На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 536
  • 772
  •   1
Отговори
# 615
Виктория определено не е фен на водата, да изпие 30-50 мл максимум на ден, и то от скоро са тези количества. Кака и пиеше супер много вода, хем беше кърмено бебе, а тя е на АМ и не иска. Със захранването напредваме има заместен обяд и от вчера давам за следобедна закуска каша.

# 616
А каква вода им давате? Беборан или още преварявате? Ние имаме едно единствено шише от зор заман и го ползвах за вода, обаче е с първия биберон, 1-ца. Нищо не пуска. Тя само го дъвче, най-много 10мл да паднат от него и случайно да ги глътне. Ще й взема някакво друго шише с накрайник, който не е биберон. Няма за кога вече, нека се научи...

# 617
Купихме Бебелан, макар и да имам доста скрупули към пластмасовите шишета и му даваме такава от известно време. Поне е изворна водата, но заради пластмасата, вероятно ще почна да преварявам вода, минала през каната като свърши.

Аз се чудя, ако и био-картофите се пръскат какво ги прави био тогава? Или понеже са под земята и се пръска друга част на растението има някаква вратичка, или просто се нарушават предписанията? Преди време бях чела повече по темата, но съм забравила какви бяха разпоредбите. Много глупаво, да не знаеш с какво си храниш детето.

Аз купих вчера пюрета от ДМ, но съм малко разочарована от избора и въпреки че Хип имат някои чисти пюрета изглежда повечето са с оризово, царевично нишесте и рапично масло. Взех и едно-две на Гербер.

# 618
  • Замък сред облаците
Нещо съм изпуснала въпросите вчера, извинявам се.

Теди, на обяд изяжда около 140-170гр пюре, бурканчетата са уж 190гр, за следобед смесвам около 50-70гр каша с голямо бурканче плодиво пюре (към 160гр май бяха) и често си изяжда почти всичко, т.е едно 180-200гр (вадя изпадалото количество), но плодовите по дифолт май много ги харесва и са доста водни като цяло.

При био земеделска продукция пръскането е с биологични препарати, за разлика от тегавите химии при конвенционалната. За мен лично трябва да се избягват най-вече храни от Турция, заради ползването на хербициди със съдържание на глифозати, тъй като се отлага в плодовете и зеленчуците, а доказано спира усвояването на вит Д от организма и оттам влияе негативно на растеж и т.н. Отделно че се изчиства с години от почвите. За съжаление и у нас малките домашни производители често ползват продукти като Раундъп и дори домашната бабина продукция не се води еко (свекър ми примерно с това пръска против плевели).

# 619
Благодаря ти, АА, ще имам предвид, аз се учудих, защото си мислех че пестицидът по правило е токсичен, но обективно погледнато означава нещо което убива буболечки Simple Smile)

Да, за съжаление все е така. Бях чела преди че за био производството трябва да се чакат някакви години да се изчисти почвата, не знам колко е вярно и още актуално.

Жалко че храната ни е такава, много жалко.  Като човек с проблемни черва, хашимото и съпътстващите проблеми от това все си задавам въпроса дали щеше да е така ако храната беше по-чиста, макар че когато получих хашимото бях под голям стрес и определено сама избирах вредни храни.

Бтв, някой от вас знае ли на какво може да се дължи много висок Б12 сега докато кърмя? Прочетох обясненията в нета, но не можах да направя връзка със себе си. Като бях бременна беше около 400 pmol, после разредих последните два месеца приема през два три дена на добавката, а после я спрях и пиех само витамини за кърмачки с 5 микрограма (нищо на практика на фона на 1000 от бременността). Преди два месеца спрях и тях защото Б12 ми беше 750 или 850 трябва да видя (пмол), а сега след два месеца е спаднало на 650 (при норма до 490). Знам че не е свръх висок, но се учудвам защото пишеше че излишъците се изхвърлят с урината по принцип. Утре съм на ендо ама викам все пак да питам. И също искям да ви попитам дали някоя пт вас е ходила на адекватен лекар или ендокринолог с холистичен подход?

# 620
  • Замък сред облаците
Маги, нямам понятие за високото б12, но как са ти желязото, тжск, феритинът, хемоглобинът? Това е едно от нещата да чекнеш, отделно виж кръвна захар и инсулин как са, чела съм че може да е сигнал за преддиабетно състояние.
Но може и просто да е изчистване на организма от количествата приемани по-рано. То бива водоразтворим, но пак задържаме количества някакви, не е instant and flushable в най-елементарния смисъл 😊

И аз след Б бях с ниво от 500 единици (при 300 и нещо през бременността), близо 2 месеца след раждането. Уж декември щях да пускам контрола заедно с ЩЗ, но все отлагах, мисля да го направя тази седмица.

Отделно е много тегав въпросът за негативите от храненето и начина на живот. Все повече случаи на тежки болести, най-вече рак, виждам сред възрастни роднини (кръвни и некръвни) и да се чудиш Чернобил ли, замърсяванията ли, храните ли… Та оттам се чудя и аз кой е най-добрият избор в дългосрочен план, а и не можем да гледаме децата и семействата си под похлупак…

# 621
Аз точно от темата за храненето реших, че предпочитам да ползвам готови пюрета, вместо да купувам от пазари или да търся домашни продукти без никакъв контрол. Надявам се, че щом е готово пюре с етикет бебешко, то е една идея по контролирано. Нито знам домашните продукти с какво са пръскани, с какво са торени, как са обработвани, нито нищо. А съм чувала твърде много истории за препарати спрени от ЕС, които хората си набавят от други страни и продължават да ползват, просто защото заместителя не вършел никаква работа.

Иначе за марките пюрета - аз се запасих с един тон неща на хип, но пробвах няколко на гербер и като че ли ми допадат една идея повече. И на вкус, и на консистенция.

За кашите да питам - слагате ли АМ в тях или давате чиста каша + плод?

# 622
АА, честита ви половин годинка!

Домашното се пръска доста, и наистина има голямо търсене на забранени препарати. Но пък като си го пръскаш сам си спазваш и карантината. Има много бъргарски производители, които пръскат и берат за пазара. Домашните животни се гледат със същите смески като купешките и им се дават същите антибиотици и витамини като на купешките.

Лъчи се опитва да мине на 2 дремки. Малко е изнервящо хем да й се спи хем да не иска.
Днес й дадох пилешко. Изяде 4 - 5 лъжички, но като цяло не беше въодушевена и започна да го плюе 😄. От два часа е в режим мрънкане.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 04:43 от fillme

# 623
  • Замък сред облаците
Благодаря, Филме! 🤗

Еха, вие сте напред с материала. Йоан от седмица мина на 3 дремки, беше на 4 преди.

Ох, много хубав уикенд си изкарахме, моите родители дойдоха на гости в петък вечер, днес на обяд си тръгнаха, а вчера се събрахме у свекърите. Голяма радост падна, не бяха виждали Йоан от октомври на живо, без да броя преди Коледа като минаха за 10мин пред блока след като взеха брат ми от летището.

Надига дупе да пълзи чавето, ама има накъде да тренира още. Опитваше се да се докопа до баща ми, което е супер, от свекъра се плаши, хем го вижда всяка седмица. С двете баби е партия иначе.

От вчера го мъчи лек запек, явно от оризовата каша и банана, изхожда се, ама на “саламчета” и “бонбонки”. Поне не се напъва и не реве, иначе щях да слагам клизма. Взех му сок от слива и дадох 30мл между две хранения, днес обядът беше пак мляко вместо пюре, да му раздвижи червата, а за следобедна закуска само плодово пюре ябълка+банан ще дам, без каша. Вечерната каша ще я отложа с още няколко дни.

# 624
Нещо, което ме разплака за "добро утро".

Скрит текст:
"Някой ден в дома ми ще е тихо.

Някой ден децата ми ще спят до късно през уикендите, вместо да викат „Мамооо“ още на разсъмване.

Някой ден те няма да ме викат от съседната стая заради лоши сънища, мокри легла или среднощен глад.

Някой ден те ще се научат да  се справят сами с болките и тревогите си, без да мрънкат и да се оплакват.

Някой ден ще се научат да изразяват радостта си без пищене и подскачане.

Някой ден те ще спрат да се карат със сестрите/братята си за незначителни неща като това кой е отпил по-голяма глътка, кой е взел повече бисквитки или чий ред е да натисне копчето на асансьора.

Някой ден те ще бъдат в състояние да седят мирно и да изслушат цял концерт, без непрекъснато да си говорят с тон, който само те приемат за шепот.

Някой ден те наистина ще лягат в леглата си и ще заспиват, когато са уморени, вместо да подскачат и пеят весели песни за „приспиване“.

Някой ден игрите им няма да включват невъобразими звуци, оглушителни сирени или плач, който да действа на нервите ми като драскане с нокти по черна дъска.

Да, някой ден в дома ми ще е тихо. И аз ще съм благодарна за това.

Някой ден ще седя в чистия си хол и ще слушам тишината на отсъствието.

Някой ден ще бродя из уморената си памет и ще се опитвам да си спомня звука на бебешкото гукане.

Някой ден ще стоя в концертната зала и ще ми се иска поне едно от децата ми да е до мен, за да му прошепна нещо.

Някой ден ще чакам с нетърпение ваканциите, за да чуя отново децата си да спорят на какво да играят, какъв филм да гледат и кой да вземе последното парче от сладкиша.

Някой ден няма да чувам нищо от тях за дълго и ще се чудя как се справят с болките и тревогите си.

Някой ден ще ми разказват за повечето от вълненията и радостите си в минало време.

Някой ден ще ми се обадят късно вечерта и ще бъда щастлива да чуя гласа им – не от съседната стая, а от хиляди мили разстояние.

Някой ден ще се събудя рано и ще чуя само тихите звуци на една къща, пълна със спомени.

Да, някой ден ще е тихо.

А аз ще съм благодарна за това, което е било."

Вода давам (не, че пие) Бебелан, но в ДМ или вече не я зареждат, или в нашия скоро не съм виждала и последните пъти взимаме една в кутия, на ДМ си.
Като разглеждах пюретата и в нашия ДМ не е много заредено сякаш или поне нямаше много моно пюрета. За другите ни е рано. Аз разгледах приложението и се чудя дали да не поръчам от там. Нямаме още успех с яденето обаче. Днес предложих сладък картоф в комбинация с морков, пащърнак...Близна пак малко и не иска. Не знам изобщо приема ли нещо и да смятам ли, че сме го въвели...

Много почна да се върти. Вечер като легнем поне 40мин се върти по спалнята и на двете страни и е голямо обикаляне. Явно се радва на уменията си, но вече става опасен и няма как да го оставя и минутка без надзор.

Филме, Марти често има по 2 дремки. Вчера спа 3 пъти и вечерта заспа чак в 23.30ч. Ако спят няколко пъти по 30-40 мин е нормално да имат повече дремки. Марти поне едната дрямка му е дълга 2-2.30ч, та макар и с две си наваксва съня.

# 625
Здравейте,

ММ работи в местната фирма за водоснабдяване и абсолютно нищо друго не пием освен вода от чешмата. Тя е най-строго контролирана. За бебето я преварявам и така ще е до годинката. Единствено не се преюоръчва при стари тръби в жилището.

Пюрета купих само на Алнатура и Беибидрийм Био (Еквивалент на Биото от ДМ, но от росман). Само в тях не намерих друго освен зеленцука.
Каши в бурканче не купувам. Само в кутия чиста каша.е приготвям в началото с вода. Като дойде време за млечните каши ще бъде с АМ.

Мати днес е супер кисел. Всичко му е криво. Май е скока в 26 седмица. А от 3 дни спи много. По 4 дремки през деня има и едната е 2-3 часа.

# 626
И аз си имам диво и крещящо бебе в растежен скок, много се кара за всичко и спи малко, днес така се нахвърли на лъжицата с картофа, едвма го удържх, ще видим утре като дам и пащърнак.
За зеленчуците и плодовете, аз преди години работех с торове и индустриални химикали / търговската част, далеч съм от агрономията, но много неща четях  за състава и  действието им) от тогава да ви кажа избягавам  да се заблуждавам за това,че от баби на село е най-хубаво и чисто. Да може да има случаи в които почвата е в добро състояние и правилно обработвана, но както и Fillme е писала много хора или не ползват правилно препаратите  умишлено или просто не знаят как да го правят.

# 627
За много години! Бъдете най- вече много здрави всички вкъщи и само прекрасни моменти да имате!
Докато успея да ви изчета си мина още седмица. Ние изкарахме незабравими, запомнящи се празници. Пътувахме за Коледа при родителите на мъжа ми и само нея успяхме да изкараме. На 27ми той се разболя от грип, карантинира се, на 30 аз вдигнах температура и на 31ви в 1 сутринта Ема вдигна 38 градуса с повръщане, истеричен рев без да се успокои и да си поеме въздух, до 4 сутринта правихме опити да я успокоим и в 5 сутринта събрахме катуна, взехме котката и 300км обратно в София да търсим спешен педиатричен кабинет. Слава Богу попаднахме на много кадърна педиатърка в болница Вита, изписа Тамифлу за мен и за нея и след втория прием имаше ефект. Ема се оправи за два дни, но аз и ММ все още кашляме на поразия. Замина и Нова Година и моя и неговия имен ден, но поне бебето е добре!

Днес сутринта за първи път се обърна сама по корем, до сега все е било с лека помощ от наша страна. Надявах се да започне изведнъж, ама уви, надявам се тези дни да започне по- активно.

Захранвам от 17ти декември, но с всичките премеждия и пътувания съм въвела: морков, тиква, сладък картоф, пащърнак и броколи. Хапва си добре около 90-100гр, но си търси после млякото. Започнах отново да давам Пандата, нещо я позапичат, пропуска по ден, въпреки, че редувам запичащи и разхлабващи зеленчуци. Добавям рапично олио на Хип по една лъжичка, но смятам да го заменя с масло, поне в лекциите на др Владимирова, казва, че е по- добре маслото. Вие добавяте ли някаква мазнина? Не бързам да й заместя храненето, докато не въведа месо и жълтък. Според педиатърката трябваше за седмица да го заместя. Кърмата ми намаля много и вечерното хранене, преди сън е на АМ, НО ако се случи да върне малко, се получават едни зачервявания, които изчезват след 30-40 Мин, случвало ли ви се е? Да не би да в някаква алергична реакция? Във вторник сме при педиатърката и ще я разпитам и нея.

# 628
Четох че при малките бебета кожата е много чувствителна, тоест не всяко зачервяване вследствие на контакт с храна или други вещества е притеснително. Запомних защото Йоан така се зачервява около устата като изплюе Еспумизан или Биозин, може би реагира към мазнината. Но все пак трябва да се пита педиатъра

# 629
Идвам да се оплача - при нас нещата със съня, особено нощния, се влошават все повече и повече. Теоретично знам какво трябва да се случва, ама нещо практиката ми куца. От както си махна храненето в 5 и го премести в 8, се буди постоянно през нощта. Понякога или се буди и си играе по час и нещо (знам - недостатъчно будуване през деня), понякога се буди през 30-40 мин за биберон, погалване или друго нещо, и заспива пак сравнително бързо. Ама вече ми идва много това будуване/събуждане и не знам какво да правя! Опитвам се да увеличавам дневните интервали - малко трудно ги издържа, в преход сме от 4 към 3 дремки вече сигурно месец, не става и не става. Май ще се търси консултант щото не ми харесват така нещата. В тази връзка вие ползвали ли сте някой? Имате ли препоръки?

Иначе днес ще давам жълтък за първи път и ми е малко притеснено. Досега бях ларж с другите неща, щото уж не са алергени, ама реално това е първия истински алерген и… ще видим как ще се понесе.

Общи условия

Активация на акаунт