С какво ви дразнят свекървите? – 140

• 36 643
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Да КАГ прекали, но не съвсем. Доста по-често гаджето осигурява подслон, мама ги посреща на обяд/вечеря. Виждала съм у приятели как мацката беше се почти преселила у тях. Не че го няма обратното, но мъжките майки са сякаш по-толериращи подобни отношения под покрива си. Особено онези, при които още се шири патриархалният дух (казано по-вежливо).

ма ко, нямам предвид вашия спор, какъвто и да е бил. Имам предвид, че аз пиша на КАГ за взаимното уважение,  не на теб. Обаче ти веднага опонираш, сърце юнашко не трае. И с какви аргументи? "Твоето не е така, точно обратното е, свекървите винаги искали уважение." Дообре
 В много случаи те искат само добро възпитание, с което някои снахи изобщо не са наясно. Но я свеки да се държи по същия начин - ще я изядете с парцалите.
Дори видната защитничка на жените Уиш ни веселеше с претенциите на приятелките на сина си.

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 13:34 от Cuckoo

# 616
Да , иде ново поколение свекърви, няма да са по-добри от нас както гледам,  ама си вярват. То и  ние така си вярвахме.

# 617
  • София
Да , иде ново поколение свекърви, няма да са по-добри от нас както гледам,  ама си вярват. То и  ние така си вярвахме.
Нали? Сякаш човешката природа много се е променила... Но обществените нагласи са много променени, а и те имат значение. Факт е, че хората се разделят и развеждат доста повече.

# 618
  • при късмета
"Добрата", стара българска традиция, изисква снахата да уважава свекървата. НЕ обратното, това казах относно уважението. Никога традицията не е повелявала свекървата да уважава снахата по подразбиране. И свекървите, колкото и да се правят на модерни, някак точно този аспект от традициите не си го пускат за нищо на света

# 619
А свекървите ще се бутат да помагат все по-малко занапред. Съдейки по себе си и всичките ми приятелки. Само една мечтае да дундурка и отглежда внуци за часове / дни наред. Simple Smile Ама нейното дете е още почти бебе, та може и тя да размисли в близките 20-30 години.

# 620
Едно време като бях снаха, какви ужасни свекърви имаше, а сега като станах свекърва, снахите станали ужасни.

# 621
Все си мисля, че младите съпруги искат да са еднолично власт имащи над съпрузите си, сиреч друго женско мнение да не присъства на семейната “трапеза”.  Да, всяко семейство е отделна единица и зачитане и уважение към чуждото мнение е хубаво да има, но понякога така се извращават нещата, че и най-елементарните въпроси да зададеш или мнение да изкажеш - стократно отбелязахме, се превръщаш в злонамерена бабичка с изветряло мислене.
Много си стоя зад теорията, че ревност към майката на съпруга има и от там тръгват повечето проблеми… То и много майки ревнуват, но модерната нагласа е “ ти не ми се меси в работите”…

Майката на моят мъж често ни дава идеи и съвети относно покупка на жилище - примерно. Не, не сме я питали, но в никакъв случай не го възприемам като вмешателство. Приятелите правят същото.. Не им си сърдя или да им правя забележки. Нямам тази нагласа към хората..

# 622
Едно време като бях снаха, какви ужасни свекърви имаше, а сега като станах свекърва, снахите станали ужасни.

Абе верно си е. В другата тема една потребителка писа, че потиснатите снахи се превръщат в ужасни тъщи и свекрви, та може и да има нещо вярно.

# 623
  • София
"Добрата", стара българска традиция, изисква снахата да уважава свекървата. НЕ обратното, това казах относно уважението. Никога традицията не е повелявала свекървата да уважава снахата по подразбиране. И свекървите, колкото и да се правят на модерни, някак точно този аспект от традициите не си го пускат за нищо на света
И дай сега като махалото - понеже сме били в едната крайност, да отидем в другата. Впрочем, това изобщо не е бг традиция, колкото и да се пенявиш. Мъжът и неговите родители са били водещи до не чак толкова отдавна в цял свят, освен може би в някои племена. Харесва ни или не - в по-развитите общества е царял патриархат.
Прочети/гледай "Слугинята" или гледай "Усмивката на Мона Лиза" - развиват се във времена, в които у нас мъжете и жените бяха равни и заедно строяха социализма Simple Smile Поне на думи, традицията не се изкоренява така лесно.

# 624
И дай сега като махалото - понеже сме били в едната крайност, да отидем в другата. Впрочем, това изобщо не е бг традиция, колкото и да се пенявиш. Мъжът и неговите родители са били водещи до не чак толкова отдавна в цял свят, освен може би в някои племена. Харесва ни или не - в по-развитите общества е царял патриархат.
Прочети/гледай "Слугинята" или гледай "Усмивката на Мона Лиза" - развиват се във времена, в които у нас мъжете и жените бяха равни и заедно строяха социализма Simple Smile Поне на думи, традицията не се изкоренява така лесно.

Извън темата, но “Усмивката на Мона Лиза” е МНОГО любим мой филм!!!!

# 625
  • София

Извън темата, но “Усмивката на Мона Лиза” е МНОГО любим мой филм!!!!
Въпреки, че плюят соца, поне на теория половете бяха равни. А в Афганистан след лошите руснаци, при талибаните жените се върнаха в 1 клас.

# 626
Когато срещу себе си имаш разумни хора, процесът доста се забързва.
Изразяването на мнение и окей, докато си остане само мнение. Случвало ми се е собствената ми майка като ме изслуша и да каже "Грешиш". Като много често това се е отнасяло за абсолютни дреболии като отказа ми да ям пъпеш например. Само че на нея спокойно мога да й кажа  да си гледа работата и след 5 минути отношенията ни ще са същите.
Ако някой вечно ти опонира, няма шанс за нормални отношения.

# 627
Всички обичат  Реймънд - чудесна американска свекърва.

# 628
  • някъде в орбита...
Свека никога не ми е ровила из нещата. Не е такъв човек просто. Ама с майка сме се носили из нас като почне да си позволява някои такива неща.

И като цяло, дреме ми на шапката кой какво мнение има - колкото хора, толкова и мнения. Дреме ми реално обаче, когато някои хора започнат да подмятат, намилат или мрънкат постоянно. Тогава ги пращам да пасат трева, те са бесни, става цирк, пак се случва както съм решила. Ама ако е майка ми, после се нареждат нещата, само си повтаря че съм твърдоглава. Ако е свека обаче, как го виждате моето отстояване да не стане разрив в отношенията ми с нея? Айде, моята свека е свестна жена, но майка ми като свекърва ще отрови живота на някое младо моме...

И не, няма грам ревност спрямо свека, както мъжа не се предполага да има грам ревност спрямо тъста. Има ли, нещо много сбъркано е на лице Rolling Eyes

И за мрънкащите относно "свека" - абсолютно адекватно обръщение, точно както са и сватя, кумец, и подобни.

# 629
  • София
Адекватното е свекърва, не свека. Както и снаха, не снахичка. Освен ако не иска на нейните родители зетят да вика бабо и дядо, както е в някои краища.
Сватя и кумец са нормални.
Има ревност и още как - че синът си позволява да послуша и друго мнение, освен това на жена си. Всъщност, и свекървата ревнува по тази причина.
И аз изпитвам слаба ревност, ако дъщеря ми е под влиянието на гаджето си. Не за да е задължително на моето мнение, но за да не пробутват неговите виждания като общи.

Приятно и уютно посрещане на Бъдни вечер и Коледа ви пожелавам, че ни освободиха и тръгвам!!
И по-малко ядове с настоящи или бъдещи свекърви.

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 13:56 от Cuckoo

Общи условия

Активация на акаунт