Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас - тема 2

• 19 141
  • 194
  •   1
Отговори
# 180
Детето още не е в ПУК, а мислите за кандидатстване след 5 години?

На каква база определяте нивото на дадето училище? Във всяко едно има по-амбициозни деца (и родители) и такива, които не им се учи много.
Не е ясно и дали ще има интереси в математиката. За какво е това пришпорване...? Веднъж чух една майка да обяснява как още от 3-годишни ходели на английски и математика. Струва ми се прекалено.

# 181
Изобщо не съм съгласна с твърдението, че състезанието МзВ е лесно и не е нещо кой знае какво. Ако беше така, масово децата щяха да имат максимален брой точки, а не да влизат с под 50% от резултата, както беше миналата година. Тези задачи изобщо не се учат в училище, без курсове и/или уроци и/или преподаване и редовно занимаване от родителите СЪС СИГУРНОСТ няма да стане, колкото и даровито да е детето.
Задачите са лесни /и то не всички/за зрели хора, които имат много повече знания по математика и житейски опит.

# 182
Не, няма пришпорване. Да, още от сега мисля за кандидатстване след 5 години. Предпочитам да съм ориентирана и подготвена от по-рано. Разбира се това е нещо, което трябва да се реши във втори клас до колкото чета от темата, защото тогава почват уроците в СМГ. Не е ли така? Ако видя на детето, че не е неговото няма да го насилвам.

# 183
До втори клас на детето има поне две години. Но, няма лошо, информирайте се. Даже и на курсове го запишете, закъснели сте. В Хелен Дорон ги вземат на 2-3 години, сигурно и по математика има ранно обучение.

# 184
Благодаря за мненията.
Предполагам на децата в Питагор или Архимед или други частни им е една идея по-лесен материала на уроците в СМГ. Нашето квартално е прилично, но по математика е доста зле. Кандидатстване за ПУК ни предстои края на тази година, ако изобщо се решим за тези частни.
Децата от Питагор и Архимед не ходят на тези уроци (или ходят рядко).
Материала включен е курсовете на СМГ в двете училища се учи в стандатртната програма за допълнителна математика.

# 185
Изобщо не съм съгласна с твърдението, че състезанието МзВ е лесно и не е нещо кой знае какво.
Да видим дали говорим за едно и също.

За децата, които са наистина добре с математиката и целят СМГ, за да се развиват - МзВ е лесно. Трябва да погледна последните балове за конкретика, но сигурно това са приблизително горните 20-на деца. За тях стрес не трябва да е имало, просто са отишли рутинно, и познанията им трябва да са над МзВ (защото светът не свършва там).

Останалите деца са по течението на фунията, по към средната част на нормалното разпределение. Кой от амбиции на родители, кой от инерция и полу-интерес, ама не са си използвали пълноценно предните години и математиката е останала частична мистерия. Та тази голямата група цели СМГ прогимназия и евентуално отива, защото СМГ е някаква елитна гимназия и по индукция ще получат по-елитно образование. Но не защото математиката е фокусът.

Горните твърдения се виждат и по кандидатстването, и по различни резултати от състезания след влизане. СМГ се оказва едно дуално място, където математиката е поизместена от славата. Не че може и да е нещо друго, предвид реалността.

Ако самата Вие направите разбор на дяловете, заложени в МзВ, и дълбочината на навлизане в тях, ще видите че няма нищо особено. Някакъв минимум, който е хубаво децата да са покрили. За да може да има начален материал, от който после да се формова малко ядро за бъдещите сериозни състезания, защото дистанцията за преодоляване хич не е малка.

Цитат
Ако беше така, масово децата щяха да имат максимален брой точки, а не да влизат с под 50% от резултата, както беше миналата година.
Самият факт, че последните влизат с по около 22-24 от 45 точки, също говори че не е трудно, само че индиректно. И наистина, погледнете материала.

Цитат
Тези задачи изобщо не се учат в училище, без курсове и/или уроци и/или преподаване и редовно занимаване от родителите СЪС СИГУРНОСТ няма да стане, колкото и даровито да е детето.
С това всички сме съгласни. Задължителният училищен материал за класове 1-4 е смешка.

Цитат
Задачите са лесни /и то не всички/за зрели хора, които имат много повече знания по математика и житейски опит.
И за децата, които се развиват от личен интерес, а не по директива.

От префокусирането на СМГ в елитна гимназия се е породила и тази истерия с трудното влизане, и ранното почване на курсове, и изобщо комерсиалната страна. Или поне така ми изглежда на мен, като един страничен наблюдател-турист. Трудно ми се вижда влизането в музикално, примерно. Simple Smile Прогимназията на СМГ със 156 места изобщо не трябва да притеснява децата-математици.

# 186
До втори клас на детето има поне две години. Но, няма лошо, информирайте се. Даже и на курсове го запишете, закъснели сте. В Хелен Дорон ги вземат на 2-3 години, сигурно и по математика има ранно обучение.
Излишно заяждане.  Благодаря за препоръките, но преди втори клас няма да го записвам никъде. Сигурна съм, че вие сте се информирали в последния момент къде ще учат децата ви.

# 187
Не се заяжда. Някои ги готвят родителите от малки, а на 5 вече са на курс.
Според топ учител - много деца със способности са под чертата, а деца с не толкова големи възможности, но с много решени задачи и тренировки, успяват. Просто форматът е такъв.

# 188
Този азиатски формат на амбициозност от скоро ли навлиза, или отдавна се е наложил тук?

# 189
  • София
Здранейте, мили момичета! Издирвам График на дейностите по държавен план-прием на ученици в V клас за учебната 2025/ 2026 година. Кога е заявяването за класиране, първо класиране, евентуално записване за второ класиране и т.н
В сайта на РУО София намирам миналагодишния график само.

# 190
За майката, която питаше за математика за детската градина.
Препоръчвам с 10 ръце да запишете детето на ментална аритметика. Изобщо не слушайте приказките от хора, чиито деца не са посещавали такова обучение. Дава страхотен старт, като развива неговите ментални способности (като научаването на изчисления е само част от тези ментални способности). От всички школи, препоръчвам АмаКидс. СмартиКидс също са добри, но нямат достатъчно добра мотивационна система и там масово децата ходят, все едно на забавачница.

# 191
  • София
Здранейте, мили момичета! Издирвам График на дейностите по държавен план-прием на ученици в V клас за учебната 2025/ 2026 година. Кога е заявяването за класиране, първо класиране, евентуално записване за второ класиране и т.н
Аз го намерих на сайта на НПМГ:
https://npmg.org/wp-content/uploads/2024/09/График-на-дейностите … рием-в-V-клас.pdf

# 192
  • София
Аз го намерих на сайта на НПМГ:
https://npmg.org/wp-content/uploads/2024/09/График-на-дейностите … рием-в-V-клас.pdf

Много благодаря, Jivotinche!

# 193
  • София
Учебен център „Регалия“ организира безплатен онлайн пробен изпит по математика за 4. клас по формата на „Математика за всеки“, записването за пробния изпит е до 19 март: https://www.facebook.com/regalia.bg/posts/pfbid02YYgSwtdnkw73qZ9 … j6N2oBdDoUuwxLsvl

# 194
"Останалите деца са по течението на фунията, по към средната част на нормалното разпределение. Кой от амбиции на родители, кой от инерция и полу-интерес, ама не са си използвали пълноценно предните години и математиката е останала частична мистерия."

Много предубедено и цинично изказване!!!

Представете си, не във всички училища и не всички начални учители подаряват оценки! Някои деца си скъсват дупетата от учене, за да си заслужат шестиците по Човекът и обществото, Английски език, БЕЛ, да не говорим за ежеседмичните проекти, които отнемат цял уикенд...
Каквито и математически заложби и стремежи да има детето, трябва да покрива изискванията и по другите предмети, нали?!
А изискванията не са еднакви във всяко училище и при всеки учител, повярвайте:)
Излишно е да напомням колко часа е денонощието...

Общи условия

Активация на акаунт