Майски бебета - 2023 - 2 тема

• 55 462
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте момичета, имам един въпрос който ме вълнува напоследък. Мислите ли да съхраните стволови клетки на бебетата? Дали си заслужава и ако да на какво сте се спрели?

# 526
Здравейте момичета, имам един въпрос който ме вълнува напоследък. Мислите ли да съхраните стволови клетки на бебетата? Дали си заслужава и ако да на какво сте се спрели?

Мисля да,но не знам точно къде ..

# 527
Момичета, може ли да се приема гавискон за киселини? Или ако може друго съвместимо с бременността да ми предложите против киселини.

# 528
Момичета,има ли дни в които бебето рита ужасно много,буквално не спира ,особено в легнало положение направо избухва.30гс съм

# 529
За киселините, не знам дали гавискон е подходящ.С първата бременност имах многооо киселини, и нищо не ми помагаше. Сега пак имам, но сякаш е една идея по-търпимо.Имам Стопацид, и понякога нещо газирано, или обикновенна бисквитка оправят нещата.Отностно движенията на бебето, да понякога имам чувството че е дискотека в  корема ми 😁В 28г.седмица съм.

# 530
За киселините ми изписаха Талцид, уикенда бях на село и нямах със себе си - изпих половин чаена лъжица сода разтворена във вода и веднага ми мина.
Относно движенията - при мен пък вече в 30 седмица ритниците са спорадични, по-скоро се разтяга и движи плавно.
Днес бях на преглед при нов АГ, при когото си мисля евентуално да раждам и силно ме притесни с измерванията си - излиза, че за последните 2 седмици от последната фетална морфология не е пораснал достатъчно нашият бебок. Преди 2 седмици беше на 50 перцентил откъм тегло, сега е паднал на 30 перцентил и е 1400 гр в 30+4. Главата върви доста по-голяма, а коремчето доста по-малко, което можело да бъде индикация за начално изоставане в растежа. Каза, че иска да ме следи всяка седмица и да засиля приема на протеини. Много се притесних естествено, най-вече защото аз направо фанатично си броя грамовете протеин на ден, приемам мислех си доста големи количества (между 80-100 грама на ден), та не знам колко още мога да приемам и ако тази диета не дава резултат какво правим?

# 531
Момичета, може ли да се приема гавискон за киселини? Или ако може друго съвместимо с бременността да ми предложите против киселини.
В листовката на Гавискон пише, че може да се ползва по време на бременност. Аз ограничих яденето по-късно вечерта и сякаш има ефект, забелязах, че от някои храни киселините се засилват и ги избягвам.

# 532
Момичета от къде най-изгодно напазарихте необходимите неща за новородено става въпрос за град София
Благодаря!

# 533
За киселините ми изписаха Талцид, уикенда бях на село и нямах със себе си - изпих половин чаена лъжица сода разтворена във вода и веднага ми мина.
Относно движенията - при мен пък вече в 30 седмица ритниците са спорадични, по-скоро се разтяга и движи плавно.
Днес бях на преглед при нов АГ, при когото си мисля евентуално да раждам и силно ме притесни с измерванията си - излиза, че за последните 2 седмици от последната фетална морфология не е пораснал достатъчно нашият бебок. Преди 2 седмици беше на 50 перцентил откъм тегло, сега е паднал на 30 перцентил и е 1400 гр в 30+4. Главата върви доста по-голяма, а коремчето доста по-малко, което можело да бъде индикация за начално изоставане в растежа. Каза, че иска да ме следи всяка седмица и да засиля приема на протеини. Много се притесних естествено, най-вече защото аз направо фанатично си броя грамовете протеин на ден, приемам мислех си доста големи количества (между 80-100 грама на ден), та не знам колко още мога да приемам и ако тази диета не дава резултат какво правим?

Ами явно насила ще трябва още да хапвате. Опитайте се да сте позитивно настроена и кураж! Вярвам, че всичко ще е наред!

# 534
Аз за втори път ще ги даря на националната банка за стволови клетки. За мен няма смисъл съхраняването в частна такава.

# 535
Може ли да споделиш повече, понеже на сайта не намерих много информация.
Ти, ако след време ти се наложи(дано не), ще имаш ли достъп до тях или се даряват безвъзмездно?

Процедурата по даряване тромава ли е? Бях чела нещо, че трябва ти да идеш до Александровска да си вземеш контейнер и т.н и също ако раждаш между петък и неделя няма да можеш да дариш, понеже няма на линия кой да поеме клетките, но не знам дали да верни тези неща и ще се радвам да споделиш.

# 536
И на мен ми стана интересно какво представлява това дарение. По-скоро ми се струва, че това е дарение, което после няма възвращаемост, в случай че ти се наложи. Може и да греша, ще се радвам да споделиш повече информация. ☺️
Аз за втори път ще ги даря на националната банка за стволови клетки. За мен няма смисъл съхраняването в частна такава.

# 537
Мисля, че идеята е да се дарят безвъзмездно в националната банка за стволови клетки за ползване от целия ЕС. Не ти ги пазят лично за теб като в частните банки. Сигурно има някаква вероятност точно тези, които са съвместими с твоето дете в бъдеще да не са използвани, но едва ли се води индивидуална партида, просто се проверява за съвместими налични клетки при нужда. Но нека някой по-запознат да каже със сигурност.

И на мен ми стана интересно какво представлява това дарение. По-скоро ми се струва, че това е дарение, което после няма възвращаемост, в случай че ти се наложи. Може и да греша, ще се радвам да споделиш повече информация. ☺️

# 538
Даряват се безвъзмездно. Това което ме накара да взема това решение е, че едно такова съхранение на клетки (в случай на нужда) няма да е достатъчно дори за едно преливане. Също така, начинът, по който са събрани и съхранени не дават сигурност по никакъв начин. Отделно, се запазват само няколко години и струват доста в частните банки. Слагам малко повече информация в скрит текст.
Аз родих първото си дете в събота, звъниш че си родила и идват да ги вземат. Единствено се изисква някой (не е нужно да е майката) предварително, около началото на 9 месец, да отиде до Александровска да вземе пакета за събирането и едни документи. Същите се носят в родилното. Важно е да подчертая, че болниците нямат договори с националната банка и вземането е само от добра воля на лекаря/акушерката. Трябва предварително да се уговори.
Днес говорих с жената, която провери какво е станало с моите дарени клетки през 2021. За жалост са били много малко (поради генетична причина, тънка пъпна връв, начина по който са взети или заради кръвозагуба), не попитах дали са стигнали до някой нуждаещ се.  Изглежд, че събраната кръв се изследва и не всяка единица кръв е подходяща за бъдеща трансплантаци, около 80% от събраните проби от националните банки се изхвърлят, защото не отговарят на стандартите, контейнерътхе замърсен, губят жизненоспособността, тн.  С това имам предвид, че дори и ако платиш голямата сума, никой не гарантира нищо. В моя случай, реших просто да не ги изхвърлям като биологичен отпадък. Разбира се, всеки който ги запазва за себе си има своите доводи.

Скрит текст:
Информацията е от страницата на Изпълнителна агенция медицински надзор, по конкретно отНаръчник за родители “Банкиране на кръв от пъпна връв”. Може да се изтегли от тук:  https://iamn.bg/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

Родителите трябва да знаят, че стволовите клетки от пъпната връв, отделени при раждането на тяхното дете, биха могли да се използват за лечение чрез трансплантация на брат/сестра при наличие на тъканна съвместимост, но много рядко могат да бъдат подходящи за трансплантация на самото дете. Например, те не могат да бъдат използвани за лечение на генетични болести, тъй като стволовите клетки и клетките, които ще произлязат от тях, ще бъдат засегнати от същия дефект.
Количеството на стволови клетки в единицата кръв от пъпна връв често е недостатъчно за лечението на възрастен човек, поради което се трансплантират повече от една проби, взети от различни дарители.

Банките за семейно
ползване съхраняват единици за
използване от донора или негов близък
роднина. Частните банки за кръв
от пъпна връв за семейно ползване
невинаги спазват същите строги
критерии за приемане на проби като
обществените банки и могат да съх-
раняват единици кръв от пъпна връв
дори ако те нямат ключовите характе-
ристики (т.е. количеството кръв и броя
клетки), необходими за успешна транс-
плантация при бъдещи възрастни
пациенти.
Много пациенти може би смятат, че с
използването на тези услуги сключват
„биологична застраховка“ за детето си,
и преценяват, че спокойствието, което
частното съхраняване дава, оправдава
разхода. Родителите обаче трябва да
знаят, че използването на собствена
кръв от пъпна връв за автоложна
трансплантация е малко вероятно.
Съществуват множество изследва-
ния на вероятността за автоложна
употреба, която се оценява на 1:20 000 до 1:250  000 случая. Освен това няма
гаранция, че една-единствена единица
кръв от пъпна ще съдържа доста-
тъчно хемопоетични стволови клетки
за лечение на пораснали деца и на
възрастни. В тези случаи съхранява-
ната в частна банка единица няма да е
достатъчна и все пак ще има нужда от
допълнителни единици (най-вероятно
от донор без роднинска връзка, съхра-
нявани в обществена банка).

# 539
Благодаря за информацията, прочетох цялата брошура. Жалко че не е толкова достъпна сред бъдещите родители. Аз напоследък съм атакувана от множество реклами на частни банки за съхранение и именно затова започнах да се чудя дали е правилно да направя такова съхранение. Въпреки че е доста висока сума за едно младо средностатистическо семейство в България.
Замислих се дали да не направя такова дарение, единственото което ме притеснява е че не съм говорила с моя акушер гинеколог и не съм сигурна дали той ще бъде на смяна, когато раждам.

Даряват се безвъзмездно. Това което ме накара да взема това решение е, че едно такова съхранение на клетки (в случай на нужда) няма да е достатъчно дори за едно преливане. Също така, начинът, по който са събрани и съхранени не дават сигурност по никакъв начин. Отделно, се запазват само няколко години и струват доста в частните банки. Слагам малко повече информация в скрит текст.
Аз родих първото си дете в събота, звъниш че си родила и идват да ги вземат. Единствено се изисква някой (не е нужно да е майката) предварително, около началото на 9 месец, да отиде до Александровска да вземе пакета за събирането и едни документи. Същите се носят в родилното. Важно е да подчертая, че болниците нямат договори с националната банка и вземането е само от добра воля на лекаря/акушерката. Трябва предварително да се уговори.
Днес говорих с жената, която провери какво е станало с моите дарени клетки през 2021. За жалост са били много малко (поради генетична причина, тънка пъпна връв, начина по който са взети или заради кръвозагуба), не попитах дали са стигнали до някой нуждаещ се.  Изглежд, че събраната кръв се изследва и не всяка единица кръв е подходяща за бъдеща трансплантаци, около 80% от събраните проби от националните банки се изхвърлят, защото не отговарят на стандартите, контейнерътхе замърсен, губят жизненоспособността, тн.  С това имам предвид, че дори и ако платиш голямата сума, никой не гарантира нищо. В моя случай, реших просто да не ги изхвърлям като биологичен отпадък. Разбира се, всеки който ги запазва за себе си има своите доводи.

Скрит текст:
Информацията е от страницата на Изпълнителна агенция медицински надзор, по конкретно отНаръчник за родители “Банкиране на кръв от пъпна връв”. Може да се изтегли от тук:  https://iamn.bg/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

Родителите трябва да знаят, че стволовите клетки от пъпната връв, отделени при раждането на тяхното дете, биха могли да се използват за лечение чрез трансплантация на брат/сестра при наличие на тъканна съвместимост, но много рядко могат да бъдат подходящи за трансплантация на самото дете. Например, те не могат да бъдат използвани за лечение на генетични болести, тъй като стволовите клетки и клетките, които ще произлязат от тях, ще бъдат засегнати от същия дефект.
Количеството на стволови клетки в единицата кръв от пъпна връв често е недостатъчно за лечението на възрастен човек, поради което се трансплантират повече от една проби, взети от различни дарители.

Банките за семейно
ползване съхраняват единици за
използване от донора или негов близък
роднина. Частните банки за кръв
от пъпна връв за семейно ползване
невинаги спазват същите строги
критерии за приемане на проби като
обществените банки и могат да съх-
раняват единици кръв от пъпна връв
дори ако те нямат ключовите характе-
ристики (т.е. количеството кръв и броя
клетки), необходими за успешна транс-