Септемврийскте джуджета чакат Коледа и 2023 (новоизлюпени септември 2022 🤗 тема2)

• 19 587
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Лизи, напълно разбирам терзанията  ти. И аз се чудя има ли смисъл да се мъча след като малката така или иначе повръща кърмата в повечето случай заради рефлукса. Ние сме на смесено хранене вечно се чудя дали и колко е изсукала  кърма, дали ми отказва АМ заради кърмата и т.н., ние нали си имаме проблеми с храненето. Та вероятно ако сме само на АМ ще ми е по-лесно, но не съм се решила за сега да спирам кърменето. Прецени и вземи решение за себе си, ти си човек, а не машина и имаш лимит.
Иначе педиатърката на мен ми каза, ако повръща кърмата да я събирам  и замразявам за пюрета по нататък. Ама ти си имаш достатъчно замразена доколкото разбирам.

Иначе аз имам чувството, че храня различни деца, а не само едно  - всеки път е различно, днес за щастие за сега поне яде без проблем, но ще видим докога.

Да се отклоня  малко от темата за бебетата - пускахте ли си вече изследвания, ходихте ли на преглед при АГ. Знам, че има момичета с проблеми с хемоглобина и анемии, пиете ли някакви добавки?
Аз съм с анемия, но нито пия добавки, нито изследвания съм пуснала, а ме изписаха с хемоглобин 87. Сега ми се накара личната, че хемоглобина падал и при кърмене, да съм тичала да правя изследвания.

# 166
Аз мисля, че щом и през нощта си спи не е проблем. Има бебета, които спят повече от други, но ако през нощта започва да се буди или да не спи, тогава е хубаво май да се намали дневния сън. Аз през деня не му давам да спи повече от 2 часа, но въпреки това заспива трудно през нощта.

И аз обмислях дали да не си пускам изследвания заради кърменето да видя как ми е хемоглобин, витамини и т.н. и мен ме изписаха с нисък хемоглобин и ми беше доста зле след раждането. Не можех да седя права, все ми се виеше свят и имах чувството, че ще припадна някъде. Ходих при Аг-то на преглед, ама тя нищо не каза по този въпрос. Освен като ходя при личния ще го питам. Иначе имам останали винамини от бременността, ама ги пия когато се присетя и имам доста апетит и се чувствам добре. Дано всичко е в норма.

Момичета,  виждам че говорите за съня. Притеснявам се, че Кати спи много🙄 Днес стана в 8:40 и досега е спала повече от 6-7 часа общо! От 10:20 до 11, от 11:40 до 15, от 16 до 18:10 и от 19:20 до 21:00? Сега я нахраних и пак заспа. През нощта също си спи. Иначе е активна като е будна,  играем си и т.н.  Но май спи прекалено...🥺

# 167
Аз ходих на преглед при АГ, при който се следях, някъде месец и половина след раждането. Като ми спряха лохиите. Пусна ми ПКК и урина също.

# 168
Аз ходих на АГ 30 дена след раждането. Скоро ще си пусна пълна кръвна картина, урина, чернодробни и такива неща. Скоро си проверявах витамин Д и Б12.

# 169
  • София
Аз съм абсолютно за пускане на ясла веднага, щом може. Моите тръгнаха на година и 3 мес . Да, първата година имаха 1 седмица пълна,защото бяха болни, ама то когато и дс ги пуснеш, все ще е така.
Познавам много деца на АМ, много по -здрави от кърмачетата.
Моето мнение е- спирай кърменето,ако се мъчите. Знаеш колко трудно аз го изживях. Но оттогава насам съм се благодарила всеки ден,че не съм вързана за бебето и си ходя където и когато си поискам, а вкъщи има кой да го нахрани. А цеденето не си е работа-супер ангажимент. Още повече, че те я отказват кърмата. Аз просто съм учена, че съм пълен провал и си го приемам, че и тук съм така, затова бях пак в криза, но за 2 дена ми мина и така ми олекна, а ти с 2...помня как аз го изживявах с близначките... много по- тежко беше, реално си съсипах живота 4 мес в цедене. Изобщо не го мисли.
Единствено съветът ми е (сори, непоискан)-ако яде ам за 4 5 мин не е ок- нито за корема и, нито като цяло за храносмилането, смени биберона с по- малък. Нашата педи казвА, че нормалното е 15 мин за 120 мл, моят го докарва 10, държа най-малкия биберон точно по тази причинА, иначе с двойката изсмуква за 5 мин и после умира от корем...тя май нямаше рефлукс и колики де, ако после няма последствия, предполагам не е проблем.

# 170
Канари, Не мога да кажа, че ми е лесно с цеденето, но някак свикнах, отначало беше много по трудно.
А това за биберона, ще пробвам с по малък, знам че не е хубаво да яде бързо, но направо мозъка ми е изключил. И тя има рефлукс, но е лек, не връща на фонтан, а постоянно по малко и се стича отсрани по бузите и кашля от рефлукса, като беше по малка и тя връщаше на фонтан, пък Сами не повръщаше, някак се размениха. Не мога да се реша да я спирам тая кърма, ще видя два дни как ще е, ще давам каквото иска и ще трябва да реша, не знам какво ще правя с тая кърма във фризера, имам пълен фризер, жал ми е да я хвърля...
Flower с теб децата по проблеми  и мислите са ни много близки. Heart

# 171
  • Варна
Лизи, разбирам те много добре. Heart
Аз си бях наумила, че ще цедя 6м и после ще спра, но преди няколко дни спрях. Същата работа - повръща кърмата и яде малко, а антирефлуксно ам изпива 180мл без проблем.
Аз спрях без хапчета. Просто постепенно намалих цеденето - започнах по 3 пъти на ден (сутрин, обед, вечер), после по 2 пъти (махнах обедното), а накрая махнах и сутрешното цедене и оставих само вечерта. Накрая едната вечер изцедих 50-60мл и това беше последното. Следях 1-2 дни дали няма да се запуша, но нямаше проблем. Интелигентна работа е женския организъм, доста добре се нагажда и регулира спрямо нуждите.

Иначе ми е адски съвестно. Много много исках да кърмя от гърда както баткото. Cry Чувствам се сякаш малкия е ощетен.
В същото време сестра ми ми каза - Той е нахранен, значи е добре! Heart А това е най-важното.

# 172
За цеденето нямам идея, почти никога не съм, но съм чувала, че във фризер изкарва доста кърмата, а рефлукса и повръщането се израстват! Веднъж да започнат да прекарват повече време през деня седнали/изправени и няма да го има това връщане. Така че наистина решението си е твое, Лизи, има ползи, ако продължиш с цеденето, обаче не бива да е на всяка цена - твоето време, физическо състояние и почивка са също толкова важни.

За кърменето, моята голяма дъщеря е кърмена 1г и 5 м и пак рекордът й е точно една присъствена седмица на градина, та си е до дете. Много лесно лепва бацили оттам. Много омразна тема ми е това боледуване, отказвам да приема, че така си тренирали имунната система. Само още по-кекави стават, да не говорим за ако се стигне до усложнения. От един сопол баш.
Иначе съм по-скоро “за” градината. Аз такива социализация не мога да й осигуря. Нито имам педагогически подход/креативност и виждам как е по-назад от връстниците си например с рецитирането, рисуването; пеенето, само защото е ходила минимално. Разбира се, има майки, които много успяват да се занимават качествено  с децата си вкъщи, дечица, които имат много приятелчета, и т.н. Зависи Simple Smile

За изследвания, и аз ще пускам скоро по-разширени, бяхме на детски гастроентеролог и очаквано минавам на още по-строга диета, та няма да се учудя, ако трябва да попълвам нови дефицити.

# 173
Аз съм за градина и против ясла. Поне тук в малкия град е тотал щета. Трябва да я закрият според мен, ама… Пуснах ги директно на градина, когато бяха 2г+. Имаше такава възможност - всички тук са приети, не е като в София. Бяха си самостоятелни - без памперс, сами се хранеха и говореха добре. Не съм се притеснявала за тях, но аз си поревах като пуснах първото… То за мен не рева като тръгна.😭😂
Имат нужда от социализация с други деца, да на учат как се прави и как не се прави, да се сблъскат с характери, дисциплина… Сополът… Сополът няма край. Вече са 1-2 клас и мине-не мине и пак са на инхалатора.
А като тръгнаха на училище разбрах колко пропуски имат от градината. Някои учителки повече им се занимава, направо можеха да почнат от 2ри срок половината клас, които бяха от другата градина. Но здраве да е, наваксва се, но с първото кой да ти знае.
С второто дете вече се изгладиха нещата.
Третото направо на матурите ще го пускам - каките му само му висят на главата…

# 174
При нас са добре яслите, е някои са по-добре от други, но като цяло биват. То имаме 3 ясли с по 2 филиала всъщност. Мисля, че не познавам деца, които не са ходили на ясла, на познатите ми всички са ходили. В градината също нямат деца, които не са били. Но да, може би е и защото няма проблем с местата.
На моменти и аз не съм особено доволна от госпожите, не са от тези, които им се занимава много, но той си ги харесва. Тепърва ще видим ще има ли пропуски, все пак още е 2 група, а и отсъства често. Обаче за Борис определено ще изберем същата ясла, но другата градина до нас. Доста се чудихме с Филип и ми се струва, че сгрешихме.

# 175
Аз съм за градината и яслите да боледуват децата но към 3-та група нещата се нормализират. Имам познати, които избягваха градината и сега деца им в 1 клас доста боледуват и оцъстват, което за мен не е ОК.
Моите каките и 2-те са кърменени достатъчно дълго време едната 9 месеца другата 1 год. и 2 месеца. По мои наблюдения всичко си е до детето. Може би и защото са породени и след първата бременност и кърмене нямаше възможност тялото ми да се възстанови и даде максимално от своя потенциал. Защото те се разболяваха или заедно или една след друга и докато по-голяма примерно се разболяваше само до бронхит малката стигаше до пневмонии. Или ако при едната се стипира само до спол при по-малката винаги слизаше надолу. Лечението на 2-те винаги е горе долу едно и също.и това беше някъде до към 5 - тата година и на 2-те. Сега дори и да боледуват минава много по леко. Някак си го израстнаха и си изградиха някакъв имунитет.

Аз ходих при следящият ме АГ след като ми спряха лохиите и пуснахме ПКК. Преди това 2-ти съм ходила при този които води раждането, че бяха различни. Сега ще ходя към 4 - тият месец да пуснем и една цитономазка.
Иначе аз си пия витамини и Д 3 отделно че имах недостиг по време на бременността.

# 176
То в София е проблем с местата. Аз кандидатствах, но не я приеха. Сега като въведох бебето излизам в списъка с чакащи на първо място. Знаете ли ако я приемат от кога трябва да я запиша? Аз си мисля примерно ако я приемат в началото на годината може ли от април месец да започне? Тя през април ще навърши 2 години. Това за ясла ли е или за детска градина?

# 177
  • София
Градината е от 3, мисля. Значи ясла трябва да е.
Аз съм от майките, които са много особени- никога не ми е било мъчно и с удоволствие и огромно нетърпение ги пуснах на ясла, даже адски ме издразни,че държаха 2 седмици да ги прибирам на обяд. А вече и работех и майка ми пак трябваше да е на линия- аз ги взимах в обедната, пльосвах ги вкъщи, тичах наобратно и така. Мечтаех со за целоседмичба ясла и градина, както родителите ни са имали...също мн ме дразнеше да ме карат да изчаквам да видели как приемат влизането- както и да го приемат, ще седят, нямах друг избор тогава, а и да имах, пак щвх да ги давам. За щастие те нямаха никакви проблеми и затова ме дразнеше, че искат да ми ги връщат на обяд- дали защото Са 2, смених 4 ясли и детски градини, понеже се местех често, и никога не са имали проблем с интеграцията. Сега пак планирам смяна и на училището. Алегра, ноже би си от сруг град,защото доколкото знам в софия се приема само септември, а системата май отваря февруари ( може да греша,че отдавна не ме е вълбувало)Чувала съм, че това да отложиш започването,а да се пази място става с рушвети и договорки, но досега в нито една моя градина не са се съгласявали да го правят, както е и редно по принцип. Аз често пътувах и исках да ги водя с мен, но не разрешаваха децата да отсъстват така за по- дълго-само с болничен.

# 178
На ясла тръгват на 2, да. При нас има кандидатствания почти всеки месец, като май месец са класиранията за септември, като само тогава има много свободни места. След това пускат останалите от голямото класиране места, като февруари-март вече има 2-3 места в целия град. Може да се отложи започването до 2 месеца. Но както казах места има за всички и не е проблем.
В яслата и първа група в градината може да отсъства до 30 работни дни по семейни причини, от 2-ра група вече са само 10 мисля.

# 179
Канари, от София съм си, но нямам грам идея как стоят нещата с градините. Леле, значи и да искам преди септември няма да стане. Иначе нямам никакво намерение да пазя място с рушвети. Ако я приемат ще я пусна, пък ако не ѝ харесва ще я спра. Не знам като му дойде времето ще го мисля. Тя е общителна, поне засега, така че ако нея я кефи няма да страдам изобщо. Само където съм маниак на тема болести. Хипохондричка си падам малко Grinning

Общи условия

Активация на акаунт