9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 540
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Те са през набор. Значи сегашния 8 клас ще са с преподавателя на нашия набор.

Той добрият ли е или другият?
Joy
Ох, бе!

# 466
Честито на новоприетите!
Един въпрос към по-старшите, който ме тормози последните дни - да търся ли учител по френски или да оставя дъщеря ми да плува в дълбокото и да се надявам, че ще изплува? Знам,  че е много индивидуално, но ще ми е полезно мнението ви. Доста й е трудно . Много е амбициозна, но не й се получават с лекота нещата и полага доста усилия. Цяла година писа думи, въпреки че учителката  каза, че няма такова изискване, гледа обяснения в Уча се и все нещо не разбира, а няма кой да й помогне вкъщи. Преди всеки тест се притеснява, че няма да разбере какво се иска от нея. Записала се е на два допълнителни часа по френски в училище за другата година, единият със сигурност е за олимпиадите.  Сега иска да й тегля детски филмчета на френски, но не зная откъде. Въобще ще са ми полезни всякакви съвети в тази насока.

# 467
Те са през набор. Значи сегашния 8 клас ще са с преподавателя на нашия набор.

Той добрият ли е или другият?
В нашия випуск преподаваха и двамата преподаватели. По-добрият само на един клас, но и на тях не беше от самото начало. На дъщеря ми преподаваше дамата, която не се справя с преподаването.
Питах дъщеря ми: и в нашия випуск било така, но 2 класа с мъжа и един с жената.
Объркала съм се с АЕ, сори, там 9 и 11 клас са с едната учителка, а 10 и 12 клас - с другата.

# 468
  • София
А колко паралелки са с испански? Не са ли две?

# 469
  • София
Три са.

# 470
  • София
Значи моят е фе/ие. Той е с мъжа и е доволен. Учат си доста добре испански. Лесен му е, особено след френския. Вярно той е учил в прогимназия италиански и това може би също му помага. И трите езика са романски и някак си лесно се учат. Без никакъв зор го понаучи. Даже е решил в университета да запише курс и да си го доучи за сертификат. Пък да видим.

# 471
  • София
Относно дали има нужда от уроци по френски, всеки си знае детето. За моят имаше нужда. Осми клас го оставих да се оправя сам. В девети намерих една страхотна жена и тъкмо дръпна  и айде ковид и прекъсна втория срок. Но от 10 клас наново. Докара до В2. И той беше един от силните по френски. Както казах неговият набор е различен от тези след него. След 11 клас навакса с езика, но по друг начин. Това е моят опит.

# 472
  • София
Брей гледам 50 нови отговора тук, чудя се какво става😃Честито на приетите, сигурна съм, че ще са доволни след 4-5 години по това време!
Да ви кажа някога по случайност ме приеха в ЕГ с немски език, пък беше адската мода на АЕ. Обаче НЕ предопредели живота ми в огромна степен, а Господ си знае работата и ме изпрати в Америка, за да си науча и английския. И понеже на работния ми бадж пише, че говоря немски и е по-голям като размер спрямо другите, не спират да ме питат що така ми е по-голям😅😅😅е как що, щото съм по-умна от всички тях🤣😅ей затова😆всеки попада там, където ТРЯБВА да бъде и има да изпълнява мисия. Хич не съм суеверна, ама някои неща като ми се случат, ги навързвам по някакъв начин. Та кажете на децата си, че Испания ще си е все там и ще научат испански! И САЩ си е все там, и тук ще научат и ИЕ, и АЕ, който повечето неминуемо знаят! Успех и само напред!

# 473
  • София
Брей гледам 50 нови отговора тук, чудя се какво става😃Честито на приетите, сигурна съм, че ще са доволни след 4-5 години по това време!

Е, не де! Не може ли още тази година да са доволни? Към октомври някъде. Joy

# 474
  • София
Честито на новоприетите!
Един въпрос към по-старшите, който ме тормози последните дни - да търся ли учител по френски или да оставя дъщеря ми да плува в дълбокото и да се надявам, че ще изплува? Знам,  че е много индивидуално, но ще ми е полезно мнението ви. Доста й е трудно . Много е амбициозна, но не й се получават с лекота нещата и полага доста усилия. Цяла година писа думи, въпреки че учителката  каза, че няма такова изискване, гледа обяснения в Уча се и все нещо не разбира, а няма кой да й помогне вкъщи. Преди всеки тест се притеснява, че няма да разбере какво се иска от нея. Записала се е на два допълнителни часа по френски в училище за другата година, единият със сигурност е за олимпиадите.  Сега иска да й тегля детски филмчета на френски, но не зная откъде. Въобще ще са ми полезни всякакви съвети в тази насока.

положителното е, че детето има желание да учи и полага усилия. търси ли помощ и обяснения от учителката си по френски? може да опитате с един летен курс във френския институт. там има и медиатека с богато съдържание и онлайн достъп до филми, книги и списания. нека се запише за абонат, за ученици е безплатно или символична такса, не помня. ще получава по мейл и информация за събития, например, веднъж месечно има настолни игри за ученици на френски с французин. има прожекции на филми.

# 475
При нас изборът (според резултата от НВО и разбирането ни за добро училище) беше между 9 ФЕГ и 73 СУ. Дъщеря ми реши да посети двете учебни заведения, за да си избере къде иска да учи. В 73то дори не я пуснаха да влезе. Отношението във ФЕГ беше коренно различно. Успя да разгледа базата, да усети духа на училището и направо се влюби 😍 Не пожела да участваме във 2ро класиране, каза, че това е нейното училище. Записахме я веднага (с втори език английски), както и на заешкия лагер, макар че съвпада със семейната ни почивка. Искрено вярвам, че щом майките тук са толкова готини и позитивни, такива ще са и бъдещите й съученици! Пожелавам много успехи, късмет и жажда за знания на всички деца, осъзнато избрали тази гимназия за своето място!

# 476
  • София
Много, много правилно е постъпило детето като е посетило двете училища! Винаги сме практикували този начин на избор и досега не ни е подвел, продължаваме по същия начин и с колежите в момента.

# 477
  • София
Значи да си кажа, че човек винаги може да научи още полезно инфо от форума! От мненията изказани сега за ИЕ разбирам, че г-на е по-добър от г-жата и съм доста обнадеждена за моето момиче. Преди години мненията бяха противоположни и се споделяше, че класовете при г-на са наясно с всякакви лични подробности за него, но не преподавал добре (дори лично чух, че едно дете го наричаше Марти-Парти), докато г-жата беше спрягана като по-добрата опция. Заедно с учители по ФЕ ръководеше театралната група (имаха пиеси изиграни и на двата езика). Та значи с мъжът има всички шансове да понаучи ИЕ на добро ниво, което е супер Simple Smile

За допълнителни занимания по ФЕ - ако детето самО не прецени, че има нужда - не го записвайте според мен. Възможно е самО да "изплува". Синът ми го бях записала към ФКИ на интензивен преговорен курс за ученици през м. септември за две последователни години по негово желание, сега с дъщеря ми не се налага. Не знам дали тази опция във ФКИ съществува, не съм проверявала.

За изборът на желаното училище, класирането и записванията - синът ми имаше друго желано училище, но не му стигна бала. Влизайки във ФЕГ да заяви участие за второ класиране, изведнъж реши, че много му харесва  гимназията и обстановката вътре и взе решение да го запиша, а аз добре че носех всички необходими документи в една папка, та приключихме на първи етап. При дъщеря ми, след излизане на резултатите тя доста се колеба кое училище да сложи на първо място, че имаше точно 2 желания (ФЕ и ИЕ), макар балът да стигаше и за НЕ и АЕ. Ходихме до 164, но не я усети като своето училище, докато ФЕГ страшно много й хареса. Може би защото тази гимназия посети с брат си, а той я представи и на учителите, който бяха засекли в този ден и доста бяха поговорили. Та изборът, който направи  ФЕ с втори ИЕ напълно я удовлетворява и е щастлива, че навремето е поставила тази паралелка на първо място в списъка с желания.

# 478
Привет на всички! Записвам се и аз в темата. Синът ми е приет с ФЕ/АЕ на второ класирАне, а на първо беше с ФЕ/ИА. Той предпочита да е в паралелка с англ.
Малко съм притеснена, като цяло май хич не е въодушевен, че го приеха във ФЕГ, а една точка не му достигна до желаното училище.
Аз съм доволна, баща му също е завършил ФЕГ, но той нещо не го усеща. Ходихме и на място да го видим още юни месец, заедно с други училища, но все пак реши да я сложим в желанията.
Надявам се да намери своята среда и приятели, както и пожелавам същото на всички осмокласници 💫💫💫

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 15:49 от SVS

# 479
Малко ме озадачихте с тези допълнителни курсове по френски. Моята ще продължи да учи английски на курс и биха й дошли множко още едни. Това масова практика ли е?

Общи условия

Активация на акаунт