Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 895
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Ами, заболяването прогресира, не е статично явление... От какво са се променили показателите, няма как да се гадае - може да са сто неща.
И при мен доста варират - понякога в добра посока, друг път - в лоша, но няма какво да се направи.

# 121
Здравейте!
Поради бременност и възраст (26г) АГ ме насочи към ендокринолог за преглед на щитовидната жлеза. Преди това не съм имала никакви оплаквания. Изследвах си TSH, което преди 3 седмици ми беше 3.09. Тогава съм била в 6 г.с. Започнах прием на Еутирокс 25 и днес виждам, че доста съм го свалила и явно много бързо. Притесняват ме стойностите на ТАТ и МАТ. Какво означават те? Доколкото прочетох трябва да са около 0. Чакам и резултата на ft3. Благодаря предварително!

# 122
На този етап нищо ти няма. Тсх е перфектно за бременност. Карай си я спокойно и догодина да се похвалиш със сладкото бебче.
Следи тсх, докато си бременна всеки месец, та ако трябва, да се вдига дозата хормон. Успех и лека бременност.

# 123
...
И при мен доста варират - понякога в добра посока, друг път - в лоша, но няма какво да се направи.

Гърне, какво става с теб? Simple Smile
Последно си спомням, че имаше добри хормони с Тирозинт.

# 124
Мерси, че се интересуваш! Hug

Ами, цялостно съм добре. Simple Smile Мислих да пускам изследвания в началото на декември, но реших, че ще е по-удачно да се организирам направо в началото на следващата година, понеже ще изследвам доста показатели наведнъж. Така че реално в момента не знам как са ми хормоните.

Но съм споменавала много пъти, че при мен парадоксите са нещото, което ме дразни най-много. Ето, примерно, оправих си доста храненето, свалих килограми, предполагам - инсулинът е с добри стойности, но на последното ми изследване тестостеронът и DHEA-S излязоха на горна граница, а винаги, като съм ги тествала преди, са били към средата на референтните граници. В което няма никаква, ама никаква логика... Защото начинът за намаляване нивата на андрогените е именно чрез нисковъглехидратна диета, умерен спорт и сваляне на тегло.

Ей тези неща много ме дразнят, но не смятам, че всички процеси, протичащи в организма ни, следват някакъв точен алгоритъм, че да можем да ги предвидим и предотвратим, за съжаление. Confused

# 125
Здравейте, момичета! Пролетта си бях правила изследвания на щитовидната плюс ехограф - всичко било наред. Никога не се е налагало да пия нещо за щитовидната, тъй като резултатите са били винаги добри.
Сега пак си пуснах изследвания, поради разни неразположения.
Следва ли да посетя ендокринолог?

TSH - 2.36 uIU/ml - реф. гр.   0.38 - 5.33
fT4  -  10.70 pmol/l - реф. гр.   7.46 - 14.41
fT3 -  2.510 pg/ml - реф. гр.   1.580 - 3.910
TAT/anti-Tg/ - 0.0  IU/ml  -  реф. гр.    < 4
MAT/anti -Tpo/  -  1.19   IU/ml - реф. гр.   < 12

# 126
Според мен не. Но се следи профилактично. А какви са неразположенията, че ги свърза с това?

# 127
mibobo
аз си пуснах доста изследвания.
Години - 46
Ами замаяност, сутрин нямам сила, учестява ми се пулса, екстрасистоли от време на време, в последно време и метеоризъм, не мога дълго време да стоя права и да вървя на по-дълги разстояния. Част от всичко това го отдавам и на доста стрес причинен и от самото ми ежедневие и от страха да не съм болна от нещо лошо. Ей такива неща, луда работа. Отдавам и го на самата ми възраст, все още имам цикъл, но един-два пъти в годината прескача.
Та всички резултати са ми добри с изключение на - витамин Д.
Витамин Д 3 - L- 19.5    ng/ml 10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране

# 128
  • Gotham City
Гърне с похлупак, за андрогените е хубаво наистина да изследваш инсулин. Високият инсулин е причина за високи андрогени. Имай предвид, че на гладно инсулинът може да е ок, но след хранене да се вдига доста.
Другото, което има отношение към андрогените, е холестеролът. При един от прегледите ендокриноложката ми обясни, че андрогените или поне някои от тях се синтезират от холестерол и високият холестерол може да е причина за по-високи андрогени. Факт е, че когато при мен се завиши холестеролът доста, тестостеронът ми скочи над горна граница. Промених диетата и паднаха и двете.
Разбира се андрогените може да се повишат и поради много други причини - проблеми с яйчници, с надбъбречна жлеза.

# 129
Здравейте!
Според вас трябва ли да променям дозата си на Еутирокс? Пускам резултати от днес и резултати от преди 3м, след които увеличих дозата, по ваша препоръка. Сега пия 1т×50мкг + 1/2т х 25мкг + 1/4 х 25мкг.
Леко ме притеснява и глюкозата, и HOMA индексът, който ми се получава, тъй като в началото на годината са ми били по-ниски, а сега са се покачили. HOMA индексът ми в началото на годината беше 1.44, а сега е 1.93.
Според вас дали не е необходимо вече да направя и обременяване с глюкоза? До сега не съм правила.

# 130
Вдигни на 80 мкг. Колкото повече започнеш да компенсираш щитовидните нужди, толкова по-изразена и видима ще става ИР. Обременяване можеш да направиш след 2 мес на следващата контрола на щитовидните. Конверсията няма да се оправи, докато има дефицити на Д и Б12. Виж и желязото следващия път.

# 131
Колкото повече започнеш да компенсираш щитовидните нужди, толкова по-изразена и видима ще става ИР.
Защо, каква е логиката за това?🙂

# 132
Гърне с похлупак, за андрогените е хубаво наистина да изследваш инсулин. Високият инсулин е причина за високи андрогени. Имай предвид, че на гладно инсулинът може да е ок, но след хранене да се вдига доста.
Другото, което има отношение към андрогените, е холестеролът. При един от прегледите ендокриноложката ми обясни, че андрогените или поне някои от тях се синтезират от холестерол и високият холестерол може да е причина за по-високи андрогени. Факт е, че когато при мен се завиши холестеролът доста, тестостеронът ми скочи над горна граница. Промених диетата и паднаха и двете.

Аз инсулина, кръвната захар и всички останали показатели си ги пускам на редовен принцип и съм убедена, че при мен нямат връзка с андрогените. Холестеролът винаги ми е бил с перфектни стойности. Инсулинът преди години ми беше доста висок, но аз тогава бях и много пълна. През последните 2-3 г. го държа под 10 - е, не е чак оптимален, но от него да са скочили андрогените, не ми се вярва.
От друго е цялата тази история. Единствено мога да заподозра ужасния стрес, който изживях през цялата '22 г. Чак толкова каръшка и неприятна година не бях имала досега в живота си. Отврат просто.

# 133

......... Единствено мога да заподозра ужасния стрес, който изживях през цялата '22 г. Чак толкова каръшка и неприятна година не бях имала досега в живота си. Отврат просто.

И аз така, чакам я да свърши и се надявам на по-добра следваща...За първи път от доста време си вдигнах трайно дозата на хормона, последните 3-4г бях на една и съща доза.

# 134
Колкото повече започнеш да компенсираш щитовидните нужди, толкова по-изразена и видима ще става ИР.
Защо, каква е логиката за това?🙂

Защото липсата на достатъчно щитовидни хормони води до забавен метаболизъм (да не кажем направо спрял). Бавният метаболизъм води до фалшиво ниска кр захар, фалшив гликиран хемоглобин, объркани полови хормони, надбъбречна умора с лош кортизол. Със спадането на тсх и наваксването на т3 метаболизмът се задейства. Включват се и "се наместват" всички тези хормони, които са контраинсуларни и ИР започва да става все по-изразена, защото от всичките безброй хормони в тялото само инсулинът понижава кр захар. А освен храната, контраинсуларните (към които са и стресовите) я повишават. Колкото повече се забързва метаболизмът, толкова повече инсулин се бълва заради повишената глюкоза, която тр да влезе в клетките. Бърз метаболизъм = бързо покачване на нуждите от енергия (глюкоза). Повече глюкоза=повече инсулин. Задръстени клетки (ИР)+много инсулин = изразена ИР, която може да не се засече при високо тсх, ниски фт3 и фт4 без лечение.

Общи условия

Активация на акаунт