Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 894
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Ясно, благодаря ви!

# 106
Благодаря ти mibobo! "В смисъл може да се опиташ да вземеш някакви мерки да овладееш автоимунитета" - какво имаш предвид? Че ако сега взема някакви мерки мога да не стигна до Хашимото ли?

Не, ти си стигнала до него вече, въпроса е, че антителата не са с толкова големи стойности и може да успееш да ги намалиш или дори и да вкараш в норми т.е. заболяването да е  в ремисия. Прочети първата страница като за начало.

# 107
Прочетох, благодаря

# 108
  • София
Здравете бихте ли коментирали резултатите ми от вчера:
TSH-  4.900mIU/L  /0.300-4.200/
FT 4- 11.20pmol/L  /12.00-22.00/
FT 3 - 4.93pmol/L   /3.20-6.80/
С Хашимото съм , но досега не съм пила хормон ( TSH ми беше винаги 2-2.50)

# 109
С хипофункция си и за мен си за хормон, Т4 хормона който жлезата произвежда ти е поднормен, отделно високия ТСХ

# 110
  • София
Благодаря!
В края на седмицата имам час за ендокринолог

# 111
Здравейте, може ли мнение за моите изследвания! Със хипофункция и инсулинова резистентност съм, на терапия с аку тирокс 3.5 МЛ, а от скоро включих и гръцкото Т3.

# 112
Предозирана си. А с т3 допълнително до 2 седмици ще се разтрепериш + задух + сърцебиене. Ако ще пиеш т3, намали аку тирокса. Не знам от колко време го пиеш, но при теб не работи. По-добре мини на еутирокс. Колко т3 си включила? Започни с ниска доза, напр 1/4 таблетка.

# 113
Предозирана си. А с т3 допълнително до 2 седмици ще се разтрепериш + задух + сърцебиене. Ако ще пиеш т3, намали аку тирокса. Не знам от колко време го пиеш, но при теб не работи. По-добре мини на еутирокс. Колко т3 си включила? Започни с ниска доза, напр 1/4 таблетка.
Пия го от около 5 месеца, Тсх ми беше 2.70,а т3 приемам по 1/2 таблетка.

# 114
А.М, 1/2 таблетка т3 е много за начало. Намали на 1/4. Намали акутирокса на 64 мкг (3,2 мл). От скоро пиеш затова тепърва ще има наместване. Възможно е тсх да се качи отново, но по-добре постепенно да пада, отколкото така екстремно, защото симптомите са много неприятни. Тсх не ти е било много високо в началото. Дозата на т4 може дори 50 мкг да е. Защо от толкова висока стартова доза си тръгнала? Но така или иначе вече си на тази доза. Ако се наложи да намаляваш, прави го през 6 мкг. С т3 може и да избързваш. Първо е добре да се види дали имаш добра конверсия и, ако няма, чак тогава да включиш т3. Т3 също не ти е толкова лош. Една идея има нужда да се вдигне (към 5,5-6) по тези реф стойности. Като оправиш вит Д и желязото, е вероятно да останеш на доста по-ниска доза т4, без т3.

# 115
Започнах с по ниска доза 1 или 2 мл., не помня вече, понеже съм в инвитро процедури и за бременност ТСХ трябва да е по ниско, видяхме в началото, че ТСХ изобщо не пада и за това го увеличиме, желязото и феритина бях под долната граница, виждам, че сега леко се покачват.

# 116
  • София
Здравейте. С Хашимото съм и при последните изследвания резултатите ми на TSH не бяха никак добри.
TSH - 11,7 uIU/ml (реф. ст-сти - 0,27 - 4,2), TAT - 380 , MAT - 280. Стойностите на тези показатели от края на месец юли са съответно - TSH - 2,70; TAT - 98; MAT - 150, април месец - TSH - 2,40; TAT - 23; MAT - 72.  Направих контрола  в друга лаборатори и там TSH излезе 9,6. Бях на ендокринолог сега съм на еутирокс 25 мг и контрола след 2 месеца. Не знам дали ще има ефект лечението. Притеснява ме този драстичен скок в хормоните, досега не съм приемала хормон и стойностите на ТSH са били в реф. граници.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 12:59 от uva_uva

# 117
Хормоните? Ти изследваш само един хормон ТСХ, ТАТ и МАТ са антитела.
Винаги се изследват ТСХ, ФТ3 и ФТ4 - това са щитовидните хормони. Само на база ТСХ не се определя дозата на хормон.
Повишението на антителата показва, че има по-голяма атака върху жлезата и е логично изследванията да се влошават.

Не разбрах сега за първи път ли започваш прием на хормон, но с него няма да се "излекуваш" в смисъла пия 2 месеца и после го спирам, той се приема като заместител, защото твоята жлеза не работи добре.
Прочети първа страница като начало, за да се запознаеш с нещата.

# 118
  • София
Наясно съм какво е хормон и антитела. Не съм изследвала  ФТ3 и ФТ4  само последния път и то по препоръка на лекаря ми. Години на ред съм пускала всички показатели и в края на юли си бяха в норма, с изключение на антителата. Поради тази причина никой лекар до сега не ми е предписвал хормон. Оперирана съм от възел на ЩЖ преди повече от 20 години...Наясно съм и че с приема на хормон няма да излекувам  жлезата. Притеснява ме факта от рязката промяна без причина така да се каже. Подозирам, че дозата на хормона ще трябва да се коригира... два месеца са и много и малко.

# 119
Ох, това с лекарите ...истината е, че ако искаш да се погрижиш за здравето си ще се наложи да се самообразоваш, защото първо това хормони в норма не значи добре! ТСХ не трябва да е над 2 максимум 2,5, а Т4 и Т3 трябва да са над средата на границата тогава жлезата работи добре. Ако те дълго време не са били такива т.е. е имало хипофункция и изведнъж нещата са ескалирали. Сега с хормона ще се подобрят, но да най-вероятно тази доза няма да е достатъчна и след контролата сигурно ще трябва се вдигне. Но винаги се започва с ниска доза.
Иначе ТСХ е хормон на хипофизата, той може да се повиши рязко от много неща - стрес, боледуване, друг проблем с хипофизата и т.н. Затова винаги се изследват трите хормона заедно, за да се види при тях има ли такава голяма промяна.
Иначе ако се приеме, че и те са ниски и е налице влошена функцията то тогава може поне да се провериш за дефицити на витамини - желязо, вит.Д, В12. Когато има дефицити работата на жлезата се влошава.

Общи условия

Активация на акаунт