На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 517
  • 772
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,
Ето малко развитие и по нашата задна хрема.
Тъй като поредният педиатър ни каза, че е задна хрема и нищо му няма, аз реших да се ваксинирам с 4 доза за ковид, за да му дам антитела с последната кърма...Здрава и права с приповдигнато настроение отидох в Пирогов в сряда и се боцнах. Изненадващо за мен страничните реакции почнаха на 3-я час - рязко ми пресъхна носоглътката и вс ми се замая. Тони хич не спа тази вечер , а в. Четвъртък цял ден почти спа... премерих му темп 38....

Личната педиатътка дори не си вдигна телефона
Дадох нурофен и го заведохме в Токуда сутринта. Преди да тръгнем видях, че е избил обрив по ходилата, ръцете и устичката.
Помислих, че може да е Коксаки. Докторката вика: От претопляне е.... Казах и, че Тони спи на 21 градуса макс, с боси крака в средно чувалче...Примолих  да направят всички видове тестове. Едвам се навиха да му вземат секрети... Казаха ни да чакаме резултатите на място. А коксаки тест нямало... Междувременно аз се почувствах мн зле и почнах силно да кашлям.
Ех...задната хрема си излезе чист Ковид. Обадиха ми се да ми кажат, че тестът му за ковид е положителен...
2-ма педиатри преди това го бяха проспали...Бясна съм...
Явно и аз съм била заразена без симтоми, когато съм си била ваксина. Е няма да ви описвам колко е зле положението....
И колко ми е жал и за него как се мъчи..
Дано не стигнем до болница... Sad
Предписаха му само инхалации и капки Грип стоп. Нурофен/Панадол за темп над 38. И естествено за всеки случай направление за хоспитализация...

# 106
Включвам се по повод захранването. Както писах вече извадих тефтера от захранването на баткото. Хвърлих едно око как съм действала с него. Той е захранен на 6м. В началото започнах плахо и не съм бързала, както ще се види. Захраних с картоф, като се бях настроила да въвеждам всяко нещо по 5 дни, но след втория зеленчук осъзнах, че няма смисъл от чак толкова време. Аз му правех пюретата. Случвало се е и да купя готово, разбира се.

6 месеца
Обяд
- картоф - като за тези 5 дена най-много 5-7 лъжички изяждаше
- тиква, пащърнак, морков, сладък картоф, броколи, карфиол, бял морков

В края на 6-ти месец съм започнала да преслагам СЗ каша и плод

- оризова каша
- ябълка
- каша царевица и моркови

7 месеца
- тиквички
- банан
- сливи
- круша
- авокадо

На 7м и половина съм въвела МЕСО
- пилешко, пуешко

8 месеца

- заешко МЕСО
- ГЛУТЕН - овесена каша
- грах
- лук
- зелена чушка
- ЖЪЛТЪК
- кайсия
- лапад
- Каша 3 зърна овес ечемик спелта
- Каша 5 зърна овесено брашно, пшенично брашно, брашно от ечемик, брашно от спелта , ръж, пшеничен грис

9месеца

- червена чушка
- МАСЛО и сухар
- СИРЕНЕ
- телешко месо
- РИБА треска
- Манго

10м
- червена леща
- КИСЕЛО МЛЯКО
- Спанак
- Сьомга

В края на 10м съм го записала на кухня, също и аз му готвех.
С кухнята сме въвели:
Края на 10м
Череши
Зелен боб
Домат
Свинско месо
Праскови

11м
зеле
Червено цвекло
Извара

Понеже стана на въпрос за маслото, с Марти, ако давам,  мисля да е гхи като по-пречистено, но не съм се разчела още по-подробно и нямам още план за действие.

Друго сте обсъждали, но го пускам това, пък ще ви изчета после.

# 107
Почвам захранването колкото да опитва и да ги въвеждам нещата, нямам амбиции да замества ядене още. И докато стане време да седи самостоятелно , таман да преминем леко на ЗВБ.
Аз ся слагам полуседнала в мен на моменти, като с една ръка съм я хванала здраво за предмишниците и там да пада тежестта, а не на дупето, понякога просто се налага с голямата да свърша нещо, пък малкото на моменти не търпи легнала.

# 108
  • Замък сред облаците
Лавинка, да се оправяте бързо ❤

# 109
Лавинка оправяйте се бързо и двамата!

Мира много точно е обяснила, защо педиатрите правят това с даване на ръце и вдигане. Аз чак направих забележка на нашата, че вдигна така Мати и тя ми го обясни. Преди това остеопат, физиотерапевт, акушерка, лична лекарка, абе всички ме предупредиха да не ми и идва на акъл да правя такова нещо. Коремните мускули укрепват като тези на врата и гърба с лежане по корем. Първо само се подпират на лакти, после зяква врата и започват да се държат на ръце, после си дърпат и играчки и вдигат ръцете (съответно коремните мускули работят) и като им стане това лесно започват да вдигат и крака. Е хайде и ние да легнем по корем и да вдигнем едновремено и ръце и крака, пък после и да ги движим. Blush Аз усещам веднага как ми работят мускулите, ама хей 4 месечното издържа повече от мен. И следващата стъпка е или поза на 4 крака и клатене на дупе напред назад, лазене войнишки или истинско лазене. После ще седнат и тн, тн. ...

В пюретата аз от ден 1 слагам и малко олио (орехово или от ленено семе), защото само с мазнини организма може да приеме витамините от зеленцучите примерно. Сега пак така ще процедирам, но чак края на януари.

# 110
Ти сега ме замисли - лазенето ли е преди сядането? Що си мислих, че първо сядат, а после се научават да лазят. Макар че има логика и да е така - първо научават всичко на земя и след това се научават да се изправят полека лека. Но все си мислех, че първо ще седят и чак след това ще се движат.

Иначе не препоръчвам да пробвате движенията, които бебетата правят! Един път се пробвах да легна по корем и да дигна ръце и крака във въздуха като него и си сецнах кръста, после 3 дни ме боля 😂

Лавинка, бързо оздравяване!

# 111
Lavinka, бързо оздравяване!

Бях изпуснала 1 страница с коментари..Упс! Вече сте коментирали това с дърпането на ръцете!
Иначе май е първо пълзене, после сядане и после лазене.

# 112
аз казвам само какво е казал Фурлака. Явно не е в час

# 113
  • Замък сред облаците
За мазнините и пюретата вметка. Като разреждам домашното пюре с АМ в състава на АМ си има мазнини включени, заради което ми се вижда излишно да бързам с масло и зехтин сега. Ако се разреждат с кърма - и в нея има мазнини и протеини.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 18:50 от АА

# 114
Благодаря на всички.
Включвам се пак, защото все повече си мисля, че освен вс друго има и Коксаки.
Пъпките станаха доста големи и с връх. Понеже си спомням, че го обсъждахте тук, някой може ли да каже мнение. Иде ми да се свържа онлайн с педиатри ако има препоръчани.

# 115
Препоръчайте ми, моля ви, аспиратор за нос. Ползваме един за уста на Маример но май нищо не правим, никога не му се изчиства напълно нослето. Направо душата ми се къса дс го слушам как му хърка постоянно нослето и едва диша, но се мъчи и накрая през устата почва. Промиваме, пръскаме Зим, няма братче, намазах го днес и с Колийфа. Очичките му чак са зачервени от тая хрема :/

# 116
Мира да, последователността е въртене (корем-гръб, гръб-корем), изправяне на 4 "крака", лазене, сядане, изправяне на крачета, ходене с държане по мебели, свободно ходене. Тези са до към година и половина и не всяко бебе я спазва. Някой първо се изправят на крачета, после сядат, други включват лазене войнишката, трети прескачат лазене напълно. Но ако има намеса от родител трябва да се съобрази последователността.

Аз пюрета не разреждам с нищо. На принципа малко ако е пюре, да е. Първо защото при АМ не може да се притопля пюрето, втора няма как да си го прибера в хладилника с това АМ. Затова слагам мазнина.

С каката правех пюре и го разпределях във форма за лед. Така си имах за цяла седмица. Първия ден давам няколко лъжички прясно, другото отива във фризера. Ден 2 вадя едно кубче, размразявам на водна баня, ден 3 вадя 2 кубчета, ден 4 уврличавам на 4 кубчета и така докато се свърши. Мазнината винаги добавям малко преди да дам пюрето.
Само за кашите използвах АМ или вода.

Лавинка, много е вероятно да е коксаки. Има ли и в устата такива пъпки?

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 20:30 от Mateya Zoe

# 117
На коксаки още му викат "ръка, крак, уста", а тези май са по тялото? И поне при нас нямаха връх пъпките.

Прилагам снимка на моя обрив, извинявам се предварително, но съм с телефона и не мога да скрия снимката.
П. С. Намерих и на беба, на бедрото.

И да помрънкам, приспиването отново е кошмар. От плач и лиги много се разкашля вчера и днес е дрезгава и хремава. И всичко от едни газове, направо искам да се гръмна вече. Меко казано няма да се спи тази нощ. А утре приятелка ще идва да ни снима пред елхата, еми само за снимка сме.

Благодаря на всички.
Пъпките станаха доста големи и с връх. Понеже си спомням, че го обсъждахте тук, някой може ли да каже мнение. Иде ми да се свържа онлайн с педиатри ако има препоръчани.

# 118
На коксаки още му викат "ръка, крак, уста", а тези май са по тялото? И поне при нас нямаха връх пъпките.

Прилагам снимка на моя обрив, извинявам се предварително, но съм с телефона и не мога да скрия снимката.
П. С. Намерих и на беба, на бедрото.

И да помрънкам, приспиването отново е кошмар. От плач и лиги много се разкашля вчера и днес е дрезгава и хремава. И всичко от едни газове, направо искам да се гръмна вече. Меко казано няма да се спи тази нощ. А утре приятелка ще идва да ни снима пред елхата, еми само за снимка сме.

Благодаря на всички.

Тези са по бедрата от днес.
Има по ходилата, ръцете, а лекарката каза, че има и в устата. Вчера бяхме ситни.  Днес са по-големи. Някои имат бяло връхче ако се загледам. Проблемът е, че лекарката каза, че може би са от Ковид, а тест за коксаки нямаха.

# 119
Няма тестове за коксаки, така е. Той се диагностицира по симптоматика. Обрива може да е и от коксаки и от ковид. И при двете тук не се изписва нищо. До няколко дни ще изчезне. Да знаеш, че може да откаже да яде заради пъпките в устата.

Общи условия

Активация на акаунт