Какво кафе пиете? Препоръчайте ми марка кафе или смеска кафе! - тема 3

• 69 061
  • 704
  •   2
Отговори
# 480
Към момента пия Нова Бразилия джезве, също Чибо и Якобс. Но мисля да мина на капсули.

# 481
Здравейте! Може ли да ми препоръчате машина за кафе на капсули?
Ориентирайте се към кафе на падове, защото въпрос на време е Нестле/разбирайте Долче густо, най-разпространената марка/ да прекрати производството на капсули, заради директива на ЕС, ограничаваща използването на пластмаса. препоръчвам Неспресо-страхотно кафе правят.
Сега ги разгледах. То има доста видове кафе на падове. Лаваца също имат кафе на падове. Всички падове ли стават на Неспресо машините?

# 482
Любимото ми кафе е от dm - Био мляно кафе Espresso de Peru. Има страхотни вкус и аромат.

Това е доста добро. Като цяло гледам последните няколко години да се придържам към single origin кафета, особено ценя ако и не струват половин бъбрек. В Лидл чат-пат има едни лимитирани серии в метални кутии, любимото ми е Хондурас и купувам по пет-шест кутии, като се появи.

В Зоя също си бях харесала едно, но в момента не мога да покажа кое е.
Навремето като съществуваха супермаркетите "Пикадили", в тях имаше едни феноменални single origin арабики от Африка и Латинска Америка, за жалост никога след това не ги намерих в друг магазин.

Лаваците в търговската мрежа са тотал щета. Illy бива, но купувам само на промоция, скъпо ми е за качеството.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:46 от Параход

# 483
Кои Лаваца не са ок? Когато съм в София вземам оро или черна лаваца, 250 грама, мляно и е хубаво. Поне аз не намирам разлика от това, което поръчвам на зърна от Италия и меля вкъщи.

# 484
Ми аз съм пила 20-25 години предимно Лаваца (оро най-вече, но и с другите имам опит), като най-лесно достъпна във всеки магазин. Като я сравня с всички посочени в по-горния ми пост, не издържа. Вкусът ми е станал по-претенциозен явно.

Понякога като съм навън, си вземам капсула Лаваца блу, тя бива.

# 485
Аз вече споменах, че правя и капсула, не намирам разлика във вкуса. Но харесвам само кафява и лилава капсула.
Оро-то съм случвала да купя в София метална кутия и не ми е ок, вероятно при запечатването се губи нещо.
Друго - пакетите със зърна, които ми доставят са вакуумирани и имат клапан. Не зная дали в търговската мрежа са така, как ги съхраняват, откъде внасят.. Зърната стоят мазни след отваряне и ароматът е много специфичен и разкошен, особено след смилане.
Преди години купувах Давидоф, беше хубаво, вече не се пие (поне правих един опит миналата година).
Пелини имат хубави видове мляно кафе, 250 грама пакети, но пак само чиста Арабика.
Мама беше взела биокафе, собствена марка на Лидл, пробвах го и не беше лошо, пак чиста Арабика.
Лятото ще взема от Дъбов, наблизо до вкъщи са и все се каня да пробвам какво предлагат.

# 486
Нещо не можахме да се разберем с Дъбов, 2-3 вида пробвах. Не че е лошо, хубаво кафе е, но много парфюмирано за моя вкус.

# 487
Доколкото знам степента на интензивност не означава колко кофеин има в кафето, а по-скоро е свързано със степента на изпичане - по-силно изпечените зърна имат по-наситен (интензивен) вкус, докато по-малко изпечените имат по-мек вкус. Кофеина зависи как е приготвено кафето - дългото кафе има повече кофеин от късото. Арабиката е по-слаба от робустата, но по-ароматна.
В последно време на работа пия капсули Bianchi, вземала съм 100% арабика и от кафявите капсули крема арома, те са 50/50 арабика робуста. В момента са намалени в Булмаг. Мисля да опитам и зелената им опаковка Fine aroma (70/30).

# 488
Съдържанието на кофеин в кафето може да варира в зависимост от вида на кафето, начина на приготвяне и количеството, но като цяло има някои общи тенденции:
Зърната от сорт Робуста съдържат почти два пъти повече кофеин в сравнение с зърната от сорт Арабика.
Средно - Робуста съдържа около 2,2–2,7% кофеин, докато Арабика съдържа около 1,2–1,5%. Това прави Робуста по-силна и по-горчива на вкус, затова не я харесвам и винаги пия чиста Арабика, еспресо като вид на приготвяне. Еспресо, късо съдържа най-малко кофеин. Кофеинът няма вкус и мирис, тук има отговорност сортът кафе и начин на приготвяне.
И да, дълго кафе съдържа повече кофеин от ристретто.

# 489
За кофеина съм срещала и че най-тъмно изпечените зърна имали най-малко, но дали е вярно не знам. Това естествено отделно от сорт и прочие, а просто като още един фактор.
Тази интензивност или както там я наричат дето я слагат като скала е колко е наситен вкусът, изпичането като степен си е отделно. На някои марки са две скали отделни за двете.
А за това колко арабика и колко робуста... то зависи и каква арабика все пак и каква робуста. Най-евтините и от двете не са най-вкусното нещо, пък нека да е предимно арабика. Толкова много сортове са и там че не бих се надържала на това да е само арабика, аз лично даже избягвам да е само такава, за еспресо конкретно.
Въпросът е да си намери човек "неговото" за неговия вкус като смеска, независимо дали е само арабика, само робуста, смес от по няколко от едното или смес от няколко и от двете.

# 490
Не е само до сорт, но и до страна производител. Утвърдените марки се придържат към конкретни страни износители и конкретни плантации.

Оффтопик - гледах кафе, от малко растенийце. По едно време стана дърво над 2 метра и през 4 години цъфтеше с едни бледорозови цветчета и като прецъфти - зелени зърна кафе, които чака да ги изпечеш. Цветът ухае прелестно, целия ни хол миришеше Simple Smile. Листата бяха светли, предполагам е било Арабика.
Сега пак гледам едно храстче, обаче е много мъничко и расте. Ще видим кога ще цъфне ☺.

# 491
Повечето марки продавачи в супермаркетите имат най-много робоста или Арабика или смес. Не са чували за отделно сортове, защото за отделни сортове се плаща, а те гонят минимална цена или какво има.
Масовите кафета  били Лаваци и други са без пари.
Максимум 3-4 долара за килограм се плаща от тях. Говоря за зелено кафе на едното.
После пекат и опаковат и хайде в магазина.

# 492
Лаваца е масов бранд, но определено не е без пари. Като цяло кафето не е никак евтин продукт, цената му постоянно се покачва, разбираемо.
Не съм пила нишови кафета, нямам идея там как стои въпросът.

# 493
Не е чак постоянно да се покачва, има колебания нагоре-надолу, но точно тази година има 40 процента ръст, което е най-високото от десетилетия.
https://www.bta.bg/bg/news/economy/851947-pochti-40-protsentov-s … adi-smushteniya-v
https://bntnews.bg/news/gorchivata-cena-na-kafeto-1329422news.html

# 494
Така или иначе постоянно върви нагоре, освен заради климат, валутни курсове, промяна на мита, въглеродни емисии, също и спекула.
В момента купувам 1 кг. зърна от черната лаваца за $19, декември плащах $16.

Общи условия

Активация на акаунт