Септемврийскте джуджета чакат Коледа и 2023 (новоизлюпени септември 2022 🤗 тема2)

• 19 580
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Kanari, попадали са ми много статии по темата, получават се някакви изкривявания ( в най- лошия случай разбира се) иначе да, доста от децата прохождат на пръсти. И аз мисля като Jinx иначе, по- добре да лази в меъсотийка , отколкото да не лази , това е естествения ход на нещата и не бих се намесила в него лично аз. А иначе някоя мама ще захранва ли по педиатричен подход или звб?
Товя е така, ако се прекалява със седенето в проходилката, паяка и тн. Както казах, всяко нещо с мярка, е ок. Статии има ужасно крайни, както За всичии неща, свързани с бебето. Все пак им статии как едва ли не бебетата на АМ за нищо не стават и ако не кърмиш, край. Но ето че не е така. Много добре помня, че следвах съвета на педиатърката ни тогава и само по 20 мин са ден всяка от тях беше в проходилката. Иначе да- получават се изкривявания заради неудобната седалка- същото важи за баланс колелото- имам много приятелки с деца с деформирани крайници заради балансиращите колела. Аз например тях ненавиждам и нарочно не съм взимала на близначките. Те от 2 годишни са на тротинетки. Обаче сега ще взема баланс колепо, просто и то ще е с ограничено време.
 Аз захраних вчера с картоф. После следва морков и тиква, след това пащърнак. Докато е на лужички аз ще ги правя. Не мога да си позволя да купувам пюрета и да изхвърлям остстъка. Едно парченце картоф много бързо ми се вари и съм ок, морковът също, тиква си пюрирах и замразих в ледарка и сега си имам много порции за началото и после в силикокови форми на мъфини по-големи порции. Така ще го караме дълго, виждам ги поне 2 месеца да ги извъртим...картофът е лепкав и затова се разбърква хубаво с адаптирано.
Каши винаги съм купувала слънчо. Обожавам ги. Те не ми оставяха често, но позлвах основно Лека нощ с ориз и тази с бисквити и банан. Педиатърката каза след картофа да въведа и оризова за вечерта-заради рефлукса. Та нямам търпение вече.
Никол, вече почти няма почасови-всички искат договор- месечно. Иначе около 10 лв на час и плащаш и транспорт. Това за дневно, вечерното е по- скъпо. Иначе за месечно под 1000, да не кажа 1400 не пада. Без осигуровки, на черно. И пак се плаща транспорт допълнително. И само за гледане на детето- нез домакински задължения и готвене. Още по- рядко след ковид искат да гледат болни деца. По мое време преди 9 г беше по 8 лв на час, демек съм плащала 16 за близначките. Но когато имам нужда. (А те нон стоп бяха болни, та постоянно имах като тръгнах на работа). Менкаха се с майка- тя гледаше до обяд и после гледачката или обратно. За съжаление имам и лош опит с една. Другата, която много харесвах и се роди внуче и се отказа. И така останахме без. Влез във фб групата babysitters.bg или детегледачки в софия- там има много постове за цените-ще се ориентираш. Ако нямаше предразсъдъци, мога да препоръчам много добър детегледач мъж. Приятел ми е и дава сърцето и душата си за децата, има дъщеричка вече на 9, писна му да е it и. Започна да гледа деца, като приютяваше и улраински семейства у тях.

# 616
Напоследък все се включвам да помрънкам....
Днес исках да захранвам малките.
Отидох до кауфланд с Яна и през това време майка ми дала на Сами половин лъжица сладък картоф, много се ядосах, чак ревнах, исках аз да му дам, да го снимам, да се радвам. Като се върнах, той се сърдеше и си го нахраних с АМ а и бях много ядосана, искам като ги захранвам да съм весела и спокойна.

След час се успокоих и реших да дам на Яна пюре, размешах ам в 2, 3 лъжици пюре, не знам колко е правилно, но така го почувствах и направих, мръщеше се плюваше, все едно лимон и давам, много беше смешна, после и дадох малко вода за пръв път, пак така стискаше очи и  се втрисаше Joy
Сами сега спи и се чудя да го пробвам ли след малко с пюре, знам че се дава на обяд, но той на обяд и АМ не иска. Прескача ядене, не знам защо. Мисля след малко да го пробвам с две лъжици, пък утре ще си му дам на обяд повече, ако успея.
Не мисля че има грешен начин на захранване, в чужбина дават на детето от яденето за възрастни, без да дават по няколко дни едно и също. Както го усещате, така ги захранвайте.

# 617
Lizi, Сами прояде ли буден ? Питам, че нали знаеш, че и ние сме в този филм.
След 2 дена малката навършва 4 месеца. На консултация сме на 14.02, та захранването ще е вероятно чак в края на месеца. Та, направо си мисля, да изчакаме до 01.03 когато ще навърши 5 месеца. Ще видим, зависи как се справяме с яденето на АМ.
Аз пак да измрънкам, че сега пък се оказа, че съм с анаеробна инфекция.. Правихме във вторник микробиология и цитонамазка. Още нямам резултат от цитонамазката, притеснявам се тази инфекция да не вдигне групата. Аз съм голяма паника и много ги изживявам тези неща...
На вас взимаха ли ви микробиология и цитонамазка, чувам, че на доста мои приятелки са им взимали на по-късен етап, а не 3 месеца след секциото?

# 618
  • Варна
На нас ще ни е за първи път , ще прочета книгата за звб на Мария Нориега, но исках да питам дали си карала някакъв курс за първа помощ за бебета и деца? И също по конкретна схема ли си захранвала/ще захранваш? Аз обмислям да захраня по звб с педиатричен подход😂 демек да яде каквото ние ядем ( без подправки сол к тн) и да си го кърмя - тоест няма да замествам хранене, само ще опитва реално от храните .

Panda, карала съм само допълнителен курс за спешна помощ, (различен от този за книжка), включваше и деца. Но и да не бях, пак щях да захранвам по ЗВБ. Задавянето не ме притеснява, то го има и при децата захранени по класическия метод. Да не дърпам дявола за опашката, но на големия син за 2г не ми се е налагало да се намесвам, докато имам позната, която няколко пъти ходи в спешното за погълнати предмети.
Не следвах схема, давах първия месец предимно плодове и зеленчуци, които ми харесат. Беше лято и имаше всичко. Малкия яде дори ягоди и малини, въпреки че доста хора ги смятат за алерген и ги дават към навършване на 1 год. Давах и екзотични неща като манго, ананас, пъпеши, дини и други подобни. Като стана на 7м може да се каже, че ядеше нормална храна, но без сол. Палачинки, мъфини, паста, мусака, яхнийки и тн. Blush Най-лесният метод е това. Не съм мерила количества, не съм гледала таблици. Не съм бутала лъжици и играла на самолет. Grinning Единственото гадно е чистенето, но хич не ми пречи на фона на другите улеснения. Междувременно си го кърмех на поискване. Имало е случаи да не яде нищо, а в други - цяла порция и после не търси кърма. Общо взето се водих от него. На 1г4м се отби сам. Всеки път като пожелаеше гърда, му предлагах ябълка или друг плод и ги предпочиташе в повечето случаи, докато накрая спря да се сеща да суче.

Лизи, много гадно, също бих се ядосала много! За нас захранването на големия син беше дългоочакван момент (всички бяха почнали отдавна, а аз чаках да навърши 6м, смятай колко нямах търпение вече да го видя). И като хапна първите си хапки в нас беше малък празник. Ако ми се беше случило същото щях да откача...

# 619
Flower90, чак да е проял не. Още яде трудно, даже вече и като е заспал и започна да го храня, се събужда и спира да яде. Явно ще си е такъв злояд. Пробвах го след обяд пак с пюре, започна да реве и приключихме. Ще видя утре как ще е. Яна като и дадох вода, започна да се втриса, все едно лимон и давам, много беше смешна, но не се разплака, нито с пюрето, нито с водата. Пюрето го плюваше, ама като за пръв път, неочаквах друго.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 20:11 от Lizi:) :)

# 620
При нас нямаше плюване, мръщене, хареса му тиквата, от днес сме на морков, който също хареса, дори мисля, че повече Simple Smile ❤Няма търпение бебчо, докато му подам лъжичката, чака с отворена уста, а като свърши чака за още и почва да недоволства 🤣 И бързам да дам млякото.
Обачее имаме друг проблем, газове, свива се милия, плаче, пука му коремчето, особено през нощта е нещо страшно Sad Възможно ли е коликите да са върнат при захранването? Не че бяха напълно изчезнали, но отдавна не беше се свивал и плакал така през нощта Sad Ако така продължава мисля да започна пак с капките за колики, че ги бях спряла, заради пробиотика. Също така нали тиквата разхлабва, при нас се получи обратния ефект, което още повече го мъчи  🙄

# 621
  • София
Според мен е възможно, да. Все пак ново нешо опитва коремчето. Аз спирам със захранването засега- не е готов и не ме кефи как хапва-има позиви за връщане-иначе си отваря уста и поема храната. Може би и аз ще пробвам с тиква след една седмица, че тази предприемаме смелото начинание да пътуваме целия катун до банско. Нямам идея дали ще е успешно, подготвена съм да се приберем по- рано...

# 622
Канари и ти ли започна с картоф?
При мен момчето се къса от рев, като тръгна с лъжицата... Не знам какво ще го правя. Не ми се иска Яна да я захраня, а него да оставя за по натам. Заедно ще ми е по лесно.
Днес ще е втори опит, пожелайте ми успех!
Според мен е възможно, да. Все пак ново нешо опитва коремчето. Аз спирам със захранването засега- не е готов и не ме кефи как хапва-има позиви за връщане-иначе си отваря уста и поема храната. Може би и аз ще пробвам с тиква след една седмица, че тази предприемаме смелото начинание да пътуваме целия катун до банско. Нямам идея дали ще е успешно, подготвена съм да се приберем по- рано...

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 10:00 от Lizi:) :)

# 623
  • София
Да, и аз, но се замислям, че може и да сменя с тиква-понеже го захранвам от доста малък(сега направи 4 мес) и това с лепкането на картофа е вярно-не може да го преглътне въпреки че го смесих с АМ. Иначе аз отдавна го приучавам на лъжичка и той се кефи-давах му едни хапченца за колики с нея и витД и с удоволствие отваря уста, но като му попадне в гърлото и почва да се дави. Затова ще видя как ще е с тиквата след седмица. Аз нямам бърза работа, понеже той си е още малък. Теб те разбирам- ще е кофти да ср разминат, малко ще се побъркаш. Опитай все пак и двамата и опитай с тиква-по-сладка и лека е- така казват, аз не обичам😆

# 624
Утре ще дам сладък картоф 3ти ден и после тиква

Да, и аз, но се замислям, че може и да сменя с тиква-понеже го захранвам от доста малък(сега направи 4 мес) и това с лепкането на картофа е вярно-не може да го преглътне въпреки че го смесих с АМ. Иначе аз отдавна го приучавам на лъжичка и той се кефи-давах му едни хапченца за колики с нея и витД и с удоволствие отваря уста, но като му попадне в гърлото и почва да се дави. Затова ще видя как ще е с тиквата след седмица. Аз нямам бърза работа, понеже той си е още малък. Теб те разбирам- ще е кофти да ср разминат, малко ще се побъркаш. Опитай все пак и двамата и опитай с тиква-по-сладка и лека е- така казват, аз не обичам😆

# 625
  • Варна
Хора, пуснете някоя снимка във фб на бебоците като хапват! Heart Eyes Много са ми сладки тези снимки. Аз ще ви залея после като дойде нашия ред. Joy

Да се оплача днес колко енергия изхабих по една разходка. Първо не ми се излизаше никъде, пижамите не ми се сваляха, че и бебето да усуквам.. как да е, надъхах се аз. Сложих даже дънки, а не анцуг, накиприх се, взех си и слушалки да слушам някои подкаст, намислих си и цел да мина през магазина и пазара.. Абе с две думи няколко часа физическа и психическа подготовка за тая разходка. Joy Слагам накрая бебето в кошницата за колата, което се закрепва за шасито на количката, слизам 2 етажа пеша по стълбите (къща, няма асансьор), бебето се лашка, коша се удря от стената в парапета, слизам аз със сетни сили и накрая като отидох да търся шасито под навеса навън се усетих, че мъжа ми е духнал с него в багажника на колата. Expressionless
Голямо разочарование.. добре, че магазина и пазара са наблизо. Все пак реших, че ще си изпълня мисията да пазарувам с кошчето и бебето в ръка. Sweat Smile То тежи 3 тона, изпотих се сто пъти, бебето не заспа естествено и развалихме режима, после нагоре по стълбите мъка мъка и така почна нашия ден. Sweat Smile

# 626
  • София
Jinx, ненормална жено, как си пазарувала, влачейки кош!!! Луда работа...Аз студ нестуд излизам,защото иначе не спи. Днес режимно се събуди в 7:20. Режимно заспа в 10. И дотам с режима-15 мин сън и никакво връщане към него. После излязох и спа цял половин час. До 12.30. И оттогава се кокори. Никакви позови за спане...сега е в скок на растежА, от няколко нощи ми разлазва играта Sad снощи за първи път имах 4 часа сън. Дали просто съм била мъртва или и той е дремнал, нямам идея...най- големият чик според календара ще е, като сме на Банско ( ще пътуваме целия катун...

# 627
Kanari, да си изкарате хубаво. На мен така ми се иска да отидем някъде, където има сняг, един месец стана оглеждам и не мога да измисля къде. Всички хубави места са ни много далеч, ММ е твърдо против да пътуваме повече от 3-4 часа. То и аз де.
И за Румъния гледах даже, но пак ми се струва далеч, а и трябва да ходим за паспорти.
Поне с приятелките ми си запазихме една нощувка на 8 март в Спа хотел на Константин и Елена, а нашите ще водят големия на разходка за 1 уикенд.
Пак са болни децата, миналата седмица дори не сме излизали, направо ще се гръмна вече. Филип е ходил на градина точно 1 седмица тази година. Сега ще ходим при ЛЛ да ги види и двамата. Явно няма да захранвам тази седмица.
Jinx, голяма тренировка си си направила, аз щях да се върна. Поне в раница да го беше сложила. Аз не съм фен на носенето, но взех от приятелка раница, най-вече за да отида до магазина или до градината, която е много близо. Тъпото е, че и двете се падат на улицата над нашия блок и има стълби . Мога и с количката, но трябва да я влача по стълбите или да заобикалям доста. А баткото ходи ли на ясла? Харесва ли му?

# 628
Момичетата вече с опит, дайте някаква препоръка за столче за хранене. Има толкова голям избор, че не знам. Има ли изобщо значение какъв ще взема? Иска ми се да не е много скъпо, че като ги гледам цените лошо ми става, но да е нещо по средата. Харесах си уж едно, ама пише, че е от еко кожа, та не знам дали ще се чисти лесно и другото дали е стабилно. Пък не ми се занимава честно казано да обикалям по магазините, то живея и в малък град, та тук няма такива.

# 629
Гледам в инстаграм много хвалят Stokke Trip Trap, тук по темите пък някакво на Peg Perero. Но нямам впечатления лични от тях.
Донякъде зависи от бюджета ви. Ние сме с икейското Antilop, накратко има тези плюсове:
+ изключително лесно се почиства!!
+ неутрален вид без изгъзици
+ цената!!
Но като всяко нещо, си има и минуси:
- коланите са само през сгъвките на краката и малко диваненце абсурд да удържат
- не се сгъва, макар и да не заема много място
- отделно се купува възглавничка, че да е мекичко за детето, и поставка да не му висят крачетата във въздуха  (изключително важно)

Все пак ме кефи тоя шведски минимализъм и не бих го сменила

Общи условия

Активация на акаунт