Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

• 45 202
  • 776
  •   1
Отговори
# 465
  • Велики Преслав
А евала.

Само мога да добавя, че една индустриална пералня има цикли за киснене. Вие сте гледали някаква със специализирано приложение. В момента една от които виждам редовно има капацитет 10 кг, има функция даже да ги изкисва, а програмите са аналогични на битова. Просто вътре е различно. Има много по дебели ламарини, повече тежести и други.

# 466
Черна станция, далеч съм от мисълта, че различният интензитет на работа на един уред не се отразява на продължителността на експлоатацията - разбира се, че е логично, но конкретно коментирах поста на Василев, че били проектирани пералните /не комбитата, за тях е ясно, че има особености/ да работят само веднъж на ден. Такова ограничение би трябвало наистина да бъде указано от производителя, така както са указали на други уреди условия и препоръки за употреба, които са пряко относими към продължителността на живота им и предпоставят сравнително дълга експлоатация.
Визирам днешното производство, старото очевидно превъзхожда по качество, щом мнозина от нас имат работещи перфектно стари уреди по на 20 + години, и то без ремонти.

# 467
Да повторя - коментираме перални, тъй като потребителят коментира такива. Нищо, че темата е за комбита.

В инструкцията на моята пералня пише, че е за битова употреба, но категорично няма текст с ограничение броя на 5 пранета средно на 7 дни. И на база моя опит - определено очаквам живот и служба над 10 години при значително повече от 5 пранета на седмица.

# 468
Хора, няма смисъл от този "спор". Въпросното комби създава проблеми заради прахоляка, който е събрало. Жената каза, че идвали и за 80-200лв чистели "нагревателя". Така се изрази тя, а те всъщност са идвали, отваряли са горния капак и са чистили КОНДЕНЗАТОРА, който за въпросния модел се намира точно под двата капака (пералнята има метален капак и под него един пластмасов). Хубавците просто са ѝ взели парите за нещо елементарно, което и сама е могла да почисти-просто е трябвало да развие десетина винта и да има въпросният накрайник за съответните винтове. Според мен, те не са изчистили въздуховода, защото ги е мързяло. Не са прегледали състоянието на филтрите и да кажат "абе, моме, този филтър е сдал багажа" например. И проблемът си стои. Вероятно и под дисплея има много прах. За вентилаторите и дума явно не са обелили, защото е още по-връткава работа, а пък уредът е гаранционен и могат да си "преглеждат" колкото им е кеф.

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 09:33 от petiaivanov

# 469
Здравейте, перслните със сушилни 1300-1500 лева на самсунг от технополис бива ли ги

# 470
Здравейте, перслните със сушилни 1300-1500 лева на самсунг от технополис бива ли ги
Не , не ги бива . От който и магазин да са , не ги бива .

# 471
petiaivanov, благодаря ви!

Имам отделно помещение и за мен височината на уреда не е от значение. Чуденката ми е, дали да давам 2,2-3К за уред при условие, че не използвам сушилня постоянно?
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W7WN369S/p/688393 - този модел на Електролукс, дали е подходящ за такава зимна употреба на сушилнята само за чаршафи и халати и хавлиени кърпи и покривки?
Здравейте, след дълго четене на темата, закупих Електролукс EW7WN369S. И от 4 дни се опознаваме с нея.
Скрит текст:

Не успях нито в книжката да намеря информация, нито разцъквайки бутоните кратка програма, която да пускам след всяко сушене, за да изчисти барабана. А съм напълно убедена,че тук в темата беше спомената някаква 12 минутна, която се пуска след всяко сушене... Моля за помощ ако някой ползва такъв Електролукс 7-ма серия? Благодаря!

Честита!  
Доколкото ми е известно, в темата с теб ставаме три собственички на този модел, а е по-вероятно да съм пропуснала и да сме повече Simple Smile
Ще споделиш ли и твоите впечатления?
Буболина, не бих се колебала в полза на Електролукса. Simple Smile

Благодаря Simple Smile
Първите впечатления след около 10 извъртяни към момента, са все положителни. Пере и суши перфектно и дрехите направо ги прибирам в гардероба. След всичко изчетено за комбитата, признавам си впечатлена съм. Почиствам я с 2-3 мокри кърпи от мъхчетата след всяко пускане и след това пускам 12-минутната програма за почистване. Всякакви тъкани минаха за тези дни през нея, за момента нищо не се е свило. Надявам се и занапред да не ми се промени мнението. Simple Smile
veka, ето последни реални отзиви за този модел. Simple Smile Писала съм и по-назад в темата. С 5 години гаранция.
Kas_88], за забърсване от мъхчетата ползвам влажна микрофибърна кърпа, от по-едрата оплетка, не от гладките, които са за стъкло. Много лесно "хваща" всичко.

А ето този пост на petiaivanov с обяснението за уредите с термопомпа и нагревател е много полезен. Бих помолила да се "закове" в началото на темата. Използвам случая да й благодаря за предупреждението за височината!  

Бубе, тези модели на Електролукс са с филтри за мъхове и ТП. Спокойно можеш да заложиш на някои от тях. Давам ти линк да видиш кои са, а пък някъде може да ги има и по-евтини.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W9WN249W/p/657172
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W9W161BC/p/688425

Посочените модели са с термопомпа за сушилнята, а по-евтините Електролукс са с нагревател - предполагам това е разликата. При по-евтините (https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-sàs-Sushilni/Peralnya … b=characteristics ) липсва и филтър за мъхове, което означава задължително почистване с някаква програма за пране или имат и други недостатъци?
Да, посочените модели са с термопомпа за сушилнята+ филтър за мъхове.
Филтърът за мъхове се намира над чекмеджето за препарати и се отваря с бутонче (маркирала съм в синьо)

На българския пазар единствено АЕГ и Електролукс имат тази възможност, като винаги термопомпата е в комбинация с филтър за мъхове. Двете марки са "под шапката на Електролукс" и моделите перални, сушилни и пералня+сушилня(комби) са доста анлогични. Имат малки разлики предимно по отношение на функциите. Тези неща могат да се разглеждат от ръководствата на уредите, кото са качени на фирмените сайтове.
От миналата година има и модификации на моделите, като на пазара все още се срещат и от малко по-старите модели. Ако кажете на какво се спирате в последствие, бих могла да дам мнение и да кажа  за нов или стар модел става дума. Simple Smile

Останалите комбита, както от тези 2 марки, а и всички останали, са с обикновен нагревател за сушилнята и без филтър за мъхове.
Почистващи програми или просто едно изплакване е добре да се пускат при всички комбинирани уреди, защото колкото и да има филтри, все някакви власинки остават по барабана и маншона. В най-лошия случай, барабан и маншон трябва да с еизбършат с влажна кърпа.

Една важна подробност: комбитата с термопомпа и филтри за мъхове са високи 87 см. и нямат възможност за намаляване на височината. Не трябва да работят без горния капак. Казвам тези неща в случай, че уредът трябва да бъде поставен под плот.

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 03:29 от tetka_the_best

# 472

А към какви марки да се насоча

# 473

Аз комбинирана бих си купила само на АЕГ или Електролукс 9000 серия с термопомпа . Но с изричната уговорка , че няма абсолютно никакво място да се сложи отделна сушилня.

# 474

Прочетете тази и предната страница. Говорихме за един модел на Електролукс, който е на по-нормална цена.
Този: https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … W7WN369S/p/688393

Вижте и какво съм обяснила на комбинираните уреди пак в тези 2 страници.

# 475
Здравейте,

поизчетох ви темите и се радвам, че сте събрали толкова полезна информация (всъщност, за това се регистрирах тук).

Бих купил 9-та серия, но височината от 87см и дълбочината от 63см ме спират.

Има ли възможност например на това https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … b=characteristics или на моделите на LG да се добави филтъра за мъхове, който е предназначен за сушилните им? Т.е. ползва се само на програма пералня, щом е готова отварям и добавям филтъра и пускам да суши?

Проблемът ми е, че имам място за комби, което е макс 60см и самото почистване вътре не ме притеснява тъй като имам доста опит в разглобяване и ремонт на машини, но четох в темите ви, че по самия барабан остават мъхове и те отиват по другите дрехи. Също, че моделите с нагревател свиват дрехите.

Един вариант, който обмислях, бе за пералня AEG/Elec и отделна сушилня, но това е възможно само ако взема плитка сушилня, а най-читавото, което намирам, е Beko на 830лв, но съм с доста резерви към подобни марки (Beko, Candy и подобни). Макса за подобна сушилня ми е 55см.

Имам тераса и мога там да сложа каквато си искам, но термопомпата едва ли ще работи през студените месеци.

# 476
Здравейте,

поизчетох ви темите и се радвам, че сте събрали толкова полезна информация (всъщност, за това се регистрирах тук).

Има ли възможност например на това https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s%C3%A0s-Sushilni/Peralnya … b=characteristics или на моделите на LG да се добави филтъра за мъхове, който е предназначен за сушилните им? Т.е. ползва се само на програма пералня, щом е готова отварям и добавям филтъра и пускам да суши?

Проблемът ми е, че имам място за комби, което е макс 60см и самото почистване вътре не ме притеснява тъй като имам доста опит в разглобяване и ремонт на машини, но четох в темите ви, че по самия барабан остават мъхове и те отиват по другите дрехи. Също, че моделите с нагревател свиват дрехите.

Един вариант, който обмислях, бе за пералня AEG/Elec и отделна сушилня, но това е възможно само ако взема плитка сушилня, а най-читавото, което намирам, е Beko на 830лв, но съм с доста резерви към подобни марки (Beko, Candy и подобни). Макса за подобна сушилня ми е 55см.

Имам тераса и мога там да сложа каквато си искам, но термопомпата едва ли ще работи през студените месеци.
Може да има и други за вграждане, не съм гледала, но ползвам тази четвърта година вече и съм много доволна:
https://www.neff-home.com/bg/productlist/laundry/washer-dryer/V6 … ogglebox=manuals/

# 477
Не е възможно да се добавя филтър. По никакъв начин.

# 478
  • Велики Преслав
Аз съм малко озадачен. Хем потребителя има познания да ги почиства, хем пита такъв въпрос? Малко несъвместни неща по мое мнение.

# 479
  • София
Скрит текст:
Здравейте,

Според мен, най-добре е да си вземете отделни уреди от хубава марка и да не търсите компромиси като комбита, слимове и др.

Термопомпите обикновено работят от 5 градуса нагоре, така че ако терасата ви е остъклена, може да сложите сушилня там. По-скоро, проблем може да е жегата, а не студа, така че трябва да осигурите на сушилнята сянка, защото пряката слънчева светлина може да я нагрее повече от допустимото.

Изберете си модел и проверете в упътването какви точно са изискванията и в какъв температурен диапазон може да работи машината.

Общи условия

Активация на акаунт