9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 65 716
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, пише майка на бъдеща осмокласничка.
След обзор на днешните резултати и статистики правим проучване на училищата, за да ги приоритизираме в подредбата.
Моля за лични впечатления относно гимназията, нивото на усвояване на езика, среда, текучество на педагогическия състав...
Вторият език само проформа ли е и следва ли да натежава при избора на паралелка?
Какви са профилите след 10 клас?
Ще бъда благодарна на всякакви лични впечатления особено за екипа, който сега ще поеме осмокласниците Simple Smile

# 271
  • София
Споделям моите впечатления, които са базирани само на 2 години в училището, от които първата в условията на пандемия:
Текучество на персонала - да, и то доста. Проблем при намирането на качествени кадри има.
Грижа за децата - да, и то доста.
Дисциплина - конкретно в нашия клас - добра.
Втори език - за нас беше английски - да, ниско ниво беше.
Много силен учител по БЕЛ имахме обаче.
Въпреки беглите ми впечатления съм с най-добри чувства към гимназията. Добра основа дадоха по ФЕ на сина ми. Ние напуснахме ФЕГ поради заминаване в чужбина. Изключително подкрепящи и коректни бяха всички при подготовката на документите на сина ми. А моята първа и последна среща с директора г-жа Богданова ще помня и нося в сърцето си винаги. Изключителен човек с много богат педагогически опит, който ми даде ценни съвети.
Щастливи сме, че бяхме част от гимназията! Сега, когато ни предстои дипломиране, синът ми взе сертификат по двуезичност на ФЕ и АЕ, ще председателства френския клуб в училището, получи сертификат за почетен член на катедрата по чужди езици и всичко това е благодарение на основата на ФЕГ. Въпреки Ковид, въпреки честата смяна на учители по ФЕ.
Вижте и филмчето за ФЕГ в ютюб, страхотни деца!

# 272
  • София
Здравейте,
Нашият опит е 1 година в гимназията ФЕ/АЕ. Много съм доволна и чак съжалявам че на времето аз не съм кандидатствала в нея Simple Smile Езика усвои сина ми много добре тази година, имаха страхотна класна!
Вторият език навсякъде е на ниско ниво, тъй като часовете са малко и не е възможно без външна намеса да се усвои добре.
Текучество също има навсякъде, може да проверите в сайта на РУО, всеки ден качват по 10-20 обяви за учители за всички гимназии.
Като цяло мнението ми е силно положително Wink

# 273
  • София
Ако вторият език е АЕ, преподаването е добро. За останалите езици не знам. И не бъркайте ниско ниво на изучавания материал, което е по програма заложено, с ниско ниво на преподаване, защото подвеждате неволно.
По френски в 8 клас всички учители са добри. После е въпрос на късмет. И на желание на ученика да учи.

# 274
Аз може и да съм пристрастна, може и да съм досадна с мненията си тук, но пак ще кажа: за моето дете ФЕГ е най-доброто училище, а тя завърши СМГ  5-7ми клас, беше с бал 498 за ег и 499 за мг, беше в топ 10 на приетите в АК с доста сериозна отстъпка от цената, беше с над 90т на оли по хоос, т.е. можеше да избира от всичко, но съвсем осъзнато и целенасочено избра ФЕГ. И за момент не съжалява (дано така остане и в последната ѝ година там). Във фег няма да ви пресират да учите, но ако желае детето може много да научи. Има клубове по ИИ, има хор, има театрална трупа, има клуб за подготовка за олимпиади (моята ходи и по фе, и по ае и си беше доволна от подготовката там, нищо, че по нито едното не стигна национален кръг тази година). Ако дете желае, предложи на ръководството и се докаже, че може, може и само да води клуб. Моята дъщеря цяла година води клуб по математика за 10 клас. Имаше едни 15 редовни деца и други, които идваха когато пожелаят. Изобщо училището дава много възможности, стига да има желание, децата може да грабят. Нищо не е на сила, нищо не е на всяка цена. За профилите много е писано, един скрол по-нагоре и може да се прочете, затова няма да се повтарям.

Има предаване за фег в ютуб от тази пролет, там се вижда нагласата на децата, атмосферата в училище, има интервю с директорката и с учители. Изгледайте го и си решете вашето училище ли е това. Ако се тръгне с нагласата, че е компромис и как мечтата е примерно за смг, ама айде ще сме тук с аутсайдерите, защото някой е ощетен на нво - никога няма да е щастливо детето в това училище.

https://www.youtube.com/watch?v=B7Y07Hsx7I4

# 275
  • София
Здравейте,
Моята дъщеря много иска ФЕГ, изкара добри резултати на НВО-то (90 -БЕЛ, 98-МАТ) и има голяма вероятност мисля да бъде приета.
Това, което ме интересува, са преподавателите по френски език. В 8ми клас дали са винаги едни и същи, от 9ти ли се сменят или тези, които сега изкарат 12 клас, поемат 8-ми? Ако имате наблюдения и мнения за тях, ще съм благодарна да споделите. Simple Smile

Благодаря.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 11:03 от Marie Est La

# 276
Моят син завърши 8-ми клас сега. Класният е казал, че поема нови осмокласници за учебната 2024-2025 г, т.е. не остава с тях.

Дисциплината е супер, децата в класа се разбират чудесно. Учителите по БЕЛ и МАТ при нас се паднаха млади и с малко опит тази година, ще видим как ще e занапред. Той е доволен от избора си.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 12:33 от drago_2008

# 277
Моята завърши тъкмо. Също имаше комфорта да избира, избра си ФЕГ.
Мога да обобщя нещата така - лежерен 8 клас, кошмарни 9 и 10 (съчетани с пандемия и ремонт). Няколко много неприятни учители в 9 и 10 клас, разкошни учители в профилите 11-12 клас. Дисциплина на ниво. Деца - прекрасни. Втори език - АЕ - проформа, но добре, че избра него, защото се яви на матура АЕ. Текучество на учителите - всяка година с нов учител по ФЕ,така се случи при тях, съседни класове си бяха с един и същ. През цялото време не е спряла да учи, завърши си с отличен успех и изкара отличен на ДЗИ без уроци, благодарение на прекрасния учител по БЕЛ, при когото се падна. Съседни класове нямаха този късмет. До 10 клас съжаляваше за избора си, сега, вече завършила, е доволна.
Повече детайли на лични, за когото представлява интерес.

# 278
Благодаря за споделените впечатления.
Ще ни бъдат полезни при реденето на желанията Simple Smile
И още един въпрос - паралелката с втори език Латински език със задължителни профили слид 10 клас химия и биология ли е или отново децата имат възможност да избират?

# 279
Здравейте, моля за информация има ли разлика в учебните планове между STEM паралалелката ФЕ с ЛЕ и паралелка ФЕ и АЕ, при условие че детето избере профил "Природни науки" след 10кл. Синът ми има интерес към природните науки, но имаме колебания за втория език. Благодаря!

# 280
  • София
Ако ръководството на гимназията (или пък руо, мон, не съм много наясно кой орган има право да променя статута на паралелката, респ. профилите) не реши нещо друго за тази паралелка, то профил природни науки (биология и химия) е фиксиран само за паралелката с латински език, като 3 и 4 профилиращ предмет. т.е. децата в този клас продължават да ги изучават във втори гимназиален етап в тази комбинация и не би следвало да имат право да изберат други предмети вместо тях. Това е само мое предположение, тъй като тази паралелка е едва от миналата учебна година и сега е втория прием. Учебни планове за този клас във втори гимназиален етап все още не са обявявани на сайта на ФЕГ, или поне аз не съм открила. Но не би трябвало да има разлика в учебния план за тази паралелка и за другите групи, които ще изучават биология и химия (заедно или в комбинация с друг предмет) при профилирането след 10-ти клас.  Групите, които ще се сформират тогава ще бъдат с ученици от всички останали класове, т.е. смесени от АЕ, ИЕ и НЕ паралелки, за които към момента 3 и 4 профилиращ предмет не е заложен, а ще бъде техен избор.
За латинския език мога да кажа, че преподавателят е страхотен, дъщеря ми посещава миналата година часовете при него и за следващата отново е подала заявление. Ако синът Ви има интереси към природните науки и е ориентиран към медицина (хуманна, ветеринарна) фармация или стоматология, то това че ще учи латински в гимназията само би му било от полза за по-нататък. 

# 281
Здравейте, паралелка с ЛЕ в 9клас има избираем биология химия, как стой въпроса с останалите? Не мога да открия на сайта на училището!

# 282
  • София
Откъде е тази информация?
Учебните планове за следващата учебна година 2024/2025 не са качени. Съответно тазгодишните осмокласници, бъдещи деветокласници в тази паралелка, ще разберат септември.
Със сигурност започват латинския, и разказвателните предмети.

# 283
Откъде е тази информация?
Учебните планове за следващата учебна година 2024/2025 не са качени. Съответно тазгодишните осмокласници, бъдещи деветокласници в тази паралелка, ще разберат септември.
Със сигурност започват латинския, и разказвателните предмети.
Имаше по горе постове че ФЕ/ЛЕ профилира задължително с биология и химия, тази година ще е втора за тази паралелка. Затова исках да разбера за другите фр/се фр/исп, фр/не какво профилират.

# 284
  • София
Описах, че от останалите 7 паралелки: 3 с АЕ, 3 с ИЕ и 1 с НЕ, ще се сформират групи по 3 и 4 профилиращи предмети от ученици от различните класове.

Т.е. в основните предмети в 11 и 12 клас (БЕЛ, Мат, ФЕ и втори чужд език, ФВС и ГО) класовете се запазват същите, както до 10-ти клас, в профилите, само за тези часове,  се сформират други групи (класове) от различните 7 изброени паралелки, в зависимост от избора на учениците.

Учениците избират 2 от следните предмети, които се предлагаха досега в гимназията:
математика, биология, химия, физика, история, география, философия, информационни технологии. може би и БЕЛ, да кажат родителите от по-горните класове дали го е имало като опция, моята тепърва ще бъде 10-ти клас и ни предстои избор.

За послено редактирам: възможно е от тези 7 класа с втори чужд език, различен от латински, някои ученици да изучават биология и химия, ако са го избрали като профил, както и класът с лат. език, но са възможи и други комбинации, например биология и физика, или химия и физика, или пък супер нестандартно като физика и философия (поне според мен) да бъдат избрани от други ученици.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 15:00 от eternity

Общи условия

Активация на акаунт