На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 503
  • 772
  •   1
Отговори
# 735
Добре, че заговорихте за хемангиоми. Малкият има на едното краче. Уголемило се е от раждането до сега, дори мисля, че е станало по-грапаво. Аз също не съм взимала кортикостероиди през бременността, а само Клексан 0,4. Благодаря и за споделената тема за д-р Бранков.
Днес сме на домашно приготвено пюре от пащърнак. Хареса са му много. Утре мисля да въведа тиквичка. Мога ли да я смеся с пащърнак или трябва да дам само нея? Вече изхожданията след захранването станаха като пластелин.
Лятото направих няколко бурканчета с пюрета от сливи, праскови и смесени, но май прасковите не се дават, защото са мъхести, макар, че съм им махнала люспата. Изглежда, че аз ще си ги ям.
Кога въведохте кашите? След като минахте всички зеленчуци ли? Гледах една каша с елда на Плазмон, защото беше на промоция, но с гледането си останах. Консистенцията на каша каква трябва да е? Като боза или доста по-гъста?
Miss, magi g били сме заедно в родилното, аз родих на 27.06, но не сте ми познати. Наистина беше голяма лудница. За деня, когато родих имаше 12 раждания, а единият ден изписаха 15 бебета. Под прозорците беше голямо оживление, снимки, роднини. Нас ни изписаха на 02.07, (събота). Общо за деня изписаха само 3 бебета. Беше много спокойно.

# 736
  • Замък сред облаците
На кашите има упътване как се смесват и дали с мляко (АМ или кърма) или може и само с вода. Гъстички стават.
Аз ги въведох след месец зеленчуци, почти паралелно с плодовите пюрета, защото чиста каша не харесва. ЛЛ беше с препоръка седмица плодови и после и каши за вечерно хранене, то преполових месеца и още няма вечерно каша, май трябва да почна.
Тиквата може да се смеси с пащърнак. Предлагай малко вода между храненията, за да не се запича.

# 737
Еии докато ви прочета сте изписали темата и станало време да правя нова, а нямам готовност. Надявам се утре да намеря време.

За хемангиомите така и не се хванах да прочета. Лъчи имаше една миниатюрна точица на ръчичката. С времето порастна малко. Още помня ясно при един преглед на каката беше още на няколко месеца, казах на ЛЛ, че има някакви червени петънца на главичката и тя без да я погледне отвърна. "Ааа хемангиомчета, това е от тая фолиевата киселина дето ви тъпчат като бременни." И разговорът по темата приключи.

# 738
Оф като почнат така със заключенията. Може да има хиляди причини, но защо да не е от фолиевата киселина. За фолиевата киселина така и не разбрах трябваше ли или не трябваше да я пия докрая, моята АГ искаше да я пия, но аз почнах да я поразреждам, защото чух мнения, че прекалено високите нива на б12 и фолиева можело да водят до аутизъм. От трето място чух пък че фолиевата киселина предпазвала от аутизъм, приемана до края на бременността.
В някакъв момент остава само да се моля всичко с детенцето ми да е наред, докато медицината не стигне до консенсус по някой от тия въпроси.

# 739
Хоп троп, хайде да се разпиша и аз. Чета ви всеки ден, но темерутщината ми нещо се е изострила. Колкото повече неща имам да кажа, толкова повече ми се отщява да пиша. 😁
Притесненията ми по не доброто наддаване на малкия отминаха заедно с премахването на протекторите. Изведнъж в края на 4м сам се отказа от тях за щастие. Сега е един пухкавичък шишко - 8,200кг. За сметка на това съня отиде по дяволите. През нощта се буди всеки час, а след 4 часа, през половин час. Душичката ми заспива. Говорих с консултант по съня и след няколко дни запичваме месечен план по оправяне на режима и приучаване към самостоятелно спане. Обнадеждила съм се много, та дано станат нещата.
Започнах му и аз захранването преди няколко дни. За сега май върви добре. Дала съм му картоф и тиква, хареса ги и двете. Не знам обаче въобразявам ли си, но след като яде тези храни, после е като машинка на батерии - рита, пищи, върти се без да се спре, сякаш съм му дала кило шоколад.
В настроение е напоследък, смее се, усмихнат постоянно, играе си, протяга се към всичко. Голям е любопитко.
Любими моменти са ми, когато се събуди и аз го сложа  върху мен. Усмихва ми се широко и започва да си играе с лицето ми.
Май трябва да си лягам, че скоро ще се събуди пак.

# 740
Доцент Казанджиева има собствена теория за хемангиомите, че е възможно пъпната връв там да го е притискала и да е спирала правилното кръвообращение. Предпоследния преглед ми я позаха как е като топка пред лицето му и думите на АГ бяха "Само Господ пази бебетата, виж я къде е пъпната връв".
Фолиева киселина и на мен ми бяха предписали, но не беше докрай. Ама докато пиша това тъпо изказване се сетих, как тя беше заменена с Вит за бременни, където има в състава. Оффф уж не се знае каква е причината за появата им. На моя излезе около 4-5 седмица след раждането. Да са живи и здрави, а хемангиомите дано си останат доброкачествени 🙏

В сряда го водих на кардиолог, заради идващото лечение със сиропа. Заключението беше, че си имаме едно голямо момче (8500гр) с перфектно и здраво сърце. Не можа веднага да започне сиропа, т.к в Бургас е грипна, а ще трябва да ни хоспитализират за да му направят отново изследвания и също да проследят на първата доза как му се отразява.
На 6м и половина е, а вече веднъж му е вземано от пръста и ще му е втори път от вената (като изключвам взимането на кръв от родилното) Не знам психически как ще успея да го издържа отново. Мислех, че след всички тези инжекции и даване на кръв през бременността, че и системите ще ми помогнат да си преодолея страха от игли, но до никъде не съм, даже е още по-задълбочен, защото вече подскачам и от пръста, а трябва и аз да направя проверка вече на тромбоцитите, че краката пак са ми в синини.

# 741
  • Замък сред облаците
Нелепо е да се обвиняват витамини без да има проучвания за това. Превеждала съм статия преди време по темата за хемангиомите и често при бебета се свързват с прекалено бързо разраснал се кръвоносен съд. Като цяло няма доказателство да има конкретна причина, макар че в някои случаи може да се предава генетично на поколенията; болшинството случаи са въпрос на шанс в развитието според медицината досега.

Йоан има подкожни струпвания на капиляри точно под повърхността на кожата на темето, тила и на гръбчето под плешките. Казват им ангелска целувка на английски. Не са релефни, но като се затопли или започне да се напряга примерно като реве се зачервяват. Не съм го консултирала дори с ЛЛ това, знам че с растежа ще поизбледнеят и като се удебели кожата.

През бременността аз си следях редовно фолат и б12 да не надхвърлят горна граница заради същото като Маги и също имаше периоди където пиех през ден-два.

# 742
Лаватера, ела кажи какво стана с количката. Твоя дребосък не искаше да седи в нея нали?

Ох това бодене и тез игли… толкоз пъти сме го водили да му вземат кръв, все от вена и сега пак ще трябва. Аз проблем с игли нямам, ама тва милото така пищи и така плаче, всеки път ми се къса сърцето. Все уговарям ММ да влиза с него, ама толкова лошо му става, целия пребледнява. Последния път се сменихме по средата, че той беше пред припадък. По тоя повод - Джозепа, вие бяхте с повишения билирубин, как вървят нещата там?

Вчера нещо омазах нещата с обедното ядене - такъв рев беше после, живо чудо. Въпроса е от кое. Яде жълтък (за 2ри път), карфиол и пащърнак (и двете ги е ял), сложих съвсем малко ГХИ (за първи път) и накрая дадох отделно 40гр круша. Крушата я е ял и преди, ама е ял круши уилямс, по различни на вкус бяха от тази. ГХИ-то ме чуди, щото все пак си е краве масло, макар и пречистено… Или пък жълтъка… Не се е напъвал, не е пръцкал, ама беше 2 часа истеричен рев. Накрая дадох Инфакол, налях го с вода, намазах венците с крем и го сложих да спи. После беше леко крив ама доста по добре. А сега де?

# 743
Ох, Мира, да, правилно си запомнила. Амии... Стои с нея до момента, в който не му се доспи. Дойде ли той, започва да нервничи и да реве. До някаква степен и това е напредък, защото преди още със слагането в количката започваше да се дере. Поне прие отново раницата и можем да излизаме с нея. Кръста ми обаче....

# 744
Оф игли ... Мен по принцип не ме е страх от тях. Но сега като беше болен и ходихме в спешното, му взеха кръв от вена на главата... Това ме шокира и така ми се е запаметило, че не знам как да го изкарам от главата си... И не стана веднага, та 2 пъти го мъчиха...

Благодаря ви за отговорите за пюретата. Аз няма как да ида да чета. Ще се възползвам от съвета на АА или ще пращам бабата да чете и купува преди да дойдем.

Скоро като започнат да седят ще им харесват повече количките. Ще имат много за гледане.

Мира, сподели какво е казал консултанта по сън, че ми е интересно. Моето още спи добре, ама с тези фази не се знае на кой дребосък какво ще му скимне.

И да се похваля. Мати започна да лази войнишката... ММ го остави на килимчето в хола, аз оправям чантата на каката за спорт и гледам по едно време килимчето празно. Мати лежи на 5-6 метра от него и дъвка играчка... Помислих, че някой го е преместил, наблюдавах го малко и видях как си се набира нашия и се избутва с крачета.... Изненадааа, хайде сега се оправяме да купуваме предпазители за контакти и такива дреболии, дето ги мислехме за на пролет. Sunglasses

# 745
Мuppa, а ти защо даваш фул от всичко😁 плода не е ли отделно между храненията?моя педиатър все тва повтаря,аз не съм стигнала до плодовете де,но ще давам в 10 преди обедното като междинна закуска. Според мен му е дошло множко на детето ако въобще е свързано с храненето🤗
Тук АА пише,че дава каша с плод следобеда,ето при нея пък всичко е ток и жица...абе индивидуално май е всичко. АА, ти сменяш ли кашите?В смисъл даваш ли различна всеки ден?и ако да,как ги въведе-пак по 2-3 л с увеличаване за няколко дена?
Моето дете прави едни упражнение на 4 крака ,напред-назад клатушкане,пълзи назад успешно,та чакам всеки момен да тръгне и напред..а през нощта се върти като шуглава,намерих я с дупето вирнато нагоре и по корем😂 започват изпълненията,дръж се народе!

# 746
  • Замък сред облаците
Джина, сменям кашите, да. Вчера въведох овесената. Гледам да въвеждам по едно ново нещо, когато мога (е, имАх и изцепки), по 3 дни, първият път само е по малко количество - 4-5 лъжички смесено с друго вече въведено, макар ме май бутам от плодовете 80гр бурканче смесено със 100-120гр каша. Пащърнак и карфиол не му допаднаха, тях давах по ден. На втория обикновено отказва, стиска уста или плюе. Ами, не го насилвам, и аз има зеленчуци дето не харесвам, какво да правя. Другата врътка е, че като вкарах повече храни взех и миксирани пюрета с 3-4 компонента (картоф, морков, тиква, или пък картоф, тиквички и тиква). Така храненето е по-разнообразно.
Понеже вчера взех точно това с картоф, тиква и тиквичка бях писала назад, че е много течно, и ще го сгъстя с лъжичка каша днес, че много се оливаме и двамата с него. А му харесва на вкус.

Сега, ток и жица дали е, не знам 😅 ама детето уж ги харесва нещата така пък ще видим.
Вчера не знам какво му прецакахме деня ама след като го изкъпахме и яде няма заспиване. Аз бях уморена и много се изнервих, от 21 до 23ч се върти по корем, не иска да заспи, реве като го взема или обърна по гръб. Накрая ММ го взе и го люля 20мин докато заспи.
Преди малко пак мрънкоти на умора ама 30мин го приспивах - гушкане, люлеене, до мен, редувах, накрая пак с люлеене заспа, опитах да го оставя в кошарата, събуди се, взех го и се гушкаме белким поспи. 5мин след заспиването се задави, изправих го, изкашля се и продължи да спи…. И вчера имаше задавяния, почвам да се чудя да не му се стичат секрети назад…

Вдига дупето и той тия дни, чакам скоро да открие пълзенето. Засега се мести успешно в рамките на 3-4кв.м. с претъркулвания и въртене в кръг.

# 747
За малко да влезем в клуба на завъртащите се снощи, стигна до средата. Което е голям прогрес за нея, но се отказа и пак се върна по гръб. Днес имаме над какво да работим Simple Smile Всеки ден правим гимнастика още от малко бебе (ръчички на ножица, крачета на колело, крачета към гърдички, завъртане с моя помощ, лежане по корем и крачета докосват дупето и т.н.). Сега добавих и едни упражнения от Baby Sparks приложението и е напът да се получат нещата.

Моля за съвет как ги приспивате тези от вас, които не кърмят? Аз освен на гърда друго не знам и не ми се получава. С музика ли, носене, люлкане, сешоар, как...искам съвети и идеи да пробваме, защото на гърдата е лесно, обаче не знам защо съм си наумила, че не искам да я асоциира нея за сън, а само за хранене. И не искам да се тъпче с мляко, когато не е гладна, а и се спи. Не знам защо ми е така да си усложнявам живота, но така съм решила, искам друг ритуал за сън. Музикалната въртележка вече я хваща и се заиграва, не я приспива. Биберона я обижда, палеца го забрави.

Тя изобщо не плака като й слагаха абоката, но го направиха много професионално, бавно и внимателно. Даже се смееше на лекарките в този момент. За кръв от вена не знам как би реагирала, защо се налага от вена? Нещо допълнително ли искате да изследвате? От пръстче й взимаха докато спи в раничката и общо взето не го усети.

# 748
Мuрра, милото 😟
Моя и той от вената адски много пищя, от пръста не беше чак така, но вената беше ужас. Аз бях извън стаята и то още преди да започне взимането на кръв, защото възела на щитовидната ми се наду и взе да ме души, отделно взех да се потя и да усещам изстръпване на крайниците, абе взех да се чувствам както преди припадък и ми казаха, че е по-добре да изляза. Две сестри се бориха с него и като му казват "хайде свърши, край, няма вече нищо..." и аз като отворих вратата и видях иглата да стърчи от долната част на ръката, още не мога да изтрия този спомен, камо ли ако ще е от главата. Много се притеснявам, че тук в Бургас може да посегнат от главата да вземат.

АА на коя марка са тези пюренца?

Плода и на мен педиатърката ми каза да го въведа на следобедното хранене докато стигна 80гр пюре и 80мл АМ.

Отделно му изписаха и сироп заради повръщането и добавям и АР мляко.

Рафаела, паради лечението на хемангиома ни трябват чернодробните ензими и затова се налагаше да е от вената. Те пък излязоха завишени и в Бургас и в София... Другото седмица ще му гледат черния дроб на ехограф, но пак ще потретят изследванията. От пръста като взимаха спеше, но като го боцнаха се стресна и плака. Взех го в мен и плакахме заедно. Относно преспиването, преминава със задни мостове в ръцете ми и викане, като го вдигна пък се опитва да ме изяде. После пускам една буря от youtube и той почва да забелва очите 😁

"Го-го. го-гу" броят ли се като лепетна реч

# 749
Сега се замислих, че май за първи път давам чист плод. Винаги досега е бил заедно с каша… кой знае кво му е било. Може и изобщо да не е било от храната. Виж плод отделно от другото чувам за първи път, какво стана с доброто старо първо-второ-трето на ядене? 😀 иначе той яде всичко, досега единствено ми отказа спанак, всичко останало, което съм дала го е ял със страшен апетит… ама си е лакомник. Храна не връща.

Рафаела, следим билирубин и чернодробни ние, още от раждането, та затова - кръв от вена. Ще пускаме и генетично изследване за синдром на Жилбер, заради по-висок билирубин. Иначе за приспиването - сега е на етап в кошарата, с милване по главата или ръка на корема, хваща ми ръката и я гушва и така заспива. Има си и биберон и Оли с бял шум. По едно време беше с друсане на ръце, по друго време пък легнал върху мен. Честито и за половината обръщане, още малко и ще стане пълно Simple Smile

И Тони още не лази, мъчи се да дигне дупе докато е по корем. Обаче лазенето назад го е усвоил, прекосява цялата стая за отрицателно време. Миналия ден се завря под един стол и 10 мин му гледа дъното с интерес.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 13:00 от Muppa

Общи условия

Активация на акаунт