Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 646
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Гърне без похлупак, благодаря за отговора. Казвам ѝ, че всичко е наред, лекарката също ѝ го каза, но пак пита. Ще си поговоря пак с нея.
И като така и така съм писала, да питам и за мен нещо. Не съм пускала изследвания на антитела и фт3 и фт4 след диагностицирането ми. Дали не е добре при следващото тестване да проверя и тях?

# 496
И като така и така съм писала, да питам и за мен нещо. Не съм пускала изследвания на антитела и фт3 и фт4 след диагностицирането ми. Дали не е добре при следващото тестване да проверя и тях?

Не разбирам въпроса съвсем.
TSH, FT4 и FT3 винаги се изследват заедно. На базата на тяхното съотношение се определя дозата на приемания хормон.
TAT и МАТ могат да се тестват веднъж годишно или дори веднъж на 2 г. Макар че аз обичам да ги проверявам на всеки няколко месеца, от чист интерес.

# 497
[
Скрит текст:
Здравейте, не знам дали съм за тук, но не намерих по-подходяща тема. Може ли мнение за следните резултати:
TSH   0.6   mU/L   0.55   4.78  
FT4   12.6   pmol/L   11.5   22.7  
FT3   5.3   pmol/L   3.5   6.5

Озадачи ме ниското TSH. Винаги, когато съм го изследвала е около 2. Последно м.октомври 1.9 при Т3 4.2 и Т4 15.
Да уточня, че съм на 45 , не съм приемала хормон за щитовидната никога /лекарите не са виждали проблем в изследванията досега/ и нямам оплаквания, като изключим косопад и от време на време нощни изпотявания.
А антителата - TAT и MAT някога тествани ли са?
Иначе, тези резултати показват хипофункция, но TSH не кореспондира особено с това състояние.

TAT и MAT са изследвани преди година, в норми са. ТАТ 13.9 при реф. 0-115 и МАТ 13.1 при реф. 0-34.

Какво значи, че “TSH не кореспондира с това състояние”?
Благодаря.

# 498
Какво значи, че “TSH не кореспондира с това състояние”?
Благодаря.

Хипофунцията на ЩЖ е състояние, при което жлезата работи "на намалени обороти", най-общо казано - поради недостатъчното производство на хормони (FT4 и FT3).
TSH е хормон на хипофизата и обикновено, когато е налице хипофункция, той е висок (т.е. над 2), а FT4 и FT3 са под средата на референтните граници.
При теб има хипофункция, защото FT4 е доста нисък, но TSH също е нетипично нисък, вместо да е висок.

# 499
Какво ще кажете за тези изследвания, дозата ми е 50, бях пробвала да я вдигна малко, но започвам да усещам симптоми на предозиране и си останах на тази, калцият добре ли е?

А това са по-старите (30.09.), но се наложи да сменя лабораторията:

# 500
Здравейте!
Идвам и аз за помощ с разчитането на резултати.
Прикачвам първо изследвания от края на м.октомври 2022г.

и изследвания от днес:

В момента приемам 25мг Еутирокс.
Храня се ниско въглехидратно и спортувам умерено.
Тази доза на 25мг дали е достатъчна? И дали има нужда да предприема още нещо?

# 501
Здравейте!
Идвам и аз за помощ с разчитането на резултати.
Скрит текст:
Прикачвам първо изследвания от края на м.октомври 2022г.

и изследвания от днес:

В момента приемам 25мг Еутирокс.
Храня се ниско въглехидратно и спортувам умерено.
Тази доза на 25мг дали е достатъчна? И дали има нужда да предприема още нещо?
Какви са оплакванията и диагнозите?
Коментар за ниските стойности на половите хормони имало ли е?
Относно задълбочаващата се ИР - храненето хипокалорийно ли е, защото иначе няма много смисъл и без медикамент няма да успеете да се справите.

//Ето примерен калкулатор на калории, в зависимост от годините, тялото и активността.

# 502
guantanamera , оплакванията са рязко качване на килограми, умора, липса на концентрация.
Диагноза - ИР и хипофункция.
Изследванията от м.октомври са правени в 5 ден от МЦ. Коментара от гинеколог и еднокринолог бяха, че ако оправя ИР ще се нормализират и половите хормони. За тези хормони има значение и деня от МЦ.

# 503
Добър вечер, момичета! Моля, ако някой може да разчете днешните ми изследвания направени на гладно, жадно, както си е по протокол.
Миналия месец пусках и за ИР. Там всичко изглежда наред. Тренирам всеки ден, не ям сладко и хляб, пък все съм на едни килограми, че и отгоре. Затова пуснах и кортизол. И там мисля, че е в норма.
Та въпросът ми е, ако всичко е в норма да не се филмирам?

# 504
В хипофункция си, щитовидните не са добре. Пиеш ли хормон?
Иначе - на последните ми изследвания почти всичко излезе перфектно - витамини, минерали, полови, щитовидни, инсулин и т.н. Но отслабването съвсем се забатачи последните месеци, което направо ме убива... Нямам логично обяснение защо така се получава - обяснявам си го само с напредването на възрастта и стреса, който понастоящем е много силен при мен. Като цяло, кофти ситуация. Sad

# 505
Гърне без похлупак, за мен ли говориш? Значи казваш, не са добре нещата. И аз си го усещам, въпреки резултатите в норма. На 45 съм. Спортувам всеки ден от две години, като последните два месеца всеки ден по 2 часа във фитнеса и качих 5 кила ей така. То да речем, че съм направила мускул, който тежи, ама мерките, мерките ...и те нагоре с по 5 см.
Ще се гръмна вече...

# 506
Да, на теб отговарях, разбира се. Simple Smile Ти си писала преди мен.

Попитах за хормона, защото без него нищо няма да стане, ако щитовидните ти останат на тези ниски нива.
Хубаво е, че спортуваш, но това е допълнително средство, няма как да е основният двигател. Да не говорим, че ако спортът е прекалено интензивен или изтощаващ, може да навреди на човек с Хашимото и/или хипофункция, вместо да помогне. Два чАса всеки ден ми звучат убийствено.

Хранителният режим е другият ключов компонент. Ако там нещата не са прецизирани, отслабване няма да има.

От друга страна - възрастта, както вече споменах, също е фактор. Аз съм 30+ и определено усещам разлика, спрямо когато бях на 20. Така че...

# 507
  • София
аз ви бях споделяла, аз отслабнах преди година като тотално промених всичко и направих пълен рестарт в резултат , на което за 4 месеца бях -15кг. Оттогава се чувствам прекрасно-секси, енергична съм. Отказах и млечните , освен глутена, който бях отказала три години преди това. Антителата са с по 50 единици надолу за година, бавничко, но вървят надолу.  По отношение на хормоните се затвърждава проблема с конверсията и просто ще дам шанс на Аку Тирокса за месец и половина и след контролни изследвания , ако не виждам ефект- ще започна прием на Т3.

# 508
  • Варна
Здравейте, има ли някой изпробвал АИП режима и помогнал ли му е? Въобще имали някакъв шанс да влязат антителата в норма?

# 509
Благодаря ти много! Не, нищо не пия и не съм пила никакви хормони. Просто сега реших да ги пусна тези изследвания, тъй като се усъмних, че нещо не е както трябва. Време е да посетя ендокринолог, още повече, че и майка ми е с гуша. Ще трябва май да включа" следи" и на тази тема. Материята ми е напълно непозната. Не ям хляб, сладко и до преди месец дори и плодове, картофи, ориз. Нещо като НВ хранене. Но и така, резултатите относно килограмите бяха меко казано- незадоволителни. Ще ми трябва помощ отвън, определено...А и тоя кортизол в горна граница също говори нещо и сигурно е свързано. Абе, тръгне ли да се разваля машината...

Общи условия

Активация на акаунт