Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас - тема 2

• 22 671
  • 206
  •   2
Отговори
# 165
  • София
Променя се датата на следващия тренировъчен тест на СМГ за 3 клас - поради провеждане на избори за кмет на район Оборище (има избирателни секции в СМГ) тренировъчният тест за 3-токласниците няма да се проведе на 16.03.2025, а седмица по-рано - на 09.03.2025:

https://smgood.bg/nova-data-za-trenirovychen-test-prez-mart-2025 … lLrpQJHIx92pMJ_AQ

# 166
  • София
Здравейте, от1- ви или от 2-ри клас е желателно да се започне курсът по математика в СМГ?
Допълвам: аз всъщност не откривам курс за 1-ви клас.

# 167
Принципно - когато тръгват и другите, защото ако закъснеете с една година после другите ще са напреднали, на детето ще му е трудно и ще се демотивира.

# 168
  • София
Благадаря, да разбирам от 1-ви клас. А някой би ли се ангажирал с препоръка за учител?

# 169
Аз не, нямам идея кои водят курсове, моите спомени са с близо 20 годишна давност Simple Smile

# 170
  • София
А моите от почти 15г. Благодаря дано някой се ангажира с препаръка.

# 171
СМГ стартират с второкласници. Не знам догодина кои учители ще водят групи. Като излязат списъците, ще видиш удобните часове и ще искаш тогава препоръки. Но принципно всички учители са добри.

# 172
  • София
Благодаря за информацията. Ще следя.

# 173
Здравейте! Изчетох темата и съм благодарна на споделената информация. Доста ни е далеч, но имаме желание детето ни да кандидатсва за СМГ след 4 клас. Скоро ни предстои ПУК и искам да ви попитам дали виждате повече позитиви детето да е в частно училище от първи клас или в държавно училище? Пред мен стои дилемата дали да пробваме детето на изпитите за ПУК в Архимед и Питагор тази година. До колкото знам децата в тези училища също имат нужда от уроци за СМГ за прием след 4 клас. Отделно си мисля, че ако е в кварталното държавно ще му е по-лесно да се подготви по другите предмети и така ще има повече време за курсовете по математика. Ще се радвам да споделите мнение.

# 174
Здравейте! Изчетох темата и съм благодарна на споделената информация. Доста ни е далеч, но имаме желание детето ни да кандидатсва за СМГ след 4 клас. Скоро ни предстои ПУК и искам да ви попитам дали виждате повече позитиви детето да е в частно училище от първи клас или в държавно училище? Пред мен стои дилемата дали да пробваме детето на изпитите за ПУК в Архимед и Питагор тази година. До колкото знам децата в тези училища също имат нужда от уроци за СМГ за прием след 4 клас. Отделно си мисля, че ако е в кварталното държавно ще му е по-лесно да се подготви по другите предмети и така ще има повече време за курсовете по математика. Ще се радвам да споделите мнение.
То свърши приема за ПУК.

# 175
Здравейте! Изчетох темата и съм благодарна на споделената информация. Доста ни е далеч, но имаме желание детето ни да кандидатсва за СМГ след 4 клас.
По-добре детето да има желание, не родителите. Simple Smile Внимавайте с тези и подобните амбиции.

Цитат
Скоро ни предстои ПУК и искам да ви попитам дали виждате повече позитиви детето да е в частно училище от първи клас или в държавно училище?
Ето ви неортодоксално мнение - като цяло, по-добре удобно държавно, да има повече свобода и време да се занимава. Не че не са доста критериите, и трудно се компресират в едно черно-бяло сравнение.

Цитат
Пред мен стои дилемата дали да пробваме детето на изпитите за ПУК в Архимед и Питагор тази година. До колкото знам децата в тези училища също имат нужда от уроци за СМГ за прием след 4 клас.
Последното изречение води до доста разсъждения, но нека всеки си го интерпретира самостоятелно.
"Изпитите" за ПУК са просто вид формална цедка, защото трябва да има някаква. Не съм забелязал да е особено смислена, но пак е индивидуалното ми мнение. Идете и се изпитайте, не пречи - аз след една такава пробна итерация разбрах че конкретно ЧУ не е за мен и приключих с дилемата.

А влизането в СМГ про-гимназия не трябва да е хич трудно за деца, които наистина харесват математиката, не знам защо се вдига толкова шум.

Цитат
Отделно си мисля, че ако е в кварталното държавно ще му е по-лесно да се подготви по другите предмети и така ще има повече време за курсовете по математика. Ще се радвам да споделите мнение.
Това имах предвид и аз по-горе. Ако е неговото, ще изкласи. Ако не е неговото, и да бутате, пак ще е посредствена работа.

Успехи!

# 176

А влизането в СМГ про-гимназия не трябва да е хич трудно за деца, които наистина харесват математиката, не знам защо се вдига толкова шум.

Тук изключително много грешиш. Приемните състезания за след 4 клас са доста трудни и са на материал извън училищния. Затова без курс, уроци и подготовка вероятността някое дете да влезе само на база "обича математиката и е отличник в клас" клони към нула....

За другото съм съгласна.

# 177

Тук изключително много грешиш. Приемните състезания за след 4 клас са доста трудни и са на материал извън училищния. Затова без курс, уроци и подготовка вероятността някое дете да влезе само на база "обича математиката и е отличник в клас" клони към нула....

За другото съм съгласна.
Колко да греша, зависи от гледната точка (иначе разбирам репликата).

Посланието ми е, че децата,  които имат интерес и се занимават регулярно, не би трябвало да срещнат трудност с влизането в 5-ти клас. Нищо особено няма в задачите на МзВ, рутинен изпит e - като някакъв тип не се разбира, просто се сяда и се овладява спокойно. И 150+ места има текущо за прогимназията. Дотук на теория какво може да бъде.

Ако децата нямат добър интерес или се занимават с побутване обаче, като нищо ще е бариера някаква. Съвсем очакваемо. И може би повечето попадат в тази категория, ако баловете са някакъв индикатор.

Материалът трябва да е извън училищния - хем за да има разслояване, хем като бонус да се види кой е инвестирал усилия за разбиране. Училищният материал до 4-ти клас включително е изключително постен - сега дали това е правилно, по-добре да не го зачекваме, но сам по себе си не става за класиране.

Без ходене на курсове и/или уроци може и да може, без една продължителна подготовка обаче не може, и не бива. Отличниците в класа или трябва да си разширят кръгозорите, или са се задоволили с прекалено ниска летва. Ако децата имат истински интерес сами ще търсят и дърпат, на лаври не трябва да се лежи за каквото и да е.

Но поне с това изречение за нулевия шанс съм съгласен. Simple Smile Дано не съм оставил впечатление, че загатвам обратното.

# 178
Състезанията за прием след 4 клас са трудни за децата, дори и добри в математиката и занимаващи се извън училище, затова са подходящи за ползване за вход в МГ.

# 179
Благодаря за мненията.
Предполагам на децата в Питагор или Архимед или други частни им е една идея по-лесен материала на уроците в СМГ. Нашето квартално е прилично, но по математика е доста зле. Кандидатстване за ПУК ни предстои края на тази година, ако изобщо се решим за тези частни.

Общи условия

Активация на акаунт