Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 23

• 53 337
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
Пресушени не съм имала, само леко влажни по коланите на панталоните. Доста неща изсуших днес. Основно на смесената програма, не виждам смисъл от другите. Още по-дълъг цикъл ми е излишен. На последната отново прозорецът беше влажен, но трите завивки бяха сухи + три декоративни възглавници съвсем леко влажни от вътрешната си страна. По странното е, че реших да пусна програмата без пране и си я подкара без да оцени липсата на дрехи. Отчита само влагата и толкова.
Мокри дрехи не съм вадила, а с остатъчна влага и то само в тези два случая. При всички останали са били перфектно изсушени за гардероб. Още повече, че аз слагам много разнородни материи, изобщо не им се занимавам да ги обследвам. До този момент не съм имала издънки със свити дрехи, освен с една вълнена блузка, която набързо стана кроп топ за кукли, хахаха, това с предната сушилня. Даже се чудя като четете етикети, ми на 90% от дрехите пише да не се ползва сушилня... Ползвам я здраво. Новата е работила цял ден без прекъсване и сега я чувам да отделя вода, което ме навежда на мисълта, че задържа част от водата някъде по системата, а не я изхвърля напълно при всяка програма.

# 331
Е нали е с термопомпа колко пък да са пресушени ?

# 332
Здравейте! Честита Коледа!
Днес намерих темата, прочетох около 100-тина поста в рамките на няколко теми и щях да питам за мнение, но нещата се случиха много бързо. Беше планувана покупка във времето, но неочаквано сутринта решихме да е днес и два часа по-късно бяхме в магазина. Мислех да прочета повече за AEG, беше алтернатива.
Първа сушилня ми е, взех Miele TWD260WP
 https://www.technomarket.bg/sushilni/miele-twd260wp-8kg-09200698
Избора ми е донякъде информиран, родителите ми имат TWD360WP. повече от година.
Не намерих инфо кой от двата модела е по-нов, ще ми е интересно някой да каже каква е разликата и дали имат слаби места. Гаранцията е две години с възможност за удължаване срещу заплащане. Как се държат във времето и има ли смисъл да я удължавам?
Вече я пробвах с хавлиите за баня + кухненски, покривка, няколко тениски и други дребни неща. Изсуши ги за почти 2 часа перфектно на програма памук и режим екстра сухо.
Надявам се да съм направила добър избор и продължавам да ви чета, че тепърва ще се опознаваме и въпроси със сигурност ще има.
Пп. Чудя се за тази кошница, оправдана ли е инвестицията и на коя програма може да се използва?
https://www.technomarket.bg/aksesoari-za-peralni/miele-09614800- … t-for-t1-09167478

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 11:40 от •mimoza•

# 333
  • Sofia
Към притежателите на пералня и сушилня АЕГ с поставен свързващ кит за монтаж на двата уреда един върху друг, пробивали ли сте стената за закрепяне на скобата или оставихте пералнята и сушилнята без допълнителното укрепване?

Някакви проблеми?

# 334
Към притежателите на пералня и сушилня АЕГ с поставен свързващ кит за монтаж на двата уреда един върху друг, пробивали ли сте стената за закрепяне на скобата или оставихте пералнята и сушилнята без допълнителното укрепване?
...
Някакви проблеми?

Мнението ми е за Бош, но реално се отнася за всички марки.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1501732.msg45708192#msg45708192

# 335
...
Някакви проблеми?

Мнението ми е за Бош, но реално се отнася за всички марки.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1501732.msg45708192#msg45708192

Аз се доверих на хората тук с опит-със и без свързващ кит. Купих кит, трябваше да се пробива пералнята, но въпреки това го купих Grinning. Тук ме посъветваха да пробвам без. Пробвах. Еми.... няма мърдане, оставих ги така. Наистина в моя случай се оказа безполезен. Изненадана останах от факта, че бързо продадох кита. За един ден ми звъннаха 2-ма човека, 3-4 дни след като го пуснах за продажба. Явно интерес си има за тези китове, особено когато става дума за скъпи уреди, каквито всъщност са моите-Миле. И аз исках да се застраховам от евентуално изпадане на сушилнята от пералнята, но те не помръдват. Моя съвет е същия, който получих и тук. Опитайте! Кит може винаги да се закупи, ако установите, че не става без него.

# 336
  • Sofia
Кита има рафче и искам да го ползвам, въпроса е по-скоро дали има нужда да захващам пералнята/кита за стената. Но ще видя дали мога да се размина, че не изгарямот желание да пробивам плочки/стена. При мен старата пералня си се движи доста, въпреки, че видимо е нивелирана, но принципно ако това, което държи пералнята е планка, то положението не е добро.

# 337
  • Велики Преслав
Кита има рафче и искам да го ползвам, въпроса е по-скоро дали има нужда да захващам пералнята/кита за стената. Но ще видя дали мога да се размина, че не изгарямот желание да пробивам плочки/стена. При мен старата пералня си се движи доста, въпреки, че видимо е нивелирана, но принципно ако това, което държи пералнята е планка, то положението не е добро.

Хубаво е само да се отбележи, че това за планката важи само за перални машини за домашна употреба. Машините с които съм работил от индустриален тип, стоят забити в бетона с железни колове 50 сантиметра, които понякоха скъсваха при центрофуга
....

Сега по темата, julian, аз пералня в добре техническо състояние, която да стои на твърда основа, и да се разхожда не съм виждал. За да играе или е поставена на нестабилна основа, или има проблем с барабан или окачване.

# 338
  • Sofia
Може и да от това, че е от този тип, с вертикално зареждане и самата пералня е доста по-тясна отколкото висока.

Сега сложих пералнята, а под нея едни тънки гумени подложки за крачетата (пак са на АЕГ). Без тях пералнята се плъзга/намества лесно. С тях обаче, е практически невъзможо да местя пералнята, без реално да я повдигна.

Самото нивелиране го направих с лазерен нивелир - повече от това не мисля, че мога да направя Grinning

Самия кит с рафта го лепнах за пералнята с обилно количество силно двойно-залепващо тиксо и ще видя какъв ще е резултата днес от цялата операция.

# 339
  • Велики Преслав
Ами не Julian. Не е от това, че е с вертикално. И такава пералня съм имал и си центрофужи на едно място. Никога не е шавала. За да се мести, има проблем.

# 340
BEKO DPY 8506 GXB1 закупена на 09.11.2020. https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-BEKO-DPY-8506-GXB1/p/680627

На 30.12.2021 сложих уред за измерване на изразходваните киловати, съответно зададох и цена според тарифите на енерго про. Ползвана е само през деня - тоест само на дневната тарифа - https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klienta/klienti-na-reguliran-p … i-do-30-06-2022-g

На 30.12.2022 свалих уреда.

Изразходвана енергия 253.3 kWh по 0.25 стотинки - 63.35 лева.
Пералнята ни е стара и е само до 800 оборота, в инструкциите на български пише само "Центрофугирайте прането в пералнята на по-високи обороти" Страница 24 Центрофугирайте прането в пералнята на по-високи обороти. На английски мисля пиеше, че пералнята трябва да е с минимална центруфуга от 1000 оборота. Просто информативно. Just in case.

Сущилнята се използва много често - средно 2 пъти на ден, максимум интервал без работа 2 дни.
С малко дете сме - 2 месеца имахме проблем с напишкването - чершафи дрехи и т.н./да запознат съм, че има пелени и протектори, второто се използваше/. Къпем се редовно и си поддържваме чисти дрехите.

BEKO DPY 8506 GXB1 е шумна сушилня и съм писъл за това вече. АЕГ-а е тих. За лаиците - два еднакви апартамента - сушилните се разположени на еднакви места, помещението е с еднаки материали/ако питате за шумоизолация и обиране на шума и т.н./ то AEG е като мъркащо котенце в скута Ви, Бекото просто се пуска когато съм на работа, чуя ли го - дразни ме шума. Надявах се бекото да изгори, че и гаранционно да не може да мине за да взема АЕГ, но уви. Жена ми му стопява лагерите....работи.

Пика по време на работа е 500 вата, които е за кратко време, през останалия процес на работа е около 200-300 вата.

Уреда е тестван преди това - мери си точно.

Направих снимки преди сваляне на уреда.

Най-добрите ревюта с истински тестове и доста информация правят само и единствено поляците. В случай, че не намирате нищо на български за определен модел ел. уред без значение, сушилня, пералня и etc.

Плюсове:
- разход на електроенергия
- не намачква дрехите

Минуси:
- шумна е
- нуждата да се чисти и втория филтър тип дунапрен от време на време.

AEG моделите които съм гледал са с един филтър горе в барабана и от къде идва разликата за да нямат втори филтър - използвали са два броя една вурху друга мрежички. Мисля да направя ъпгрейд на бекото и да добавя друг размер микрони мрежа за да се получи както е при AEG и да видим дали втория филтър няма да остане чист или изключително рядко да се налага да се чисти. В най-лошия случай освен да я изгоря и да си вземем AEG Simple Smile

P.S. and О_ofФtopic

За жалост няма как в една тема да се постне ифното от предните ми постове.

И понеже тук гоним трафик, не систематично правилно иерархиран форум с оптимизирана бази данни, на всеки 49-50 страници - нова тема. Форуми поддържаме, преструктутираме бази данни, това тук е извращение. Трафик да има.

# 341
  • София
...На 30.12.2021 сложих уред за измерване на изразходваните киловати, съответно зададох и цена според тарифите на енерго про. Ползвана е само през деня - тоест само на дневната тарифа - https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klienta/klienti-na-reguliran-p … i-do-30-06-2022-g

На 30.12.2022 свалих уреда.

Изразходвана енергия 253.3 kWh по 0.25 стотинки - 63.35 лева...

Много полезна информация. Реалният разход на сушилната във вашите условия излиза с около 43% по-голям от обявения на етикета - 177 kWh, което не е много. 5 лв на месец към сметката за ток също не са много за удоволствието да сушиш и да не простираш. Ако прибавим и цената на машината, цялото нещо излиза около 15 лв месечно, по груби сметки.

# 342
Пп. Чудя се за тази кошница, оправдана ли е инвестицията и на коя програма може да се използва?
https://www.technomarket.bg/aksesoari-za-peralni/miele-09614800- … t-for-t1-09167478

Здравейте!

И аз съм притежател на нова сушилня Миле от скоро и си взех и кошницата. Удобна е за сушене на обувки, детски плюшени играчки и дрехи, които стават само за химическо и можете да ги пускате на топло проветряване.

Тук е въпросът дали тази кошница може да се използва на всяка програма или само на топло проветряване? В моите инструкции не става ясно. Ако например сложа голяма плюшена играчка и искам да изсъхне бързо, мога ли да я пусна на която програма искам? Ясно е, че за палта, които стават само за химическо, трябва да са на топло проветряване.

# 343
Здравейте, уморих се от четене из темите. Затова ще питам -  искам да взема сушилня втора ръка. За под 500 лв. Бихте ли ми препоръчали марка и къде да я търся.

# 344
Здравейте, уморих се от четене из темите. Затова ще питам -  искам да взема сушилня втора ръка. За под 500 лв. Бихте ли ми препоръчали марка и къде да я търся.
Не знам в кои магазини, но със сигурност ще има обикаляне и човек, който да разбира.
Важното е да има поне 6 месеца гаранция! Задължително, защото не е ясно защо този уред е бил изхвърлен и как са го "закърпили" да работи от сервиза (не всички са почтени).
Като марки търси:
1. Миле, 
2. АЕГ,
3. Сиеменс/Бош ( без самопочистване)

Общи условия

Активация на акаунт