Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 887
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
The Joykiller изследванията са непълни, няма хормоните на щитовидната ФТ4 и ФТ3. Да ясно ми е, че това е пуснал докторът, те само това си знаят, но не е пълна картинката така. ТСХ е хормон на хипофизата, а не на щитовидната жлеза и не се диагностицира състояние само по него. Иначе той сочи хипофункция както са ти казали преди мен, също така повишените антитела - автоимунно заболяване Хашимото.
Бонго вече е казала, че е добре да направиш допълнителни изследвания за ИР и дефицити на витамини.

# 91
Здравей моля за мнение за изследванията ми.  Пия еутирокс и явно ще трябва да намаля дозата. Имам записан час за ендокринолог. Не разбирам защо при такова ниско TSH FT4 не е по-високо. И при предишните ми изследвания също е така ако ТSH е 1,5 FT4 e под нормата. Иначе се чувствам перфектно с изключение на няколко дни през последните 4 месеца когато не мога да си поема дъх кръвното ми е ниско и сърцето ми тупти много силно но не бързо.

# 92
Здравейте, излязоха резултатите от ОГТТ. Ще помоля за мнението ви. Благодаря! 😊

# 93
Piso, имаш ИР, "честито"! Инсулинът ти на гладно е висок, трябва да е стойност около 5-6 или поне около 8. КЗ на първи час ти пада доста, а КЗ на втори час, която е по-ниска от началната, също индиректно показва ИР. Интересното е, че на първи час инсулинът ти не се повишава много, успява да свали КЗ, но пък като цяло инсулинът ти е все над 15 (това е основният проблем)...Желязото ти е ниско (провери поне и ЖСК, феритин, вероятно и там ще има проблем), вит. Д ти е поднормен също...
Curious_mumm, не мога да видя добре изследванията ти, защото са обърнати настрани и шрифтът също е доста дребен...Т4 не е по-високо, защото явно не се произвежда достатъчно количество от него, въпреки ТСХ. Но ТСХ не е щитовиден хормон, така че не може само по него да се диагностицира или определя дозата на хормона...

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 19:08 от dolce miele

# 94
Благодаря ви,
Дано ендокринологът обърне внимание защото основно гледат само ТSH.

# 95
Здравейте докторът също потвърди казаното от вас, че имам лека ИР за което съм ви много благодарна  и ми изписа мегликон 500 по едно хапче на ден. Каза ми също, да отида в Сливен при д-р Красимирова, за да ми изготви хранителен режим съобразен с Хашимотото и ИР.

# 96
  • Пловдив
Да се запиша и аз с последните резултати:

# 97
Инсулин на 60мин няма ли? И глюкоза на 0, 60 и120мин.? Огромното число на 2рия час показва ИР, но все пак трябва да се види на 60мин до къде стига и дали изобщо успява да свали глюкозата.
А FТ3 и FT4 заедно с TSH? Граници/референтни стойности на изследванията? Антителата са високи, дори без да се виждат референтни стойности...
B12 с тези стойности в pmol/l си е тежък дефицит...

Със сигурност си за консултация с Ендокринолог, а с това B12 може би и за хематолог...

# 98
  • Пловдив
Инсулин на 60мин няма ли? И глюкоза на 0, 60 и120мин.? Огромното число на 2рия час показва ИР, но все пак трябва да се види на 60мин до къде стига и дали изобщо успява да свали глюкозата.
А FТ3 и FT4 заедно с TSH? Граници/референтни стойности на изследванията? Антителата са високи, дори без да се виждат референтни стойности...
B12 с тези стойности в pmol/l си е тежък дефицит...

Със сигурност си за консултация с Ендокринолог, а с това B12 може би и за хематолог...

Здравейте, да благодаря.
С диагностицирано Хашимото и ИР съм, бяха чисто и просто изледвания по график (реално за 6 месеца имам оргомно подобрение).В случая минахме само с 2 замервания на глукозата, така че намам данни как е била на 60 минута.
Дефицита на Б12 също беше ясен,  вече примемем добавки.

# 99
Здравейте! Пиша по повод резултатите на майка ми, която е на 66 години. Искам да вметна, че я накарах насила да си направи разни изследвания и прегледи, досега винаги си е правила само общи кръвни и резултатите ме изненадаха. Преглеждаха й артериите с доплер за съвсем друго нещо, но се видя леко изменение на щитовидната жлеза. Съответно и назначиха следните хормони, които виждате, плюс витамин Д. Нивото на единия е много завишен, витамин Д е занижен. Беше и на кардиолог, по време на прегледа лекаря наблегна на това че пулса й и по ускорен от обичайното, но тя винаги е била с така и не й правеше впечатление. Още не е дала резултатите на личния лекар, но доколкото виждам вероятността да има Хашимото е голяма? Може и да е така от години без да знае, защото не са и назначавали до момента подобни изследвания.

# 100
Здравейте. Някой може ли да ми каже как са стойностите? На 29 г. съм, с цел второ дете.

# 101
Здравейте. Наскоро писах в темата. Изследванията ми тогава бяха:

TSH - 3.80 / 0.27 - 4.20 /
FT4 - 16,13 / 12 - 22 /
FT3 - 5,01 / 3,10 - 6,80 /

Витамини в норма:
Д - 39,87 / 20,60 - 50 /
В12 - 528,10 / 145 - 569 /
Фолат - 39,59 / 10,40 - 42,40/

реших на своя глава да пусна ТАТ И МАТ, резултатите са:
Anti Tg - 97,92 / до 115 /
Anti TPO - 83,77 / до 34 /

Според Вас става ли въпрос за Хашимото? Утре съм на ендокринолог за да коментираме, но все пак ми се иска да чуя и вашето мнение, и евентуално съвети какво да не пропусна да попитам утре?

# 102
Asya96 хормони няма изследвани, хормоните са ТСХ, ФТ3 и ФТ4 те показват функцията на жлезата. Изследвани са антитела, които сочат Хашимото, но това по никакъв начин не помага, важна е функцията на жлезата как е.

пчеличка не са толкова зле, но при цел дете не са добре би трябвало ТСХ да е под 2 и Т4 да е по-висок

Avocado да има Хашимото, МАТ е завишен а ТАТ е почти на горна граница. Но е сравнително добро положението, защото има хора с резултати десетки пъти над норма. В смисъл може да се опиташ да вземеш някакви мерки да овладееш автоимунитета.

# 103
Благодаря ти mibobo! "В смисъл може да се опиташ да вземеш някакви мерки да овладееш автоимунитета" - какво имаш предвид? Че ако сега взема някакви мерки мога да не стигна до Хашимото ли?

# 104
Едва ли, по-скоро Мибобо има предвид с мерките антителата да влязат в нормите или да се доближат до тях...🙂 Мисля, че те, щом са наднормени, вече показват, че има Хашимото.

Общи условия

Активация на акаунт