9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 549
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Момичета ако децата ви пеят задължително ги запишете в хора. Много, много е добър. И имат хубави изяви. Последно откриха на 14.07 празникът на френското посолство.
От спорта имат волейболен отбор. Но наистина подгответе се за много, много хора. Който обича ще е доволен. За другите като моя син, видно столично дърво, е мъка голяма. Но дори и той е понаучил доста вече Simple Smile. Учителите във ФЕГ по ФВС са известни.
Дано да се чувствате уютно тук. И свалете розовите очила. Административно нещата са бавни. Ние вече свикнахме, но си спомням в началото си мрънкахме доста Simple Smile от нашата наборна сме 6 майки и си станахме близки покрай децата. И понеже повечето от тях са в различни паралелки винаги сме в течение какво се случва една от друга Simple Smile

# 511
  • София
В основното пееше и в хора, но ме съмнява да иска да продължи.
Хорът на ФЕГ е страхотен. Доста изяви имат, пролетта тази година бяха в Тунис.
Ето последното инфо за тях :
https://www.feg.bg/horat-na-frenskata-gimnaziya-pee-na-tri-ezika … nik-na-frantsiya/
Препоръчвам да продължи с хора.
Успех на детето във ФЕГ!

# 512
  • София
Моят син е десети клас и е в отбора по волейбол - и те са доста добри. Имат си екипи, винаги печелят купи. Единствено спортните училища са им конкуренция, всички останали го отнасят без проблем.

Тази година обаче доста деца на се класираха по желаните профили. Най-голям проблем имаше за профил БЕЛ, където миналата година е имало 3 групи по 30 деца, а тази само 2 по 30, така че една трета от децата останаха по 3то желание за профил. Голяма част попаднаха в профил Философия, където синът ми твърди, че имат страхотна преподавателка, която ги води на интересни места, както и в Софийския университет. Доста показно е, че един от другите класове от випуска са при друг учител и от този клас няма нито един желаещ за Филисофия Simple Smile За сметка на това, тази година направиха 2 групи по ИТ, защото имат лимит от 15 човека в група, както и профил Физика, за който се събраха 12 деца. Но като цяло, има доста изненадани, тъй като са писали профили с идеята, че ще попаднат История и БЕЛ или Химия и Биология, а накрая попаднаха История и Химия, примерно. Така, че това да са сводобноизбираеми всички профили си има и плюсове, и минуси.

За втори език испански - синът ми е при господина. Има базови знания, като пробвам да го разпитам нещо, но мисля, че това е доста по-правилната стратегия. Вместо да им изсипва много материял, който децата едва ли ще успеят да научат, той се концентрира върху основите и целта му е поне тях да научат както трябва. Което при сина ми работи много добре. Наистина има доста сходство с френския, така че се учи по-лесно.

По БЕЛ учител им е Игнатов - страхотен човек и специалист. Стискам палци да ви се падне, защото не само ще накара децата ви да искат да четат и знаят повече, но и ще възроди интереса на тези, които са го позагубили по време на кандидастването Simple Smile На матурата за 10 клас синът ми отиде много болен и с температура, пропуснал е 15 мин от времето, защото му е станало лошо и е ходил до тоалетната да се наплиска с малко вода. Пак изкара над 80 точки, без да е успял да си напише тезата както трябва и да си провери нещата.

# 513
игнатов е чудесен наистина - сега изведе нашия 12 клас

# 514
Не е вярно, че за нашия набор са 3 групи профил бел, 2 са и при нас. И за ИТ не е вярно, че е само 1 група в завършилия 11 клас, при нас също са групи като за 2 класа, т.е. 4 групи, защото ги делят на по 15 деца в група.
Профилите в завършилия 11 клас са:
2 бел
2 мат
2 ит
2 ист
2 хоос
2 био
1 фил
1 гео

# 515
игнатов е чудесен наистина - сега изведе нашия 12 клас
Игнатов преподаваше на дъщеря ми в 8.9 и 11 клас. Директорката реши, че в 10 клас ще им преподава учител пред пенсия,  при която всички имаха отличен без да се напънат. А в 12 клас вече писах,  че отново смени преподавателят по БЕЛ и се измъчиха класа с Боянова.  Като говорим за управленски решения и това имам предвид "Кой сменя учител на клас  на който му предстои ДЗИ! "
Трябва да се натиска от родителите в посока администриране и управление.  Надявам се скоро гимназията да има нов , пълен с енергия и добри идеи Директор.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 13:12 от Госпожа Рада

# 516
  • София
Не е вярно, че за нашия набор са 3 групи профил бел, 2 са и при нас. И за ИТ не е вярно, че е само 1 група в завършилия 11 клас, при нас също са групи като за 2 класа, т.е. 4 групи, защото ги делят на по 15 деца в група.
Профилите в завършилия 11 клас са:
2 бел
2 мат
2 ит
2 ист
2 хоос
2 био
1 фил
1 гео

Извинявам се, ако не е вярно за предишния випуск. Информацията ми е през една ръка и може да е станало развален телефон. Но поне по физика не е имало сформирал се профил. В такъв случай, ако са били пак 2 групи по БЕЛ, явно децата са имали други нагласи, защото в нашия випуск, където информацията ми вече е първа ръка, има доста недоволни от класиранията си, особено изпадналите от профил БЕЛ.

Тази година, профилите са както следва:

2 гео
2 бел
2 ист
1 хим
2 био
2 ит
1 фило
2 мат
1 физ

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 12:10 от feel_the_rush

# 517
При вас едната химия е станала на физика. Но пък имате и 2 групи гео, странно как имате 15, а не 14 групи.

# 518
  • София
Вероятно заради броя ученици в групите, по-голям брой групи с по-малък брой деца в тях.

Игнатов бе класен на сина ми в 11 и 12 клас. Страхотен, много го уважаваха. Преди това 3 години бе Тосева, също без забележки.

# 519
  • София

Трябва да се натиска от родителите в посокаа дминистриране и управление.  Надявам се скоро гимназията да има нов и пълен с енергия и добри идеи Директор.

Извинете за не дотам деликатния въпрос, но съм провокирана от горното на Г-жа Рада - директорката в пенсионна възраст ли е? Изглежда ми да е, но не съм сигурна.
Че откакто моето дете го приеха в НЕГ, аз всяка година се надявах да бъде сменена директорката и това се случи едва, когато тя завърши. Та дали ме очаква същото сега и с малкото? Госпожа директорката във ФЕГ ми изглежда доста по-симпатична от тази в НЕГ, но не би било лошо да се влее свежа кръв в гиманзията.

# 520
7 класа са точно за 14 групи. 15-та група значи допълнителни разходи и финансиране от училището за тази група, което е странно и малко невероятно, но пък може да са намерили някакво финансиране.

jenap, тази година ще навърши пенсионна възраст. Не зная дали ще се пенсионира сега или ще иска да изкара и випускът, в който води клас (сега ще бъдат 11 клас).

# 521
  • София
За биология има 45 деца и казаха, че ще са 2 профила. В същото време, другите предмети с по 2 пролифа са по 60 деца и даже малко над. Според мен са направили компромис заради профил физика. Иначе децата оттам точно допълват профил биология до 60 и всичко приключва с равни сметки Simple Smile

# 522
В ЗПУО и в наредба 10, има и разяснения в наредба 11.
Накратко:
Учебните часове са в 3 групи: А, Б и В. А са задължителните, има ги заложени във всеки рамков план; Б са иуч - те също са задължителни, но училището си избира (затова са избираеми учебни часове) дали иуч ще е математика, бел, език или нещо друго; В са фуч - те вече не са задължителни. Училището избира дали да предложи фуч или не, както и какъв фуч има възможност да предложи. В началото на всяка учебна година се попълва декларация за иуч и фуч. И много често родители негодуват защо са избираеми пък ги карат да "избират" иуч математика, като те не искали Simple Smile. Изборът е на училището. Вече за фуч родителят/ученикът може и да не пожелае да ги заяви и тогава не ги посещава. Но заяви ли ги, те му влизат като хорариум в дипломата и трябва да ги посещава. По фуч се пишат само отсъствия, не и оценки. По иуч се пишат и отсъствия, и оценки.
Клубовете са си нещо като кръжоци от наше време, в смг ги наричат школи. Това са незадължителни часове, в които нито се пише отсъствие, нито оценка, нито влиза в дипломата като хорариум. Това е като да си запишеш някъде детето на школа по ии примерно. Но в училище тези клубове се посещават безплатно. Мисля, че МОН финансира наличието на клубове. Клуб се сформира при определен брой желаещи, не помня колко беше. Примерно по математика при дъщеря ми м.г. се бяха записали около 40 деца, така и не отидоха толкова много, около 15 бяха редовните и тук-там някой идваше преди контролно и преди нво Simple Smile. Не знае дали и тази година ще събере желаещи, затова не знае дали ще има пак клуб. А пък тя самата ходи на клуб по ии вече 4 години, рисуват за удоволствие, правят 2-3 изложби през годината, много й е приятно и си ходи с кеф, художник няма да стане. Има и клуб по фотография, помня една изложба в клуба на фотографа, че правиха. Има и хор, те са много, много активни. Театралната група май е за по-големи, защото правят постановки на ФЕ и ходят във Варна на един форум да ги представят, тази година имаха голям успех. Ученическият съвет май също се води нещо като клуб, защото фигурира в листчето за избор на клубове, което им раздават в началото на срока. Не знам ученическият вестник дали също не е клуб. Може и други клубове да има сформирани, но не съм запозната.
Латинският не за латинската паралелка май е фуч, а не клуб, не знам точно.
И аз благодаря много за полезната информация!   Хубаво щеше да е както има латински не за латинската паралелка да има и допълнителен английски за паралелките, които не са с втори английски език.

# 523
А в колко часа започват часовете сутрин?

# 524
  • Sofia
А в колко часа започват часовете сутрин?
8:00 h

Общи условия

Активация на акаунт