На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 580
  • 772
  •   1
Отговори
# 285
Лепетната реч е изключително важна и започва точно сега, някои бебета по-рано, други по-късно. Има мъници, които започват и държат много време на ма-ма мама ма. И много мами се радват ли радват. Да, ама няма общо със същинското значение на думата.
Лепетната реч на всички езици е еднаква. На български под па-па, се разбира хапване, пийване. На немски при па-па бащите се разтапят, защото значи тати, но никой не идва до идея, че иде реч за ядене. Еквивалента на нашето па-па за ядене просто е хам-хам. Има яшни деца, които ще приемат малко или много храна или вода, като им се даде. Под въпрос е обаче, дали наистина са гладни.
Шу, не се засягай. Пиша това за всички, които ще прочетат и ще тръгнат да се притесняват, че тяхното още "не си казва" или да дават все нещо, ако и тяхното тренира речта си с па па.

Иначе да, АА е права. От раждането си бебета комуникират както могат и след 7-8 месец най-рано идват първите думи със смисъл.

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 12:06 от Mateya Zoe

# 286
Онзи ден дадох на Йоан вода в чашка, той отпи и смотолеви нещо, звучащо като “това е вода” 😂 И аз и татко му го чухме, независимо един от друг. Разбира се, това е случайно, просто и човешкат психика работи така, че чуваме и оприличаваме звуците на това, за което си мислим - един вид прайминг ефект.

Тази нощ не знам какво стана, но бебето се събуди 100 пъти и плачеше, така  и не разбрах топло ли му беше - уж всичко същото, зъб ли го боли? Спира ли дразненето на зъбите, когато избият или продължава, докато израснат напълно. Засега избиха долните два, кога да очаквам следващите? Тази сутрин го дадох на татко му и му казах днес той да му е татко вече, аз абдикирам

Вчера купихме Лактана био и довечера ще го пробваме, възлагам големи надежди, че ако почне да приема изкуствено мляко ще почне да пропуска поне 2 от 4-5 те си обичайни нощни събуждания. Откакто се разболя пак го приспиваме на ръце, но този път не поддава така лесно на обратна дресировка.

Да не забравя да се “похваля”. Нашето бебе онзи ден успя дя падне от дивана. Умрях от ужас. Оповръща ме и за две секунди го оставих на гнездото, за да се почистя, което явно не му е вече никаква бариера. Завъртя се и чух туп. Плака много малко и го следих после - всичко изглежда му беше наред, беше весел, нямаше промяна в поведението. Аз плаках доста повече. Но толкова да внимавам по принцип дя не го оставяме и накрая уж под зоркия ми поглед се случи. Пак че диванът е по-нисък и той се беше овъртолил в едно одеалце като е правил пируета. Просто ужас, той тези дни много се върти и от корем по гръб, така че мисля че сега е периодът да внимаваме повече, защото рязко стават супер подвижни.

# 287
Момичета с какви чашки давате вода? Моят юнак се дави с биберона и искам да дам вече с чашка, но нещо не знам коя би била подходящ избор. Тези дни хич не спи през деня и киселее яко и аз не знам от какво и не стигам да пиша, но ви чета и ви съчувствам, в почти сходната ситуация съм и аз, неадекватствам и всичко ми е в пълен хаос и не стигам с нищо да се оправя.

# 288
Купих една малка чашка от ДМ, но не знам дали е най-доброто решение, защото се залива малко или по-скоро аз не уцелвам ъгъла и трябва да го държа изправен като пие, той така или иначе успява да си сръбне и от моята голяма чаша та по това разбрах, че може би е време вече.

Днес Йоан пи от Лактаната, може би десетина мл, но все е нещо, даже голям напредък Simple Smile Взехме козия вариант, реших че може би е по-добре, опитах го - според мен малко нагарча, но пък е по-приятно от Аптамила и не мирише така тежко на ванилия и изкуствени неща. Взех биберон за 6 плюс на филипс авент, за да има някакъв шанс да усети млякото, дооста тече но той си го преглъщаше както пие водичка мляскайки малко.

Днес гледах календара и видях че вероятно е в скок на растежа, та си мисля, че може и от това да са нощните будения. Не искам да се оплаквам, много си се радвам на детето, но съм брутално изморена и кисела 😂

Иначе реших, че сега докато съм по майчинство мога да изглеждам нелепо и си взех една рижа боя 😂 Аз и пиърсинг на лицето мислех да си сложа но ММ ме подсети, че бебето ще го издърпа. Изобщо интересен етап преминавам 😂

Добавка: Днес си взех документ от работодател, че съм по майчинство, и мисля от другия месец да почвам да си изкарвам карта за градския за 10 лева. Не че кой знае къде ще ходя с бебето или сама, но друго си е. Поне три четири пъти месечно пътувам с градски и си взимам дневна карта, което е повече от 10 лв

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 19:31 от magi g

# 289
Момичета, Марти е с обрив по цялото гръбче. Звънях на личната, но няма вайбър за да й покажа. Изпраща ме в спешното, защото в дежурния кабинет нямало педиатър. На мен хич не ми се иска да го водя там, защото ще ме въртят  много и при толкова болни...За капак цял ден ще съм сама с двете деца. Снощи спа неспокийно, не че е нещо нечувано досега, но не съм сигурна от кога е, дали от снощи, през нощта или от сутринта. През нощта сменях памперс, но не съм обърнала внимание, защото стаята е леко осветена.
Какво е според вас? Снощи ядох болонезе и за първи път портокал, ако има някакво значение. Сега спи, ще изчакам да видя как ще е, когато се събуди и ако трябва ще потърся частен педиатър.

Скрит текст:

# 290
Има ли някакъв шанс да е бил попретоплен? На Йоан му беше излязъл подобен обрив от претопляне, макар и по-ситен и същата нощ не беше спал добре, и аз не бях зацепила че му е топло.

# 291
  • София
А педиатъра ви няма ли вайбър? От София ли бяхте вие? Много ми препоръчаха някаква детска денонощна клиника Вела Клиник. Не ми изглежда на нещо спешно, прилича на алергия. Нали няма температура? Че слушах има бум на шарка и скарлатина.
А малко нещо съм изпуснала явно, ама защо бързате да предлагате вода в чашка, а не в шише с биберон? Аз не бих дала да пие от чаша честно казано на тоя етап. Не съм срещала такива препоръки и изведнъж чета тук как търсите чашки и ми стана любопитно.
При нас положението е ужасно, баткото е на антибиотик и кашля много лошо, буквално се давеше от кашлица. Кашля от миналата събота… Много пазете бебетата, че този вирус е потресаващ за малките деца. Алис почна да кашля и я почнах на Пулмикорт веднага. Комшийка обаче е решила да изчака на следващия ден педиатъра и малкия вечерта толкова се усложнил, че започнал да повръща сополи и да не може да диша. Та по спешност ги приеха в Пирогов.. Буквално за два часа от падането на гласа до затруднено дишане се стигнало. Там са му били урбазон, адреналин и беше на кислород няколко часа милото. Той е месец по-голям от Алис и сега треперя и аз да не и падне гласа. Надявам се с Пулмикорт да съм го пресякла.. Вторник съм на консултация с нея и до тогава в разглеждам като полезно изкопаемо и съм готова да тичаме до спешен център ако се влоши. На нас останалите нищо ни нама, много се надявам да оздравеят до петък за да можем да си ходим на Козлодуй. Мисля да останем до 15 януари и да укрепнат малко.
Edit: не ми прилича ама изобщо на претопляне, защото обрива е много ситен и не е на гърба.

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 10:58 от Десислава``

# 292
Маги, има вероятност, защото беше в хола, където е камината. Преди да забележа обрива, лежеше на дивана, а под него беше подложката на гимнастиката, която може да го е запарила допълнително, макар че той е само по боди.

Деси, не сме от София. Няма вайбър личната, първо затова я попитах и директно ме изпрати в спешното за преглед. Не съм усетила да има температура и не съм я мерила.
Една приятелка на майка ми ме наплаши, че може да е варицела. Много ми е притеснено.
Дано бързо се оправите вие и да сте здрави за празниците. И аз постоянно чета за тези вируси и косата ми се изправя.

# 293
  • София
На мен не ми прилича нито на варицела , нито на скарлатина това. Клоня към алергия, но пък ако му е било топло само на гръбчето може и претопляне знам ли. Иначе не изглежда така претоплено бебе.

# 294
При нас се е случвало на претоплените участъци на гърба също да има обрив, но да - обикновено е по-ситен, но имаше тук таме и по-обширни петънца. Дано да не е нещо сериозно и да мине по-бързо. Ако е от претопляне, би трябвало бързичко да почне да избледнее в рамките на деня.

А иначе аз предлагам чашка, 1-во защото Йоан не приема да суче/пие волево от биберон,  а следва като започнем да го захранваме да започне да приема и по малко вода, 2-ро защото не виждам нищо лошо да се научи от рано да пие от чашка - чувала съм, че някои деца отказват да пият от друго освен от биберон доста дълго време, лично аз съм виждала деца на 2 годинки, които отказват да пият от чаша, и като цяло не виждам абсолютно нищо лошо. Препоръката да се пие мляко от биберон до 1 годинка, дори ако детето не е кърмено, съм срещала във връзка със задоволяването на сукателния рефлекс, но не виждам противоречие с ползването на чашка. Аз лично започнах да му предлагам от по-рано чашка, защото дърпаше моята и видимо искаше да отпие, не просто да я гризе както всички останали предмети които си пъха в устата.

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 11:22 от magi g

# 295
Мис, прилича на алергична реакция. Претоплянето е наистина по-ситен обрив.

Преди няколко дни оправях някакви неща, за да ги приберем като малки дрехи. Намерих шишетата с бибероните и дадох на малката да ги разгледа. Толкова ми беше забавно, даже не се сети да засмуче биберона (щото тя и залъгалка не е ползвала особено). По-скоро облиза шишето и започна да си чеше венците на стъклото. Grinning В ЗВБ насърчават пиенето директно от малка чашка. Извинявам се, ако се повтарям, може да съм го казвала, чела съм мнение на логопед, че пиенето пък със сламка е много подходящо, развива устата за говорене. Аз съм взела и от двата типа и с каквото ѝ харесва, с такова ще пие. Имам и една чашка на  Nuk с дръжки и тип преходен биберон, ще предложа и от нея, но ме съмнява, че ще прояви интерес, имайки предвид как ги тачим бибероните и прочие.

# 296
А само на гърба ли е? И на мен ми прилича като алергия, но нямаше да е на гърба, а по коремчето и лицето. Шарка също нямаше да е само там. Но наистина не прилича като обрив от претопляне, той е по-ситен, а и през декември претопляне доста трудно би се получило според мен. Може би наистина комбинация камина + лежане по гръб...не знам, ако не минава трябва да го види лекар, дано е нещо леко и отшуми бързо.

И ние имахме тежка нощ както никога, по-скоро тежко заспиване. Чак в полунощ заспа, а от 21:30 започнахме приспиването. Искаше само на гърда, мен ме хвана саклета да ме дъвче 2 часа, като я махам от мен - рев та рев. С 300 зора заспа до нас на спалнята, 2 пъти мисля я кърмех в просъница и си спахме до 10 сутринта. Но това не е типично за нея.

Тя все още не казва срички, а само мрънка и сумти "Ммммммм", "Ннннннн" и така. Шегуваме се с нея, че е певица Grinning

Щях да пиша нещо още миналия път. С първото дете и аз бързах да искам да порасне, все нямах търпение да видя следващото нещо, което ще умее. Ставаше все по-интересно, нямах търпение да яде от нашата храна, да си играем, да си говорим, да учим заедно, да видя как ще изглежда като по-голям и още по-голям и т.н. Хора, капан е! Grinning Сега толкова ми е криво, че като видя бебешките му снимки и ми се реве колко бързо мина времето. Изобщо много депресиращо ми действат всички негови бебешки снимки и клипчета. Хем сякаш беше вчера, хем сякаш е било в друг живот. Така че сега изобщо не бързам. Нито със захранване, нито с пълзене, говорене, нищо. Да си следва нейното темпо, ама ако може да е по-бавно, по-добре. А ние да й се наслаждаваме максимално, защото ще е последното ни бебе Simple Smile

Вчера я изкарах да спи навън на студено, 3 часа откара. Наваксах си и дано вече не правя дни без излизане, защото знам колко е полезен всеки час на чист въздух.

Клиника Вела ги има и в Пловдив, и в София. Тук като цяло отзивите на абонатите са отрицателни. Обаче ако само еднократно искаш да ви прегледат нощем или уикенда, е добро място. Тук могат да му пуснат кръвни изследвания на място (за София не знам), педиатри са, денонощни. Ние бяхме абонати по едно време, всеки път ги преглежда различен лекар, а и повечето лекари не бяха много кадърни. Изписваха пулмикорт и изопринозин за "добър ден". Пак казвам, това е в Пловдив и беше така преди 6-7 години. Последния път като ходихме изписаха пулмикорт при леко зачервено гърло и на излизане си прекратих абонамента. Просто го пиша всичко това ако на някой му трябва такава информация, подсетих се от Деси.

Хубава неделя на всички!

# 297
  • Замък сред облаците
Обривът може ли да е от розов лишей? Той е от херпесните вируси и се появяват обриви след избиване на майчина плака.

# 298
  • София
Рафаела и тук май по същия начин процедират. А може ли малко информация за тоя абонамент какво включва и колко ви е излизал? Аз до сега винаги съм водила на други частни места като болница Лозенец, Здравето , Поликлиника България, а тези никога да не са ми попадали ми е много странно, но факт.

# 299
  • гр.Пловдив
Цитат
Както знаете,аз започнах да захранвам сравнително рано. Вече яде зеленчукови и плодови пюрета,каша както и банан!

Shu,доколкото си спомням ти беше захранила първо с тиква Flowers Jack O Lantern
Би ли споделила после на какво минахте след това  и през какви пюрета преминахте до момента?

Шах с пешката се оказа при мен,първо предложих картоф+тиква+АМ,обаче не го одобри,след което пробвах само тиква и сега думка всеки ден по 80г малко бурканче на Гербер ,,Обаче какво да дам след нея и колко време да я яде тази тиква ?

Общи условия

Активация на акаунт