Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 846
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Слаши, айде, честито и от мен! Само прекрасни моменти в новия дом!
Аз също мога да се похваля със сключена сделка от тази седмица. Споменавала съм, че взехме миналата година масивна къща в село до Перник. Е, сега купихме съседния парцел с първоначална идея да строим, а къщата да продадем. Живи, здрави, ще видим дали ще се осъществи, че строежът е едно огромно предизвикателство. В краен случай ще имаме един голям двор.
Весели празници на всички 🤗

# 376
  • Бургас
Мъфин, какви улици, само гора виждам...

# 377
Благодаря на всички за пожеланията!

Кьолш, на теб също честита придобивка!
Малко не схванах идеята да купиш къща, когато всъщност искаш съседния парцел за да строиш Simple Smile Но вие си знаете! Ще си го направите както решите, след като поузреят плановете. Това си иска време.

Да отговоря на въпросите от по-горе:

Честита нова къща Simple Smile
Не знам защо очакваш хейт обаче?
Ами съдя на база какво стана тогава пролетта, когато постнах обявата за обсъждане (след като вече бяхме подписали предварителен договор - както споменах наскоро, не поствам обяви, към които имам сериозен интерес). Тогава падна голямо мрънкане, че къща-близнак не било къща, че ако и без това ще имаш съседи по-добре да си си в апартамент, пък за къща трябвало голям двор, и т.н. То естествено че колкото повече, толкова повече, но според мен има огромна разлика между къща близнак на 3 етажа с един съсед отстрани, и апартамент (особено на среден етаж - както е масовия "вкус").
Но явно хората са по-предразположени към хейт, когато е просто произволна обява на някой някъде си, а вече като е конкретен човек с придобивка, някак не върви Simple Smile

Честито и от мен! Интересно ми е защо сделката е отнела толкова много време. Какви бяха трудностите?
Не е имало някакви особени трудности, просто трябваше да се построи Simple Smile Когато намерих офертата бяха на Акт 14, сега имат Акт 15 от няколко месеца, в момента създават партиди за ток, вода, газ. Може би най-важното, което остава, е да направят тротоар и да асфалтират едни 50м улица. Това, което стана тази седмица е, че подписахме нотариален акт, т.е. собствеността е наша, а за тях остава задължението да въведат в експлоатация срещу 10% от цената, които ще получат след Акт 16.
Честито съседе. Радвам се за покупката ти. Пожелавам ви много щастливи мигове в тази къща. Ето гледката ми в посока на твоята къща:

Това е твоята улица и аз ти се падам в дясно:
[...]
Благодаря Мъфин!
Надуших те аз още предния път, че си някъде там, но мислех че си по-наодлу към Макси. Така както показваш пейзажа, бялата къща в далечината на първата снимка май е съседния парцел пред нас.

# 378
Кьолш,

Честито ! Със здраве да се справите с всичко и да реализирате плановете си ! Със здраве да си го ползвате !

# 379
Драги колеги,
Понеже мисля и аз лека-полека да пускам форумните кепенци предпразнично, да вметна само нещо по една тема с продължение.
Преди време говорихме за сделки през тази година и тогава написах следното:
В момента съм в процес на втора сделка, имаме предварителен договор от април месец, очакваме тука близките седмици развръзка. Подробности като стане, че не обичам така предварително.
Е, стана Simple Smile

За какво става дума - къща-близнак в Симеоново. Дори преди няколко месеца (пролетта някъде) бях постнал за обсъждане конкретната обява, и тогава мисля че Мъфин даже ходи на място да гледа. Който му се рови, да се върне назад и да търси.

Да си кажа отнапред какви са минусите, щото не е като да не съм наясно с тях:

1. Двора е малък. Това е единствения минус, който наистина малко ме дразни, но както знаем няма имот без компромиси. Това е компромисът, който аз за себе си трябваше да направя, в замяна на останалите плюсове (които не са малко).

2. Холът също е леко малък като за къща - 45 кв.м. Не е драма, ще се вместим някак си, но щеше да е добре да е към 60.

3. Понеже тия дни говорихме за прозорци - искаше ми се да бяха сложили малко повече прозорци. Който го е проектирал явно е бил на принципа на Мандаринка сакън спалните да нямат прозорци от 2 страни. Разбира се това има и плюсове за отоплението. За сметка на това на последния етаж има прозорец на покрива, което го прави много светъл през целия ден. Малко като панорамен покрив при колите.

Има и други дребни кусури, но те са поправими.

Понеже знам, че пак ще почне хейта - ма ти нормален ли си, хем е на майна си, хем двора малък, па на всичко отгоре и близнак (имаш съсед - шок и ужас), па пешеходно разстояние, па транспорт...
Добре е да се знае как се стигна до идеята за тая къща. Това, което всъщност искам, е самостоятелна къща с голям двор (2+ декара), която да бъде направена точно както искам. Аз да си я проектирам, аз да строя, и така нататък, как си требе. И понеже това е много тегава история и с поне средносрочен хоризонт (4-5г), ако не и повече, а пък междувременно трябва да се живее някъде, затова започнах с идеята за начало да взема апартамент (с цел да стане по-бързо, а и по-ниска начална инвестиция), след което да се заемам да търся парцел за къща. Само дето от апартаментите абсолютно нищо не беше дори близо до изискванията ми - за 1,5-2г търсене е имало 2-3 наистина сериозни кандидата, които по различни причини отпаднаха. Някои ги взеха под носа ми, при други се отказах (за което не съжалявам, виждайки в какво се превърнаха после). Отделно че тези кандидати като цена бяха в диапазона 250-400к, което за апартамент е доста смела цена (особено миналата година), и се доближава до цените на някои къщи. След много размисъл, хвърляне на боб и чесане зад ушите, стигнах до извода, че по-добре да добавя някой лев отгоре и да взема по-компромисна къща, която да влезе в ролята на апартамент. Не съм се отказал от втория етап от плана с къщата по мой проект, но дори да се наложи той да се отложи с някоя година, по-добре през това време да живея в нещо читаво, отколкото да взема нещо, което после ще ме е яд всеки път като се прибирам вкъщи.

Та от тази гледна точка това, че къщата е близнак и двора е малък, са приемливи компромиси, ако я разглеждаш като апартамент, който се пада да е 6-стаен тризонет (на 3 етажа) със 150 кв.м. озеленена "тераса", двоен гараж + паркомясто, и имаш съседи само от едната страна.

За финал факторите, с които тази оферта ме спечели:

1. Не е в комплекс. Над Околовръстното е фулмакс с комплекси от къщи, част от които са леко грозновати (има и красиви де). Но най-вече ме дразни, че са супер еднотипни, всички къщи в един комплекс изглеждат абсолютно еднакво. Отделно че после поддръжката е колкото наем на средно голям апартамент.

2. Не е строена на голо поле, с всеизвестните последствия от това - като почнем от наличието и регулацията на улиците и стигнем до магазини и училища. Намира се близо до старата част на Симеоново, където има всичко необходимо - училище, държавна (!) ДГ (плюс няколко частни), магазини, аптеки, баничарници, ... Ако трябва да мерим по скалата на "пешеходност" на разстоянията, всичко това е на 10-15 мин пеша, което е доста по-пешеходно отколкото Изток е до центъра...

3. Улицата е с минимален трафик, а същевременно е на 50м от главен път. Къщата е на трета линия от главния път, поради което не се чува абсолютно нищо от движението там. Само катерици и кълвачи.

4. Местоположението е такова, че може да се излезе от квартала от 2 различни пътни артерии, в зависимост в каква посока пътува човек. Това според мен е съществен плюс, тъй като в много квартали (особено новите, но не само) целия квартал или част от него се изнизва през една единствена улица.

Стига толкоз. Желая весели празници на всички!

Къде точно е тази къща? На 3та линия от пътя, последната година-две рязко почнаха да се чуват колите по Симеоновско, а и от Околовръстното.

# 380
Слаши, съществено в нашия случай е времевата линия Simple Smile.  Първо се появи като възможност да закупим къщата. Към него момент нямаше свободни парцели и преминахме към компромисния вариант да ремонтираме и  преустроим вече готова къща. Парцела не сме го търсили. Намериха ни по съседска линия наскоро и  ни го предложиха да го купим. Някой път нещата се нареждат.както е трябвало да бъде. Може би тук е мястото да уточня, че къщата беше компромисен вариант, и като разпределение и като функционалност. А сега съдбата се намеси Simple Smile

# 381
Хубав коледен подарък. Честито и от мен и на двама ви. Най-накрая някой да купи нещо и да се похвали. Мисля че си спомням обявата, която пусна за обсъждане. Беше читава с тези малки минуси, които спомена. Даже цената помня, за квадратурата  си мисля, че е добре.
Само едно се чудя, този шум който дискутирате за околовръстното ли става дума или за този главния булевард, който свързва симеоново, драгалевци и бояна?  Не мисля че той е особено натоварен, но все пак има шум от него в къщите директно ма булеварда, особено където е павета.

# 382
Честито на новодомците,с много здраве и щастие да си живеете със семействата!
Наистина чудесен подарък за Коледно-Новогодишните празници.😃👍🏻
Както се казва,Дай Боже всекиму.

# 383
[

Къде точно е тази къща? На 3та линия от пътя, последната година-две рязко почнаха да се чуват колите по Симеоновско, а и от Околовръстното.
На трета линия от Захари Зограф. Тя базово е несравнимо по-тиха от Околовръсното и Симеоновско. Аз също съм няколко линии под нея и е абсолютна тишина.
Мъфин, какви улици, само гора виждам...
Мда. Страхотно е. Толкова много зеленина и спокойствие, а и асфалтирани улици има 🙂.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 19:05 от Мъфин

# 384
Слаши, съществено в нашия случай е времевата линия Simple Smile.  [...] Някой път нещата се нареждат.както е трябвало да бъде. Може би тук е мястото да уточня, че къщата беше компромисен вариант, и като разпределение и като функционалност. А сега съдбата се намеси Simple Smile
Така е, знам много добре какво имаш предвид.
Правилото е, че който търси - намира, но понякога намира по тотално различен начин от този, по който е търсил. И на пръв поглед изглежда, че през цялото време си търсил напразно, пък накрая ти пада отгоре на късмет. Само че ако не тръгнеш да търсиш, никога няма да намериш...

На трета линия от Захари Зограф. Тя базово е несравнимо по-тиха от Околовръстното и Симеоновско. Аз също съм няколко линии под нея и е абсолютна тишина.
Точно същото щях да напиша и аз. При мене улицата се казва Симеоновска (не Симеоновско (шосе)!), но за една и съща улица говорим, просто си сменя името по средата. Там трафика няма нищо общо със Симеоновско, камо ли с околовръстното. И не е паваж. Но най-много за "шумоизолацията" допринася самия терен, между мен и Симеоновска има поне едно 15-20 метра денивелация, съответно шума няма как да слезе толкова надолу. Сега си давам сметка и за още нещо - къщата на първа линия има ограда от масивен зид (което не е много законно, но го разбирам като си точно на улицата), който със сигурност също допринася да спира шума още при източника.

Иначе в по-ниските части шума от Околовръстното наистина много се чува. Особено около Св. Магдалина има един район, който наскроо влезе в регулация и се строи масово. Там е ужас откъм шум. Аз затова исках да е по-нависоко - както и заради чистия въздух.

Хубав коледен подарък. Честито и от мен и на двама ви. Най-накрая някой да купи нещо и да се похвали. Мисля че си спомням обявата, която пусна за обсъждане. Беше читава с тези малки минуси, които спомена. Даже цената помня, за квадратурата  си мисля, че е добре.
Що "най-накрая", колко народ се похвали преди няколко седмици тука Simple Smile
Цената беше около 1200/кв.м. без ДДС. Това е ако го разделиш на цялото РЗП, със все гараж, мазе, и т.н. Ако броиш гаража примерно 30к и ги извадиш от общата цена и разделиш останалото само на жилищните етажи, става доста повече. За тогава когато намерих обявата (началото на тази година) цената не беше никак малка, но де факто я платихме едва сега. Като гледам сега какво може да се намери за тия пари, и аз мисля, че уцелих добър джакпот.

Апропо "без ДДС" - казвам го така, понеже така се пазарихме, но иначе покупката е изповядана на пълната стойност, със платено ДДС. Нищо не е плащано в брой. Да не каже някой нещо, понеже до вчера за пране на пари и укриване на ДДС говорихме. Само ДДС-то, което сме внесли, е колкото малък двустаен апартамент. А местния данък може да стигне за довършителните работи на същия този апартамент.

# 385
Понеже все се намира някой да каже нещо лошо за живеенето в къща, аз ще сложа тук една снимка от дворната ни украса. Не е кой знае какво. Ама да се види, че има плюсове да се живее в 🏡. Не терасата това не мога да си сложа все пак Wink
Весели празници!

# 386
Не терасата това не мога да си сложа все пак Wink
И защо пък да не може?

# 387
Понеже все се намира някой да каже нещо лошо за живеенето в къща, аз ще сложа тук една снимка от дворната ни украса. Не е кой знае какво. Ама да се види, че има плюсове да се живее в 🏡. Не терасата това не мога да си сложа все пак Wink

Ама те нещата съвсем не опират до "лошо е да се живее в къща", а до чисто субективни приоритети. За мен лично най-важното е лесната поддръжка с минимум усилия и средства. Може би ако бяхме в бяла държава щях да мисля различно, но не сме. Освен това съм родена "в социалистическо семейство с работнически корени" и не съм свикнала със слуги и прочее обслужващ персонал около мен, просто ще ме напрягат и няма да мога да се отпусна. Което значи, че голямата къща с двор ми предлага lose-lose ситуация - или се скъсвам от бачкане за поддръжка, или свиквам с прислуга. Иначе няма лошо ей така да си имаш ливадка, да нямаш съседи и прочее, но за мен тези плюсове са по-малки от минусите. Ама това е за мен и изобщо не казвам, че е лошо да се живее в къща, а само че моята гледна точка по въпроса е различна.

# 388
Освен това съм родена "в социалистическо семейство с работнически корени" и не съм свикнала със слуги
Да знаеш, че в страните скъсали със социализма това да наричаш професионалните градинари, чистачи или майстори "слуги" е много голяма обида.

# 389
ОК, нека не са слуги, това не променя същността на казаното от мен. Нека са прислуга, помощници или друго, фактът е, че ще ми влизат в къщата и ще ми знаят и долните гащи.

Общи условия

Активация на акаунт