На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 529
  • 772
  •   1
Отговори
# 150
Подозирам зъби, нямам друго обяснение. Абсолютно нищо не помага да го успокоя - на ръце, в раница, навън, вътре, гол, облечен, играчки, шезлонг, стол, приказки, шъткане, песни, всичко пробвах! Всичко! Биберона го плюе или дъвче пластмасата, гризалките го кротват за 5 минути - тази от хладилника повече, обаче като се стопли почва още повече да реве. Другата като я изтърве изпада в истерия. Венците му са надути, леко ми белеят отпред, но честно казано не ми изглежда много близо до избиване на зъб. Температура няма, носа му е чист, не кашля. Пръцка от време на време ама не изглежда като да е от това. Като го съблека настръхва целия като кокоше дупе, като го облека се поти. Не знам… ако и утре продължава така ще се тича на лекар. Поне поспа малко, откара 20 минути сутринта, после почти 2 часа и сега някак успя да заспи пак.

Той си е ревливо бебе по принцип ама такова чудо като днес досега не е било 🤯

# 151
Привет и от нас, вече сме в Германия, полетът мина добре, нямаше проблеми.
Спането продължава вечер да е накъсано и да се събужда по няколко пъти, но като чета какво сте писали, не мога да се оплача. Вчера за първи път плака от други хора, за първи път видя свекърите и като я взеха се разплака, а обиновено се смее на всички. Явно вече започват да различават новите хора и нас.
Иначе и при нас положението със зъбите, лигите и надутите венци го има, дразнят е много, но още не е избило зъбче. Иначе аз я мажа с етерично масло от карамфил, една капка в 10 мл кокосово масло(фракционирано). Мисля,че я успокоява, но мисля да купя и дентинокс.
Ох, гледахте,че се възмущавахте на фейсбук групата за постове за сядане. Аз няколко пъти си мислех да се отпиша от тая група, без това не съм активна, даже днес ми се мерна някакъв пост, дали някой пуска детско и детски песнички на бебетата. Малко ту мъч ми дойде да ви кажа. На каката пускаме детско на телевизора, както някой беше споменал, винаги при инхалации, но и по принцип и даваме да гледа по малко, но до 2 години нищо не е гледала. Много рано ми се струва, целенасочено да се пуска на 4-5 месечно бебе детско.

# 152
philipa_ и аз така до 2 години с каката ни сладко ни телевизор. Не защото съм цербер, а ми е ясно че е неизбежно в даден момент. Така и стана почна се с яслата и край. В ДГ ще стане по-зле предполагам. Ама и бабите не мирясват хич.

Малкото е болно, с много червено гърло и хрипове. Изписаха амоксиклав, вентолин капки и други неща. Първите две ги няма на склад и едва намерих налични в аптека. Всъщност капките ги взех накрая турски, от турски магазин, не от аптека. Чукам на дърво, но ако на някой му дотрябват да драсне, че взех цяла кутия.

Една майка днес ми се оплака в Lidl нямало никакви памперси от промоцията.

# 153
  • Замък сред облаците
Аз си признавам че му пускам на детето ТВ за 5мин седмично да изрежа ноктите. ММ категорично отказва да го държи, да не го стресираме, ама нали аз режа нокти… да се оправям както мога. А туй шавливото не седи мирно и има много сила в ръцете, страх ме е да не изкълчим някое пръстче или китка… или да срежа пръстче... И както нямаше да пускам ей на, по 5 мин в шезлонга да режа спокойно. Поне пускам прасето Пепа само, че четох че било правено за най-малките - с бавни движения, с малко цветове на екрана и с обемни фигури.

# 154
ахаха, АА, много ме развесели с това признание. Мисля да заимствам порочната практика, защото ми писна да ходи надран. Понякога му ги режа докато спи, но и рязането на нокти надвесен не е лесна работа.
Деска дано оздравява бързо бебето! Много неприятно. Ние капем сега Тобрадекс, ЛЛ ги изписа на око, ама му имам доверие, веднага спряха сополите и днес най-сетне си суче както преди - сиреч ползва ме за биберон, беше веселичък, игра си много, изобщо върна ни се детето. Много се развълнувах от първия зъб, само се опитвам да надникна да го видя, ама не дава детето и това е. Сладичка душичка. Голям зор се оказаха тия зъбаци, ама и вирус си имаме де, всички сме болни - ужасна хрема и болки в гърлото. Пазете се колкото можете.

# 155
Големи признания, голямо нещо 😀 Само идейно - аз режа нокти докато яде. Баща му го храни, аз ги режа. Тогава най-кротува. Другия вариант ама не винаги се получава - докато е все още сънен след събуждане.

Звяра спи! Моля се днескашния ден да не се повтаря повече!

Като прочетох Филипа - Тони реве от хора! Само някой да се доближи до него и веднага наддава вой! Което пък отбива мераците на родата да ми го вземат от ръцете, поне ще се научат да му уважават личното пространство. То и аз се дразнех, още не са го видели и вече са ми го дръпнали от ръцете… Вчера пък баща му го прибра набързо, защото ходили на коледен базар и той се съдрал да реве! Влязъл в колата и млъкнал от раз… на майка си се е метнал то е ясно, никак не обичам хора и аз 😂

# 156
Благодаря АА, аз искам да усетят децата истинския вкус на храната без да ги забаламосвам. И нещо ми идва много малко мазнината в АМ за целта. Затова ще си остана на вода и аз.
Днес Мати за първи път пи вода. Беше ми в ръцете, жадна бях и тръгнах да отпия от чашата. Дръпна си човека и аз го оставих. Много му хареса, чак още 2-3 глътки направи. А баща му щеше да колабира горкия. Като скочи...детето ще се задави, как така да пие от чаша. Горкия докато го успокоя....

Аз лепя стикери за стена на стената като режа нокти. Той зяпа и не се оплаква. ТВ като стане на 2 може и да се съглася за 5 минутки. Каката е на 4 и гледа също по макс 20 минути на ден. Засега и тя зяпа Пепа.

И аз мисля да напусна ФБ групата. Така стана е и с каката.

# 157
  • Замък сред облаците
Матея, напълно те разбирам, и аз имах такива амбиции, и щях да кърмя, щях да захранвам след 6 месец, ама не се получиха нещата както си ги представях. Освен това не наддава дистатъчно, дозата мляко му е доникъде и ако не мешам АМ с пюрето хептен имам чувството че не яде. Съвпадна и с разреждането на храненията захранването и само следя грамове и милилитри сега.

# 158
Ами ММ го е страх да реже нокти, а аз кърмя така че почти нямам полезен ход, освен с надвесването, което е доста трудоемко що се отнася до ъгълчетата, с които после се надира. Буден ли е и хвана ли ръчичката да режа почва едно дърпане, точно имм чувството че ще му счупя пръстчето или ще го порежа

Иначе на три четири годинки е допустимо до 1 час на ден според педиатричните организации, но разбирам защо някои родители предпочитат да е и по-малко.Българската педиатрична асоциация застъпва тезата, че екранното време има и някои плюсове, ско е разпределено през целия ден и има образователен характер, и когато родителите обсъждат съдържанието с детето. Но ще видим как ще е като стигна до там Simple Smile

бтв понякога се сещам как на 4-5 макс гледах всички възможни колумбийски сериали с баба ми и си мисля втф 😂 Не мисля че съм затъпяла от това повече отколкото затъпявам сега с тел, тогава четях и книжки доста, ама все пак се чудя какво ли са си мислели... Нищо най-вероятно

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 22:39 от magi g

# 159
Е ако не си гледал "Войната на розите" или "Дързост и красота" като си бил на 5 с  баба.... е пропуснат основополагащ етап от развитието на детето. Grinning Аз съм против телевизорите по ред причини, но за по 5 минути, ако това е единствената опция да кротува, не мисля,че е такава драма. За мен личнo  без е по-лесно, отколкотто по малко, някак си ми е трудно да се ограничавам и със сладкото  е така, затова по-добре без никакво Grinning А и  като видях детето как  зомбирано се зазяпа в един мач,който баща му гледаше само като минавахме през хола, ще гледам да отлагам докато мога.

Таткото го играе много уверен, ама като стане въпрос за всякакви манипулации по детето и бързо се покрива, за ноктите абсурд, става му лошо,ако си представи да ги реже. Аз го правя на повивалника, хващам ръчичката и малчо решава, че това е някаква игра и почва да се набира по мене, блъска, едвам го удържам, ама  на 2 пъти успявам да ги отрежа и те след 2 дена пак са за рязане. А на крачетата как ги режете? Аз едвам пръстета виждам там, как да ги режа, на ръката мога да ги хвана, ама крачката абсурд....

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 23:03 от mexicana___

# 160
Ние сега чак им даваме по час на ден (ученици са), но то и не остава много повече време след училище, тренировки, вечеря, малко четене преди лягане...уикендите играят видео игри или на телефон за час-два,  през седмицата - не. Много ги превъзбужда. Изобщо една голяма борба е с тези екрани. Печелят повече екранно време с решаване на задачи. Но повечето сте далече още от това Simple Smile
На малката й пускам песничнкте на Маргаритка. Веднага се заслушва и усмихва. Помага в някои ситуации, промерно като плаче в колата и сме само двете, тоест аз шофирам, а тя отзад - й ги пускам да слуша през тонколоната на колата и веднага се укротява. А ако се правя на маймуна в огледалото на всеки червен светофар е бонус.

# 161
За инхалатора първоначално не обърнах внимание, че става въпрос за 2г дете. Баткото нямаше как да го накараме да седи с маската по никакъв начин и тогава ми казаха да опитаме с накрайника, който сега видях, че се води някакъв разширител. Беше на 5м, когато се разболя от бронхиолит и ни изписаха инхалации. Дълго си имаше страх от него, но като порасна започна да му става интересно и даже след инхалация използваше парата и си играеше на пожарникар, който гаси пожари.

Деска, пробвай захранването след като оздравее. Може да не иска заради болките в гърлото. Бързо оздравяване!

Тъкмо вчера се замислих, че не съм чувала нослето на Марти да хърка и днес пак като че ли има нещо. Ама и баща му е болен на втори антибиотик. В четвъртък сме на консултация и ваксини, май пак ще ги пропуснем.

И аз не помня такива чудесии с баткото като регресии и т.н. Онзи ден направих един колаж на децата, горе долу по едно и също време, с еднакви дрешки, да видим дали си приличат. Изпратих го на мъжа ми и го питам Марти не му ли прилича на диво детенце само като му види игривия поглед и той се съгласи. Според него баткото ни е бил труден, но Марти е направо невъзможен. А аз си живеех с надежди да видя що е това кротко дете. Да ни е жив и здрав, ще го видим и него.

Честити зъбчета! Да са здрави и бели! Пукайте пуканки ...
Чак това да е краят...не е. После кучешки, къртници.. тегло си е.

Много ми беше трудно да му режа ноктите. Сега го слагам в шезлонга и му пея или разказвам нещо, той ме слуша и кротува, докато не се усети и започва да се сърди, но аз съм свършила с едната ръка и почвам другата. На краката ми е по-трудно. Вкъщи аз режа ноктите на децата, защото таткото го е страх. Чак сега, баткото е на 6г, се престраши и последните няколко пъти ги реже той, но да кажем, че на него му е по-трудно, защото е левичар.

# 162
  • София
Адаш колко познато, аз в четвъртък посрещнах мъжа ми с подобни думи, че ми идва да се хвърля от 8 етаж съвсем сериозно. Винаги съм мразела хора, които говорят така или заплащат, но вече няма да се подиграя на никого.. Деанксит са едни малки розови хапченца, които те успокояват и имаш само хубави емоции.
Мексикана ние сме 100% сигурни, че е конюктивит. От миналите капки имаше подобрение, реално беше спряло за 5 дни и нищо и нямаше, но явно малко капки сме капали. Та сега ще капя Тобрекс, само че 10 дни в очето. Не е запушено слъзно каналче при нея, те самите клепачи вече лепят на милото дете.. Днес бая ме размотаха в Александреовска, но я прегледа дежурния детски очен в клиниката. Още нещо щях да пиша, но изключих съвсем. Алис също има бяла точка боцкаща , но съм 100% сигурна, че при нея тая ужасна криза не беше зъби. Иначе днес е мила и добра, сутринта спа час вкъщи, после един час спа в колата докато отидохме при доктора, после спа още два часа и пу пу не мога да кажа копче днес..
Вместо Вентолин миналата година купувах от Турция също за една приятелка техен Вентолин. Аз пък винаги съм предпочитала Пулмикорта пред Вентолин и имам винаги опаковка в нас.
Аз също не помня регресии и такива неща с баткото, ноооо свеки помни и каза, че просто съм забравила и че е било абсолютно същото и с него.
Ние слушаме или песни през Спотифай на телевизора или ако е на телефона приказки през Сторител. Баткото е на 4 години и гледа вечер малко детско като вечеря. Честно казано много съм го ограничавала и не знам колко е добре. Сега е като зомби като седне да гледа, нищо друго не чува и не вижда... не знам ако му давах малко повече дали щеше да е пак така, но така или иначе минало.

# 163
Аз режа нокти само докато спи.
Иначе при нас е доста драматично последните 2-3 седмици, защото след проблеми с кожата отидохме на дерматолог. Потвърди, както преди това и педиатъра каза, че бебо е с атопичен дерматит и себореен дерматит на скалпа. Нищо не помага, така го сърби главата, че пощурява от чесане. Душата ми се свива като го погледна какъв е надран. Уж се израства до годинка при 90% от децата, дано сме от тях.

Иначе както писах по-рано го захраних. За сега съм дала картоф, тиква и морков. Всичко от това хареса. Хапва човечето. Въпреки, че е само на кърма му слагам малко АМ за разреждане, съвсем малко. Много е забавно това с пюретата. Вече си имаме ритуал: слагам му дъждобран от Икеа и пускам песента Ам, ам ще опитам всичко на Орлин Павлов
и се започва кулинарно мазало.

# 164
На третия ден дочетох...

Така като ви чета не бих посмяла да се оплача от нещо. Сега лежи до мен и се смее насън. Пу пу пу
За съжаление доктора не даде да свалим обувките макар първоначално да беше казал, че ще е с тях постоянно само 3 месеца и след това ще са само при спане. Уви сега иска да навърши 6 месеца и да започнем да сваляме обувките постепенно с по час на седмица. Да ви кажа доста тъпо ми стана като го чух.

Мляко в пюрето се слага за разреждане и познат вкус. Лапва 2 - 3 лъжици и после си дохранвате с мляко. Маслото се добавя защото трябват много мазнини за да се развива мозъкът на бебето. Млечни сте въвели още в родилното с първото АМ, което са му бутнали сестрите. Тоест няма какво да му въвеждате на маслото. Ако бебето има АБКМ се дава ГХИ, което си е просто разтопено масло. Нали знаете как се утаява бялата част? Там е казеинът, а гхи е горната прозрачна мазнина. Аз съм анти това масло защото преминава термична обработка. Алтернатива е кокосовото масло. Аз го добавях на плодовите пюрета.
И колкото и да са яшни не бързайте да замествате хранене докато не можете да осигурите необходимите протеин и мазнина в пюрето.

Нокти... обикновено дебна да е по спокойна или да се е залисала с някоя играчка или с кака си. Ми не е лесно. Когато започне много да мята ръце се отказвам.

За спането... Не напразно ви пожелах в началото на предишната тема "силата да бъде с вас".

Muppa, дай му Камилия на това дете! Що се мъчите така взаимно... Дозичка през 3 часа и ще се успокои. То така не е работа.  С каката помня, че и 2 - 3 пъти съм мазала и калгел. Но камелията дори сега като види пипетата и веднага посяга да си я вземе сама да си я смуче.

Деска, не е време за захранване сега в тази ситуация.

Сетих се още нещо 😄
Като стигнете до захранване с банан да не се ошашкате да хукнете по лекари. От бананът в акото се появяват черни нишки.

ММ още е извън града. Усещам липсата му само по 2 неща - 1. трябва аз да мия шишенцата. По принцип е негово задължение. И 2 - не мога да заспя. Свикнала съм да го чувам как хърка. Това е моят бял шум. Малко е кофти, че това е единственото по което усещам, че го няма.

Общи условия

Активация на акаунт