Електронни четци - 27

• 53 968
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Абсолютно права си. Щом Сиела продават книги във формат Моби значи не е невъзможно. Просто другите издатели не си правят труда. И после ах-ох, черен пазар. А, не бе.

# 376
Цитат
И после ах-ох, черен пазар. А, не бе.
Този въпрос е доста интересен. При хартиената книга заплащам авторско право със закупуването й. От там нататък никой не се интересува дали съм я купила за подарък, колко членове на семейството ми ще я прочетат и кога във времето,  дали ще я дам назаем на приятел да я прочете. Дори мога да я продам, има вторичен пазар на стари книги. Или да я заема временно от библиотека. Всички те са мои права на потребител, заплатил авторско право. Целта е авторът да достигне до максимален брой читатели. Нарушението е, ако я разпространявам с цел печалба, т.е. да я препечатам, снимам на ксерокс и т.н.
При електронните книги, всички тези права на потребител, закупил книгата и заплатил авторско право, са нарушени, поне от това, което чета. https://g.helikon.bg/read_ebooks/
Ако нарушавам авторското право, т.е. разпространявам книгата с цел печалба, има си начини да си защитават правата. А не с тези DRM защити, нарушаващи моите права. Нека не ми пречат на нормалното потребление и да не го спъват.
Като искат, да сложат идентификационен № на всяка книга и да следят дали се разпространява с незаконна цел, примерно.
Но да помислят и как ще стои въпросът с библиотеките, защото това също влиза в нормалното потребление на книгите - да заемаш книга от библиотека. Библиотека Читанката, например, не пускат книги в 5 годишен срок от издаването им, но там всичко е на доброволни начала.

ПС А ограничаването електронни книги да не могат да бъдат четени с някои четци, си е чиста проба дискриминация на потребителите им.

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 12:03 от Diorela

# 377
  • София
Бях се запънала и с калъфчето, но като видях едно HAMA 182428 за PW4, очите ми изтекоха - твърдо и елегантно. Уж са все 6" екрани, но има малка разлика в размера с моя  PW3 и калъфчето не  става за малко. Сега искам да си намеря такова за киндъл PW3 , ако някой види, моля да казва.
Виж това.

# 378
Точно него гледах, но трябва и на живо да го намеря, да видя колко е твърдо. Пишат, че е "пластмаса в комбинация с кожа/велур", а на другото е "поликарбонат (PC), полиуретан (PU)".

# 379
  • София
Твърди са, но не зная каква степен на твърдост търсиш. Аз съм купувала от тези калъфи за няколко четеца. Моят постоянно го разнасям в чантата и е здрав.

# 380
-------------------
Цитат
около мен върли поклонници на Киндъл се насочиха към Кобо в последната година.
Какви са причините?

И аз взех да се заглеждам в Кобо, заради повечето формати.
Някъде има ли изгодни промоции на Кобо?

Ами не знам подробности за всички. Един познат, който винаги е бил с Киндъл, сега има Кобо Елипса и много го хвали. Кобо имат повече иновативни продукти напоследък и по-големи екрани. И разнообразие на формати позволяват. С изключение на Скрайб, Киндъл нямат големи екрани, а Скрайб е повече рекламиран като e-note device. За е-ноут, Remarkable пък според мен е най-удачен.

Кобо при мен има промоции около Коледа и други празници, но трябва да се купува онлайн само. Ако търсите Кобо, погледнете Sage модела. Може да се купи с писалка или без. Има много подробни видео ревюта на YouTube.

# 381
Кой нормален ще иска Киндъл и да прави гимнастики с Calibre.... ужас.

Аз Simple Smile

# 382
Аз и с Нук си правех гимнастики с Calibre, а Нук чете epub. Подреждам си книгите в библиотека по автори и много държа да имат корици и заглавията да са изписани коректно и на български.

# 383
Да разбирам, че киндъла чете само mobi, както ноок чете само epub Thinking
А какво тогава му е предимството, може ли да ми каже някой, който е ползвал и двете марки?

# 384
Здравейте. Аз имам Киндъл Пейпър 2021. Така е и не разбрах как става номера с Калибре...Заради това свалям/изтеглям книгата в компютър. Форматът е без значение (мисля само ъс zip файлове не се получава). След това от имейла си я изпращам на имейла си в киндъл. Задължително всеки има имейл на киндъл, защото така се регистрира гаранцията на устройството. След 5 минути ми връщат писмо, което потвърждавам. Пускам интернет на Киндъла-четец и книгата е в устройството. Чете се идеално, може би pdf файловете не ми допадат особено. Не ми харесва, че трябва да пращам книга по книга, а не 4 наведнъж.... Но всичко друго за мен е лесно. Като цяло не обичам постоянното ровене и откриване на разни функции.   Simple Smile

# 385
Да разбирам, че киндъла чете само mobi, както ноок чете само epub Thinking
А какво тогава му е предимството, може ли да ми каже някой, който е ползвал и двете марки?

Киндъл чете и azw3, който всъщност е препоръчителният формат. Не знам защо хората се плашат от него (може би заради изписването и защото се чудят как се произнася), когато всъщност дава много повече възможности за по-комфортно четене.

На мен Нук (Nook simple touch) ми беше първият четец и имам сантиментално отношение към него – все пак първа любов... Ако имаше подсветка, още щях да си го ползвам. Това, което най-много ми липсваше, когато преминах на Киндъл (Kindle Paperwhite 2018 ), е опцията да показва на коя страница съм – напр. „стр. 56 от 348“. Но свикнах и без нея, къде ще ходя. Simple Smile Имаше още някакви разлики, които ме дразнеха в началото, но вече не помня какви.

За мен форматът на книгите изобщо не ми е критерий при избор на четец. Важни са ми други характеристики – здравина, скорост на опресняване, комфорт при четене и боравене с устройството.

Всичките ми книги са качени на лаптопа. Задължително ги минавам през Calibre, независимо откъде съм се сдобила с тях. Прехвърлям на четеца с кабел, а прочетените книги ги трия, защото си ги имам на лаптопа и на още няколко места.

И двата четеца имат предимството, че са много здрави (изтървани са многократно, разнасяни са в дамска чанта, джобове и др. подобни) и зареждат бързо страниците. Леки и удобни за държане, както и за дълго четене. Откъм гаранционно обслужване и ремонтиране нищо не мога да кажа, защото не ми се е налагало. И двата четеца са ползвани години наред на плажа – нито прах, нито пясък, нито влага, нито слънце им пречат да работят безупречно. Не са скъпи, но се справят повече от идеално с главната си задача – четене на книги.

# 386
  • София
Аз съм с Kindle Paperwhite 2016. Това ми е първия и единствен четец и много съм свикнала с него. Най-често свалям книги на телефона точно в epub и ги качвам в приложението на Kindle на телефона. От там директно се синхронизира с четеца и ги праща и там. Установих, че за мен това е най-лесният начин за сваляне на книги.

Замислям се за по-нова модел с подсветка, но все се отказвам, тъй като моя си работи безотказно. Може би ще чакам да ме предаде и тогава ще го сменя.

# 387
Цитат
Задължително всеки има имейл на киндъл, защото така се регистрира гаранцията на устройството.
Не е задължително. С ММ не намерихме причина да регистрираме нашите.

Като чета как си препращате книгите на киндъл, много сложно ми се струва. В пъти по-лесно и бързо е да се свали направо на киндъл в моби формат, ако има такъв.

# 388
  • Варна
На който както му е удобно Simple Smile Аз предпочитам да свалям на компютър и да ползвам четеца като флашка, на която се прехвърлят данни, така ми е най-лесно. То книги отвсякъде могат да се свалят, много често виждам интересни в групите във ФБ например, или в мейлбукс. Там няма как да ровя с браузъра на четеца.

# 389
Явно аз съм си чукча. Добре, че ми остаря версията, че да намеря тази тема и да науча много неща от вас тук. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт