Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас - тема 2

• 22 676
  • 206
  •   1
Отговори
# 150
Ще я решиш, просто на първо четене те плаши (каквато явно е и целта). Но ако си я разпишеш и подредиш ще видиш, че не се изисква труден математически апарат.
Иначе като четях се сетих за Кириак Стефчов, и той е задавал правилни, но засукани въпроси. Обаче това е било неприемливо за масата дечица, докато за трета задача на олимпиада предполагам, че това е целта.  То изобщо за задачите с думи е характерно именно това - четене с разбиране, анализ на даденото и синтез на уравнение. После вече самото уравнение обикновено е тривиално.

# 151
Задачата от 2021 е с по-висока трудност за общински кръг. Може би е ниво за областен.
Спорната от тази година не смятам за толкова сложна. Просто трябва да се прочете добре, да се опише добре.

# 152
и аз с енадявам, че сме до тук:)
Както и в предната тема ти казах, моето е в 3ти клас. Но по-предишен ден решавахме задачата от Коледното състезание от 2020/2021 - последната която се пише решението й. И в тази задача точно по същия начин пишеше начална такса за повикване на такси. И после как за всеки изминат км плащаш колкото струва. Обясних я на моя напоително и обяснително. Схвана я. И после му дадох точно тази задача - поради развихрилите се дискусии, и то взе, че я реши. Не съм му казвала за кой клас и от кое състезание е. Е, допусна в края някаква пресмятаща грешка, но подточки а) и б) - ги реши със знанията си, които има в момента.

Така че да не се обобщава на килограм, е най-добре. Примерно пък, аз тази задача с 1,2,3 - надали ще мога да я реша. Мисля, че всяко дете, че и дърт, си имат своите силни страни и няма как всичките да сме еднакви.
Както казах и първия път, когато го споделихте - Браво на детенцето!

Сега - след излизането на някои резултати - може да се каже, че Вашето детенце от трети клас щеше да има да кажем 6 от 7 точки на задача трета (-1 за грешка при пресмятане) - т.е. 20 точки на състезанието като цяло (т.к. другите 2 задачи не са предизвикателство) и да има повече точки от 100% от четвъртокласниците в много училища в Сф (например 119-то от таблицата по-долу) и като цяло да е в топ 1% (един процент) на четвъртокласниците! - т.е. 7-мо от 762 деца или "над 99%" от явилите се на Общинския кръг (ако се съди от извадката от 21 протокола, която Дидева беше компилирала преди да прекрати достъпа до нея).

Източник на следната любителска компилация (disclaimer) на публични данни от Дидева, са публикуваните на уебсайтовете на самите училища протоколи - някъде до 19-ти декември (може би средата на деня). Данните са публични (всички сме подписали декларации) и все пак много училища избраха да не публикуват протоколи (дори с анонимизирани от тяхна страна данни).

Задачата от 2021 е с по-висока трудност за общински кръг. Може би е ниво за областен.
Спорната от тази година не смятам за толкова сложна. Просто трябва да се прочете добре, да се опише добре.
Напълно - задачата от 2021 е по-сложна. Красивото при нея е, че е много трудно квестор да помогне (т.к. изисква по-особено разписване и устно не става), особено ако не е учител по математика. При тазгодишната (от декември 2024) с 2-3 изречения произволен възрастен може да се разясни смисъла и почти всички в стаята да я решат (т.к. не изисква знания по състезателна математика).

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 16:39 от Beam

# 153
Разбира се, че можете и трябва да се подготвяте за останалите състезания особено в година като тази. За пример дори в класа на сина ми успя да влезе дете, което също не бе успяло да достигне до областен кръг, но се взе в ръце и се представи блестящо.
Какво имате предвид с "особено в година като тази" ?

Имам предвид, че резултатите като цяло да под очакванията и са сравними с предходни години. Напълно разбирам демотивиращата ситуация, но тя може да се използва за стимул. Успех!!!

# 154
Знаете ли приблизително кога в годината се правят тестовите изпити, че онлайн не се справям да намеря ориентирочъвен календар?

# 155
Има 3-4 пробни годишно. Първият беше 01.12

# 156
Знаете ли приблизително кога в годината се правят тестовите изпити, че онлайн не се справям да намеря ориентирочъвен календар?
Ето датите от последния цикъл, доколкото могат да бъдат индикатор за това какво може да се очаква:

2024-12-01   →   3 клас математика, 7 клас български език и литература, 7  клас [онлайн] по български език и литература

2024-11-24   →   4 и 7 клас математика

2024-06-02   →   Математика за 2, 3, 7 клас

2024-05-12   →   Математика за 4 клас & български език и литература за 7 клас

2024-03-17   →   Български език и литература 7 клас

2024-02-25   →   Математика за 3, 4, 7 клас

2023-12-03   →   Български език и литература за 7 клас

2023-11-26   →   Математика за 3, 4, 7 клас

# 157
@Beam Точно това ми трябваше, благодарности! Така най-лесно се вижда очакваемата бройка и разпределение.

# 158
За много години на всички в този thread : )

Попаднах в github на едно статистическо изследване за състезанията за кандидатстване в МГ в 4 клас, писано от PhD по математика от Tulane, но явно дори такъв човек никой не го чува - какво остава за нас - mere mortals...

Т.к. 100% в другата тема, където постнах линовете (към PDF, csv data, etc.) и извадките  - ще има хора, които ще настояват, че темата е за тук (въпреки, че няма много общо с "Подготовка" и само защото има общо със "СМГ") си позволявам да постна линк към коментара там:

https://bg-mam.ma/p/1658886/49119580

Надявам се това не се счита за outrageous cross-posting (и не нарушава правила), а просто за информативен cross referencing...

# 159
  • София
Датите на следващите тренировъчни тестове на СМГ, записването вече е отворено:

Тренировъчен тест по Математика за 3. клас – 16.03.2025
Тренировъчен тест по Математика за 4. клас – 23.02.2025

# 160
Беше ми в списъка със задачите, да видя кога ще са датите Simple Smile благодаря

# 161
  • София
На сайта на СМГ са публикувани Вътрешните правила за осъществяване на държавен план-прием на ученици в V клас на 2025-2026 учебна година: https://smg.bg/priem-sled-4-klas-novini/2025/01/15/9577/vytreshn … TKqxxUL1HpQrTKyuw

# 162

Здравейте!
Нещо ми се губи, явно. Не са ли с еднакви коефициенти Олимпиадата и ПМС ?

# 163
I кръг е несправедлив. Или ще решават различни задачи или ще са грешни, проверяват ги начални учители, които хал хабер си нямат от математика, подменяли са в някои училища задачи, в други се чу миналата година, че са дали точки и за втората сгрешена задача и така...

# 164
Не, въпросът ми е, защо смятат, че Олимпиадата е с най-нисък коефициент? Аз разбирам от информацията за прием в  НПМГ, че 100% точки на едното са равни на 100% точки на другото, тъй като и двете са умножени по 3. Явно някъде греша.

Общи условия

Активация на акаунт