Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 854
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
По този начин проблемът просто се прехвърля от един човек към друг.
Този, който плаща имот за 300к с 80к през банка и другите кеш - ОК, той си изпира парите. Но този, който ги е взел на ръка, при него остават непрани пари и трябва да търси следващ човек за подобна схема.
Предполагам работи добре само за хора, които имат и да плащат пари кеш, например строителни фирми с работници, на които дават на ръка - така малко по малко се изпират парите и се разхвърлят на малки части.
Бях написал почти дословно същото нещо преди няколко дена, точно в тази същата тема:
Едно не разбирам,как хората изпират парите от сивата икономика,за да си купят скъпи имоти?
Ами не се изпират. Изпират се, ама само от гледна точка на тоя, който ги държи. Вече обясниха как - купуваш имот за 200к, правиш сделката за 100, другите 100 в брой, и така. Даже сигурно може и данъка придобиване да си платиш кеш - още 3к "изсветлени".
Само че тоя, на който си дал 100-те к кеш, той от своя страна трябва да се чуди какво да ги прави тия пари. Плаща на майстори в брой, плаща и той някой друг подкуп тук-там, и така нататък. Ще им намери приложение, но така или иначе самите пари си остават "сиви", просто защото отдавна вече никъде не можеш легално да платиш голяма сума с куфарче пачки. Единствения начин е да ги изхарчиш малко по малко на по суми от по няколко хиляди.
Прави са другите, дето казват че като се разхврълят на малки суми и много хора, е практически невъзможно да се проследят сивите пари. Но има и обратния ефект, че на определени места се "концентрират" пак. Например при хора, приемащи подкупи, или при строителни предприемачи, и т.н.
Така че 100% изпиране няма. Ако хипотетично от утре спре абсолютно всякаква корупция и незаконни плащания, тогава да - в рамките на няколко години лека полека ще се изсветлят парите, като се похарчат за екскурзии, автомобили (примерно да си плащаш вноската по лизинга в брой) и други по-едри придобивки. Но тъй като това няма как да стане, хората с недекларирани приходи лесно им намират приложение за недекларирани разходи, при което парите си остават в сивата зона, просто преминават от един човек в друг.

# 361
  • София
Цитат
Двама евреи си говорят: - Абе, Моше откъде взимаш толкова много пари, бе? - От банката бе, Исак! - Ами кой ти внася по сметката? - Жената бе, Исак! - Ами, на нея кой й ги дава? - Аз, бе! - А ти от къде ги взимаш? - Ами, нали вече ти казах - от банката!!

Много задълбахте и не по темата.

Може да купи някой в строеж 100-200 бройки на дан. оценка на акт 14. След 5-6 години да ги продаде на пълна цена.
Дори данък печалба няма да плати. А всичките може да са листнати в 2-3 нот акта. Не е необходимо да са 100.

# 362
На изпиране подлежат два вида пари:

- Пари от законна дейност, но укрити от данъчните. Целта е просто да се избегнат данъци.
- Пари от незаконна дейност (наркотици например).  При тях много често плащането на данък е ОК, стига да се скрие произходът на парите.

# 363
Драги колеги,
Понеже мисля и аз лека-полека да пускам форумните кепенци предпразнично, да вметна само нещо по една тема с продължение.
Преди време говорихме за сделки през тази година и тогава написах следното:
В момента съм в процес на втора сделка, имаме предварителен договор от април месец, очакваме тука близките седмици развръзка. Подробности като стане, че не обичам така предварително.
Е, стана Simple Smile

За какво става дума - къща-близнак в Симеоново. Дори преди няколко месеца (пролетта някъде) бях постнал за обсъждане конкретната обява, и тогава мисля че Мъфин даже ходи на място да гледа. Който му се рови, да се върне назад и да търси.

Да си кажа отнапред какви са минусите, щото не е като да не съм наясно с тях:

1. Двора е малък. Това е единствения минус, който наистина малко ме дразни, но както знаем няма имот без компромиси. Това е компромисът, който аз за себе си трябваше да направя, в замяна на останалите плюсове (които не са малко).

2. Холът също е леко малък като за къща - 45 кв.м. Не е драма, ще се вместим някак си, но щеше да е добре да е към 60.

3. Понеже тия дни говорихме за прозорци - искаше ми се да бяха сложили малко повече прозорци. Който го е проектирал явно е бил на принципа на Мандаринка сакън спалните да нямат прозорци от 2 страни. Разбира се това има и плюсове за отоплението. За сметка на това на последния етаж има прозорец на покрива, което го прави много светъл през целия ден. Малко като панорамен покрив при колите.

Има и други дребни кусури, но те са поправими.

Понеже знам, че пак ще почне хейта - ма ти нормален ли си, хем е на майна си, хем двора малък, па на всичко отгоре и близнак (имаш съсед - шок и ужас), па пешеходно разстояние, па транспорт...
Добре е да се знае как се стигна до идеята за тая къща. Това, което всъщност искам, е самостоятелна къща с голям двор (2+ декара), която да бъде направена точно както искам. Аз да си я проектирам, аз да строя, и така нататък, как си требе. И понеже това е много тегава история и с поне средносрочен хоризонт (4-5г), ако не и повече, а пък междувременно трябва да се живее някъде, затова започнах с идеята за начало да взема апартамент (с цел да стане по-бързо, а и по-ниска начална инвестиция), след което да се заемам да търся парцел за къща. Само дето от апартаментите абсолютно нищо не беше дори близо до изискванията ми - за 1,5-2г търсене е имало 2-3 наистина сериозни кандидата, които по различни причини отпаднаха. Някои ги взеха под носа ми, при други се отказах (за което не съжалявам, виждайки в какво се превърнаха после). Отделно че тези кандидати като цена бяха в диапазона 250-400к, което за апартамент е доста смела цена (особено миналата година), и се доближава до цените на някои къщи. След много размисъл, хвърляне на боб и чесане зад ушите, стигнах до извода, че по-добре да добавя някой лев отгоре и да взема по-компромисна къща, която да влезе в ролята на апартамент. Не съм се отказал от втория етап от плана с къщата по мой проект, но дори да се наложи той да се отложи с някоя година, по-добре през това време да живея в нещо читаво, отколкото да взема нещо, което после ще ме е яд всеки път като се прибирам вкъщи.

Та от тази гледна точка това, че къщата е близнак и двора е малък, са приемливи компромиси, ако я разглеждаш като апартамент, който се пада да е 6-стаен тризонет (на 3 етажа) със 150 кв.м. озеленена "тераса", двоен гараж + паркомясто, и имаш съседи само от едната страна.

За финал факторите, с които тази оферта ме спечели:

1. Не е в комплекс. Над Околовръстното е фулмакс с комплекси от къщи, част от които са леко грозновати (има и красиви де). Но най-вече ме дразни, че са супер еднотипни, всички къщи в един комплекс изглеждат абсолютно еднакво. Отделно че после поддръжката е колкото наем на средно голям апартамент.

2. Не е строена на голо поле, с всеизвестните последствия от това - като почнем от наличието и регулацията на улиците и стигнем до магазини и училища. Намира се близо до старата част на Симеоново, където има всичко необходимо - училище, държавна (!) ДГ (плюс няколко частни), магазини, аптеки, баничарници, ... Ако трябва да мерим по скалата на "пешеходност" на разстоянията, всичко това е на 10-15 мин пеша, което е доста по-пешеходно отколкото Изток е до центъра...

3. Улицата е с минимален трафик, а същевременно е на 50м от главен път. Къщата е на трета линия от главния път, поради което не се чува абсолютно нищо от движението там. Само катерици и кълвачи.

4. Местоположението е такова, че може да се излезе от квартала от 2 различни пътни артерии, в зависимост в каква посока пътува човек. Това според мен е съществен плюс, тъй като в много квартали (особено новите, но не само) целия квартал или част от него се изнизва през една единствена улица.

Стига толкоз. Желая весели празници на всички!

# 364
Един от най-лесните и безопасни начини за пране на пари е с чадърите и шезлонгите на плажовете. Вие сте собственик или концесионер на плаж. През деня са дошли примерно десет човека на плажа и са наели десет чадъри и шезлонги,но вие пишете че са петнадесет човека. Тоест,вписвайки приходите от тези въображаеми пет човека,изпирате истински пари.
Обаче как ще изперете пари с имоти?! Как ще продадете или купите въображаем имот?!

# 365
  • Бургас
Slashy, честито и със здраве да си ползвате къщата!

# 366
Честита нова къща Simple Smile
Не знам защо очакваш хейт обаче?  Всеки си има предпочитания и мотиви и в спор по принцип може да ги изложи, но да хейтиш нечий друг избор не мисля, че е обичайна практика тук.

# 367
  • София, Bulgaria
Slashy, хайде честито, много любов да има в новия дом!
Според мен много разумно и добре претеглено решение сте взели. Хем ще видите как се живее в къща, преди да се впуснете в големия проект - парцел, проектиране, строителство и т.н. 4-5 години забавление. За такъв голям проект се иска спокойствие, за да се прецизира всеки детайл,  а когато се имаш вече дом и комфорт и времето не те притиска можеш да си позволиш да обмисляш нещата, колкото трябва.

# 368
Честито и от мен, новодомци! Мисля, че ще ви хареса новият дом, и я го смените с друг, я се приспособите към този.
45 квадрата за хол не е малко. У нас е 32 квадрата, и се побираме чудесно, като нямаме кой знае колко много мебели. Мисля, че площта определя и количеството мебели. Недейте да слагате твърде много, за да изглежда просторен холът.

# 369
  • Варна
Честито и от мен! Интересно ми е защо сделката е отнела толкова много време. Какви бяха трудностите?

# 370
Честито съседе. Радвам се за покупката ти. Пожелавам ви много щастливи мигове в тази къща. Ето гледката ми в посока на твоята къща:

Това е твоята улица и аз ти се падам в дясно:

# 371
Брей, какви са тия храсти цъфтящи през декември?

# 372
  • София
Честито на Слаши за къщата!

Благодаря за включването на тема пране на пари. Стана ми по-ясно.

По темата за имотите в личен план - имах мерак, но нямах желание, така че не купих нищо и оставам наблюдател до следващо пришествие.

# 373
Слаши, честита покупка!
Да сте живи и здрави и да си ползвате къщата в много любов и щастие!

# 374
Намери си някой адвокат, подписването е много важно и такова недоглеждане може да ти струва много пари, сама виждаш колко.
Съжалявам, че ще се заям така, но не мога да се сдържа - ти намери ли си адвокат за твоята сделка срещу обезщетение, дето не ви излизат идеалните части? Simple Smile

Иначе Леона, ДДС се дължи ....
Аз имам адвокат, и на сделка не ходя без.  Чакам да минат празниците.Но не сме стигнали още до сериозните преговори със строител, засега е надлъгване, затова исках да видя какво са измислили собственици срещу обезщетение, за да си запазят интереса. ...
Май ще трябва да оправиме частите предварително, за по-сигурно.

Адвокатът е като презерватива - преди, а не след.
Такова сериозно нещо правиш сама под предлог, че "не сме стигнали до сериозните преговори".

Слаши,
Честита придобивка ! Много здраве и щастие в тази къща да имате !

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 12:27 от Deborana

Общи условия

Активация на акаунт