СЕДМИ КЛАС, купонЪТпродължава, първи пробни изпити се появяват!

• 54 717
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
На моето дете всички частни уроци са й през седмицата. Събота си учи интензивно, неделя - пълна почивка- кънки, излизания, кино или моткане. Материалът по математика отдавна го приключиха с учителката. Решава си домашните от учителката и задачи от 2 сборника, за повече няма как. Много е самостоятелна, което много ме радва и улеснява. По БЕЛ нямам идея какво правят. Преди месец тръгнах да й проверявам някакъв тест, отказах се, то детето знае повече от мен.
Много й пожелавам да я приемат в хубаво училище и най-вече в хубав клас, защото най-хубавите ми спомени са от това време. До ден днешен с много от съучениците ми сме в една компания. Честно казано, изобщо не ме интересува в коя езикова или математическа гимназия ще я приемат, само да има късмет със съученици.

# 511
  • София
А пък учителите на моята са казали, че ваканцията е за почивка и нямат домашни. Очаквали децата да си починат добре, да се наспят и от понеделник със заредени сили да започнат втори срок и сериозна работа.
На щерката въобще не и минава през ума да наруши заръките на учителите 😀

# 512
  • София
Май не ме разбрахте - не мисля, че е нужно ЧАК толкова решаващ и важен да е пустия седми клас. Сами отбелязват всички, че някии деца почват да се готвят и от пети клас, а накрая един апандисит във важния ден и какво? Все едно съвсем цялото бъдеще зависи от тия два изпита, напрежение и натиск отвсякъде.
Да, аз съм го записала на школа, ама тая школа определя кога са й часовете, а не аз. Ще е добре малко по-кротко и емпатично да е поне тука, където всички се печем на същия огън, може би...

# 513
  • София
Аз освободих синковеца в понеделник и вторник, за да кара ски с баща си. Ще се приберат в петък и се надявам наистина да е отпочинал и зареден за втория срок.
Все пак това са някакви си 5 месеца, в които се изисква да е малко по в час.

# 514
Нищо не решава моят допълнително, то едва задължителното решава.

# 515
  • София
Нищо не решава моят допълнително, то едва задължителното решава.

Не сме сами, значи. Хич не му се занимава, на уроците решават домашните за училище, а като гледам как някои се тюхкат, че имали по някоя петица... Къде сме ние, дето баш по математика и БЕЛ има 4...

# 516
В последно време доста чета за гимназиите в СФ и честно да ви кажа явно навсякъде има проблеми и кофти учители.
Много е права зелено човече, накрая тоя напън за тия прословути гимназии може до много разочарования у децата да доведе…
Не ми се вярваше, че до последно ще сменяме желанията, но ето - твърдото кандидатстване за езикова вече не е толкова твърдо 🙄
Сега иска да я посъветвам дали математика или език било по-добре, а аз и казах, че си зависи от нея какво иска и как да подредим желанията после. Вече сякаш всички гимназии са на еднакво ниво в желанията -  ПМГ, мг, езикови, професионални - направо не знам. Ако не може сама да прецени накрая голяма тежест ще ми падне на плещите да избирам аз вместо нея. Никога не е била решителна още от малка винаги се колебае за всичко и е свикнала да се допитва до мен. В случая няма да уча аз вместо нея и трябва сама да си прецени кое и е по на сърце, но като гледам накъде отиват нещата за сега нямаме твърд фаворит.
Странното е, че много искаше да се опита в АК - а сега дори каза, че не знае дали иска да се явява на изпита…
Хормони ли са, чудо ли е 😒

# 517
А може и страх от резултатите.Стрес вече имат децата.

# 518
Определно си права, виждам я че доста се напряга като стане въпрос на НВО…
Аз гледам да я успокоявам, че в крайна сметка каквото стане, важното е да положи усилия и да остане най-съсредоточена върху ученето още няколко месеца…
Другите неща ще ги компенсира лятото - и излизане и приятели и Смарт устройства.

# 519
Определно си права, виждам я че доста се напряга като стане въпрос на НВО…
Аз гледам да я успокоявам, че в крайна сметка каквото стане, важното е да положи усилия и да остане най-съсредоточена върху ученето още няколко месеца…
Другите неща ще ги компенсира лятото - и излизане и приятели и Смарт устройства.

И като чете за гимназиите какво измисли Simple Smile
Аз мисля, че най се страхувам в каква среда ще попадне.
И имам усещането, че гиманзиите стават все по-зле в образованието или такива отзиви получавам.

# 520
Hope for two
Точно, че нищо не измислям. Депресирам се и аз, защото явно бях с по-големи очаквания отколкото са реално нещата.
Гледам, че в голяма част от езиковите децата се налага да търсят учители и школи по езика.
В математическите - съответно по математика и/или програмиране.
В ПМГ в прифили БиХ учат неща, които не са им от полза за кандидатстване напр. за медицина.
Професионалните гимназии имат проблеми с хорариумите впоследствие за някои Унита /ако си промениш насоката на образование се оказва, че определени специалности не може да ги запишеш за висше, защото нямаш достаъчно часове по конкр. предмет/.
Проблема, е че насока висше ни е още много рано да мислим, а и детето няма изявени конкретни желания още от сега. Не че за 5 г. няма да се променят дори да ги има…
Затова моето мислене е, че по-добре да се ориентира към ЕГ или МГ, но пък всичко зависи и как ще се представи на НВО…
Та за последния момент не ми се иска, притиснати от времето да се чудим как да подреждаме желанията, затова чета за всички гимназии и СУ - съответно с езиков и математ. профил в София за да добия някаква представа как стоят нещата, но май все повече се колебая и аз, камо ли да разчитам сама да се ориентира 😂

# 521
  • Варна
Здравейте, майка съм на шестокласничка, но за разлика от нея от сега се вълнувам и чета и във вашата тема.
Може ли да ми кажете, кои оценки по МАТ и БЕЛ  взимат от дипломата-тази от седми клас, или ще има средна оценка в свидетелството за завършване? Че по МАТ и оставиха 4 за срока и от сега ми побеляват косите

# 522
Миналата година взеха годишните оценки по мат и бел, така ще бъде и тази. За вашия набор ще трябва да следите какво ще реши тогавашното МОН.

# 523
Далеч не е задължително балообразуващи от свидетелството да са БЕЛ и МАТ. И решението не е година за година. Съгласно Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование в балообразуването участват оценките от свидетелството за основно образование по два учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас, определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
С прости думи, балообразуващи са само оценки от 7. клас. Оценките от 5 и 6 клас фигурират в свидетелството, но не участват/не се ползват за формиране на бала. В същото това свидетелство няма окончателни оценки, т. е. средноаритметични от всички класове в прогимназиалния етап. Няма и общ успех.

# 524
И аз така от миналата година следя нещата. Да видя какви са балообразуващите предмети и как вървят класиранията.
Останала съм с впечатление, че първият балообразуващи винаги е БЕЛ. Вторият варира според профила.

Общи условия

Активация на акаунт