Електронни четци - 27

• 54 009
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Лично мнение: един автор ако трябва да избира между това да са го чели безплатно или да не са го чели въобще, то е милион пъти по-добре да са го чели безплатно. И ако мисли различно, значи е пълен аматьор и грам не разбира от (само)популяризиране и маркетинг. Хората, чели пиратската книга, могат да оставят отзиви в Goodreads, да препоръчват, да подаряват на приятели за празник хартиената книга или да си я купят за библиотеката, ако безплатната е-книга много им е харесала. Особено важи за българските автори, към които аудиторията е най-предубедена и несклонна да купува творби на нови, безизвестни имена, но голямата част от тях са най-вманиачени да си пазят авторското право и треперят да не им "изтече" от някъде книжката, маса фейсбук групи биват премахвани заради това. За мен лично е пълна лудост.

Иначе за всеки вкус и предпочитания си има марки и модели четци. И аз едно време бях супер предубедена към Калибре. А започнах да я използвам, защото установих, че при Киндъл 2018 при качване на книгите само по кабел кориците не ми се показват, а аз супер много си държа да ги гледам.

Голямата философия: "домъкваш" свалите файлове в програмата, при нужда редактираш заглавие/автор/корица/поредица, свързваш с кабела четеца към лаптопа (все тая кой четец е) и натискаш големия бутон "Изпращане към устройството". Толкова бързо става, а Калибре е напълно безплатна и си има версии и за Уиндоус, и за МакОС, и за Линукс. И така ти е тотално все тая в кой формат си свалил книгата и откъде, защото програмата си знае кое устройство какво чете и ако се налага, ти го конвертира автоматично при качването. Все тая ти е и кой модел четец ще ползваш, защото всеки ще ти прочете книгите и форматите спират да имат значение, можеш да си избереш четец по по-важни критерии, както беше казано по-нагоре:

Важни са ми други характеристики – здравина, скорост на опресняване, комфорт при четене и боравене с устройството.

# 391
Напълно подкрепям това мнение, но явно собственикът на Амазон Джеф Безос няма да го хареса.Grinning Нямам никаква представа каква част от печалбите му се дължи на продажбата на устройства Киндъл и на електронни книги от 'книжарницата" , но безспорен факт е, че той е един от най-богатите хора в света.
Сигурен съм, че ако зависи от него, той ще гони безмилостно до дупка по съдебен ред всеки, който се е осмелил да си намери и свали безплатна електронна книга.
Естествено същото се отнася и за тези, които държат авторските права за музиката и филмите. А, и за софтуера и игрите разбира се.
В тази връзка направо се чудя едно време преди навлизането на компютърните и електронните технологии как не се занимаваха със съдебно преследване на хората, които презаписваха грамофонни плочи на магнетофонни ленти или на касетки.

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 11:52 от Stilgar

# 392
Здравейте, обмислям подарък за рожден ден на 72 годишна жена, която обожава да чете. Може ли да ми препоръчате марка и модел четец, който да е лесен за употреба и разбира се да е с меню на български Simple Smile Ако има и каталог с книги към него - най-добре, тъй като с прехвърлянето не знам как ще се справя.

# 393
  • София
Здравейте!
Обръщам се с молба за помощ с премахването на drm. Купих си електронна книга, която искам да прочета на Киндъл, но се оказа, че тя е за ADE.
Свалих Калибре, намерих plug-ins за премахване на drm, но не ми се получава. Играх си над два часа. Пробвах какво ли не и нищо!
Моля ако някой има представа как става да сподели някакъв линк към информация как да го направя или пък кратко описание. Открих такива линкове, следвах указанията, но не би. Изчетох и темата във форума, която в посветена на това и пак не сработи нищо.
Please, help me!

P.S. Добавям за информация, че на всичкото отгоре компютърът ми е Mac , та положението става още по-сложно.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 21:09 от Dona-Flor

# 394
  • София
Напълно подкрепям това мнение, но явно собственикът на Амазон Джеф Безос няма да го хареса.Grinning
Е, те нещата никога не са черно-бели. Аз примерно свалям книги от читанката, ама отделно също купувам и имам абонамент за Kindle Unlimited. Sweat Smile

Здравейте!
Обръщам се с молба за помощ с премахването на drm. Купих си електронна книга, която искам да прочета на Киндъл, но се оказа, че тя е за ADE.
Свалих Калибре, намерих plug-ins за премахване на drm, но не ми се получава. Играх си над два часа. Пробвах какво ли не и нищо!
Моля ако някой има престава поне линк към информация как да го направя да сподели. Открих такива линкове, следвах указанията, но не би.
Please, help me!

P.S. Добавям за информация, че на всичкото отгоре компютърът ми е Mac , та положението става още по-сложно.
Дай го този файл да се пробваме и ние. И аз съм с Макбук. Sweat Smile

# 395
Здравейте, обмислям подарък за рожден ден на 72 годишна жена, която обожава да чете. Може ли да ми препоръчате марка и модел четец, който да е лесен за употреба и разбира се да е с меню на български Simple Smile Ако има и каталог с книги към него - най-добре, тъй като с прехвърлянето не знам как ще се справя.
По-миналата година подарихме на майката на жена ми електронен четец. Тя тогава беше на 86 години без никакви компютърни познания и без никакви познания в областта на мобилните технологии. Много и харесва книгата - Покетбук с меню на български, чете книги с удоволствие, но не се справя с менютата и управлението на четеца. Качил съм един куп книги от читанката. Тя може единствено да пусне четеца, той се включва на последно четената страница от последно отворената книга. Тя може единствено да сменя страниците с бутоните. Ако случайно влезе в някое меню или излезе от книгата, трудно се ориентира какво да прави. Т.е. трябва и помощ.
Та не знам как е във вашия случай. Трябва си обучение.

# 396
Аз обучавам сега свекърва ми на киндъл, на 80+. Обучението е къде да докосва, за да прелиства страници и ако случайно  докосне някъде, където отваря меню, да си докосне пак в средата на текста, за да се върне към книгата, която чете.  С магнитно калъфче, да включва и изключва. Всичко друго, например зареждане, избор на  нова книга, настройки от менюто, ще го правим ние. Включих й подсветката на 9 -10, така е добре и на светло, и в тъмно.
Много бързо и без проблем се ориентира.

# 397
Освен от читанката, електронни книги могат да се свалят и от rulit.me

# 398
Не виждам възможност за сваляне. Засякох един разказ, който е свободен за сваляне в читанката, а в rulit.me трябва да се купи, не намирам от къде може да се свали, има само фрагменти за четене. Може би аз не открих как става.
https://www.rulit.me/tag/detectives/sos-download-774995.html
https://chitanka.info/text/4642-sos

# 399
Бутон СКАЧАТЬ!

# 400
Пише, че е фрагмент от книгата.

Цитат
КУПИТЬ полную версию книги
СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО ФРАГМЕНТ КНИГИ "SOS"

# 401
  • Варна
Вероятно не всички книги са безплатни. Аз в Рулит никога не съм намирала каквото търся, предпочитам фб групите, mailbooks или читанка.

# 402
Много лесно се търси в rulit.. пишеш заглавието на книгата...  след което ти излизат резултатите на всякакви езици. Има меню да търси само на български език маркираш го и ти излиза дали има качена книгата. Елементарно е.

https://prikachi.net/images/2023/06/21/rulit.png

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 09:26 от fearbless92

# 403
Ако търсите алтернатива на читанката, препоръчвам flibusta.site. Всъщност напишете в търсачката flibusta и вижте какво ще ви изпише - този сайт сменя от време на време домейна си. Т.е. това, което е след точката - com, ru, es и т.н.
Както личи от името, това е отявлен пиратски руски сайт за книги.
Нали знаете какво е флибустиер?
По принцип на него има от пиле мляко, особено ако знаете руски. Обаче ако се регистрирате, ще видите, че има много книги на български, дори такива, които още не са качени в читанката, защото са скорошни издания.

# 404
Как да намерим книги на български от този сайт?

Общи условия

Активация на акаунт