Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

• 45 246
  • 776
  •   1
Отговори
# 450
Човек да не попита и да се оплаче от нещо, ще го изкарат виновен винаги. Пожелавам ви здраве и хубав ден. Simple Smile

# 451
Да, че не е знаел нещо, което не е разписано в никое ръководство...

# 452
  • Велики Преслав
Човек да не попита и да се оплаче от нещо, ще го изкарат виновен винаги. Пожелавам ви здраве и хубав ден. Simple Smile
Никой не ви е изкарал виновен. Просто трябва да приемете, че сте я използвали над нормалното за нея.

# 453
Е те да не са луди да напишат подобно нещо в ръководство! Кой ще им купува нещата?
Те дрехите вече са от рециклирани материали, та какво остава за други неща...

# 454
А защо се карате на потребителката как можела да очаква 10 години при подобна експлоатация? Аз ведага отговарям - няколко перални експлоатирани по сходен начин ми дават основания да очаквам това от една машина. Ама те сега ги правели по-калпави, по-смотани - ок, значи проблемът не е в потребителите и в техните очаквания.

# 455
Да, че не е знаел нещо, което не е разписано в никое ръководство...

Не ства въпрос за вина, но от друга страна е нещо съвсем логично. Не е нужно да имаш специални познания за да се сетиш, че кола, която кара 100 000 годишно няма да изкара толкова, колкото кола, карана 10 000 км. И таксиджиите го знаят това и не роптаят, че колите им не изкарват толкова, колкото на нормалните хора. Така и авторката трябва да схване, че проблемът е в техния начин на пране и трябва да приемат действителността. А ако тонът е малко по-остър, то е от една страна от учудване, че този прост факт се пренебрегва и от друга страна заради набеждаването на клетата АЕГ, че не е добра. Ми нека при този режим на пране си купи някоя друга марка па да видим.

А защо се карате на потребителката как можела да очаква 10 години при подобна експлоатация? Аз ведага отговарям - няколко перални експлоатирани по сходен начин ми дават основания да очаквам това от една машина. Ама те сега ги правели по-калпави, по-смотани - ок, значи проблемът не е в потребителите и в техните очаквания.

Тя не се оплаква от пералня, а от комби. И по-точно от сушилната част. Има разлика, защото сушенето неминуемо задръства машината. И да си купиш комби пести място, но тази печалба си има цена. И аз съм с комби и осъзнавайки това се старая да отложа деня, когато ще ми се задръсти машината. Впрочем освен дето лятото суша навън, пера и всякакви материи заедно. И от опит мога да кажа - нищо не им става ако са качествени. Даже фино бельо, което по етикет се пере само на 30 градуса и много деликатно си излиза от пране с чаршафи на 60 градуса и 1600 оборота и нищо му няма.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 17:14 от Черна станция

# 456
  • Велики Преслав
Да ви дам пример за нещо. Лагерите на една от големите машини което поддържам са с живот 15000 часа средно. Съответната машина по документи е изчислена за няколко години работа при 8 часа на ден експлотация. Като върти сега по 12 часа, да не мислите, че ще издържи толкова години колкото се очаква от производителя. И половината не издържат. Сменяме ги на 1 година макс 2, защото това е много тежък режим на работа.

Вие сте използвали няколко перални и са издържали на това, но с комбито не е същото.

# 457
  • София
Бубе, тези модели на Електролукс са с филтри за мъхове и ТП. Спокойно можеш да заложиш на някои от тях. Давам ти линк да видиш кои са, а пък някъде може да ги има и по-евтини.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W9WN249W/p/657172
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W9W161BC/p/688425

Посочените модели са с термопомпа за сушилнята, а по-евтините Електролукс са с нагревател - предполагам това е разликата. При по-евтините (https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-sàs-Sushilni/Peralnya … b=characteristics ) липсва и филтър за мъхове, което означава задължително почистване с някаква програма за пране или имат и други недостатъци?

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 18:53 от veka

# 458
Бубе, тези модели на Електролукс са с филтри за мъхове и ТП. Спокойно можеш да заложиш на някои от тях. Давам ти линк да видиш кои са, а пък някъде може да ги има и по-евтини.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W9WN249W/p/657172
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W9W161BC/p/688425

Посочените модели са с термопомпа за сушилнята, а по-евтините Електролукс са с нагревател - предполагам това е разликата. При по-евтините (https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-sàs-Sushilni/Peralnya … b=characteristics ) липсва и филтър за мъхове, което означава задължително почистване с някаква програма за пране или имат и други недостатъци?
Да, посочените модели са с термопомпа за сушилнята+ филтър за мъхове.
Филтърът за мъхове се намира над чекмеджето за препарати и се отваря с бутонче (маркирала съм в синьо)

На българския пазар единствено АЕГ и Електролукс имат тази възможност, като винаги термопомпата е в комбинация с филтър за мъхове. Двете марки са "под шапката на Електролукс" и моделите перални, сушилни и пералня+сушилня(комби) са доста анлогични. Имат малки разлики предимно по отношение на функциите. Тези неща могат да се разглеждат от ръководствата на уредите, кото са качени на фирмените сайтове.
От миналата година има и модификации на моделите, като на пазара все още се срещат и от малко по-старите модели. Ако кажете на какво се спирате в последствие, бих могла да дам мнение и да кажа  за нов или стар модел става дума. Simple Smile

Останалите комбита, както от тези 2 марки, а и всички останали, са с обикновен нагревател за сушилнята и без филтър за мъхове.
Почистващи програми или просто едно изплакване е добре да се пускат при всички комбинирани уреди, защото колкото и да има филтри, все някакви власинки остават по барабана и маншона. В най-лошия случай, барабан и маншон трябва да с еизбършат с влажна кърпа.

Една важна подробност: комбитата с термопомпа и филтри за мъхове са високи 87 см. и нямат възможност за намаляване на височината. Не трябва да работят без горния капак. Казвам тези неща в случай, че уредът трябва да бъде поставен под плот.

# 459
  • София
petiaivanov, благодаря ви!

Имам отделно помещение и за мен височината на уреда не е от значение. Чуденката ми е, дали да давам 2,2-3К за уред при условие, че не използвам сушилня постоянно?
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W7WN369S/p/688393 - този модел на Електролукс, дали е подходящ за такава зимна употреба на сушилнята само за чаршафи и халати и хавлиени кърпи и покривки?

# 460
Върви обяснявай. Когато дадена машина се проектира, на нея и се определя определен живот. Обикновено е в часове, цикли на работа или цикли на включване изключване. Дори и моите данни да са грешни, съмнявам се някоя машина да е изчислена да пере по над 1 път на ден. Аз съм купувал машини за обществена пералня, знам кое как търпи на натоварване. Виждал съм как издържа пералня която работи 10 часа непрестанно. Това в рамките на една година. Повече не издържа. Да не мислите, че машината е създадена за такава експлотация. То звучи абсурдно да се обръщам към гаранционно обслужване в такъв случай.
Ама пък е проектирана да пере на различни програми памук, синтетика, връхно, долно, горно и нам какво си 😀
Отделно материите и цветовете са различни. Така всъщност се налага да се пере и повече от веднъж дневно, особено с малки деца.
Ама пък има и нещо друго Simple Smile , а то е че материалите, които се влагат в пералнята стареят. Гумите стареят, пластмасите стареят, металните сплави. Стрееенето се проявява по различен начин при различните видове материали.  Тяхното натоварване подпомага бързината на този процес.
И това е така  но тук вече опираме и до марките и различното качество на машините.
Казвам обаче, че ако е препоръчително да се пере само по веднъж на ден, е редно препоръките да се отразяват в упътването.

# 461
petiaivanov, благодаря ви!

Имам отделно помещение и за мен височината на уреда не е от значение. Чуденката ми е, дали да давам 2,2-3К за уред при условие, че не използвам сушилня постоянно?
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W7WN369S/p/688393 - този модел на Електролукс, дали е подходящ за такава зимна употреба на сушилнята само за чаршафи и халати и хавлиени кърпи и покривки?
Да, зная го този модел. Смятам, че е подходяща за гореописаното. Най-малкото, е на 1600 оборота и има доста голям барабан, което ще дава възможност да се пере повече пране накуп и то да излиза добре центрофугирано.
Аз харесвам програмите на АЕГ/Елктролукс, защото имат добри допълнителни функции и са доста адаптивни.

# 462
Казвам обаче, че ако е препоръчително да се пере само по веднъж на ден, е редно препоръките да се отразяват в упътването.

Ама то не е, няма такава препоръка. Има живот на уреда и той (близко до ума) не е Х години, независимо от интензивността на употребата, а У на брой пранета, пък за колкото години, толкова. Като си поръчаш бутилка газ казват ли ти, че ако готвиш два пъти на ден ще свърши по-бързо, отколкото ако готвиш веднъж на два дни?  Очаква се да се сетиш.

# 463
  • София
Здравейте, след дълго четене на темата, закупих Електролукс EW7WN369S. И от 4 дни се опознаваме с нея.
Скрит текст:

Не успях нито в книжката да намеря информация, нито разцъквайки бутоните кратка програма, която да пускам след всяко сушене, за да изчисти барабана. А съм напълно убедена,че тук в темата беше спомената някаква 12 минутна, която се пуска след всяко сушене... Моля за помощ ако някой ползва такъв Електролукс 7-ма серия? Благодаря!

Честита!  
Доколкото ми е известно, в темата с теб ставаме три собственички на този модел, а е по-вероятно да съм пропуснала и да сме повече Simple Smile
Ще споделиш ли и твоите впечатления?
Буболина, не бих се колебала в полза на Електролукса. Simple Smile

Благодаря Simple Smile
Първите впечатления след около 10 извъртяни към момента, са все положителни. Пере и суши перфектно и дрехите направо ги прибирам в гардероба. След всичко изчетено за комбитата, признавам си впечатлена съм. Почиствам я с 2-3 мокри кърпи от мъхчетата след всяко пускане и след това пускам 12-минутната програма за почистване. Всякакви тъкани минаха за тези дни през нея, за момента нищо не се е свило. Надявам се и занапред да не ми се промени мнението. Simple Smile

# 464
  • Paris, France
Моята пералня е 40см, с горно отваряне и без функция сушене. И по 4 пъти съм я пускала дневно, но между циклите оставям поне 30 минути за да почине мотора. И да, за 20г сме на пета пералня, като някои се развалиха още след 3 години. На баба ми пералнята, подобна на моите, купувана преди около 30 години още работи, но е в жилище, в което рядко стъпва човек. Майка ми си ползва пералнята от 15г поне, но не пере повече от веднъж дневно.

Забелязах, че като пера, натискайки копчето за студена вода, пералнята трябва да се чисти по-рядко и по-дълго издържа. Последната ни е на 6 или 7г и засега си работи.

Бих купила индустриална, но програмите са обидно къси и не стават за избелване, а и предпочитам да пера хавлии, чаршафи и спортно облекло на дълги програми.

Съседка има индустриална пералня и отделно сушилня. От над 20 години ги ползва всеки ден, че и по няколко пъти и си работят като пушки. Даже нищо не е поправяла по тях или чистила. 

А за това колко пъти да се ползва дневно - в упътването си го пише. Пишат, че уредът е за домашна употреба и не е предназначен за непрекъсната работа. Чела съм го в книжката на съдомиялните, пералните, роботите. В магазина има голям етикет с количество вода и енергия годишно и те са изчислени за 200 цикъла, май беше. Даже го пише с малък шрифт.

Общи условия

Активация на акаунт