Какво кафе пиете? Препоръчайте ми марка кафе или смеска кафе! - тема 3

• 69 937
  • 710
  •   1
Отговори
# 345
От филтърна кана наливам вода и в кафемашината, наистина си дава разлика в резултата. А и не ми натрупва котлен камък. От много години съм свикнала да не пия вода направо от чешмата, освен ако нямам избор а съм много жадна, та вкъщи за лед и за и топлите напитки си действам с филтрирана вода.

Това с налягането на машината звучи интересно... със смилането правила ли си си експерименти? Евентуално то може да ти окаже също влияние. Едно и също кафе но с малка разлика нагоре или надолу колко едро да е смляно, има вероятност и да си отриеш вариант който ти допада малко повече. Не голяма разлика, естествено, не чак да става неподходящо за машина. Освен естествено и кафенцето да е късо, но това едва ли ти е новост.
Мъъъъничка щипка сол също може да ти направи вкуса по-приятен, някакси убива горчивината а прави другите вкусове да изпъкнат повече. То даже не и щипка ами супер малко слагаш за едно кафе, колкото да се каже че си сложила. Ако имаш желание пробвай и това.
Иначе да, точно между тези два метода ми се е налагало да усетя разликата преди време. Беше се повредила кафемашината и от същото кафе за кратко си приготвях в "кубинката". Нищо общо нямаше, ако не знаех че от същото съм сложола вътре, нямаше да предположа.

# 346
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Кафето си е естествено горчива напитка, така че не се оплаквам, а споделям как влияе на вкуса разликата от самото приготвяне все на еспресо. Принципно поддържам два различни размера на смилане - един за кубинката и един за еспресо машината. Различават се точно с една стъпка. Размерите са ми точни Wink, защото са плод на експериментално установяване. Пъпешите ги ям със сол, но пробите преди години за слагане на няколко кристалчета сол в кафето не доведоха до положителен резултат. Joy
Все пак ми беше приятно, че дискутираме разни трикове. Hug

# 347
О да, ти всъщност си ги изпробвала вече и си видяла за тем кое е най-добре. Повечето хора около мен хич не го мислят толкова кафето и не биха се занимавали да експериментират. Ако толкова не им хареса, просто повече не си купуват точно такова и продължават да търсят "тяхното", но друго не биха променили.

# 348
  • Melmak
Ох, аз си открих, че съм забравила едно кило Бианчи. Преди много го пиех.

Скоро няма да купувам кафе, вкъщи съм само аз кафеджийка.

Понякога ми липсва да си направя кафе на кафеварка. Татко така ми го правеше едно време и си пиехме заедно. Сега бързам на машината цък и бягам. Нямам това време да го чакам, да го приготвям. С кафеварката е сякаш по-ритуално, с повече внимание.

Мисля да купя една нова кафеварка за баба ми. Старите господ ги знае къде са, а тя вече не пие кафе. Но ние като ходим си пийваме и си сядаме на една масичка и ни е хубаво. Извинявам се за отклонението.

# 349
  • Deutschland
От кубинка кафето е супер. Колко пъти се каня да си купя, ама нали от автомат е по - лесно и бързо.

# 350
Profi_1, никъде в темата няма да намерите мое мнение, че само скъпото кафе е качествено, както и няма да намерите мое твърдение, че един метод на приготвяне е правилен, а друг не.
Това е абсурдно. Всеки метод е правилен,  щом е измислен.
В момента кафето ми е Tchibo Milano от Кауфланд за информация- приготвяне в кафеварка . Обичам кафе и затова си мислех, че тук списват съмишленици, с които ще обменим мнения, впечатления и ще открием нови вкусове.Е, явно не е това мястото. Отказвам се.

# 351
Никъде не съм визирала определен потребител, а ширещ се масово тон в мнения. Отговорих, защото попитахте, а не защото ви вменявам нещо си, конкретно на вас.
Колкото до откриването на нови вкусове, не мога да съм полезна. От години съм си намерила кафето и дано доставчикът ми все още да може да зарежда. Опитите да пробвам с нещо друго винаги са били разочароващи.

# 352
Нужно е човек да прочете няколко страници назад и да разбере къде е драмата!
За да не е спам последно поръчах това кафе, но още не е пристигнало

# 353
"Кафето си е естествено горчива напитка" поредната глупост, която прочетох в тази тема.

# 354
Ами, недейте да четете.

# 355
И аз имам хубави спомени от кубинската кафеварка, ама май наистина леко прегаря кафето това варене. Има един особен вкус вареното кафе, поне за мен.
Харесвам и Douwe Egberts, особено нес кафето им.

# 356
Получавало ми се е така ако съм я сложила на газов котлон и/или съм я оставила за по-дълго а не веднага да я махна от котлона. Тя както е цялата метална, се нагрява повечко и кафето може да придобие един малко по-"опечен" вкус. Не чак като прегорено, но за който не обича по-силно изпечено сигурно и на това ще прилича. Като когато сме ползвали вкъщи такива кафеварки, са били от сигурно най-големия размер, което също си оказва влияние колко време стои на котлона това нещо. С по-мъничките е по-кратко времето все пак.

# 357
Кафето може да има всякакви вкусове и това зависи от начин на обработка на суровите зърна, метод на приготвяне, изпичане и т.н.

Популяризираното от вериги като Старбъкс тъмно изпичане прикрива недостатъците на зърната, които ползват, а освен това е подходящо за комбиниране с мляко. В България масово се пие робуста, която е по-евтина, но дори и арабиката на масовите брандове не се откроява заради изпичането и произхода (защото пак се търси ниската цена).

Който иска да си разшири вкусовия хоризонт вече има достатъчно спешълти кафета, а освен това на много места регулярно се провеждат тейстинги на кафета, което също е добър и евтин начин човек да се запознае с повече неща.

Що се отнася до мока кафеварката (т.нар. кубинска) и при нея има някои правила за получаване на добро кафе.

- След всяко ползване трябва да се измива добре. Забравете легендите, че никога не трябва да се мие.
- Пълни се с гореща вода, което позволява да стои на огъня възможно най-малко време, за да не прегори кафето.
- Пускате котлона на средна степен, отваряте капака на кафеварката и стоите до нея. Щом кафето започне да излиза (това става бързо заради горещата вова) можете да я дръпнете от огъня, за да не излиза прекалено бързо.
- След като чуете свистенето на излизащия въздух я сваляте и може да охладите долната част под чешмата, за да спрете нагряването/изпичането.
- Който ползва аеропреса може да сложи в кафеварката такъв филтър, който обира голяма част от утайката. Поне при мен такъв филтър пасва чудесно, защото кафеварката ми е малка.

# 358
Я, това не се бях сещала че може с наливане на топла или гореща вода да се съкрати времето върху котлона. Ако опра пак до кафеварка, ще го имам предвид, със сигурност ще е много по-добре. Благодаря!

# 359

Здравейте наскоро купихме тази машина
На коя степен от 1 до 12 трябва да се мели кафето за да е по финно
И какво кафе точно трябва за хубав каймак пробвахме с лаваца не прави хубав каймак или е нещо от настройките

Общи условия

Активация на акаунт