С какво ви дразнят свекървите? – 140

• 36 637
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
  • при късмета
Все си мисля, че младите съпруги искат да са еднолично власт имащи над съпрузите си, сиреч друго женско мнение да не присъства на семейната “трапеза”.  Да, всяко семейство е отделна единица и зачитане и уважение към чуждото мнение е хубаво да има, но понякога така се извращават нещата, че и най-елементарните въпроси да зададеш или мнение да изкажеш - стократно отбелязахме, се превръщаш в злонамерена бабичка с изветряло мислене.
Много си стоя зад теорията, че ревност към майката на съпруга има и от там тръгват повечето проблеми… То и много майки ревнуват, но модерната нагласа е “ ти не ми се меси в работите”…

Майката на моят мъж често ни дава идеи и съвети относно покупка на жилище - примерно. Не, не сме я питали, но в никакъв случай не го възприемам като вмешателство. Приятелите правят същото.. Не им си сърдя или да им правя забележки. Нямам тази нагласа към хората..
Единственото, което искат младите е да не им се месят и да ги оставят да си вземат решенията и да си поемат отговорностите. Често и мъжете го искат, ама на маминка не искат кажат.
И да, няма проблем да ти се каже нещо или да се изкаже някое непоискано мнение. Веднъж обаче. Ако е повторено ен на брой пъти, ако се вменява постоянно, ако го налагаш с аргумента, че другата страна прави нещо неправилно и това е постоянно, постоянно и до безкрай и си знаеш едно и също, вече не е просто казване. То е всичко изброено, но не и казване, а другото е различно и много ясно, че ще се приеме за вмешателство, защото е такова. До сега в темата никоя не се е оплакала, че свекърва ѝ е казала нещо веднъж. Във всяко оплакване, основното е, че е практика и ежедневие. Ние обсъждаме вмешателство, само ти говориш за казване. От казване до сега никой не се е оплакал, но виж колко месещи се свекърви има. Ако бяха изключение, нямаше да дращим в темата, която няма аналог по брой издания

# 631
  • София

Извън темата, но “Усмивката на Мона Лиза” е МНОГО любим мой филм!!!!
Въпреки, че плюят соца, поне на теория половете бяха равни. А в Афганистан след лошите руснаци, при талибаните жените се върнаха в 1 клас.
Не съвсем. Нито можеха да вземат фамилията на жената при сключване на брак, нито можеха да вземат майчинство... Няколко примера само. Имаше имитация на равенство. Много бяха равни, стига жената да си знае мястото.

# 632
Относно "свека" - по-кратко ми е, затова така го пиша.На мен самата дума Свекърва, както и стринка, сами по себе си са ми грозни. На всички бивши стринки и на настоящата , децата ми казват леля.

# 633
"Свека" е пренебрежително и обидно.Ясно изразява отрицателно отношение.Ако е за съкращение,от 8 букви ,съкращавате 3  !!??

# 634
Те сега , защото масово мъжете са с фамилията на жените си.
В Русия още от царско време има опция да се приеме женската фамилия. Прави се , когато съпругът има брат, тоест има кой да продължи неговата фамилия, а жената е сама или със сестра. Познавах там такъв мъж и колкото и стар да е обичаят , не го коментираха с разбиране, да кажем. Той и мъжът си беше такъв - мек и отстъпчив. В тяхната семейна култура обичайно жената и нейното семейство са водещата страна .  Раждането на извънбрачно дете никога не е било позор за жената , по-скоро бащата е обирал негативите. Всъщност предбрачният секс там никога не е бил табу като по нашите географски ширини. Чаршафи не са се размятали . Тоест при социализма , руското културно влияние по отношение на семейството и жената е било съвсем благоприятно. Нашите културни особености обаче в това кръстопътно положение се раздират от противоречия между Изтока и Запада . Един торлюгювеч е в главите ни и лашкане от една крайност в друга . Няма баланс никакъв - "ти мен уважаваш ли ма " и от двете страни.

# 635
"Свека" е пренебрежително и обидно.Ясно изразява отрицателно отношение.Ако е за съкращение,от 8 букви ,съкращавате 3  !!??
Моето име се съкращава само с 2 букви. Да карам хората да ми говорят на цяло име ли, защото не е с повече?
За мен пък, съкращението обикновено е нещо умалително и аз наричам сегашната си свекърва "свеки", защото я обичам. Между другото за пръв път съм го чула от приятелка преди 20 години, която много се разбираше със свекърва си и я споменаваше така.
Не разбирам защо "свека" да е обидно. "Свекървище" е обидно, но съкратена дума обикновено е или за удобство или като умалително.
На мен ми отне доста време да разгадая какво значат ММ и МП тук във форума. Дали жените, които ги използват мразят половинките си? Thinking

# 636
  • Варна
Между "свекА" и "свекИ" някак има разлика. А дали мразят половинките си тез дето ползват ММ и МП не знам, ама ги мързи доста.

# 637
Между "свекА" и "свекИ" някак има разлика. А дали мразят половинките си тез дето ползват ММ и МП не знам, ама ги мързи доста.

ММ за първи път го прочетох тук ии дооооста време си чудих какво е 😃. А МП какво е? Моят партньор?

# 638
  • Пловдив

Извън темата, но “Усмивката на Мона Лиза” е МНОГО любим мой филм!!!!
Въпреки, че плюят соца, поне на теория половете бяха равни. А в Афганистан след лошите руснаци, при талибаните жените се върнаха в 1 клас.
Не съвсем. Нито можеха да вземат фамилията на жената при сключване на брак, нито можеха да вземат майчинство... Няколко примера само. Имаше имитация на равенство. Много бяха равни, стига жената да си знае мястото.
За фамилията не е вярно. Познавам мъже от поколението на моите родители с фамилиите на жените. Не знам от кога може, но по времето на зрелия социализъм можеше.

# 639
Предлагам да се оттеглим за почивка, защото след Бъдни вечер и Коледа ще има доста храна за дискусии Simple Smile

# 640
Подкрепям Лютиче! 😃

Ако междувременно нещо изкочи  - на линия съм!😃

Светли празници, момичета! 🎄🥂
И умната!

# 641
Понеже вие сте заети и не можете да пишете и четете, предлагате да хлопнем кепенците на темата ли? JoyJoy

# 642
  • София
ММ за първи път го прочетох тук ии дооооста време си чудих какво е 😃. А МП какво е? Моят партньор?

ММ - Моят Мъж /Мъжът Ми
МП - Моят приятел
БНД - Бащата На Детето ми

# 643
Имаше нещо ЖДВП, не помня точно. Какво означава?

# 644
ЖДНБ - жива да не бях.

Общи условия

Активация на акаунт