Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 29 089
  • 719
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 1 209
Вкъщи много обичаме гювечета 😋
Пресни картофи 1.5кг
Червен лук 1 бр
Чесън 4 скилидки
Пилешко/ свинско месо - 1кг
2 бр. Моркови
1 червена чушка
Грах , царевица по желание
Нарязваме лука и месото на късчета , запържваме ги с подправки .
Пълним всяко гювече с всички съставки, 10мин преди да е готово, добавяме 1 яйце отгоре.
Весели празници!

# 571
  • Сливен
  • Мнения: 5 353
Заек в гърне

Зеленчуците които има в това гърне са-картофи,моркови3-4,зелена чушка.,лук-5-6 глави,3-4 домата,магданоз.Картофите са нарязани на по-едро,лука и морковите на кръгчета,чушката по-едро.Половината от тази смес слагам на дъното на гювеча,след това заека,после другата половина от зеленчуците.Най-отгоре слагам ситно обелените и нарязани домати и магданоза.След това подправките-сол,червен пипер,черен пипер,чубрика,малко олио,сложих и мазнина от друго месо.Вода налях до половината и после на жаравата 2 часа и половина.

# 572
  • Мнения: 97
Линцерови сладки с бадеми

Необходими продукти:
350 г брашно
2 бр. жълтъци
200 г масло Président
100 г пудра захар
100 г смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер
50 г ягодов конфитюр за слепване

Начин на приготвяне:
1. Разбиваме масло, пудра захар, жълтъци.
2. Добавяме бадеми, брашно и бакпулвер и замесваме меко тесто.
3. Тестото разделяме на две части, покриваме с фолио и го оставяме да престои около 60 мин. в хладилника.
4. Разточваме тесто върху хартия за печене с дебелина 2-3 мм и с формички изрязваме сладки. Половината кръгове оставяме за основи, другата половина изрязваме по средата с някаква друга формичка.
5. Печем на 180 градуса за около 7-8 минути.
6. Оставяме бисквитите да изстинат и слепваме ги с конфитюр.

# 573
  • Сливен
  • Мнения: 5 353
Агнешко във фурна

2кг.агнешко месо
олио
сол
червен пипер

Нарязваме агнешкото на парчета.Всяко парче първо намазваме с олио,после овкусяваме отделно със сол и червеният пипер.Поставяме в тава,наливаме 1 литър вода и покриваме тавата със фолио.Печем 1 час на 170 градуса,след което махаме фолиото.Ако има нужда,добавяме вода.Запичаме до златисто,после обръщаме от другата страна ,отново до златисто печем.



Скрит текст:

# 574
  • Пеликания
  • Мнения: 2 747
Пържоли в зелев лист

кисело зеле 1/2 брой
пържоли 1/2 кг
черен пипер 1/2 чаена лъжица
червен пипер 1/2 чаена лъжица
кимион 1/2 чаена лъжица

Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча ¼ чаена чаша зелев сок.Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.

# 575
  • Мнения: 902
Меденки с пълнеж

ЗА ТЕСТОТО
брашно - 4 ч.ч.
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
мед - 5 с.л.
сода бикарбонат - 2 ч.л.
оцет - 1 с.л.
ванилия - 2 - 3 прахчета
ЗА ПЪЛНЕЖ
прясно мляко - 1 ч.ч.
орехи - 1 ч.ч. /смлени/
краве масло - 80 г
конфитюр - 2 - 3 с.л. по желание
ванилия - 1 прахче
ОЩЕ
смлени орехи - 1 к.ч. за овалване

Приготвяне:
От посочените продукти за тестото замесете тесто, което трябва да е гладко.

Разделете тестото на четири части. Всяка оформете като дълъг фитил. Всеки фитил нарежете на 18 части. От тях оформете в длани топчета с големината на малък орех. Леко ги притиснете и ги подредете в тава на разстояние едно от друго, върху хартия за печене.

Изпечете меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за 10-12 минути. След като изстинат, издълбайте с острието на ножа малка част от долната страна всички топчета.

Прави се плънка по следния начин:

Смесват се трохите от издълбаните сладки с една чаша орехи, едро смлени, след което се заливат с една чаша сгорещено прясно мляко и една ванилия. Докато е горещо, се прибавя и маслото и се разбърква добре. Може да се добави и 2-3 лъжици конфитюр.

# 576
  • Мнения: 1 430
Елхички
200 гр. бисквити
2-3 вафли обикновени или шоколадови
Течен шоколад
50 гр. лешници
Шоколадов кувертюр за разтопяване
Кокосови стърготини
Захарни пръчици
Натрошаваме бисквитите, вафлите и лешниците на ситно.
Прибавяме няколко лъжици течен шоколад и омесваме тесто. Оставяме за един час в хладилника. Оформяме топчета и с формички правим елхички. Потапяме ги в разтопения кувертюр и ги поръсваме с кокосови стърготини и захарни пръчици.

# 577
  • Мнения: 666
Солена картофена торта , но без яйце със следните продукти -
1 консерва  царевица
1 консерва червено цвекло
1 консерва  грах
1 кг картофи
 4 бр. арабски питки
1 морков
1 връзка магданоз
2 с. л. майонеза
100 г сирене
250 г кашкавал
50 г масло, /President - ароматно е и дава един страхотен вкус/
черен пипер
сол
за украсата:
100 г заквасена сметана
200 г крема сирене
Зеленчуци - магданоз, репички, моркови, маслини, чери домати.
Приготовление :
Обелвам и нарязвам картофите на кубчета , сварявам. Намачквам картофите на пюре с маслото и черният пипер, разделям го на три части. На котлон в мазнина запичам арабските питки от двете им страни, поставям една във форма за торта със отделящи се стени. Върху нея разстилам 1/3 от картофената смес, към която съм сложила -морков , натрошено сирене и 1/2 от консервата  червено цвекло. Слагам отгоре 2-рата питка върху нея разстилам сместа от картофеното пюре, но с консервата грах/ отцеден/ , 2 -те лъжици майонеза и накълцаният магданоз. Последен пласт от питка, върху която слагам картофеното пюре с консервата  царевица и 150 гр настърган кашкавал. Покривам с последната питка и слагам за няколко часа в хладилника. Правя крем за тортата от крема сиренето и заквасената сметана. Вадя и намазвам от всякъде тортата с крема, украсявам с магданоз , чери домати , кашкавал и зеленчуците.

# 578
  • Мнения: 427
Бишкотена торта Цвети
1 пакет обикновени бишкоти 400 гр (не трябва да са Савоярди)
1/2 л прясно мляко или сока от компот
6 яйца
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. захар за карамелизиране
3 с.л. какао
250 г масло Président
1 ванилия

Маслен крем
3 жълтъка + 3 яйца+ 1 ч.ч захар се разбиват на пухкав крем. Прибавя се мекото масло по-малко докато свърши, добавя се какаото и се оставя настрани или ако е топло в хладилника.

Белтъчен крем
3 белтъка се разбиват на сняг с 1 ч.ч. захар.
1/2 ч.ч. захар се карамелизира и се добавя веднага към белтъците, като се разбива непрекъснато (внимавайте да не се изгорите).

Взема се една бишкота, потапя се в млякото/сока от компота, маже се с маслен крем, сгъва се на две и се слага в средата на тортена чиния/форма. Другите бишкоти се мажат и нареждат около нея в кръг и така докато свършат.
Измазваме тортата отстрани и отгоре с останалия маслен крем.
След това отгоре с чаена лъжичка слагаме от белтъчния крем, получават се топчета с връхчета.
Украса по желание

# 579
  • Мнения: 199
Свинско пълнено с шунка и кашкавал
300 г свинско филе
50 г шунка
50 г кашкавал
 олио сол и черен пипер
За задушените зеленчуци:2 стръка праз
1 тиквичка
2 моркова
 4 бр. чери домати
олио сол и черен пипер
За соса:3 с.л. заквасена сметана
 3 с.л. концентрирано доматено пюре
 100 мл бяло вино

Вземете парчето месо, разстелете го върху дъска и направете недълбоки диагонални разрези в него. Покрийте го с прозрачно фолио и го начукайте. Целта е да се изтънят краищата му. След това го поръсете с малко сол и черен пипер и наредете тънки парчета шунка и кашкавал. Завийте месото на руло откъм дългата му страна.

Увийте рулото в алуминиево фолио, като бонбон. Загрейте съвсем малко олио в тиган и сложете увитото месо да се запече от двете страни. След това развийте рулото и запечете отново неувитото месо от двете страни.
В друг тиган с малко мазнина задушете нарязаните на едро зеленчуци. Накрая добавете накъсани листа босилек. Овкусете с малко сол
Към месото добавете бялото вино и когато алкохолът се изпари, добавете доматеното пюре и разбъркайте. След това добавете сметаната, предварително разбъркана с малко вода и бъркайте. Сосът трябва да придобие розов цвят и да е плътен.
Сервирайте половин руло със задушени зеленчуци.

# 580
  • Мнения: 7 438
Новогодишна баница с късмети
Продукти:
400 гр финни точени кори
125 гр масло
5-6 с.л. олио
6 яйца
400 гр сирене
5-6 с.л кисело мляко
късмети
Маслото се разтапя и смесва с олиото.
Яйцата се разбъркват и смесват с натрошеното сирене и киселото мляко.
По 2-3 кори се наръсват с мазнина, яйчената смес, слагат се един два късмета, кората се навива и се реди в кръгла тава.
Като се нареди цялата баница се намазва с мазнина смесена с малко от яйчената смес.
Пече се в гореща фурна, на 180-200 градуса

# 581
  • Пеликания
  • Мнения: 2 747
Домашна торта с крем и орехи

За блата
яйца - 3 броя
захар - 1 1/2 чаена чаша
кисело мляко - 1 чаена чаша
брашно - 1 чаена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица

За крема
прясно мляко -750 мл
жълтъци - 2 броя
брашно - 2 супени лъжици
ванилии - 2 броя
захар - 2/3 чаена чаша

Захарен сироп
вода - 1 чаена чаша
захар - 1/2 чаена чаша
смлени орехи - 1/2 чаена чаша

Първо добавяте содата в киселото мляко и разбърквате. Разбивате яйцата със захарта, добавяте киселото мляко и накрая малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяте и брашното. Разделяте сместа за блатовете на три равни части. За да сте сигурни, че частите са наистина равни най-добре е да разпределите сместа в три еднакви чаши. Изсипвате сместа от всяка чаша в предварително намазана с олио тава / форма за печене и печете блатовете по отделно във фурна, загрята на 180 градуса. Блатът е изпечен за около 12-15 минути, като трябва да придобие лек розов загар. Изпечените блатове оставяте да изстинат добре.
Приготвянето на крема. Отделяте 2/3 от млякото и го слагате да заври заедно със захарта. Междувременно в останалото студено мляко разбивате много добре брашното, добавяте ванилията и разбитите жълтъци. Разбивате до получаването на гладка хомогенна смес с помощта на миксер, тел за разбиване или вилица. След като млякото със захарта заври, при непрекъснато бъркане добавяте сместа с жълтъците. Кремът трябва да ври на слаб огън за 3-4 минути. Бъркайте старателно през цялото време, за да не се получат бучки и да не загори. След като кремът се сгъсти дотолкова, че телта за разбиване се движи по-трудно и оставя диря в него го сваляте от котлона, за да поизстине. Кремът не трябва да е напълно студен, защото стяга много и няма да може да се нанесе върху блатовете.Докато кремът изстива, сложете водата за захарния сироп да заври и добавете в нея захарта. Бъркайте докато се разтопи. Сиропът оставете на котлона, защото трябва да е горещ, когато заливате студените блатове.
Идва моментът за сглобяване на класическата домашна торта. Слагате един изстинал блат в подноса, в който ще сервирате тортата. Заливате блата с помощта на лъжица с част от горещия захарен сироп, а отгоре го намазвате плътно с част от поизстиналия хладък крем. Повтаряте процедурата с втория и третия блат - слагате блат, сироп и отново крем, като след третия блат намазвате тортата с крем и отстрани, а отгоре я поръсвате обилно и равномерно със смлените орехи. Домашната торта е сглобена, но трябва да престои 2-3 часа в хладилника, за да стегне

# 582
  • Мнения: 1 132
Солена торта
Едно чудесно предястие или гарнитура към основното

6-7 сварени картофа
4 сварени моркова
4 сварени яйца
1/2 консерва царевица
1 буркан кисели краставици
1 майонеза
1/2 бурканче лютеница
100 гр. Заквасена сметана
изчистени маслини от костилките
Няколко чери доматки, пресен лук или лилав лук
Около 200гр шунка на слайсове
копър
сол
чесън на прах

В дълбока и кръгла купа за салата се слага стреч фолио около стените. Тортата се подрежда като първо се слага сварения и настърган картоф на дъното на купата. Маже се с майонеза.
Киселите краставички се режат на кубчетана кубчета и се редят след майонезата. След това се намазва със заквасената сметана предварително овкусена със сол, чесън на прах и копър.
След сметаната се слага ред царевица, слайдовете шунка и се намазва с лютеница. После се добавя настъргания сварен морков и сварените яйца. Маже се с майонеза и се добавя настърган картоф. Така приготвената торта се покрива с фолио и се оставя за 1 нощ в хладилника. Обръща се с лекота върху чиния, маже се с малко майонеза и се украсява с маслините, чери доматки и лук, кой както му харесва.

# 583
  • Мнения: 43
Пита от бъркано маслено тесто с ягоди
Продукти: 150г. краве масло; 150г. (3/4 ч.ч) пудра захар;  100г. (1/2 ч.ч.) кристална захар; 250 г. (2ч.ч.) брашно; 4 яйца; 100мл. (1/2 ч.ч) прясно мляко; 1 пакетче бакпулвер; 1 пакетче ванилия; 500г. ягоди.
Маслото се разбива с пудрата захар. Прибавят се един по един жълтъците, ванилията, брашното, размесено с бакпулвера, и млякото. Прибавят се белтъците, разбити на твърд сняг със кристалната захар. Сместа внимателно се разбърква, за да се получи еднородно тесто, и се изсипва в предварително намазана с масло и поръсена с брашно тава с размери 30/18 см. Върху тестото се подреждат изчистените и измити ягоди, предварително поръсени с част от брашното. Сладкишът се пече при умерена температура до готовност, оставя се да изстине и се нарязва наа парчета.

# 584
  • Мнения: 2 793
САЛАТА ДЯДО МРАЗ
ПРОДУКТИ :
грах - 1 консерва малка, царевица - 1 консерва малка, картофи - 5 - 6 бр. сварени, кисели краставички - 5 - 6 бр., колбас - 1 бр., крема сирене, майонеза, сирене, яйца - 4 бр. сварени, чушки - 4 - 5 бр. червени печени, луканка - няколко парчета, маслини - без костилки, магданоз - 1 връзка
ПРИГОТВЯНЕ : В тава се разполагат равномерно грахът, царевицата, нарязват се картофите на кубчета, колбасът и краставичките се надробяват на ситни кубчета. Майонезата се смесва с крема сиренето и се намазва отгоре. Настъргва се сиренето. Яйцата се нарязват на шайби. Украсява се отгоре като Дядо Мразчета. Яйцата са лицата, връхчетата на чушките - шапчици, маслините - очички, Луканките - тяло. КЪм яйцата се слага по едно стръкче магданоз.

Общи условия

Активация на акаунт