На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 579
  • 772
  •   1
Отговори
# 375
И на малката дремките са къси, но се радвам че ги има. Само не мога да разбера защо все с рев трябва да се приспиваме.

Щото иначе ще е твърде лесно, трябва да има екшън. 😀

Абе чудех се и аз за кашите и плодовете ама ако не предлагаме каши как ще заместим хранене? И как ще се вкарат зърнените култури? Освен плод какво друго се слага за пълнеж? Иначе да - трябва да се гони количество храна близо до количеството мляко, ама Тони като пие почти 200мл не го виждам да яде 200грама пюре скоро…

Лавинка, добре сте се подредили вие. Хайде оздравявайте по-бързо! Всички останали също, не остана до празниците!

# 376
  • Замък сред облаците
Кои зърнени култури визираш? Те глутеновата част и без това са след 7 месец.

# 377
аз доколкото четох (Маги Пашова) заместване на хранене не бива да има докато не се постигне баланс на протеини и въглехидрати, а това със зърнени само също не става, но още чета, че все си мисля че има време 😂 чувам че някои хора не заместват хранене даже до 1 годинка.

# 378
аз доколкото четох (Маги Пашова) заместване на хранене не бива да има докато не се постигне баланс на протеини и въглехидрати, а това със зърнени само също не става, но още чета, че все си мисля че има време 😂 чувам че някои хора не заместват хранене даже до 1 годинка.

Абе и аз такива спомени имам от баткото, но си мислех, че са лъжовни. Ох, как не помня нищо. Още не съм прочела Маги Пашова, но ще карам както пише там. Всичко ще въвеждам максимално късно и бавно, даже глутена съвсем ще го забавя.
Моя приятелка пък си даваше абсолютно всичко на детето на 1 годинка, вкл. руска салата, кюфтета от магазина и т.н. Ми и двете ни деца сега са си ОК, така че да не се втелясваме особено Grinning Казвам го окуражаващо, а не укоряващо Simple Smile
Очедивно пак се е будила през нощта, щом пиша сега. Заспиването напоследък е само на гърда, даже и през деня, освен ако не сме навън. С умиление си спомням за дните, в които заспиваше сама на музикалната играчка в кошарата или активната гимнастика. Сега даже насила й бутам палеца в устата, не та не. Само гърда и да не си помислям да я оставя след като е заспала.

# 379
Ами тя Маги Пашова е за внимателно, но ранно въвеждане на всички алергени, включително ядки под формата на тахан преди една годинка. Ще гледам и аз да я прочета днес утре, за да мога да си съставя някакво мнение и после след консултацията с педиатъра да обмисля как да действам, че в момента ми се струва малко объркано Simple Smile Аз имам и разни други набелязани неща за слушане/четене, чудех се и за един уебинар на Ася Демирева, ама някой път честно се чудя - тези хора деца са имали, защо смятат че имаме нужда от пространствени многочасови уебинари с ужасно много общи приказки и суетене. В книгата на Маги Пашова има схема кое кой месец се въвежда поне, не бих казала че е много добре обяснено всичко, но е долу горе ориентир.

# 380
Кои зърнени култури визираш? Те глутеновата част и без това са след 7 месец.

Безглутенови - царевица, просо, ориз и тн. Мисля, че една от идеите на кашите е да се вкарат те. А как всъщност заместваме следобедно хранене? Плод и какво още? Ясно е, че с 200грама ябълка няма да стане, даже и аз бих била сърдита 😂

На мен ми допада на Маги Пашова подхода, аз горе долу го следвам само че давам зеленчук 2 дни вместо един. Само че крайната ми цел е да заместя хранения по бързичко, щото лакомийката до мен и 1 литър мляко да му дам наведнъж - ще го изпие. Иска ми се (но не знам колко е реалистично) до 8-9 месец да съм вкарала всичко (с малки изключения) и да яде нашата храна вече, без да се съобразявам. До 1 годинка млякото, а след това по възможност да се спре. Ама да видим де, че аз си правя такива планове ама бебета дето на година плюс ядат пюрета още бол.

# 381
Добро утро мами. Изкарахме що годе прилична нощ (по-добре от съвсем без сънна) , ама много кашля и се буди често и нослето пълно със сополи. Храчка има както говорихме по-рано. Купон, дано скоро да ѝ мине. Голямата и тя се намести между мен и бебо, таткото си хъркаже сладко сладко на дивана 😂

И мен ми се иска бързо да заместят ядене, засега 40г едва едва. НО ще се водя по детето, защото с каката си патих. Бяха ми казали за 10 дена, да си заместила, 150г да яде. Да де, ама детето хапна толкова и повърна. После пак се опитах да увелича количеството и пак повърна. Сигурна съм, че беше от това не от някой зеленчук. После плачеше като види лъжицата и се наложи да правя пауза и да почна отначало и така дълго време си яде 80 гр и после 120 гр. Много добре ѝ се отрази, нищо ѝ нямаше после, хапваше всичко и сега яде всичко. Това си приказвахме с мъжа ми, спомням си че сме били на почивка когато е била на осем месеца и половина и е яла пърленка. Отдавна се каня да извадя тефтера и да видя с какво темпо съм захранила. За следобед мисля да правя мъничко кашичка и да я смесвам с плод, може би 50 на 50, поне в началото, чист плод следобед ми идва много, докато не ги въведа поне да са повече.
Няма да чета на никого нищо засега, водя се по нея, ако усетя бързо темпо вкарвам бързо, ако се дърпа забавям и така.

Raffaella_ и моята заспива на гърда, особено вечер.

За инхалациите, давам идея, аз се отказах от маската и ползвам мунщука (има малък и голям в комплекта) . Лапа, го смуче го, чеше се, харесва ѝ студената струя и няма рев, според мен ни се получава много по-добре. Маската явно я стряска като и я слагаме така на лицето.

# 382
  • гр.Пловдив
Цитат
И мен ми се иска бързо да заместят ядене, засега 40г едва едва. НО ще се водя по детето, защото с каката си патих. Бяха ми казали за 10 дена, да си заместила, 150г да яде. Да де, ама детето хапна толкова и повърна. После пак се опитах да увелича количеството и пак повърна. Сигурна съм, че беше от това не от някой зеленчук. После плачеше като види лъжицата и се наложи да правя пауза и да почна отначало и така дълго време си яде 80 гр и после 120 гр.

deska,казаното ми допадна много и наистина има логика,да не се насилват бебетата ,за да не се получи такъв ефект..И на мен ми се иска по-бързичко да се случват нещата като чета за изпити 200мл мляко и изядени 150гр пюре,но няма как да стане Thinking

Адски много източници има като гледам- особено последните 10г са се навъдили за захранване на бебето,нови школи,стари школи,ама истината е,че нищо не става без съдействието на малкия човек Grinning

# 383
teddynm радвам се, ако съм помогнала, остава и аз да си спазвам това което казвам. На една приятелка един път и бях разправяла, в майчинството има три вечни спорни теми - естествено раждане и секцио, кърмене и адаптирано мляко, и захранването. Докато в първите две се надпреварваме майките, в третата го отнасят дечицата ни, ако постоянно ги сравняваме с други. И аз видях във facebook групата че има деца които пият много мляко и вече имат заместено даже две яденета, но като боледува малкото няма как пък и да е насилвам с това ядене.

Снощи успях да омеся едно тесто за меденки, обаче малката се събуди едвам прибрах след себе си. Обикновено като я приспя след един-два часа се буди с кашлица и оттам нататък вече трябва да лягаме и да я слагам на гърда, друг начин няма да е приспя отново. И не стои в баща си пустото му човече, яко рев, все едно е непознат. Много иска да ми помага, но как да стане с такъв инат, като не е в настроение не търпи друг.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 08:27 от deska90

# 384
Доколкото разбирам препоръката да не се замества хранене до 1 годинка идва от СЗО, но понякога по естествен начин се получавало заместване. Аз пък се чудя, понеже четох някъде че някои бебета се от отбивали сами около 9-ти месец, даже често се случвало, как тогава си набавят необходимото мляко, ако това е някакъв естествен процес?  

И аз нищо не разбирам все още, честно казано, само ми се иска по възможност да изберем най-здравословния вариант без излишни рискове, но и без прекомерна предпазливост. Изобщо не съм от хората, които смятат, че всичко е относително и зависи от избора на майката. Зависи от избора на майката, но все пак има аргументи, които повече се доближават до истината, друг е въпросът кой колко иска да се рови  и чете, и какво произтича от избора му да не го прави. На мен например в момента хич не ми се чете, и искам някой директно да ми каже какво да правя, но това си идва с някои рискове

Пример - една моя позната направо ме кълне да захранваме само с купешки пюрета, понеже били по-фино смлени и тяхното дете получило ужасни колики от първото пюре от тиква и изобщо кошмар. В същото време си спомням, че бях видяла клипчето от първото захранване, на което бебето омуа поне десетина лъжички пюре наведнъж. Светна ми когато прочетох в книгата на Маги Пашова, че се почва с една лъжичка и после се увеличават. Освен това тиквата е от най-стимулиращите перисталтиката, та може би е логично така да се получи. Това не значи, че сме застраховани от газове при захранването де, но поне ще се опитаме да минимизираме риска.

Иначе още от както в началото храних Йоан с шише забелязах че има огромни разлики между децата, как ядат, как наддават.

При всички положения все ще си захраним децата някак, но съществено важно ми се струва от всичко наистина да не спират да се предлагат разнообразни храни и да не се изпуска момента с предлагането на парчета преди 10-11 месец, защото явно това е критичният момент, а и е важно за говора. Аз лично намирам за логично и да не замествам хранене (освен ако не се получи така по естествен начин), докато не съм почнала да предлагам и протеин и мазнина в достатъчно количество. Но като цяло си разсъждавам на глас.

# 385
  • Замък сред облаците
Аз Маги Пашова я помня като се появи в блог небосклона след 2010г, още тогава бях малко скептична, понеже по образование е икономист, а за храната е(беше) изкарала някакви чуждестранни курсове само. Та честно казано ми е като доста доктори изкарали набързо някакъв курс ама се пишат специалисти (тоест не са минали специализация по конкретно направление).
Но и по-напред бях казала, на фона на толкова информация и препоръки, толкова различни школи през годините всеки си следва това, което му е комфортно Simple Smile

Аз за зърнените хич и не мисля да вкарвам целенасочено храни, които не са част от домашното ни меню - елда, просо, овес.
Ако са част от пюрета или бисквити на някакъв етап ок, но само заради това да давам каша не виждам смисъл (ако не отказва мляко, ако наддава нормално).
Ориза и царевицата ги има и в пюрета тип “менюта”/“супи”.

Разсъждавам си на глас в този пост, не го възприемайте като смислена информация 🤪

# 386
Честно казано аз се натоварих от толкова много четене и чудене, затова също съм решила да се водя по детето. Давам му толкова колкото иска да яде - за момента се върти около 40-50 грама зеленчук. Не гоня заместване докато не вкарам месо, което мисля да правя след празниците. За момента целта ми е да го запозная с най-много вкусове - зеленчук и плод. Толкоз. Най-важното е да се водим по детето - да не насилваме, ако не иска.

Приятно изненадана съм до момента, че няма проблем с коремчето (засега). При мега тежките колики, запеци и не знам си кво си, до момента всичко върви учудващо добре.

Това, което ме притеснява и напряга в цялата работа е, че аз самата нямам култура на хранене и знанията по скоро. Не знам какво трябва да съдържа менюто му така че храненето да бъде пълноценно. Това ще е от голямо значение като по-голям, в момента не толкова. Ама айде обяд/вечеря ясни - месо/протеин, въглехидрат, мазнини. Ами другите яденета? Аз съм голям чревоугодник, обаче изобщо не мога да кажа, че се храня правилно, още по-малко здравословно и разнообразно. Мога да откарам на хляб и картофи по цял ден всеки ден. Та това ме напряга мен - кво ще му давам на тва дете да яде.

Иначе Маги Пашова няма кой знае какъв подход - просто вкарва различен зеленчук всеки ден и алергените преди годинката. Поне това разбрах аз спринтирайки по книгата ѝ.

# 387
Абе аз много такива коментари чувам за нея, но мисля, че се дължи на това че няма много харизма. Смятам, че ако един човек отдели достатъчно време в курсове, самообучение и сериозно четене с разбиране няма причина да не разбира повече от детско хранене от някой педиатър, който е трябвало да учи стотици други неща и от 15 години е толкова зает с пациенти,  че няма кога да отвори нищо съвременно по темата, която не е от най-високо приоритетните сравнена с темата акутни заболявания. Разбира се, не мога да гарантирам за нея, и аз съм със смесени чувства  и подлагам под съмнение всеки. Дори и при Ася Демирева почнах да се чудя как така от  консултант по кърмене вече разбира и от двигателно развитие, и от бебешка хигиена и от ЗБВ и всякакво друго захранване, и сама или в комплект с педиатър чарджи майките по 40-50 лв за единичен “уебинар”, който е супер удобен за тях, но ужасно непрактичен за майката, която може да няма търпение да слуша бла бла 2 часа и да си води записки наравно с ртова. Малко съм кисела днеска май хахаха, ама ме дразнят малко как уж се правят на посветени на благородни професии, а развиват яко бизнес и то с доста висока доходност на гърба на ей такива като нас дето са малко стреснати.

Мирра, Магито има и разни таблици кое кога се въвежда, обяснява и за правилните съотношения между нутриентите, има доста идеи за рецепти, има разбира се и доста излишна информация, но като изчета обещавам да ви направя едно експресно резюме, ако имя нещо друго важно, колкото за инфо.

# 388
  • Замък сред облаците
И все пак едно на ум, че хранителната пирамида последните 50г се е променяла поне! 3 пъти и всеки път СЗО препоръките съобразно. Та, като изключим алергените и прекаляването с въглехидратите (ама прекаляване, прекаляване) не мисля че е толкова страшно, ако дадем някое пюре или храна по ЗВБ малко по-рано или по-късно. За въглехидратите пак да кажа, че реално децата имат повече нужда от възрастния защото подрастващото тяло има нужда от гориво, но е важно да прокараме и балансирано хранене.
Но ако при възрастния балансирано значи X, Y и Z пропорции на въглехидрати, мазнини и протеини, то при децата пропорциите са A, B и С. И примерно с протеин следва да не се прекалява, защото се разгражда от бъбреците, а детските трябва да се пазят от претоварване. And so on, and so on…

# 389
Четох я аз тази велика книга на Маги Пашова, ами не е много ясно обяснено кога и колко, има някакви  насоки, но примерно схемата на Владимирова е доста по-ясна. Сега естествено има и другото,че там е спонсорирана от "Бебелан" и се натяква как само готовите пюрета стават. За яденето и наддаването е факт- вкъщи господинът яде като обезумял, все едно е дете 10 кг, а реално няма и 7 Grinning май е хванал метаболизма на баща си. Единственото, в което съм сигурна е че няма да се водя това какво е било по наше време, защото като ми издрънкат ама баща му беше 10 кг на 6 месеца ...ами да, ама са го тъпкали с каши от тримесечен, сокове със захар, попари и там каквото са давало преди 30 години.

И аз си разсъждавма за храните, в които вкъщи не ядем... реално даже пащърнак никога не съм готвила, ще му дам де, но при положение,че не се консумира редовно вкъщи не виждам каква ще е ползата, освен потвърждаване да няма някоя алергия.

Аз имам едно чудене- като замразявахме стволови клетки, правиха на детето един скрининг за непосонимост към глутен, лактоза и още нещо и излезе,че има към горчив вкус- най-вече  " кръстоцветни", броколи, карфиол и т.н. Това не е алергия, просто по-силна непоносимост към вкуса и сега се чудя тези кога и как и да ги въвеждам. Някой със сходен опит? Ясно е че сигурно ще им се мръщи, защото не са сладички, ама ме е страх да не го отвратя.

Общи условия

Активация на акаунт