На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 584
  • 772
  •   1
Отговори
# 390
  • Замък сред облаците
Аз много лаишки да питам какво значи непоносимост към горчив вкус? За лактозата и глутена съм наясно.

Ако има непоносимост към кръстоцветни иначе, бих отложила карфиол, броколи и рапично олио за след 7-8 месец, защото червата на бебетата и без това са пропускливи, няма смисъл да му вкарваш явен дразнител в организма. Това е смисъла и на по-късното въвеждане на глутен, а не в началото на захранването - прави се когато вече има поизградена бариера на пропускливост в червата.
Друг вариант е да вкараш храните, но да не са част от седмичното меню редовно.
Давам пример, че примерно хората с хашимото точно кръстоцветни следва да консумират след термична обработка или естествена ферментация, а не сурови, заради сходна чувствителност.

# 391
Ох, как искам и аз да почвам захранване, но изчаквам да мине лечението, че да не стане някоя алергична реакция и да се чудя от какво е. Изписаха ни и фенистил с Вентолина/Пулмокорта.
Да питам миналите по тези стъпки: след като почнахте лечение на бронхеолита, за колко време видяхте подобрение от лекарствата ?
P.s. Тони е такъв гладник... 150 мл мляко едвам му стигат понякога. Особено ако е бил на кърма предните яденета... Дано скоро да му дам пюренца и да почне да се понаяжда Simple Smile

# 392
Забравих да кажа, ако някой не знае да си пусне декларация за данъчно облекчение за деца при работодателя до края на месеца, ако няма да подава данъчна декларация през април.

А, и Йоан вече втори ден пълзи ❤

# 393
АА, да ти кажа за пръв път чух и аз за това, беше част от панела на изследването,което за мен имаше смисъл заради глутена и  лактозата и алергия към някои медикаменти. Коментарът на биолога беше,че по- голямата част от човечеството имат непоносимост към горчивия вкус, което не е алергия,а просто не им понася чисто вкусово и е хубаво да се съобрази, така че детето да не ги намрази от рано общо взето.

# 394
  • Замък сред облаците
И това с вкусовете се разбира от кръвни изследвания?! Много ми е странно. Аз някои горчиви храни обожавам, други не 🤷🏻♀

# 395
@magi g браво на бебе Йоан - готов е да обикаля за подаръци под елхата по празниците Wink

Иначе за захранването - аз смятам по ЗВБ, като давам и домашни пюрета (на мен лично много си ми харесват, а и ще яде пюрирани/кремообразни неща като порасне). Ще започна след като навърши 6 месеца и ще ползвам като ориентир кое може кое не за възрастта базата данни на Solid Starts. Няма да бързам да заменям хранения, искам да я оставя да води и да опознава (и надявам се обича) храната.

Маги не съм я чела, но и на мен не ми вдъхва доверие. Прочетох книгата на Мария Нориега и много ми хареса как са поднесени нещата - там голяма част са превод от неща на холандски IBCLC консултант.

Относно Ася - знае много, просто е по-експресивен човек, съгласна съм, че повече структура би било по-добре в семинарите, аз лично съм намерила доста полезни неща между общите приказки. Според мен IBCLC консултантите по кърмене са добър източник на информация за захранването, защото реално това е процес на "отбиване" от кърменето/АМ.

Всеки събира информация и преценява кое е най-доброто за детето му. Ако слушах педи-то трябваше сега да давам сокчета от морков и ябълка.

# 396
Минахме днес през личната за преглед. И тя каза, че е алергичен дерматит. Може да е от портокала, може и в комбинация с нещо друго. Ама мен друго ме притесни малко. Каза, че обривът бил такъв и при АБКМ, но не твърди, че е това, а просто отбелязва. Продължаваме фенистила, витамин ц, като добави калциев глюконат и елоком да мажа, ако му стават на големи червени петна. Както и очаквах аз съм на диета без млечни, бобови, цитруси, мъхести. Ама коледна пуйка можело да си хапна, не че правим. Ще хвана да прочета за АБКМ, защото вече ми вкара тази муха в главата. Ваксината пак я отложихме. А захранването мога да започна, когато се скрие обривът.

За заместване на хранене трябва да се вкарат месо и жълтък, за да си набавя необходимите протеини и мазнини. Само зеленчук не става. После се редува ден месо, ден жълтък. Това и д-р Владимирова го казва. До годинката е важно бебето да се запознае с различни храни не толкова да се заместват хранения и е важно менюто да е разнообразно и осигуряващо всичко необходимо за растежа и развитието на бебчетата. Млякото до годинка също е много важно.

На Маги Пашова й имам първата книга, но нищо не помня от нея. Трябва да я извадя и прегледам. Не съм се водили по нея обаче.
Има различни подходи и всеки се кълне в неговия си. Ние си отсяваме това, което ни се струва най-правилно и това е. Бебетата ще си покажат кога и по колко имат нужда, но ние сме тези, които трябва да предлагаме и взимаме решенията.

Аз кашите хич не ги харесвам и изобщо всичко, което е на прах, но съм давала на баткото с плодови пюрета. Сигурно и с Марти така ще направя. При баткото не е имало ефект на надуване от кашите.

Рафаела, с умиление един ден ще си спомняш и как е заспивала на гърда. И Марти така заспива.

Теди, честити зъбчета!

Маги, браво на Йоан!

Днес Марти пак ще го гледа баба му, защото сме на коледен празник в градината. Дядо Коледа ще пристига и е голямо вълнение.

# 397
Благодаря ви. Мина ми киселото от днес. Значи Ася дори и многословна е доста адекватна и като консултант предава позитивно отношение към нещата, което е не е маловажно за такава професия. Честно казано много ми се иска да чуя какво има да ксзва по темата захранване, ама без да плащам 100 лева за 5-часов уебинар по три различни теми. Свястна и интелигентна е, но мисля че това е малко ту мач. Ще я видя тази Владимирова също.

Иначе днес бяхме при ЛЛ - качил е половин кг за 50 дни но да кажем нормално след като отслабна докато боледуваше. Пораснал е, то и му личи, някак вече ми прилича на много малко момченце. Обясни ми за зеленчуците първия месец и то така леко, че чак ми стана кеф - като цветовете на дъгата - пащърнак, бял морков, картоф, нормалрн морков, тиква, чушка без ципа...Каза в началото две-три лъжички, после колкото изяде. Звучи по-простичко така. Днес пак давах Лактана на бебо, да видя дали ще яде. Изяде си 50 мл държейки шишето сам. Хсресва му и може би от другата седмица ще ги оставям с. баща му един два пъти в седмицата и ще ходя на йога. Благодаря на Деси за препоръката.

# 398
  • Замък сред облаците
Момичета, една смешка да ви разведри Simple Smile

# 399
Маги, браво на Йоанчо!

Аз като майка с първо дете откачам на всеки  milestone, а после ще ми е тъпо, че вече е пораснала моята сладурка....

Хем искам ЗВБ, хем ми е много лесно с кърменето и изобщо не искам да захранвам. Вадя там една гърда и животът е песен. Astonished Даже сериозно обмислям да забавя нещата, колкото е нужно да седне стабилно.

Сега по празниците пътуваме и бабите са във вихъра си, вече повиших тон. Майка ми била купила пюрета и каши, айде нема нужда! Не че съм ги отрекла тотално, ако много ми се дави, ще сменя плана набързо, ама голям мерак да го отбиват това дете! А нито една от тях не е кърмила.

Пожелавам бързо оздравяване на всички болнички дечица!
Весело посрещане на Коледа! Много я обичам, толкова семеен празник!

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 18:28 от Bubblezz

# 400
  • гр.Пловдив
Със зъбите при нас се очертава драма,уж избиха долните 2 ,но е адски нервна,само иска да суче АМ,друго не поема,лапа ръцете ,без биба сме,мучи,мрънка,нервничи,всичко й е криво,няма угодия,става цялата червена и вече втора вечер давам Панадол Frowning1
Нито на ръце,нито легнала,седнала,в количка,на пода или в гимнастики с чесалки и гризалки..само търпение и нерви да имаш..Не можем да седнем да вечеряме,прегракна от мучене ,с баткото такива мъки не съм имала,не съм разбрала от колики и зъби,но това ни сипва доволно Frowning1
Само вън в количката е ОК,но не мога повече от 2-3ч да обикалям като глух петел,храних я по пейките ,тия 4-5 дни е ол инклузив ,в чудо съм се видяла и искам да ви кажа,че гелчетата за венци са бош-лаф работа ,само от Панадола виждам файда..Наканили сме се за Коледа да сме у нашите ,куршум ще си леем като гледам..Зациклих със захранването ,изоставаме яко,но насила не става ..
Поръчах кашон АМ формула 2 поне да има мляко да суче ..а на памперси сме вече 4+ номер ..Баткото е изостанал стабилно с училищния материал и там се притеснявам яко как ще се случат нещата,иначе украсихме елхата,но коледния дух не идва ..И с тия предстоящи 14 градуса хич не ги виждам нещата..

# 401
Здравейте мамита,

тази Коледа за нас ще е специална. Нямам нито меденки, нито продукти за пълнените чушки, салатки и сърми. Подаръците не са опаковани и вкъщи е разхвърляно. За пръв път нито едно от тези неща нямат значение! Ще взема сутринта някакви подаръчни торбички набързо и ще поръчаме храна...

Мати ни направи най-хубавия подарък днес. Бях ви писала какво каза лекаря в спешното миналата неделя ("има бронхит и ще става много зле, гответе се за тежки 3-4 седмици")... Момичета, наистина стана зле. Само 2 дни по-късно спешно при педиатърка отидохме. Тя го видя, преслуша го и се изплаши. Е сега знам как действат немските лекари, когато наистина има нужда от мед. помощ. Дълго и обстойно преглеждане, обясняваме спокойно и точно, ясен план за действие. Измери кислорода в кръвта, добре беше. Каза, че е с бронхиолит и то тежък, спешно трябва да се слагат кортизон свещички и инхалации до дупка. На другия ден задължително да дойдем пак. След прегледа Мати абсолютно отказа всичко и мляко и вода и чай и всичко. Само искаше да спи... Ние не спахме и двамата, то се чуваше как се мъчи да диша. Аз със спринцовка му бутах течности, то милото не може да преглътне... И така на другия ден сменихме лекарството и още по-зле стана. В сряда вечер едва поемаше въздух, нито можеше да спи, нито да яде, не търпеше да е легнал ни в мен, никъде, само изправен искаше и сгушен в мен. Като отвори уста и не можа и тон да издаде... Извиках линейка, дойдоха бързо, ММ ни опакова багажа и в болницата. Сърцето ми беше в петите. Лекаря обясни, че това се случва с много бебета с RS. Но мили и добри хора... Чувам как пращат запитвания в линейката до всички бчизки болници и отговора все беше... Съжаляваме, нямаме места... Аз се боря да не ревна и чувам как шофьора казва, ние идваме, чакайте ни, няма значение. Та после 5 часа изследвания и висене в болницата. В полунощ щях да падна като ми казаха, че кръвните са му добри и да си ходим... Не спахме пак и в четвъртък при педиатърката пак. Тя ни посреща с "защо сте тук, а не в болницата...." Ами няма места и всички, които могат поне да си дишат сами не ги приемат! Предложи нов модел инхалатор, вземаме го, какво да правим. И ни изпраща с думите бебето трябва да пие вече. Ако не, викайте линейка и настоявайте да остане. И вкъщи слагаме тоз уред, 10 мин. инхалация и веднага след това Мати изпи 100мл !!! Това е вълшебството коледно за нас. Баща му се разрева от щастие, аз треперя и опитвам да не му предам нещо, че спокойно да пие... Днес вече диша спокойно и си пийва млякото. Щастие безморно!

Съжалявам, че не знам как да правя скрит текст и ви желая здраве, вълшебни моменти и по-малко притеснение!

За захранването ще пиша по-късно, че сега отивам да си сипя едно вино и хапна нещо. Благодаря, че ме изчетохте, имах нужда да изпиша нашата история от последната седмица.

# 402
  • Замък сред облаците
Матея, голям стрес сте изживели и вие. Радвам се, че е минало!
Като можеш пиши кой е инхалатора, ако го има в Бг може да е полезен на някоя майка в нужда (ние още нямаме такъв уред).

Теди, а дали не е ухо покрай зъбчето? Щом само с панадол успокоява?

# 403
Матея, изтръпнах докато те четях. Дано това е било най-лошото и от тук нататък се подобрява!

Теди, ако имаш някакъв крем с лидокаин би трябвало да предложи моментно облекчение, при намазване областта изтръпва и спира да ги дразни. Ако не помага е вероятно да е нещо друго (или пък комбинация от неща).

Бъбълз, сили и здрави нерви! Сили и здрави нерви! Ама пък кво, може да почнеш пюренцата и кашите, а след това някоя сърмичка, някоя чушка… 😂 не им се връзвай. “Да, добре” и си прави каквото знаеш Simple Smile

Маги! Честито! Май сте първото пролазило бебе тук, май никой друг не се е хвалил Simple Smile аз много се кефя на всеки минат майлстоун, толкоз, че се разпищях из целия апартамент като се обърна по корем за първи път 😂 тея дни прави опити за лазене, ама е доста далеч все още според мен. Живо чудо ще е тогава, дано не го стресна много с моите емоции 😀

Май имаме дефектен пакет памперси - всеки памперс от новия пакет пропуска на едно и също място и то доста скоро след като е сложен. Пробвах нов пакет, не пропуска 🤷♀ обаче май се изрива от памперса. С премиум кеър гащи е, нещо се появяват някакви пъпки в памперс зоната. Ако е от храната, няма да е само там нали? Очаквам от храна да е по корем, сгъвки и меки тъкани. Не по дупе и слабини…  ама пък е с такива памперси от началото, е не гащи, но същия вид. Пък и с гащите е вече от.. сигурно месец. Чак сега да се появи? Май ще вземам някакви други за проба.

Приготовленията за утре текат с пълна пара, списъка със задачи в главата ми е готов и само го преговарям. Обичам Коледа!

Утре става на 6 месеца! Кога мина това време?

# 404
  • Замък сред облаците
От пюретата може да се подсече детето, сменя се рН-то на изпражненията и урината. Но може и от памперсите да е.

Общи условия

Активация на акаунт