Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 23

• 53 400
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Мисля, че би могло да стане, защото по спомен проводникът е разклонение на контакта за пералнята (мостов кабел).
А относно разклонител, какъв би бил подходящ?

Иначе изчетох 2-3 пъти инструкциите на уреда, който предстои да закупя, огледах си всички етикети на дрехите и повечето не стават за сушилна машина. Например ризи на мъжа ми, имам много памучни дрехи с апликации на детето, някои от които и с камъчета по тях. Пускате ли ги въпреки всичко? В тази ситуация ще ми е изключително трудно да преценя, взимайки предвид и колко често е споменат рискът от пожар в упътването. Реално ако рискувам да пусна риза, на която пише, че не трябва да се пуска, какви ще са последствията?

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 12:31 от Neddiry

# 181
  • Велики Преслав
Свита риза....това са последствията.

Аз нямам дреха, която да не е минала през сушилнята. Ако не издържи, то тя не е била за мен 😁

# 182
Мисля, че би могло да стане, защото по спомен проводникът е разклонение на контакта за пералнята (мостов кабел).
А относно разклонител, какъв би бил подходящ?

Иначе изчетох 2-3 пъти инструкциите на уреда, който предстои да закупя, огледах си всички етикети на дрехите и повечето не стават за сушилна машина. Например ризи на мъжа ми, имам много памучни дрехи с апликации на детето, някои от които и с камъчета по тях. Пускате ли ги въпреки всичко? В тази ситуация ще ми е изключително трудно да преценя, взимайки предвид и колко често е споменат рискът от пожар в упътването. Реално ако рискувам да пусна риза, на която пише, че не трябва да се пуска, какви ще са последствията?
Пускам всииичко (без вълна) на 60С и после мятам в сушилня. Хич не им се дивя на етикетите. Производителите се презастраховат с 30-40С и без сушилня.
Сега ще ти снимам вчера каква ватирана блуза с щампа изпрах по горенаписания начин и изсуших на програма Памук. Ми нищо ѝ няма.
Прилагам ти снимка с етикета ѝ:

И ето какво ме съветват производителите, ама да си гледат работата…

А ето ти снимка отново на детска блуза, която е от миналия сезон и е прана и сушена сигурно 100 пъти по моя начин. Виждаш, че всичко е наред, така че - пери и суши на воля.

# 183
  • ...на безопасно
Пак съм аз.
Да попитам на тая програма освежаване вълна, мога ли да шибна вълнено палто.
Ново е. Въобще как се процедира? Сухо го слагам и какъв ефект да очаквам? Понамачкано е. 70%вълна и 10%кашмир.

# 184
Пак съм аз.
Ново е. Въобще как се процедира? Сухо го слагам и какъв ефект да очаквам? Понамачкано е. 70%вълна и 10%кашмир.
Оф, аз само с вълната “стъпвам на пръсти”. Не го шибвай, особено щом е ново и има и вълна и кашмир. Вълнени връхни дрехи давам на химическо, не че няма да се изперат или изсушат, но им се разваля “изпичането” по ревери, ръкавни извивки, абе… губят форма най-общо казано.

# 185
  • ...на безопасно
А дрехите мокри ли се слагат при нея?

# 186
Е да де, но контакта е един и в него е включено малко /двойно/ "разклонителче" и зависи кабела какъв е. Пак ли не е проблем?

Не съм наясно и затова питам!

Двата уреда в един контакт не е проблем, но този разклонител е скапан. Много по-добре е да изхвърлите този контакт и да си монтирате двоен за една розетка от добра фирма. Например това:

https://elgroup.bg/product/dvoen-kontakt-shuko-s-ramka-aluminii- … ena-life-legrand/

Предполага се, че окабеляването е с достатъчно дебел кабел.

# 187
  • София
Послушах Ви! Това е крайния резултат, току що я поставихме просто върху пералнята.
Взела съм кит, но ако е нужен ще монтираме, като пусна пералня на пълна програма ще видя как ще се държи.
Двете са включени в един контакт, нали не е проблем?
Скрит текст:

Според мен, с контакта нямате никакъв проблем. Вашите уреди са с много ниска консумация. Моите от години са включени в разклонител, който е включен в един контакт. Разклонителят може да е с по-слаби параметри от самия контакт, но пък уредите рядко достигат максималната мощност, така че пак няма проблем.

Ако все пак нещо ви притеснява, просто сменете единичния контакт с двоен, който се монтира в единична конзола:

По-сериозен е проблемът с промените в напрежението (т.нар. „токови удари“), които могат да повредят електрониката на уредите. Може да изполвате предложените по-горе от Петя, но по-доброто решение е защита на целия кръг, която се поставя в таблото с бушоните. Представлява нещо такова, има различни марки и модели:

https://www.emag.bg/40a-cifrovo-rele-za-naprezhenie-za-zashtita- … 911/pd/DWTTQNMBM/

# 188
Пак съм аз.
Не си съсипвай палтото! Дай го в някое химическо да ти го изгладят с пара.

# 189
Не бих рискувала. Направих грешка с едни сака в пералнята (след изказване на колежка, че всичките си сака пере) и сега ще станат на някоя 13-14 годишна тинейджърка. Програма, препарат за вълна... ефектът е, че се оглеждам да си купя нови сака.

# 190
Веднъж, преди доста години, сгреших с едно вълнено, късо палто и ми е урок завинаги. Палтото не се сви, но така се нагръчкаха реверите и изобщо насякъде, където имаше подлепващо, че дрехата се обезформи и никакво гладене не я спаси. Такива дрехи не се перат  пералня.

# 191
  • ...на безопасно
А ..няма...само питам аз Blush
Новичко ми е.
Днес Милкана я разсипах от работа. Много мъх обаче...
И да споделя. На Миле 560, тоя номер със спиране пиукането действа само за натискането на бутоните като пускаш програмата. Продължава да си пищи като охлажда.

# 192
А ..няма...само питам аз Blush
Новичко ми е.
Днес Милкана я разсипах от работа. Много мъх обаче...
И да споделя. На Миле 560, тоя номер със спиране пиукането действа само за натискането на бутоните като пускаш програмата. Продължава да си пищи като охлажда.
Охлаждащият цикъл е няколко минути преди края на програмата за всяка сушилня. Никоя не пищи преди цикълът да е завършен. ДЕмек, когато започне да пиши, дрехите са вече охладени.
Както написах и тези дни, това вътрене след пищенето е фазата против намачкване, която може да бъде спряна по всяко време.

# 193
Както написах и тези дни, това вътрене след пищенето е фазата против намачкване, която може да бъде спряна по всяко време.
Между другото - не на всяка програма позволява този последен цикъл да бъде прекъснат. Преди време ми се случи, но не помня програмата, май беше на Горещ въздух. От тогава не съм опитвала да стопирам СМ преди сама да си приключи.
А цикълът против намачкване не е ли периодично завъртане на прането след приключване на съответната програма. Аз това, с пищенето, го тълкувам като охлаждане. (Пусти мързел да прочета отново упътването 🤫)

# 194
  • София
Някой осмелил ли се е да суши маратонки без специална кошница или приставка, не съм сигурна как се казва?

Общи условия

Активация на акаунт