Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 508
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Лекаря видя ли ги? Малко е нисичък витамин Д, аз имам проблеми с калций, фосфор и паратхормон от него. Може би й нефролог да погледне бъбречната функция. Аз не съм лекар, но обикалям в момента такива лекари и гледат не само да са в норма нещата а зависимост между показателите.

Благодаря, все още не ги е видял лекар и затова исках мнение тук. Кои показатели от резултатите мислите ,че имат връзка с бъбречната функция ?

# 271
Готов ли е вече феритинът? Не е зле да погледнете и железния панел.

# 272
  • София
Готов ли е вече феритинът? Не е зле да погледнете и железния панел.

Здравейте, феритинът излезе - 42,49 при рефер. 14-150
Относно железния панел - виждам, че показателите са в норма. Има ли нещо притеснително при тях ?
Желязо - 17,94 ( 5.60 -28.00)
свободен ЖСК - 57.60 (20 - 62.00)
тотален ЖСК - 75.54 (42 - 78.00)

# 273
  • Русе
Здравейте, колеги.
Днес си пуснах едни контролни. Мисля, че са добре, но ще се радвам ако споделите мнение за Т3 и Т4 и ако не са оптимални дали мога с нещо да ги подпомогна. Пия цинк, Вит Д, мелатонин, Еутирокс редувам 50мкг със 75мкг, но като гледам резултата ще мина изцяло на 75мкг. Тренирам 5 пъти седмично с доста сериозни тежести от няколко месеца насам и нямам оплаквания с щитовидната. Ям много обилно от всичко. Цел ми е да качвам килограми и мускулна маса и засега се получава…
Не пия селен, защото всеки ден ям риба, месо или яйца. А понякога и трите в един ден.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 09:49 от AnMary

# 274
SvetliS, МCHC вижте, хематокритът е над референтните (може да е така при "сгъстена" кръв, но може и да е от дехидратация или пиене на малко вода или пък от друго, може и да е нещо моментно). ЖСК към горна граница показва железен дефицит, мисля си, че и феритинът не е оптимален като за мъж...Но пък и референтните стойности са ми странни /обикновено до 115 или 150  се водят за жени под 50 г, а за жени над 50 г- без цикъл- и за мъже са по-високи)...🤔

# 275
Момичета, имам въпрос - от снощи се усещам болна, но не е нещо супер тежко. Няма да пия лекарства.
Ако в началото на следващата седмица изследвам щитовидните (хормони + антитела),
Скрит текст:
витамините и минералите, дали е възможно настинката да "даде" някое необичайно отклонение? Т.е. има ли смисъл да отлагам лабораторните тестове за по-натам, поради нестабилното си състояние?
Питам, понеже ще пускам много неща наведнъж и не искам да има шанс нещо да компрометира резултатите.
Аз бих отложила - точно заради съмнението после дали ще са актуални резултатите, а и щом са доста нещата за изследване, не е за подценяване и финансовата част Simple Smile
Аз ще върна дискусията малко назад, ползвайки този цитат горе, за да попитам:
Колко време след боледуване изчаквате, за да направите изследване?

# 276
Ако не е нещо много сериозно, налагащо много сериозно лечение, около седмица аз

# 277
Здарвейте, как бихте коментирали тези изследвания и най-вече йода трябват ли мерки
Ето и щитовидни от лятото обаче:

Ендокринолога каза, че като изследвания е ок. Продължавам режим заради ИР. На ехограф видя удебеляване, нищо активно в момента и каза да следя жлезата и показателите. Аз обаче се чудя за нефролог консултация и този йод не е ли притеснителен?

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 19:54 от Naneto

# 278
Според мен е притеснителен такъв нисък резултат и очаквах, точно ендокринолога да вземе отношение за евентуален прием.

# 279
Според мен е притеснителен такъв нисък резултат и очаквах, точно ендокринолога да вземе отношение за евентуален прием.
+1.
На кето ли си (заради кетоните питам, а и виждам, че има подобрение в КЗ)?🙂

# 280
Да, на  кето съм, добре си чувствам, свалих си излишните килограми, но показателите май не са оптимални.. Каза да ям сол.... Confused
Знам, че с йода шега не бива... ако посетя ендо за н-ти път здравното ми ще ме блокира сигурно....

# 281
А кетони сама мериш ли? Като се доведеш до кетоза (да не говорим за кетоацидоза), няма да си оправиш ир.

# 282
  • Gotham City
От началото на декември съм на 25мкг Еутирокс. Вчера пуснах втори контролни изследвания на щитовидните и след тях мисля да увелича дозата на 37.5 мкг заради ниския ФТ3. Ок ли е според вас тази доза?

За сравнение към 29.12 резултатите ми бяха: ТСХ - 2.77, ФТ3 - 3.66, ФТ4 - 18.6. В една и съща лаборатория са правени и двата пъти.

# 283
Рисковано е според мен, Т4 е оптимален и може да се предозираш. Това, че Т3 е нисък е проблем на конвертирането, т.е. не е от липса на Т4 за да го вдигаш

# 284
  • Gotham City
Благодаря, mibobo!
Ще остана на 25 в такъв случай. А има ли как да повлияя на Т3?

Общи условия

Активация на акаунт