Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас - тема 2

• 23 439
  • 206
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, с извинение за може би глупавия въпрос, но ако не сме се класирали за областния кръг и съответно нямаме точки от него, това може ли да попречи на кандидатстването, ако на другите 2 състезания имаме повече от добри резултати? Или няма смисъл да ходим на другите 2, ако нямаме точки от областния кръг?

# 136
Винаги е възможно да се обърнат нещата. В годината, когато моят син кандидатства, състезанията бяха много трудни и балът падна супер много. Да не е половината, но поне 1/3 от децата бяха без НОМ.

# 137
Здравейте, с извинение за може би глупавия въпрос, но ако не сме се класирали за областния кръг и съответно нямаме точки от него, това може ли да попречи на кандидатстването, ако на другите 2 състезания имаме повече от добри резултати? Или няма смисъл да ходим на другите 2, ако нямаме точки от областния кръг?

Разбира се, че можете и трябва да се подготвяте за останалите състезания особено в година като тази. За пример дори в класа на сина ми успя да влезе дете, което също не бе успяло да достигне до областен кръг, но се взе в ръце и се представи блестящо.

# 138
  • София
lina975, за мен има огромен смисъл детето да продължи да се готви активно и да се яви и на другите балообразуващи състезания за СМГ. Независимо от шансовете за прием, детето ви едва ли е стартирало със състезателната математика преди месец, вероятно много повече време е посветило на подготовката си. Съответно да го уведомите, че приключвате с кандидатстването, защото се е провалило на едно състезание, не е най-добрият родителски подход. Да, може да му спестите разочарованието от още положени усилия, които могат и да не доведат до желания резултат, но изпращате грешно послание, че ако се появи малка спънка по пътя към някаква цел, то детето трябва да се откаже да преследва целта, защото е неспособно да я постигне. По-добре да извърви целия път и каквото стане, отколкото да го спрете да се бори занапред, защото шансовете му за прием са по-малки от на класиралите се на областен кръг деца.
Моят съвет е да обсъдите предварително с детето, че СМГ е една възможност за неговото развитие, чудесно училище , но не и единственото възможно, единственото добро и т.н. - умните и способни деца като него могат да учат, да се развиват, да се изявяват във всяко училище. Обсъдете възможността да кандидатства и в други добри училища - НПМГ, ПЧМГ (имат стипендии за 20% от приетите след 4 клас ученици), математическата паралелка на 107 ОУ, вариант могат да са и някои общински училища с по-високи резулати на НВО, ако сегашното ви училище е по-посредствено. Помислете НГДЕК би ли паснало на детето спрямо способностите и интересите му (доколкото е училище с подбор и добра среда) или детето е изцяло с математическа нагласа и способности.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 03:18 от *Lorena*

# 139
  • София
Разбира се, че можете и трябва да се подготвяте за останалите състезания особено в година като тази. За пример дори в класа на сина ми успя да влезе дете, което също не бе успяло да достигне до областен кръг, но се взе в ръце и се представи блестящо.
Какво имате предвид с "особено в година като тази" ?

# 140
Здравейте. Знам, че не съм точно по темата, но смятам, че голяма част от родителите тук, може да се интересуват и от други училища с повече часове по математика и да имат информация.
Вчера си вкарвах датите за кандидатстване в календара и забелязах, че състезанието за прием в 107-о-"Еврика", съвпада с първия изпит в ПЧМГ. Дали има шанс да се усетят и да променят нещо или всяка година в така и е умишлено.

# 141
На сайта на СМГ има класираните за областен кръг. Около 400 деца от 4. клас са класирани.

# 142
На сайта на СМГ има класираните за областен кръг. Около 400 деца от 4. клас са класирани.
  От тези протоколи - само на класираните - не се вижда как в някои училища, които съвестно са прилагали критерия спуснат от РУО, има по едно или нито едно класирано дете, а в други - масово класирани.

Как от едно училище, където началните учителки, които проверяват не са "подбутнали" и дали преднина на "своите" пред останалите ученици и заради лексикално сбърканата задача са отпаднали състезателчета, които всяка година взимат медали (от трудните - не бебешките) състезания, а в други училища има масово класирани деца, които са били в една си съща стая на Общинския кръг...

Надявам се Дидева да продължи да актуализира страничката и Google Sheets таблицата (вече е премахнала линка към своята таблица от страницата - но защо?!? в нея понеже има и не-класираните - отлично се виждат някои неща) с индивидуалните протоколи на училищата - така се вижда много по-добре за какво става въпрос отколкото ако се разглежда само списък с класираните.

Който каже - "ами по-умни са били децата в това училище - решили са" - всъщност още-по-силно казва "ами по-глупави са децата в другото училище - да мълчат и да не хейтят ами да се трудят колкото по-умните от другото училище"...
Цитат
119 СУ Акад Михаил Арнаудов: Едно класирано четвъртокласниче от 63 явили се (процент и половина от явилите се).
(10 неявили се като не ми е известно дали не-предалите се водят неявили се).
В 119-то през 1996 е основана Съюз на математиците в България - Секция “Изток“ https://smbiztok.com/our-story
Струва ми се, че не малко пъти 119 е споменавано в едно изречение със 107мо и 125то...
Да не споменаваме местата, където има 0 допуснати - понеже никой възрастен не си е позволил да разясни оплескания текст на трета задача и след това проверяват начален учител да "помогне на своите"...

Не "мрънкам" за себе си - ще се оправи хлапето с останалите състезания, вярвам в него - но доколкото разбирам някои (не само родители) няма да оставят очеизвадните нередности и несправедливости тази година - попаднах на коментар във ФБ, явно от чиновник в училище, който се дразнеше от това, че сега заради (евентуални проблеми с точките и съответно класиранията във връзка оплесканата трета задача) щели да започнат да се изискват тонове данни за НОМ от училищата съобразно ЗДОИ и колко много труд са такива неща за училищните чиновници...

Какво ще се види обаче по ЗДОИ? Дори да се видят някои неща - ще се види ли, че в някои стаи "квестор" е разяснил лексикално-финснсово-оплескания текст на задачата (и има масово класирани) [не], ще полчуат ли по ЗДОИ работите на класирани за да се види къде те са "подбутнати" [не].

Успех на тези хора, но повечето ще стиснат зъби и ще залегнат десеторно по-здраво над задачите - за сметка на сън, спорт, празници, време със семейството и т.н. [понеже сега вече децата нямат право на грешки] както са свикнали - стоически и без да мрънкат. И това ще е един "прекрасен" опит за децата, който ще ги научи на grit & resilience за цял живот и само "ще изгради характера им" и т.н. и т.н.

На това и се разчита.
Затова и нещата така ще си останат.
Успех на децата догодина.

Цитат
СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ 3: Кой и как проверява и оценява работите на учениците?

Горният въпрос е реторичен, а отговорът му е: преподавателите по математика в училищата, в които децата се явяват. Само аз ли виждам потенциала за конфликт на интереси тук? Нямат ли тези преподаватели интерес техните ученици да се класират? Напълно по еднакъв начин ли оценяват своите любимци и децата, които например вдигат шум в час?
Малкото публични данни, с които разполагаме, отговарят на всички тези въпроси: в последните часове започнаха да излизат резултати от няколко училища в София. Всеки може да забележи как на някои места децата масово са оценявани едно към едно с критерия, а на други масово са получили “бонус” и резултатът им по случайност е станал точно 16 точки. Някой, който е виждал критериите (разбити на по 0,25 т.), може ли да ми покаже примерно сглобяване на точки, при което резултатът става точно 16,0?

Именно последният според мен е най-несправедливият от трите системни проблема. Учителките са натоварени с нелеката задача да изберат между това да дадат незаслужени точки на учениците си и това да ги оценят точно по критерий и по-този начин да ги ощетят спрямо конкурентите им в другите училища.
П. Панев

# 143
Дайте текста на тази сбъркана задача, че ми стана интересно Simple Smile

# 144
Дайте текста на тази сбъркана задача, че ми стана интересно Simple Smile

Лексикално, лингвистично, финансово, потребителски, терминологично и т.н. сбъркан текст - не "математически непълна задача" (като миналата година).

Текстът е тук:
Цитат
Линк с анкета за трета задача за София в Google forms:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLQXvsHk8LrZUUpQfo2F2U … r1uGRUGg/viewform
може би все още се събират мнения (въпреки, че от долната компилация постове се вижда, че някои подават и индивидуални сигнали до РУО София, което може и да се окаже решаващо - не мога да преценя.)

Компилация с мнения от ФБ (отворете картинката в нов прозорец по-добро качество и за да може да се zoom-не по-добре):

Източници:

(1) Оригинален пост с иницииране на дискусията

(2) fb Danybon 1

(3) fb Danybon 2

(4) Коментари в групата за Математически състезания на Дидева

# 145
Прочетох я. Наистина е засукана и оплетена и изисква вникване в условието и анализ на даденото за да се отсее съществената информация, но не е некоректна и не е лексикално сбъркана. Дали е адекватна на житейския опит на дете в 4 клас и дали е като за първи кръг не мога да кажа. Според мен е по-скоро задача за четене с разбиране, защото математически е елементарна.
При липса на грешка не знам дали петициите имат шанс.

# 146
Винаги трета задача е била трудна за съответния клас. Дори тази ми се струва доста прилична като трудност. При дадено 4 часа на разположение има достатъчно време да се помисли и да се реши.
За житейския опит - не знам дали е достатъчен от гл.т. на четвъртокласник, но задачата не е нерешима за техните знания.

В сравнение със задачата от 2021 г., направо си е идеална:

Задача 3.
Красиви наричаме всички естествени числа написани само с цифрите 1, 2 и 3, и в записа,
на които разлика на всеки две съседни цифри е 1. Намерете броя на красивите
десетцифрени числа

# 147
Винаги трета задача е била трудна за съответния клас. Дори тази ми се струва доста прилична като трудност. При дадено 4 часа на разположение има достатъчно време да се помисли и да се реши.
За житейския опит - не знам дали е достатъчен от гл.т. на четвъртокласник, но задачата не е нерешима за техните знания.

В сравнение със задачата от 2021 г., направо си е идеална:

Задача 3.
Красиви наричаме всички естествени числа написани само с цифрите 1, 2 и 3, и в записа,
на които разлика на всеки две съседни цифри е 1. Намерете броя на красивите
десетцифрени числа
Нормално е трета задача да е трудна и състезателна.
От 2021 изисква малко квази-комбинаторика, да - но е сравнително типична състезателна задача. И това е очаквано.
Сегашната - за възрастен е лесно да си коригира мисловно некоректните понятия (които иначе не знам дали биха минали през КЗП, КЗК и т.н. ако бяха в договор - за мобилна услуга да речем), а за дете - дори не изисква то да е решавало състезателни задачи - в известен смисъл става и с материала от училище (но за състезателчетата, които са решавали задачи, в които е трябвало да си съставят n-уравнения и да ги решат - изцяло пък не би трябвало да е проблем).
И ако възрастен поясни на прост език
(на базата на опита си как реално е в света на договорните отношения, онлайн абонаментите, директните дебити или кредитните карти)
какво се има в предвид - ще е тривиална за много деца...
но на тях в читанките, немотата, умник-математик и т.н. не случайно им говорят за глави и крака, бонбони и шоколади, обиколки на градини и т.н. - понеже централното е математиката, а не "четене с разбиране", "човек и общество", "финансова олимпиада" и т.н.

Дискусията не е около сложността на изискваното ниво на математика.
А може ли едно 9-10 годишно дете (с опит три класа + 3 месеца от 4 клас) да разбере коя точно величина се търси при така използваните термини - ориентира ли се то как работят абонаментите; интуитивно ще се досети ли, че при всяко изтичане на закупения абонамент отново се заплаща нова начална такса за "включване"; "освен това заплаща за всеки ден" - ще се досети ли, че това се включва в "крайната цена" (от изреченията не следва); ще се досети ли от опита си да си коригира оригиналното изречение, че "таксата за ползване" не е "крайната цена", а включва и нещо друго и колко пъти да включи тази "такса за ползване" и т.н. и т.н. - всички тези въпроси на възрастните не ни и изникват понеже дотолкова сме свикнали с тези взаимоотношения (да те накарат N пъти да плащаш начална такса за да те насърчат да не прекъсваш "достъпа"), че за нас винаги е кристално ясно, независимо какъв лексикален гювеч четем (понеже ни се налага и понеже четем статиите за жалби до КЗП и т.н.)

Аз съм до тук (...надявам се : ) )

Достатъчно изплямпах в следствие на шока си от системата, но всичко минава...

001 , 002 , 003 , 004 , 005 , 006 , 007

Отивам да решаваме задачи с хлапето. И да го науча да чете договори.

Успех ако някой нещо все още се бори – то ще е за децата догодина...

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 13:46 от Beam

# 148
Пак го четох - засукано е, ако се размести словоредът може да стане много по-ясно, но няма грешки. Всичко е казано съвсем коректно. Просто е завъртяно.

# 149
и аз с енадявам, че сме до тук:)
Както и в предната тема ти казах, моето е в 3ти клас. Но по-предишен ден решавахме задачата от Коледното състезание от 2020/2021 - последната която се пише решението й. И в тази задача точно по същия начин пишеше начална такса за повикване на такси. И после как за всеки изминат км плащаш колкото струва. Обясних я на моя напоително и обяснително. Схвана я. И после му дадох точно тази задача - поради развихрилите се дискусии, и то взе, че я реши. Не съм му казвала за кой клас и от кое състезание е. Е, допусна в края някаква пресмятаща грешка, но подточки а) и б) - ги реши със знанията си, които има в момента.

Така че да не се обобщава на килограм, е най-добре. Примерно пък, аз тази задача с 1,2,3 - надали ще мога да я реша. Мисля, че всяко дете, че и дърт, си имат своите силни страни и няма как всичките да сме еднакви.

Общи условия

Активация на акаунт