загрява на 180 градуса.
Бадемите се смилат.
Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват на сняг като постепенно се добавя захарта. Слага се ванилената есенция. Накрая внимателно, разбърквайки в сместа се добавят смлените бадеми.
Взима се кръгла купа с диаметър 25 см., в която ще се сглобява тортата и върху хартия за печене се очертава обиколката ѝ. По очертанията се разпределя 1/2 от белтъчния крем и се пече 25 минути до готовност, докато добие златист загар и леко се сниши.
Блатовете трябва да се охладят напълно. Внимателно се отделя хартията. Единият блат се нарязва на малки квадратчета. Другият остава цял за основа на тортата.

Разбива се сметаната на сняг, добавя се Маскарпонето, ванилената есенция, лимоновите и портокалови корички. Всичко се разбърква добре и се охлажда.

Бананът се нарязва на кръгчета.

Сглобяване на тортата:
Дъното и стените на стъклената купа се покрива с прозрачно, кухненско фолио, като отстрани се оставя да виси достатъчно фолио, така че да може да се покрие отгоре.
Слага се малко от крема на дъното. Отгоре - малко от парченцата бадемов блат и се разпределя част от плодовете. Натрошават се на едро орехите и се поръсва.
Отново се слага част от крема, парченца от блата и плодове. Продължава се по същия начин до изчерпване на продуктите. Завършва се с крем. Поставя се вторият (целият) блат отгоре. Завива се с фолиото и тортата се охлажда за една нощ в хладилник.

На сутринта фолиото отгоре се разгъва и тортата се обръща върху голям поднос.
От станиол се изрязват звездички, които се слагат върху тортата. С цедка се поръсва с какао и звездичките се отстраняват.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 16:10 от zvаnchе

# 569
  • Сливен
  • Мнения: 5 353
Продукти: 1 цял заек,300гр.ориз,1 връзка лук,магданоз,заешките дреболии,сол,чубрика,червен пипер,черен пипер,олио. Заекът се изкисва във вода и оцет,за 24 часа,като 2 пъти сме сменяли водата.Приготвяне:Нарязвам на дребно дреболиите,запържвам ги,след това добавям лукът и магданозът,запържвам още 5-10минути,след което добавям и оризът.Позапържвам още 5-10минути и свалям от котлона.С една лъжица сол,натривам заека отвътре,след което го напълвам с плънката.Зашивам и поставям да ври в гореща вода, за 1:30 минути в тенджера,като ври 45 минути от едната страна и 45 минути от другата страна. След това го слагам в тава,с 1-2 литра вода и пека под фолио.Като мине 1 час,махам фолиото,обръщам го,слагам ново фолио и пека още 1 час.Накрая дегустираме с ракия и салата.

Общи условия

Активация на акаунт