Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 488
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Като казваш сега Ковид, се замислям, че моето влошаване на щитовидната и вдигане на доза стана в началото на есента. Аз си отдавам всичко на много стрес (първо точно лятото ме бяха ошашкали с генетичното заболяване за сина ми заради ниската мед, пак лятото откриха рак на баща ми, сега 7 клас яко учене), но като каза Ковид, се сетих, че точно средата на Август бях с Ковид и нищо чудно и той да е допринесъл...

# 571
Мибобо, в крайна сметка...има ли го или не синът ти това заболяване или е било само излишен стрес?
Аз на 17.08. започнах да приемам Аку-тирокс, малко след това цъфнах с ковид. Към две седмици след симптомите се изследвах, промо пакетът включваше и ТСХ- ваучерът ми за изследването щеше да изтече и нямаше как да отлагам. Очаквах влошаване в ТСХ, КЗ, инсулин, но резултатите бяха доста добре. Бързо и леко се разминах май след този ковид. След първия обаче имах влошаване или вариране на някои показатели...

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 20:43 от dolce miele

# 572
Мибобо, в крайна сметка...има ли го или не синът ти това заболяване или е било само излишен стрес?
.........

Ами след всичкия стрес който ми създадоха 2 седмици по всякакви прегледи, изследвания, събиране на 24 часова урина и какво ли не, казаха, че не могат да го отхвърлят категорично и ме насочиха към генетичен тест, който  чаках още 3 седмици и накрая излезе отрицателен.
(Това 19 годишното момиче за което събираха пари за чернодробна трансплантация тези дни по ТВ е точно с такова заболяване и от натрупана мед се е увредил черния дроб. Тях също ги съветвали да  направят генетичен, но явно не са могли да си го позволят, че се плаща и не са го направили)

# 573
Ох, ужасен стрес...Добре че поне резултатът е отрицателен!🙂

# 574
Долче, т4 ти е добре, ако увеличаваш, съвсем леко да е. Т3 не е идеално, но ние с теб го имаме този проблем.

Ние с ендото решихме да се пробвам с акутирокс. Ще го взема другата седмица и ще видя какво е положението с него.

Тези, които приемате синтетичен т3 няколко пъти на ден - съобразявате ли отстояние от храни, добавки, медикаменти? Аз реших да пробвам този начин, но засега ме възпира само това. Първият прием ми е в 3,00ч през нощта, след това имам прием на вит.Д на обяд (поне 8 часа отстояние между двете), Б комплекс (4 часа), пробиотик към 16,30ч, вечер пия вит.А и магнезий... кога да приема втората доза на т3?

Аз приемам 4 пъти на ден Т3 по 3-4 мкгр. Като взема доза преди хранене 15-20 мин. и се усвоява по-бързо като че ли. Става ми топло. И след хранене съм вземала. Ако вземаш два пъти на ден е добре долу-горе да е през равни интервали, демек следобяд между обяда и следобедна закуска, ако има.

# 575
Благодаря!
Проблема е, че ако няма нужното отстояние от добавките, които пия, той няма да се усвои. И реално за деня ще съм приела по-малко, отколкото ако взема цялата доза еднократно.

# 576
Усвоява се Т3. Не го мисли това. Единствено храната би попречила според мен, и то с това, че по-бавно се освобождава, докато на гладно се усеща след 15 мин. Всякак съм го пила и по всяко време на деня и нощта, докато си намеря моята схема. Трябваха ми около 20 дни. Доколкото знам най-добре е няколко пъти на ден да се взема, защото живота му е кратък - 6-8 часа, но има и такива, дето пият по веднъж на ден. До усещане си е. Тези дни ще пускам изследвания и ще споделя напредъка с Т3. От 40 дни някъде го вземам. Но откъм симптоми... няма нищо общо с преди. Вече спя като пън, нямам сърцебиене, умора, емоционална нестабилност.... Някак си т3 регулира всичко.

# 577
Аз и сега нямам симптоми като последните споменати от теб.

Ще пробвам с 6,25 в 3ч през нощта и 6,25 към 11ч предиобед (цялата ми е 12,5), пък ще видя как ще се чувствам.

# 578
Да, пробвайте. Хубавото на Т3 е, че не трябва да се чака 30-40 дни като с Т4, защото се усеща веднага.

# 579
Здравейте, имам една извънматочна бременност, след която открихме лек (според думите на лекаря) проблем със ЩЖ. Завишено ТСХ. От тогава съм на 0.25 мг Л-тироксин и добавки, защото имам и ИР. Този януари отново положителен тест, но накратко неуспешен опит като се водя неизяснена локация на бременността, защото Хистологията не доказа наличие на хориални въси, но пък аз имах кървене от доста време.. както и да е.
Сега отново на преглед при доцент Катя Тодорова съответно ново изследване на ЩЖ.
Как ви се струват изследванията? Мога ли с хранене да подобря резултатите? Вече съм готова всичко да опитам…

# 580
С хипофункция си и Т3 и Т4 са много ниски, трябва ти повече хормон тези 25мг въобще не са достатъчни.
Дефицити на витамини имаш ли? В12, Д, желязо, фолиева?

# 581
Хайде, да питам и аз за последните ми изследвания. Ето ги:

Скрит текст:

На доза от 112 мкг. "Tirosint" съм. Мислите ли, че при тези резултати, си струва да включа и T3? Ей-това е въпросът, който ме "мъчи" от много време насам. От доста години се тествам и сякаш вече е ясно, че FT3 винаги ще ми е в долната третина на референтните стойности. Като че ли, няма да има оправия в тази насока. Та, много се чудя какво да предприема, като следваща стъпка.

Също така, изследвах страшно много витамини и минерали този път (за част от тях пращаха пробата в "Limbach"). Поствам резултатите, за да им хвърлите едно око и моля да коментирате, ако има нещо (преди това не бях приемала никакви добавки в продължение на около 10 месеца):

Скрит текст:

# 582
След извънматочната винаги съм била около тези нива на Т3 и Т4. Юли бяха Т3 4.8 Т4 14.9... И ме остави на 0.25 мг.
Имам си тромбофилия хомозигот на MTHFR ген и хетерозигот на PAI-1 4G/5G и ACE . Сега след второто премеждие я изследвах на своя глава. Б12 винаги ми е било на горна граница, Д беше 35 юли месец, фолиева и желязо съм пуснала и чакам резултат преди прегледа в събота. Ползвам спрей на Better you от месеци и пия метилирана фолиева киселина по 400 мг.
Странното е, че дори когато ТСХ беше 1,7, Т3 и Т4 пак ниски...

С хипофункция си и Т3 и Т4 са много ниски, трябва ти повече хормон тези 25мг въобще не са достатъчни.
Дефицити на витамини имаш ли? В12, Д, желязо, фолиева?

# 583
Гърне, ти направо "ми счупи главата" Joy с толкова изследвания. Някои не знаех дори, че ги изследват. Stuck Out Tongue Winking Eye
За т3. С това ниско тсх, ако решиш да започнеш, очаквай проблем. Ще трябва да намалиш т4, за да компенсираш. Ако не се отрази на фт4, още по-добре. Започни т3 с не повече от 3 мкг. Първият месец не очаквам чак такъв спад на тсх, но след това ще падне. Винаги можеш да пробваш и да караш на усещания. Т3 бързо се чисти, като го спреш, така че пробвай за месец.Wink

Мира, мисля че при теб основният проблем не е тсх, а тромбофилията. Работи предимно с хематолог, а не еднокринолог. Биеш ли някакъв хепарин? Иначе т4 трябва да го вдигнеш поне на 37 мкг.

# 584
От кой т3 и как го смяташ? Аз поръчах 25мкг, смятайки да го деля на 4, но явно ще ми дойде много? На последните изследвания е паднал под дъното, пък съм качила тсх на 1-2 и т4 от 13 на 15.
Та, да знаеш Stella, и такива работи се случват. Аз също съм писала, че съм станала кльоща и половина, съмнявам се дали не от хормона.
Да, пробвайте. Хубавото на Т3 е, че не трябва да се чака 30-40 дни като с Т4, защото се усеща веднага.

Общи условия

Активация на акаунт