Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

 • 25 912
 • 776
 •   1
Отговори
# 765
 • Мнения: 3 535
Здравейте, от 21 години използвам пералня LG без проблеми. Чак сега започна да "издава багажа". Оглеждам се за нова, но искам да е комбинирана със сушилня. Бях 100 % убедена че отново искам LG, но прочитайки тази и предните теми за комбитатата започнах да се разколебавам... Моля кажете ми има ли доволни реално използващи LG комбиниран уред и пак от реално използващи комби без този филтър за мъхчета-винаги и по всичките ви дрехи след пране ли има мъхчета? Аз мисля да използвам сушилня само за кърпи и чаршафи, но се притеснявам прането след тях ще се набива ли с мъхчета. Благодаря предварително за отговорите .
Като изключим едни злополучни хавлиени кърпи на Яна Панагюрище, за които писах в темата "Какво няма да купя..", след почистване по инструкция не остават мъхчета нито в машината, нито по прането. При моята (Neff) е препоръчано след всяко сушене да обирам мъхчетата от уплътнението и барабана (в барабана не съм забелязвала остатъци никога) и когато светне индикатор за почистване, да пускам почистваща програма за мъхове. Аз обаче я пускам след всяко сушене, не съм чакала индикацията и досега не е светвала. Ползвам комбито вече над 3 години, нямам оплаквания, дано така и продължи.

# 766
 • Мнения: 41 507
Според мен проблемът не са мъхчетата в барабана, а мъховете, които се наслагват по маркучи и къде ли не и се натрупват.

# 767
 • София
 • Мнения: 16 212
За онези наслагвания най-много "помагат" омекотителите и течните препарати за пране, заради "лигавия" химикал, който съдържат, за да не се сгъстяват.

# 768
 • Варна
 • Мнения: 5 352
Ползвам само традиционен прах за пране поради тази причина. А някъде бях чела, че омекотителят е излишен, ако ще се ползва сушилня. Вярно ли е? По тази причина и него почти не ползвам откакто съм с комби.

# 769
 • София
 • Мнения: 44 254
Аз изобщо не ползвам омекотител. И хич не ми харесва как технологиите вървят към изключване на некомпактните, а като гледам изобщо и на прахообразните препарати.

# 770
 • Мнения: 11 775
Ползвам само традиционен прах за пране поради тази причина. А някъде бях чела, че омекотителят е излишен, ако ще се ползва сушилня. Вярно ли е? По тази причина и него почти не ползвам откакто съм с комби.
Да, вярно е.
Единственият случай, в който е добре да се използва в малки количества, е за дрехи от изкуствени материи, които ще се сушат в сушилня, но се наелектризират.

Angel_Dust, аз използвам прахообразни, които са концентрирани-сигурно всички за европейския пазар са така. Май само турските са с огромна дозировка, но така или иначе не ги харесвам и не ги използвам. Не виждам защо да купувам чувал, като 2 кг., например, ще ми свършат същата работа.

# 771
 • София
 • Мнения: 44 254
Не знам Савекс си е български, не е концентриран като ариел и персил, на мен лично ми харесва мн повече как пере. Но от това, което видях по клипове(може и да съм се заблудила) , пералните, които сами дозират са с течни. А явно натам вървят нещата, което не е ок, освен ако не променят формулите... Ама каквото такова, като няма от старият вид на пазара ще му мислим. Така или иначе към момента доста модели за мен отпадат от избора заради това.

# 772
 • София
 • Мнения: 16 212
За бяло ползвам от години прахообразен на Miele (алергична съм към Ариел), пере отлично и го има във всички магазини на Miele, отделно може и да се поръчва онлайн от българския им сайт с доставка вкъщи. Аз също не съм фен на самодозиращите перални.

# 773
 • Мнения: 113
Много познати имат отделно пералня и сушилня. Поради липса на място ни се наложи да си вземем комбинирана - Candy. не помня коя серия, но съм мн доволна. Преди бяхме с Miele - страхотни уреди, скъпи, но имахме проблем със сервиза и като се наложи да търсим нов уред - Candy.

# 774
 • Мнения: 460
Аз ползвам Индезит.
Като цяло не съм доволна, защото програмите са много дълги. Има само една кратка програма и то на 30 градуса за 30 минути. Купувам уж по-хубави прахове, за да имат ефект и на ниска температура.
Сушилнята ползвам само зимата и то за по-големите пранета : хавлиени халати, кърпи и спално бельо. Изсушава добре, не мачка.
Но прането не мирише добре. Да си кажа честно си мирише на гума, като уплътнителите.
Използвам спрей ароматизатор и кърпички за сушилня, няма много ефект или е краткотраен.
Ако имах възможност бих купила обикновена пералня, а сушилнята да е отделно. Ще ползвам тази докато работи, но стане ли проблем я сменям веднага.


пп. да допълня, че работи само с течни прахове - това пише в инструкцията. Омекотителя не го изпомпва добре, трябва да е много разреден с вода. А капсулите понякога не се разтварят и допълнително замърсяват и прането и уплътненията.
Единствената положителна страна е, че пералнята има програма за самопочистване и никога не съм намирала във филтъра боклуци, утайки и т-н. Ползвам препарати за почистване на пералня всякакви, добре е тази функция.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 15:00 от Lanarte

# 775
 • София
 • Мнения: 16 212
За аромата: половин шепичка ароматизиращи перли се сипват на дъното на барабана

# 776

Общи условия

Активация на акаунт