Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 485
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
Bongobongo Heart Eyes

"Пусто-опустяло" - нямам ги аз тези познати - ни гърци, ни турци... Relaxed
Ще видя как ще я "сколасам" работата...

А това дали някога изобщо ще започнат да го произвеждат, или да го внасят свободно и в България - сигурно си е въпрос за 100 000 лева от "Стани богат". Stuck Out Tongue Closed Eyes

Прегръщам ви, момичета! HugGift Heart

# 436
До 70-те години е имало т3 и сушена жлеза и в България, но са го спрели. Не знам защо. А турското т3 наистина е по-изгодно и има делителна черта на хапчето. Гръцкото много се троши.

# 437
Читави ендокринолози няма, за съжаление. Аз тръгнах с "голямата торба" очаквания от много препоръчван лекар и малко останах разочарована. Ще видим при втория преглед като направя изследванията (които апропо повтарям, защото тя недогледа, че ги имам). 
Не ме пита за симптоми, само говореше, че и с ниски хормони може да се живее добре. Тактично ме насочи към невролог за безсънието, да ми изпише "билки" и така... За високия инсулин нищо, за отслабването- от кортизола вероятно и да ям протеини много(сякаш съм спряла да се тъпча). Поне предложи малко повече хормони да проверя, че досега полови не съм пускала.

# 438
Просто никой не се опитва да търси първопричината, а такава има… Всеки иска да намали TSH-то с Еутирокс-а и до там, а това дори аз се научих вече да го правя без да давам 70лв. за преглед.

Пс:
Мога ли да започна отново да приемам глутен при ниски антитела, под средата на референтните стойности? При мен никога не са били над тях като цяло и не знам трябва ли да продължавам да се храня така.

# 439
Ако не пречи на стомахчето, защо не. Колко време е било въздържанието и как се отрази цялостно? То на всичко има заместител, пък хляб с квас според мен е удачно решение.

# 440
Мога ли да започна отново да приемам глутен при ниски антитела, под средата на референтните стойности? При мен никога не са били над тях като цяло и не знам трябва ли да продължавам да се храня така.

Освен глутен какво друго избягвате?

# 441

Освен глутен какво друго избягвате?
Освен глутен по- целенасочено избягвам бяла захар и прясното мляко, иначе всичко останало си позволявам.
Старая се да се храня здравословно и да спортувам често.
Хапвам много салати, месо и риба, ако ми се хапва сладичко - черен шоколад или някоя здравословна алтернатива. Горе-долу е това…

# 442
Благодаря! А какво мислите за козето и овчето мляко?

# 443
По това, което съм чела те са по-добрата алтернатива от продуктите с краве мляко, но аз самата не съм до толкова запозната какво влияние имат при Хашимото. Чувала съм, че е добре да се изключат млечни и глутен, но знам откъслечни неща. Докторът ми е на мнение, че не е доказано, че изключването на глутен подобрява Хашимото, аз пък не мога да вярвам напълно на хора, които отричат влиянието на храната върху болестните състояние и за това се опитвам да се информирам от по-запознати хора в различни групи и близкото ми обкръжение.
Хашимото е пандемия в днешно време за съжаление.

# 444
  • София
Като се замисля и аз подхождам с недоверие към хора, които отричат влиянието на храната към болестното състояние. Затова и нямам постоянен лекар, ами всяка година си правя контролно посещение за ехограф с направен пълен пакет изследвания. До този момент никой не ме е питал как се храня или пък да спра определи храни, както и че им е необходим само TSH другите показатели не са им нужни.

Замених от този месец Еутирокс-а с Аку-Тирокс чувствам се добре. Ще видим дали ще има някакво раздвижване като направя изследване на 45 ден. Иначе след една година без млечни и глутен имам спад в антителата, но отново е с много бавен темп, но поне вървят надолу.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 16:24 от tsvety_gd

# 445
Имам много хора около мен, които са с подобрение след спиране на глутен, не само откъм щитовидна, но и като цяло - приятелка отслабна, ходи редовно до тоалетна, докато преди това все със запек.При сина ми спиране на глутен оказа много добро влияние върху всичко, но при него си имаше доказана непоносимост. Аз също съм с Хашимото, но тъй като не мога да спазвам нищо и си го ям Simple Smile.
Мисля, че ако тръгнеш да го връщаш и ще си усетиш как си, т.е. има хора които при връщане усещат множество дискомфорти и се убеждават в ползата от спирането му. Млечните са доста възпалителни храни, вдигат и инсулин и въобще като цяло май не особено полезни.

# 446
Питам за млечните, защото съм "новобранец" в Хашимотото, а те са ми слабост. Обожавам сирена и мляко в кафето сутрин...Днес слушах едно видео, в което говореха, че не е проблем да се консумират продукти с овче и козе мляко / ако ви е интересно - https://www.youtube.com/watch?v=9YJoR8J6C0k /. Аз също съм чела за глутена, но пък в това видео г-жата коментира за него, че в нашите географски ширини той не би следвало да прави проблем, защото е залегнало от години хората тук се хранят с жито, ечемик, овес и т.н. Искам да си изградя план какво е ок, и какво не да се хапва, но уви, информацията в интернет е разнопосочна...

# 447
Именно, но аз съм далеч от мисълта, че спирането на глутена е универсално решение за всички - не всички имат проблем с него. Най-точно се разбира чрез изследване за непоносимост или след спиране за поне 6 месеца, след което се въвежда отново и се наблюдава реакцията.
Аз също съм голям любител на млечните… спирала съм захар, месо, а вече и глутен без особен проблем, но млечните определено ще са проблем за мен.
Една позната ходи при алтернативен доктор, който и беше препоръчал суровоядство общо взето, но това за мен е прекалено и не си представям цял живот да ям рендани краставици… :/

# 448
Аз също нямам проблем със спирането на захар и месо, за глутена не съм пробвала, сигурно ще ми е трудно в началото. Започнах да си вземам козе мляко за кафето, също и козе и овче сирене от местен производител. Мислех си за тест за хранителна непоносимост и след това вече може би е важен баланса

# 449
И аз, но се чудя къде е най-достоверен тъй като не е особено евтин.
А пък си плащам всички изследвания и прегледи сама, чак се чудя за какво са тези здравни…

Общи условия

Активация на акаунт