Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 823
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Това е май единственото нещо,за което завиждам.😊Тук има определен брой отсъствия и после ти пращат проверка.Няма ски,няма почивки😊
То и в България идеята дните по "семейни причини" е да са запазени за разни сватби, погребения и важни неотложни пътувания, а не евтини почивки, ама си затварят очите.

# 331
Е, при положение, че в България вече няма зимни ваканции, няма друг начин да заведеш детето си на ски. Едва ли някой би отишъл от 24 декември до 2 януари...

# 332
  • София
тонка, може просто да са го написали така на сайта (в смисъл,  заинтересовани хора), не е сигурно, че изискват такова описание. Пробвай с "наложителни семейни причини" и ще си знаеш за следващите години Grinning
Те пък нали мноого учат през юни...Confused

# 333
  • София
Благодаря ви за идеите!
Хареса ми "семейно пътуване при роднини в чужбина", но "наложителни семейни причини" ми звучи по-тежко някак си и може би с него ще се пробваме. Grinning А реално ще ходим на море в чужбина. То и през март сме на екскурзия до Малта за 4 дни, от които 2 са учебни, но ще вземем медицинска бележка.
Миналата година ноември и декември в класа на Кати беше пикът за екскурзии в чужбина. Моята мина с медицинска бележка, предполагам, че масово така са процедирали. Но все пак не искам да злоупотребявам с подобен род извинения на отсъствията.

# 334
  • София
И според мен с медицинска бележка си е злоупотреба и не е редно. Същото е като болничните при работещите.

# 335
Ама много навътре ги взимате тези отсъствия и бележки. Естествено, че лични лекар би написал бележка ако родител помоли.

# 336
Аз бих написала собственоръчно бележка поради семейни причини.

Седмокласничките ви готвят ли се за НВО?

# 337
  • Пловдив
Наскоро го обяснявах това на децата, защото имаха повод да отсъстват от училище по здравословни причини.
Моето мнение е, че нито за болничен при работещите,нито за тях за отсъствие по здравословни причини бих злоупотребила (излъгала). Иначе ЛЛ ще издаде и двата документа, ако я помоля. Но някак си ми се струва, че "дърпам дявола за опашката" и за здравето не смея да документирам лъжи.
Разбира се, всеки има право на собствено мнение Hands V

# 338
  • София
Злоупотреба за мен е ако човек прекалява. Тук говорим за еднократен случай.

# 339
  • Бургас
тонка, може просто да са го написали така на сайта (в смисъл,  заинтересовани хора), не е сигурно, че изискват такова описание.
На сайта на нашето училище също пише, че отсъствията по семейни причини, които са до директор, се обсъждат на съвет, и е желателно да не се ползват за екскурзии и почивки. Веднъж съм използвала въпросните с уточнение ''семейни причини" и нищо повече, и не е имало проблем. Учители в нашето училище се спукаха тази година от обиколки в чужбина по Еразъм, та въобще няма и да се замисля дали да заведа детето някъде за 4-5 дни, ако имам възможност, и при положение че учебниците винаги са с нас.

# 340
Злоупотреба за мен е ако човек прекалява. Тук говорим за еднократен случай.
Аз съм по-крайна за такива ситуации. За мен си е злоупотреба всяко нещо, което не е истина. Ама съм и идиот, който не планува почивки по време на училище. Много държа правилата да се спазват и да не се търси извинение за отсъствие. Семейни причини - разбирам важни такива, които няма как да се избегнат.

# 341
  • София
Айде пак да попитам относно извинителните бележки.
Освен тази за 7 дни до директора, имам право и/или на 3 дни по семейни причини. Това ми е въпросът  - дали да го тълкувам като и/или? Така ще избегнем да вземем два дни от лекарката, а ще пиша до класната, че ще отсъства поради семейни причини.

deskatta, въпрос на тълкувание. Почивката или екскурзията също е семейна причина, която не може да се избегне, тъй като не можем да зарежем детето, докато аз и таткото се веем по курортите и си гледаме кефа. Да, може да попиташ защо не сме съобразили датата с лятната ваканция. Простичко е - там, където отиваме, юли и август, както и началото на септември са страшни жеги. А да се лишим от почивка - такава опция не стои пред нас.
Екскурзиите в чужбина пък са ни март и октомври. Тогава е по-евтино, няма ги ужасните тълпи от хора, а и по време на ваканциите цените на самолетните билети се покачват баснословно. Та всеки преценява за себе си. Аз лично не смятам, че извършвам някакво престъпление. За настоящата учебна година само 2 дни дъщеря ми е отсъствала с медицинска бележка (през ноември) поради пътуване. Драма от това няма да правя. Чак такава светица не съм. Blush

# 342
3 дни по семейни причини И още 7 дни с молба до директора.
Аз почти всяка година използвам 2 или 3 дни по семейни причини. Имам си бланка от нета, която съм принтирала.

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 12:46 от Г-жа Рамацоти

# 343
Тонка, аз само изказах мнение. Не напразно написах, че съм идиот, защото разбирам, че не е нужно да сме прекалени светци. Просто всеки си шета на акъла все пак.
Иначе за бележките аз знам 3 дни по семейни причини, без молба до директор. Над тези 3 дни вече трябва молба.

# 344
  • София
Тонка, имаш право на 3 дни по семейни И 7 дни от директора.

Едит - сега видях, че и Рамацоти е написала същото. Извинявам се за повторението.

Общи условия

Активация на акаунт