Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

• 48 059
  • 776
  •   2
Отговори
# 705
Аз май нещо не разбрах. Не всички комбита имат филтър за мъхове ли? Rolling Eyes
Може ли някой нагледно да снима къде отиват мъховете, ако няма филтър?

Повечето си остават в барабана и се отмиват. А друга част отива и полепва по ламелите на топлообменника. И като го задръстят и спре да суши се води в сервиз на профилактика.

# 706
Аз май нещо не разбрах. Не всички комбита имат филтър за мъхове ли? Rolling Eyes
Комбита на българския пазар, с изключение на няколко модела на аег/ електролукс, НЯМАТ филтри за мъхове. Мъховете си ходят където си искат и най- вече се лепят по казан, барабан, въздуховоди, понякога се наслагват в маркуча за мръсна вода. Затова е необходимо след сушене да се пуска почистване, за да се отмият мъховете. Тези комбита сушат чрез нагревател и изразходват почти толкова вода докато сушат ( за да охлаждат) колкото и изразходват докато перат. Сушат на високи температури.
Комбитата на гореспоменатите две марки имат няколко модела с филтри за мъхове и термопомпа( не изразходват толкова много вода) и сушат като нормална термопомпена сушилня на по- ниски градуси. Тези две марки имат и класически модели- баз филтри за мъхове и без термопомпа. Филтрите за мъхове са разположени над чекмеджето за препарат. Всички модели са високи по 87 см заради тези филтри и кондензатора, който се намира отгоре до филтъра за мъхове. Ще ги познаете и по външния вид и по цената.
Това са моделите с филтри+термопомпа:
https://www.tehnomix.bg/peralnya-sas-sushilnya-aeg-lwr98165xe
https://www.tehnomix.bg/peralnya-sas-sushilnya-aeg-lwr96944b
https://www.tehnomix.bg/peralnya-sas-sushilnya-aeg-l9wbcn61b
https://www.electrolux.bg/laundry/laundry/washer-dryers/free-sta … -dryer/ew9w161bc/
https://www.electrolux.bg/laundry/laundry/washer-dryers/free-sta … -dryer/ew9wn249w/

Повечето си остават в барабана и се отмиват. А друга част отива и полепва по ламелите на топлообменника. И като го задръстят и спре да суши се води в сервиз на профилактика.
Говориш, обаче, за комби с термопомпа + филтър за мъхове. Ламелите може и сама да си почистиш. Лесно е.

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 10:22 от petiaivanov

# 707
Разколебавате ме сега с тия мъхове... Аз имам нормална сушилня, която вади супер голям слой мъх понякога и дрехите ми излизат сравнително чисти от котешки косми (имаме котки). Ако комбито (гледам най-евтиното Канди) няма как да изкара космите и останат вътре в барабана, означава, че ще си останат по дрехите. Нали? Rolling Eyes
Тогава по-добре да не купувам комби, ами да купя най-евтината пералня и да си ползвам наличната сушилня.

# 708
Тогава по-добре да не купувам комби, ами да купя най-евтината пералня и да си ползвам наличната сушилня.

За чак най-евтината не знам, ама всички перални перат, докато със сушилните май е по-сложно, защото те са последното звено във веригата и най-вече от тях зависи какви дрехи ще получиш.  Тук често се говори за добро или лошо изпиране, ама аз нямам идея за второто. Та мисля, че идеята ти по принцип е добра. Или най-доброто комби, или две отделни машини.

# 709
А за най-евтиното комби, какво е всеобщото мнение? Simple Smile Визирам Канди.

# 710
Не знам кой го е пробвал. За най-скъпото съм с много добри отзиви.

# 711
  • София
Разколебавате ме сега с тия мъхове... Аз имам нормална сушилня, която вади супер голям слой мъх понякога и дрехите ми излизат сравнително чисти от котешки косми (имаме котки). Ако комбито (гледам най-евтиното Канди) няма как да изкара космите и останат вътре в барабана, означава, че ще си останат по дрехите. Нали? Rolling Eyes

Според мен това е правилното решение. Въпреки че се нарича „пералня със сушилня“, комбито представлява нормална пералня, към която са добавени турбина за топъл въздух и кондензатор за влагата. Сушилнята има доста по-различно устройство, включващо 2 пъти по-голям барабан, система от филтри и термопомпен агрегат. Това предопределя и различните резултати при сушенето.

Аз минах от комби на отделна сушилня и не искам да правя обратния преход. Вие ако минете от отделна сушилня на комби, най-вероятно ще бъдете силно разочарована. Възможно е нещата да са различни при тези няколко модела Електролукс/АЕГ, които постоянно се споменават в тази тема, но всички останали комбита са много далеч от една истинска отделна сушилня.

П.П. При комбито мъховете би трябвало да отиват в канала, но по пътя си дотам се отлагат по тръбите на уреда и по маркуча. Ако пък забравите да пуснете цикъл за почистване на барабана, се налепват по дрехите.

# 712
  • Варна
Аз съм с обикновено комби (на АЕГ, но без филтър). Май стана близо година откакто го ползваме. В прането ми има много косми, тъй като съм грумър, но се изпира и съхне добре. Явно всичко успешно отива в канала. Срам, несрам, досега само 3 пъти съм бърсала гумата на вратичката с мокра кърпичка, за да обера полепнали мъхчета. Не се трупат много. Не съм пускала почистващи програми.
Не знам колко струва най-евтиното Канди, но моето комби е стара серия (7), закупено от магазин с транспортни дефекти. Имаше и още по-стари - 5та серия, със същите функции, но малко по-стар дизайн, още по-евтини. Ако искате, проверете за такъв вариант. Продават се с 2 години гаранция. Моето е италианче, с меню на немски, произведено за Германия.

# 713
Аз съм с обикновено комби (на АЕГ, но без филтър). Май стана близо година откакто го ползваме. В прането ми има много косми, тъй като съм грумър, но се изпира и съхне добре. Явно всичко успешно отива в канала. Срам, несрам, досега само 3 пъти съм бърсала гумата на вратичката с мокра кърпичка, за да обера полепнали мъхчета. Не се трупат много. Не съм пускала почистващи програми.
Не знам колко струва най-евтиното Канди, но моето комби е стара серия (7), закупено от магазин с транспортни дефекти. Имаше и още по-стари - 5та серия, със същите функции, но малко по-стар дизайн, още по-евтини. Ако искате, проверете за такъв вариант. Продават се с 2 години гаранция. Моето е италианче, с меню на немски, произведено за Германия.
7-ма серия не е стара, а актуална. Сериите при АЕГ са 6, 7, 8 и 9, като всяка е със своите модели. Колкото по-висока е серията, толкова повече екстри има машината.
Щом имаш животни, по-добре не залагай на комби-уред.

# 714
Здравейте, от около 8 месеца имам AEG l7wbgo47w. От два дни на програмата за сушене издава много странен шум. Силен и сякаш на мотора му тежи. Не го прави постоянно, а само на моментите в които върти най силно.
Чистих, нивелирах, не я претоварвам, няма промяна.
Случвало ли се е на някого?

# 715
Без да се чуе шумът, няма как да се каже. Надали е от моторът...

# 716
Има ли нещо, което мога да направя аз преди да викам техник? Благодаря

# 717
Има ли нещо, което мога да направя аз преди да викам техник? Благодаря

Нищо. Няма как да я отваряш. Нали е в гаранция.

# 718
  • София
Честита Нова Година на всички, бъдете живи и здрави.
На нас новогодишно ни хрумна някакъв времрнен компромис, да търсим комбо пералня със сушилня... Някой с добри впечатления, за уред с по-голям капацитет(заради сушилнята ми се иска с максимално голям барабан, отвор, врата, която се отваря на 180гр и тн), да работи с всякакъв вид препарат, не само с концентрат, без самодозиране.  Да има прилични програми - вълна, памук, микс, бъза кратка, средмо дълга, може би нещо за завивки. Да има 1000оборота. 30-40-60градуса. Да не къса, раздърпва и мачка. Да не е Бош. И хъммм до към 1700лв. Да има отделна центофуга и плакнене и сушенето да не отнема повече от 2-2,30часа,реални.
😂 😂 😂 😂
А да ако може и да е възможно най-тиха.

# 719
Честита Нова Година на всички, бъдете живи и здрави.
На нас новогодишно ни хрумна някакъв времрнен компромис, да търсим комбо пералня със сушилня... Някой с добри впечатления, за уред с по-голям капацитет(заради сушилнята ми се иска с максимално голям барабан, отвор, врата, която се отваря на 180гр и тн), да работи с всякакъв вид препарат, не само с концентрат, без самодозиране.  Да има прилични програми - вълна, памук, микс, бъза кратка, средмо дълга, може би нещо за завивки. Да има 1000оборота. 30-40-60градуса. Да не къса, раздърпва и мачка. Да не е Бош. И хъммм до към 1700лв. Да има отделна центофуга и плакнене и сушенето да не отнема повече от 2-2,30часа,реални.
😂 😂 😂 😂
А да ако може и да е възможно най-тиха.

Това с 1000 оборота е крайно недостатъчно за комбиниран уред. И масово са 1400-1600 оборота, ако идеята ви е да центрофугирате на 1000 оборота и после да сушите ще бъде доста дълго.

Общи условия

Активация на акаунт